Blog
Dabbing Tools En Accessoires
4 min

7 Essentiële Dabbing Tools En Accessoires

4 min

Denk je erover om met dabbing te beginnen? In dit artikel zetten we een aantal tools en accessoires in de schijnwerpers die je nodig hebt om vandaag nog te gaan dabben. Kijk maar eens naar deze dab rigs, nails, dab tools en dab stash containers.

Wat is dabbing?

Dabbing is momenteel een van de grootste trends in de cannabiswereld. Het gaat gepaard met het verdampen van hoogwaardige cannabisextracten. Deze zijn rijk aan cannabinoïden en terpenen.

De extracten en concentraten worden ook wel "dabs" genoemd en worden verdampt met behulp van een dab rig. Deze rigs vertonen overeenkomsten met een gewone glazen bong, met één verschil. In plaats van een bowl of chillum werken ze met een gloeiendhete "nail". Hierop worden de dabs verdampt. Zodra de dab op de nail komt, zou het direct moeten gaan sissen. De damp wordt vervolgens via de nail door de glazen kamer naar de longen gevoerd. Dab hits worden zuiverder en veel krachtiger geacht dan een gewone hijs van een bong of pijpje.

Er bestaan veel verschillende soorten dabs. Maar in principe worden ze allemaal op dezelfde manier verkregen. De trichomen worden gescheiden van de cannabisplanten en de hars wordt verzameld en ingedikt. Doorgaans gebeurt dat met behulp van een oplosmiddel (meestal met butaan). Maar er zijn ook methoden waarbij geen oplosmiddelen worden gebruikt.

Veel voorkomende soorten dabs zijn onder meer shatter, budder, wax en crumble. Ze worden doorgaans met behulp van butaan gemaakt. Hierbij worden de trichomen van het plantaardig materiaal gescheiden. Vervolgens laat men het butaan verdampen. Het overgebleven concentraat wordt doorgaans op een bepaalde manier behandeld om het een specifieke structuur te geven. Budder wordt bijvoorbeeld geklopt, zodat het romig wordt en het gaat lijken op, goed geraden, boter.

Gerelateerd artikel

5 Tips Voor First Time Dabbers

Dabs bevatten veel hogere concentraties cannabinoïden, zoals THC, dan de gewone toppen van de cannabisplant. De effecten van dabbing worden meestal beschreven als zacht, maar krachtig. Ze hakken er snel in en produceren een psychisch heldere high die lang aanhoudt. Voor de verstokte hippies onder ons, dabbing is net zoiets als hasj verdampen op een gloeiend heet mes. Het enige verschil is dat de damp van een dab rig gefilterd en gekoeld wordt. De damp gaat namelijk door water voordat je het inhaleert.

Wat je nodig hebt om te dabben:

1. Een dab rig

Dabbing: Dab Rig

Om alles uit je dab te halen, is een dab rig van goede kwaliteit het allerbelangrijkste. Zoals eerder opgemerkt, lijken de meeste rigs op gewone bongs. Ze hebben echter een nail in plaats van een bowl voor de kruiden. Wel moet je investeren in een rig die speciaal voor dabbing is ontworpen. Deze moet namelijk bestendig zijn tegen de aanzienlijk hetere temperaturen dan bij een gewone "ouderwetse" bong.

We raden tevens aan een aparte rig te gebruiken voor je concentraten. Dabs hebben een heel andere smaak dan toppen. Daarom kun je deze twee beter apart houden. Als dab rig die goed te betalen is, raden we je aan eens naar de Glazen Herb & Oil Bong van Black Leaf te kijken. Het design is eenvoudig, maar elegant en het heeft alles wat je nodig hebt om direct met dabben van start te gaan.

2. Hittebestendige nail 

Dabbing: Hittebestendige Nail

De nail is ook onontbeerlijk als je wilt gaan dabben. Het is namelijk het onderdeel van je rig dat de allerbelangrijkste functie heeft: het verhitten van je concentraten. Vergeet niet dat de verbindingsstukken van dab rigs afwijkende maten hebben. Je moet dus een nail kopen die naadloos past op je dab rig. Zorg er bovendien voor dat je nail van hoogwaardig materiaal is gemaakt, zodat hij de hitte aankan waaraan je hem blootstelt.

De meeste dabbers gaan voor een nail van titanium. Hoewel die aanzienlijk duurder zijn, staan ze erom bekend dat ze eeuwig meegaan (tenzij je de nail kwijtraakt onder de kussens van je bank). Als je wat geld wilt uittrekken om jezelf te trakteren op een hoogwaardige titanium nail, kijk dan snel eens naar deze Titanium Oil Pan. Je kunt ook kiezen voor een gunstig geprijsde nail, zoals de Oil Nail van kwartsglas van Black Leaf of deze gangbare Keramische Oil Nail.

3. Dab tool

Dab Tool

Denk eraan dat dabs ongelooflijk plakkerig zijn. Daarnaast is de nail superheet, dus het gevaar ligt op de loer. Maar daar is wat op bedacht: een dab tool! Dit kleine hulpmiddel is perfect voor het aanbrengen van zelfs de kleverigste dabs op de nail. Als je een hoogwaardige dab tool zoekt die lang meegaat, moet je de Titanium Oil Tool hebben. Deze is, je raadt het al, gemaakt van hittebestendig titanium (grade 2). Ideaal voor zelfs de avontuurlijkste dabbers! 

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

4. BHO mat

BHO Mat

Het leuke aan dabben is dat je de glinsterende dabs voor je ogen ziet verdwijnen. Maar als je weleens cannabisconcentraten hebt gebruikt, weet je ook hoeveel rommel het geeft als je per ongeluk de nail mist. De BHO mat van Zamnesia biedt hier uitkomst. Dit is een non-stick, hoogwaardig oppervlak om het dabben netjes te houden. Hiermee is het een stuk gemakkelijker om je dabs te redden, voor te bereiden en te verdelen. Het is beste is nog wel dat de mat is gemaakt van glasvezelversterkte kunststof en siliconen, waardoor er geen vlekken of geurtjes op achterblijven.

5. Gasbrandertjes

Dabbing: Gasbrandertjes

Dit onderdeel vinden sommige mensen een nadeel van het dabben. Om je nail goed te verhitten, heb je een gasbrandertje nodig. Het werkt echter simpel: ontsteek je gasbrandertje en richt de straalvlam op de nail tot die roodgloeiend heet is. Het allerbelangrijkste bij het verhitten is dat de nail bloedheet moet zijn. De dab moet direct verdampen zodra je het erop dept. Op die manier krijg je direct een dikke, zijdezachte damp.

Er zijn heel veel verschillende modellen brandertjes op de markt. Deze Torch Hyper Aansteker is een goed voorbeeld van een eenvoudig gasbrandertje. Het levert een straalvlam waarmee je razendsnel je nail kunt verhitten. 

6. Non-stick dab stash containers

Non-stick dab stash containers

We hebben alle benodigdheden besproken die je nodig hebt om te gaan dabben. Maar je wilt je concentraat natuurlijk ook ergens in bewaren. Daar zijn deze non-stick containertjes uitstekend voor. Deze Silicone Oil Jar bijvoorbeeld, is een perfecte oplossing voor het veilig en netjes bewaren van je concentraten. De Parchment Pouch van Raw is echter een goed alternatief en gemaakt van 100% milieuvriendelijk papier, bekleed met een laagje siliconen.

7. Carb cap

Dabbing: Carb Cap

Carb caps zijn handige kleine hulpmiddelen, bedoeld om met lagere temperaturen te kunnen dabben. Als de nail oververhit raakt, en dat gebeurt beginnelingen nogal eens, loop je het risico dat je kostbare dab verbrandt, nog voordat het kan verdampen. Deze titanium Carb Cap Dabber beperkt de luchtstroom naar je nail, waardoor je op lagere temperaturen kunt dabben. Zo blijven er bovendien meer cannabinoïden en terpenen behouden die bij een hogere temperatuur verloren zouden gaan. Hij wordt geleverd met een dab tool waarmee je de dabs kunt oplepelen en op de nail kunt deppen als die klaar voor gebruik is.

Eervolle vermelding: the Peak van Puffco Pro

Puffco Peak Pro

Deze behoort dan wel niet tot de categorie dab tools en toebehoren, maar is wel een fantastisch apparaat om je ervaring een stuk eenvoudiger, veiliger, consistenter en ronduit futuristisch te maken! Met de Puffco Peak heb je geen gasbrandertje nodig, want hij verhit automatisch tot de gewenste temperatuur en werkt met een oplaadbare batterij.

Het allerfijnste van The Peak is dat je meer controle hebt over je ervaring. De temperaturen zijn instelbaar, waardoor je de ideale temperatuur kunt vinden voor het maximaliseren van de smaak, terwijl er een dikke, zijdezachte damp geproduceerd wordt.

Verbeter je dab-sessies

Verbeter je dab-sessies

Met dabben til je je ervaring met wiet naar een hoger niveau, dankzij de ongeëvenaarde intensiteit, smaak en sterkte. Maar dat kan eigenlijk alleen met de juiste accessoires en tools. Zoek je een hoogwaardige dab rig, een non-stick container om je dabs veilig in te bewaren of iets simpels als een geschikte ondergrond? Wij hebben alles wat je nodig hebt om je ervaring te verbeteren en optimaal van kleverige dabs te genieten!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken