Blog
Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Cannabis Crumble Wax
3 min

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Cannabis Crumble Wax

3 min

De dab-wereld bestaat uit veel soortgelijke en toch verschillende types extracten. Sommige zien er zelfs hetzelfde uit, wat bijdraagt aan de verwarring. We leggen hier uit wat cannabis crumble wax is, hoe het gemaakt wordt en waarom het beter is dan shatter, budder of zelfs standaard crumble. Uiteraard bespreken we ook hoe je het gebruikt.

Het leven van crumble wax begint net als de meeste andere concentraten. Met een oplosmiddel onttrek je hars uit toppen of knipresten en vervolgens is het mogelijk de THC-rijke oplossing te verwerken tot shatter, budder of cannabis wax, afhankelijk van hoe je het resterende oplosmiddel verwijdert.

De kracht van elk type concentraat blijft ongeveer gelijk. Het verschil zit hem echter in de consistentie en de smaak. Cannabis crumble wax is vacuüm-purged op een lagere temperatuur, gedurende een langere periode. Dit verschilt van andere producten die je maakt met hetzelfde extractieproces. Op deze manier bevat het meer terpenen. Ook heeft het een droge, kruimelige structuur, waardoor het lijkt op vochtige suiker of fetakaas.

Cannabis crumble wax is ook bekend als honeycomb wax. Dit komt omdat het concentraat na zuivering lijkt op een honingraat. Het is echter veel te breekbaar om deze vorm aan te houden. Het valt dus al snel uit elkaar of verkruimelt in kleine brokjes.

CRUMBLE WAX VS STANDAARD CRUMBLE

HOE VERSCHILT CRUMBLE WAX VAN STANDAARD CRUMBLE?

Er zijn twee soortgelijke types crumble verkrijgbaar op de huidige markt. De een is de crumble wax die we net hebben beschreven. De andere is standaard crumble, zonder vermelding van wax.

Standaard crumble ontstaat net als crumble wax of shatter. Maar nogmaals, het zuiveringsproces verschilt. Crumble wax ondergaat een proces van langdurig vacuüm-purgen op een lage temperatuur. Standaard crumble zuivert men echter onder hoge temperaturen in een open bak. Hierdoor is het op te kloppen, terwijl het oplosmiddel verdampt.

Dit heeft echter, zoals aangestipt, geen invloed op de kracht en beide extracten zien er ook hetzelfde uit. Crumble wax smaakt echter rijker; vanwege de lagere temperatuur blijven meer terpenen behouden.

WAAROM EEN LAGERE TEMPERATUUR BIJ PURGING GEBRUIKEN?

WAAROM IS EEN LAGERE TEMPERATUUR BETER BIJ PURGING?

Als de hogere temperatuur tijdens een snelle zuivering de kracht niet beïnvloedt, maakt het dan echt uit welk extract je gebruikt? Waarschijnlijk niet als het je doel is om zo high mogelijk te worden. Het is echter soms wel van belang als je medicinaal gebruikt.

Hitte vernietigt de meeste terpenen die achterblijven na het extractieproces. Deze natuurlijke verbindingen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de geuren en smaken van cannabis, maar hebben soms ook gezondheidsvoordelen. Tot op heden zijn ruim 100 terpenen geïdentificeerd. Sommige staan in wisselwerking met cannabinoïden als THC en CBD. Ze versterken daarbij ofwel de goede eigenschappen (myrceen stimuleert de high) of verminderen de minder gewenste bijwerkingen (α-pineen gaat angst tegen).

Men denkt dat buitensporige hitte ook een deel van de chemicaliën in cannabis omzet in carcinogenen. Dit werkt op dezelfde manier als het verbranden van vlees bij het grillen. De lagere temperatuur verkleint de kans op schadelijke materialen in je concentraat.

HOE GEBRUIK JE CRUMBLE WAX?

  • CRUMBLE WAX DABBEN

Crumble wax is te vaporizen met een dab rig of elektronische nail. Dit werkt precies als met shatter of elk ander extract. Als je echter de terpenen wilt behouden voor een smakelijkere ervaring, dab dan op een lagere temperatuur dan normaal. Vergeet niet de nail te reinigen tussen de dabs door. Zo verwijder je resterende olie en geniet je van een full-melt ervaring.

Als de crumble wax niet aan je dab tool blijft kleven, verwarm je het wat meer. Een lichte temperatuurstijging laat het iets smelten, zodat het dabben gemakkelijker gaat.

  • CRUMBLE WAX IN EEN JOINT VERWERKEN

Heb je geen dab rig? Dan is het nog steeds mogelijk te genieten van crumble wax. Strooi het simpelweg over de gemalen toppen bij het draaien van je joint of blunt. Ga wel voorzichtig te werk met deze methode. De kracht is niet alleen magisch versterkt, maar ook de ruwheid. Het is gemakkelijk een sterkere high op te wekken dan de bedoeling is... of je longen uit je lijf te hoesten.

Gerelateerd artikel

Hoe T-wax Je Een Joint Of Bowl?

  • CRUMBLE WAX VOOR JE EDIBLES GEBRUIKEN

Wil je cannaboter of THC-rijke edibles maken? Doe de boter of olie in een sauspan, verwarm dit geleidelijk en voeg de crumble wax toe. Het smelt gemakkelijk en lost binnen een aantal minuten volledig op in de boter of olie.

Als je crumble wax koopt, let er dan op dat je product een etiket heeft met de exacte hoeveelheid THC. Dit vereenvoudigt het doseren van zelfgemaakte brownies, koekjes of andere gebakjes. Gebruik je verrijkte olie echter niet om iets in een pan te bakken. De hitte vernietigt alle THC voordat je de kans krijgt van je gerecht te genieten.

BEN IK ZELF IN STAAT CRUMBLE WAX TE MAKEN?

BEN IK ZELF IN STAAT CRUMBLE WAX TE MAKEN?

Niet echt. Het is gevaarlijk, je hebt er speciale apparatuur voor nodig en moet veiligheidsmaatregelen treffen. Dat het gevaarlijk is, kunnen we niet genoeg benadrukken. Bij het extractieproces werk je met ontvlambare materialen. Mensen hebben zichzelf en vrienden in brand gezet en vele gebouwen zijn opgeblazen/afgebrand. Denk aan Breaking Bad, minus de drugsbaronnen en dealers in meth.

Op veel plaatsen is cannabis legaal, maar het maken van extracten is om bovenstaande reden streng verboden. En daar zijn we het helemaal mee eens. Als je crumble wax wilt proberen, raden we aan het legaal te kopen.

CRUMBLE WAX - DE SNELLE FEITEN

CRUMBLE WAX - DE SNELLE FEITEN

Crumble wax is een speciaal type cannabisextract. Het vacuüm-purgen duurt langer en gebeurt op een lagere temperatuur dan bij andere extracten. Wel komt de kracht overeen. De bewerking met een lage temperatuur behoudt echter meer aromatische terpenen dan elke andere methode. Als gevolg geniet je van een rijkere smaak en meer gezondheidsvoordelen. Crumble wax is te dabben, toe te voegen aan een joint of te verwerken in edibles. Probeer het alleen niet thuis te maken. Wederom, het extractieproces is gevaarlijk en vereist dure, speciale apparatuur. Als je het wilt proberen, dan is het dus beter om het te kopen bij een legale leverancier.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Headshop Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken