Blog
Hoe Maak Je Je Bong Schoon?
6 min

Hoe Maak Je Je Bong Schoon?

6 min

Dat je je bong schoon moet houden ligt misschien voor de hand, maar het zal je verbazen hoeveel ranzige bongs er in omloop zijn. Bij Zamnesia houden we van schone bongs. Daarom leggen we je stap voor stap uit hoe je bongs van verschillende materialen schoon kunt maken. Blijf lezen en laat je bong weer shinen!

Hoe vaker je je favoriete bong gebruikt, hoe smeriger hij wordt. Hars en as heeft niet alleen invloed op de smaak van je rook, maar je bong zal ook steeds meer gaan stinken. Daarom is het regelmatig schoonmaken van je bong gewoon heel belangrijk om het meeste uit je rookervaring te halen. Neem maar van ons aan: een verwaarloosde bong is zo goed als nutteloos. In dit artikel bespreken ontdek je alles wat je moet weten om je bong spik en span te houden!

Waarom moet je je bong schoonmaken?

Waarom moet je je bong schoonmaken?

De belangrijkste reden waarom je je bong schoon moet houden, is simpelweg om het meeste uit je rooksessie te halen. Met een schone bong krijg je veel frissere en zachtere trekken. We weten allemaal dat oud bongwater en aangekoekte hars de algehele smaak en het aroma om zeep helpt. Bongs rook je meestal samen, dus je wilt koste wat het kost voorkomen dat je je vrienden een ranzige bong aanbiedt

Daarnaast kun je ook goed ziek worden als je je bong nooit schoonmaakt. De vieze rook is niet alleen zwaarder voor de longen, maar als je dit gedurende een langere periode blijft inademen, stel je jezelf mogelijk bloot aan ademhalingsproblemen zoals bronchitis en emfyseem. Gelukkig is de kans op bronchitis en emfyseem vrij klein, maar het geeft maar aan hoe belangrijk een schone bong is.

Ook niet onbelangrijk: je wordt ook minder high van een vieze waterpijp. Met een frisse en schone bong krijg je schone, pure hijsjes. Met een vies, verstop exemplaar verlies je een deel van de THC-rijke rook en inhaleer je voornamelijk overgebleven resten.

Hoe vaak moet je je bong schoonmaken?

Hoe vaak moet je bong schoongemaakt worden? Dit ligt aan allerlei factoren. Als je je bong slechts sporadisch gebruikt, zal het vuil zich langzaam maar zeker ophopen. Hier moet je rekening mee houden:

 • Hoeveel mensen gebruiken je bong regelmatig?
 • Wordt de as door de downstem en in de bong getrokken?
 • Hoe vaak ververs je het water?
 • Hoe vaak maak je je bowl leeg en hoe vaak maak je deze schoon?
 • Spoel je de bong af nadat je hem gebruikt?

Al deze dingen spelen een rol bij het bepalen hoe vaak je je bong moet schoonmaken. Kijk gewoon wat het beste voor jou werkt. Het is natuurlijk het beste om na elke sessie je hele bong schoon te maken. Hoe dan ook, maak er een gewoonte van om je bong regelmatig af te wassen.

Opgehoopte resten zijn de beste indicator dat het de hoogste tijd is om je bong schoon te maken. Heeft je bong zwartbruine vlekken op de wanden en verkleurd water, dan is het tijd om hem eens goed te schrobben. Let ook op de geur. Als het stinkt, is je bong smerig.

Je bong schoonmaken: van welk materiaal is je bong gemaakt?

Je bong schoonmaken: van welk materiaal is je bong gemaakt?

Wat voor type bong je hebt, speelt ook een rol bij het schoonmaken ervan. Van glas tot metaal, siliconen en hout; elk materiaal heeft weer een andere behandeling nodig. Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende soorten bongs en hoe je elk type moet schoonmaken.

Waar is je bong van gemaakt?

Bij bongs denk je misschien al snel aan glazen waterpijpen, maar ze kunnen van allerlei soorten materialen worden gemaakt. Afhankelijk van je budget en je voorkeuren is er voor ieder wat wils. Hieronder vind je de populairste materialen voor bongs en hoe je ze moet schoonmaken.

Glas

Glazen bongs zijn doorgaans gemaakt van duurzaam, betrouwbaar borosilicaatglas (net zoals laboratoriumglaswerk). Dit materiaal is vergelijkbaar met het glaswerk in de keuken. Gebruik voor een glazen bong alcoholische of alcoholvrije schoonmaakmiddelen.

Metaal

Metaal is ook een uitstekend materiaal voor een bong. Metalen bongs hebben vaak een strak design en zijn zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt dit soort bongs makkelijk schoonmaken door ze te koken en/of door een combinatie van alcohol en zout te gebruiken.

Siliconen

Siliconen bongs zijn ongetwijfeld het makkelijkst schoon te maken. Ze zijn hitte- en koubestendig en je kunt ze eenvoudig schoonmaken door ze te koken of door heet zeepsop te gebruiken. Je kunt eventueel de hele behuizing van een siliconen bong in de vaatwasser zetten, of plaats hem in de vriezer zodat het verharde residu makkelijker loslaat. Gebruik nooit alcohol om siliconen bongs schoon te maken, dit kan namelijk schadelijk zijn.

Hout

Hoewel je ze niet vaak ziet, bestaan houten bongs echt! Deze bongs kunnen tegen heet water, maar beter gebruik je geen agressieve chemicaliën, zoals alcohol. Dit soort middelen kunnen namelijk een schadelijk effect op het hout hebben, wat kan leiden tot verkleuring en andere problemen. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en minder agressieve producten te gebruiken. Azijn werkt bijvoorbeeld heel goed om je houten bong weer op en top fris te krijgen.

Een bong met een ingebouwde percolator schoonmaken

Een ingebouwde percolator zorgt ervoor dat de rook wordt verspreid, en daardoor koeler en zachter wordt. Er zitten veel voordelen aan een ingebouwde percolator, maar deze kan na verloop van tijd erg vies worden. Andere delen van de bong, zoals bijvoorbeeld de bowl en het mondstuk, kun je meestal verwijderen. Maar bij een ingebouwde percolator moet je iets anders te werk gaan. Spoel de bong eerst goed af, voeg dan wat isopropylalcohol en grof zout toe aan de kamer waar de percolator zit. Laat vervolgens een nachtje weken. Maak de volgende ochtend de bong en de percolator schoon met gewoon water en laat vervolgens goed drogen.

Zo maak je je bong schoon (stap voor stap)

Hieronder leggen we verschillende manieren uit om je bong er weer spiksplinternieuw uit kunt laten zien. Bijkomend voordeel is dat je hiervoor verschillende huishoudelijke producten kunt gebruiken. Daarnaast zijn er een aantal producten die speciaal hiervoor gemaakt zijn.

Baking soda en azijn

Baking soda en azijn is een gouden combi voor heel veel schoonmaakklusjes, zo ook voor bongs. Deze twee producten heb je meestal gewoon in je keukenkastje staan! Dit is hoe het werkt:

• Verwijder de bowl en downstem en stop deze in een klein boterhamzakje.

Verwijder de bowl en downstem en stop deze in een klein boterhamzakje

• Spoel de bong vervolgens af met warm water.

Spoel de bong vervolgens af met warm water

• Giet baking soda in de bong en bedek zo veel mogelijk de binnenkant van de bong. De baking soda zal aan het vocht blijven plakken. Giet ook wat in het boterhamzakje met de bowl en de downstem,

Giet baking soda in de bong

• Voeg wat azijn toe aan je bong en het boterhamzakje en kijk hoe het begint te bruisen.

Voeg wat azijn toe aan je bong

• Bedek de openingen van de bong en het boterhamzakje en schud ze goed door elkaar. Zorg ervoor dat het mengsel van azijn en baking soda alle hoeken en gaten bereikt.

Bedek de openingen van de bong

• Schrob vervolgens met een borsteltje het opgehoopte vuil in en rondom je bong-onderdelen af.

Schrob vervolgens met een borsteltje het opgehoopte vuil in en rondom je bong-onderdelen af

• Spoel je bong af, laat hem drogen. Meer hoef je niet te doen!

Spoel je bong af, laat hem drogen. Meer hoef je niet te doen

Afwasmiddel

Afwasmiddel is een prima optie voor bongs die een lichte schoonmaakbeurt nodig hebben. Voor een echt smerige bong werkt het minder goed. Bovendien is afwasmiddel minder agressief dan sommige andere schoonmaakmiddelen, waardoor je het met allerlei soorten bongs kunt gebruiken.

 • Zoals bij het doen van de afwas, leg je alle onderdelen van de bong in een bak gevuld met warm water en afwasmiddel.
 • Gebruik een sponsje, borstel of theedoek om de bong goed te schrobben.
 • Zorg ervoor dat je alle zeep van de bong afspoelt.
 • Laat je bong drogen voordat je hem weer gebruikt.

Kokend water

Kokend water

Soms is alleen kokend water genoeg om de vuilophoping in je verwijderen. Mocht je toch merken dat je de meest hardnekkige vlekken niet weg krijgt, dan kan het zijn dat je een van de andere methodes in dit artikel moet proberen.

 • Vul je bong met kokend water. Wacht totdat al het vuil loskomt.
 • Giet al het water uit de bong, spoel hem nog een laatste keer af en laat hem goed drogen voordat je hem gebruikt.

Isopropylalcohol en grof zeezout

Isopropylalcohol is zeer populair als schoonmaakmiddel. Deze chemische stof wordt in laboratoria gebruikt om apparatuur schoon te maken en te steriliseren, dus reken er maar op dat je je bong ermee schoon krijgt! Het is perfect voor glazen bongs en is dé oplossing voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en opgehoopte hars. Je kunt wat grof zout toevoegen voor een nog beter effect. We raden een verhouding van twee delen alcohol op één deel zout aan.

 • Net als bij de methode met baking soda en azijn, stop je de bowl en de downstem in een boterhamzakje.
 • Giet isopropylalcohol in de bong en in het boterhamzakje, zodat de downstem en de bowl volledig bedekt zijn.
 • Voeg vervolgens aan zowel het zakje als de bong wat grof zout toe.
 • Bedek de bong goed en schud goed door elkaar. Doe hetzelfde met het boterhamzakje. Op die manier garandeer je dat alle onderdelen met het isopropylalcohol / zoutmengsel bedekt zijn.
 • Laat het boterhamzakje en de bong een paar uur tot een hele nacht staan.
 • Spoel het apparaat en de onderdelen af met water en laat ze goed drogen voordat je de bong weer gebruikt.

5 producten voor extra reinigingskracht

5 producten voor extra reinigingskracht

Al deze bovenstaande methodes werken met huishoudelijke artikelen om je bong er weer als nieuw uit te laten zien. Het kan zijn dat het met deze producten toch niet lukt om je bong goed schoon te krijgen. Dus in het geval dat je bong iets extra's nodig heeft, check dan de 5 producten hieronder.

Bong Master Cleaning Concentrate

Als je op zoek bent naar een alles-in-één product dat je bong in zijn oude glorie zal herstellen, dan is Bong Master Cleaning Concentrate precies wat je zoekt. Vul je bong met heet water en voeg 1 à 2 theelepels toe. Wacht 5 minuten en spoel de bong vervolgens uit. Je hoeft niet te schudden of te schrobben. Dit product gaat meteen aan de slag en laat je bong vlekkeloos achter.

Bong Borstel

Het design van een bong kan allerlei kronkelingen en scherpe bochten hebben. Gelukkig is deze lange en smalle borstel ideaal om bij alle moeilijk bereikbare plekken te komen. Met de Bong Borstel maken teer en as geen schijn van kans!

Salt Rox (Higher Standards)

Het merk Higher Standards staat bekend om zijn prachtige bongs, maar wist je dat het ook uitstekende schoonmaakproducten produceert? We hebben het hier over Salt Rox. Voeg gewoon wat van deze fijngemalen zoutkristallen aan je bong toe, giet er een beetje isopropylalcohol bij en schudden maar. De schurende werking van het steenzout zorgt ervoor dat je bong er in een mum van tijd weer piekfijn uitziet. Het werkt bijzonder goed bij hardnekkige vlekken en opgehoopte resten.

Pipe Kleaner Concentrate

Met Pipe Kleaner Concentrate van Kulu kun je je bong 100% vlekvrij houden. Je kunt hem niet alleen voor je bong gebruiken, maar ook voor andere glazen, plastic of aluminium producten. Het is niet giftig, bevat geen alcohol of oplosmiddelen en is supermakkelijk te gebruiken. Zelfs de meest smerige bong wordt brandschoon met de Pipe Kleaner Concentrate.

Alcohol Wattenstaafjes

Bij Zamnesia verkopen we ook onze eigen alcohol wattenstaafjes. Zo hoef je nooit meer met hangen en wurgen alle kleine holtes en krappe hoekjes van je bong proberen te bereiken. Elk staafje heeft twee uiteinden, voorzien van een mix van 50% water en 50% alcohol die perfect is voor nauwkeurige reiniging. Ben je erop gebrand om elk laatste stukje hars te verwijderen? Dan zijn de Zamnesia Alcohol Wattenstaafjes zeker interessant voor jou.

Houd je bong schoon!

Houd je bong schoon!

Zoals je hebt kunnen lezen, is het gewoon belangrijk om je bong schoon te houden. Niet alleen zal je wiet lekkerder smaken, maar je bong zal er ook beter uitzien en langer meegaan. Wacht dus niet te lang met schoonmaken. Maak het apparaat regelmatig schoon om te blijven genieten van fantastische smaken en aroma's. Er zijn genoeg manieren om je bong in topconditie te houden!

Voor bongs en alles wat er bij komt kijken, kun je bij Zamnesia terecht. Of je nu speciale schoonmaakproducten zoekt of een gloednieuwe bong wilt bestellen, onze Headshop heeft alles wat je nodig hebt!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken