Blog
Ultieme Gids Met Temperatuurinstellingen Voor Vaporizers
5 min

De Ultieme Gids Voor Vape Temperaturen

5 min
Products Vaporshop

Vapen is niet moeilijk. Wat wel lastig is te onthouden, zijn alle verschillende temperaturen waarbij je de diverse producten moet verdampen. We helpen je uit de brand met een super handige gids met temperatuurinstellingen voor je vaporizer.

Als er één methode om cannabis te gebruiken momenteel hot is (mooie woordspeling), is het vapen. Het is vooral populair vanwege de gezondheidsvoordelen en fijne rookervaring. Daarmee groeit het razendsnel uit tot de meest favoriete methode om concentraten en toppen te consumeren.

De temperatuur is een factor die de ervaring maakt of breekt, maar die velen gek genoeg vaak vergeten. We bespreken hoe temperaturen de ervaring beïnvloeden, zodat jij in staat bent te bepalen hoe je jouw vape-ervaring kunt verbeteren.

HET BELANG VAN DE JUISTE TEMPERATUUR

Weinig vapers weten het, maar de temperatuur bepaalt grotendeels wat je inhaleert. De effecten, smaken en de kwaliteit van je cannabis hangen af van de types en aantallen cannabinoïden en terpenen. Deze moleculen hebben allemaal verschillende verdampingspunten. De temperatuur bepaalt daarbij met welke combinatie van cannabinoïden en terpenen je eindigt, dus ook de eigenschappen en smaak van je wiet.

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR VOOR HET VAPEN VAN DIVERSE TYPES CANNABIS?

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR VOOR HET VAPEN VAN DIVERSE TYPES CANNABIS?

Het is mogelijk de temperatuur van je vaporizer aan te passen voor de gewenste ervaring. Er kleven uiteraard risico's aan beide extremen. Bij een te lage temperatuur blijven de cannabinoïden en terpenen "ingesloten". Je verspilt je product en het gaat ten koste van de ervaring. Is de temperatuur te hoog, dan verbrand je de meer gevoelige cannabinoïden en terpenen. Overstijg je de 482°C, dan gaat zelfs de THC verloren.

Bij een temperatuur onder de 180°C, geniet je van een rijk cannabinoïden- en terpenen-profiel. Je proeft smakelijke wiet en ervaart flink wat medicinale voordelen. Medicinale wiet is het meest gunstig als er sprake is van het "entourage-effect". Met dit fenomeen bedoelen we dat cannabis medicinaal meer effect heeft als het diverse actieve moleculen bevat, in plaats van veel van één. Lees deze gids voor meer details over de ideale temperaturen voor bepaalde cannabinoïden en terpenen.

Gerelateerd verhaal

De Juiste Vaporizer Temperatuur Voor Cannabis

Vape je op temperaturen hoger dan 233°C? Dan heb je het verbrandingspunt overschreden, wat ten koste gaat van je product. Je loopt ook het risico om carcinogene, chemische bijproducten te inhaleren. Dat gezegd hebbende, is tevens bekend dat deze temperaturen effectief zijn in het maximaliseren van de THC. Wil je een intense hijs en maak je je niet zo'n zorgen over de smaak of eventuele gezondheidsrisico's? Dan geniet je waarschijnlijk van de meeste effecten met deze temperaturen.

Temperaturen tussen de 180°C en 200°C bieden een redelijke gulden middenweg. Je ontvangt een flinke dosis THC, terwijl ook een aantal andere cannabinoïden en terpenen behouden blijft.

  • GEDROOGDE TOPPEN

Vape Temperaturen GEDROOGDE TOPPEN

De ideale temperaturen voor droge kruiden en concentraten zijn vergelijkbaar, op gemiddelde en lage niveaus. Een laag niveau bedraagt 160-180°C, een gemiddeld niveau 180-200°C en alles boven de 200°C beschouwen we als hoog. Over het algemeen is het niet mogelijk je temperaturen veel verder te verhogen bij het vapen van droge kruiden. Zoals hierboven reeds vermeld, geniet je bij een lagere temperatuur van een meer gevarieerd cannabinoïden-profiel. Naarmate de temperaturen stijgen, neemt de variatie af en ontvang je een meer geconcentreerde dosis THC.

  • CANNABISCONCENTRATEN

CANNABISCONCENTRATEN

Heb je een moderne vaporizer of vape-pen? Dan is de kans groot dat je ook cannabisconcentraten kunt vapen met je apparaat. Concentraten zijn er in alle vormen en maten, wat alles te maken heeft met de extractiemethode. Het vapen van cannabisconcentraten biedt een andere ervaring dan in het geval van toppen.

Sommige liefhebbers beweren daarbij dat je concentraten uitsluitend zou moeten dabben, omdat een vaporizer de klus niet goed klaart. Het punt is dat je cannabisconcentraten vaak verdampt op hogere temperaturen dan droge toppen. De meeste vaporizers bereiken de vereiste temperatuur niet voor een meer intense, "dab-achtige" ervaring. Dat gezegd hebbende, zijn er ongelooflijk goede vaporizers op de markt. Deze zijn in staat verschillende concentraten te behappen en bereiken de juiste temperatuur om de gewenste kracht te produceren.

Concentraten vragen om een hogere temperatuur, omdat al het materiaal in damp moet veranderen en smelten. Dit geldt in elk geval voor "full melt" varianten. De structuur van bepaalde concentraten is vrij stevig. Om ze volledig te verdampen, heb je de hoogste instellingen nodig. Je verdampt anders uitsluitend de buitenkant van de substantie. Bij het vapen van concentraten blijft niets achter, in tegenstelling tot droge toppen.

Een favoriete methode om concentraten te verdampen, is uiteraard dabbing. Met dabs ben je in staat de hoge temperaturen te bereiken, waardoor veel THC vrijkomt. Dit valt in de smaak bij veel gebruikers van concentraten. Dabs boven de 315°C vallen in deze categorie. Het gebruik is leuk, maar bij deze temperaturen ontvang je een gigantische dosis THC, plus carcinogenen. Overschrijd in elk geval nooit de 482°C. Veel THC gaat daarbij verloren en je inhaleert allerlei chemicaliën.

  • HASJ

Vape Temperaturen HASJ

Wil je hasj vapen? Dan gebruik je over het algemeen dezelfde vaporizer als in het geval van gedroogde toppen. Het vapen van hasj levert soms wel problemen op. Zo voorziet het mogelijk de binnenkant van je apparaat van een plakkerige laag, wat het schoonmaken bemoeilijkt.

Je omzeilt dit door ontgomde hennepvezels te gebruiken. Bekleed de binnenkant van je bowl hiermee en strooi er wat verkruimelde hasj in. Vervolgens mag je los! Vape hasj op dezelfde temperatuur als rauwe toppen.

Gerelateerd verhaal

De Beste Vaporizers Voor Hasj

  • ZUIVERE THC-OLIE

Vape Temperaturen ZUIVERE THC-OLIE

Zuivere THC-olie is ook een concentraat, zij het dan in vloeibare vorm. De naam geeft al aan dat het om een olie gaat. Dit is geen "full melt" concentraat en daarom mag je een lagere temperatuur aanhouden dan bij een meer solide extract. Kies voor een temperatuur van tussen de 200–250°C. Zo haal je het meeste uit je olie en dit is vaak het maximaal bereikbare voor vaporizers. Als je concentraten wilt gebruiken in je vaporizer, is zuivere THC-olie misschien wel je beste optie.

Disclaimer: Concentraten met een zware basisolie, zoals olijfolie, zou je nooit moeten vapen. Deze zijn voor orale inname en het verdampen ervan is mogelijk gevaarlijk.

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM KRUIDEN TE VAPEN?

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM KRUIDEN TE VAPEN?

Cannabis is niet de enige plant die geschikt is voor je vaporizer. Er zijn vele andere kruiden die verschillende psychoactieve effecten produceren. Sommige helpen je slapen, andere verlichten pijn of werken als afrodisiacum. Uiteraard zijn ook deze kruiden het meest effectief bij een bepaalde temperatuur. Verzamel dergelijke planten en ontdek welke temperaturen ze vereisen; dan heb je zo een hele apotheek voorhanden.

Er is een aantal kruiden dat beter presteert bij een lagere temperatuur (lager dan 150°C). Denk aan het ontspannende kattenkruid, de antibacteriële, antidepressieve en veelzijdige lavendel en de cognitie-verbeterende en slaapbevorderende citroenmelisse.

Er zijn ook kruiden die je verdampt op een gemiddelde temperatuur (tussen de 150–190°C). Voorbeelden zijn de antiseptische pepermunt, de stimulerende groene thee en de kalmerende kamille die tevens het immuunsysteem stimuleert.

Kruiden die een hogere temperatuur vereisen (hoger dan 190°C), zijn de kalmerende valeriaan, het lustopwekkende damiana en de stimulerende, pijnstillende yerba maté.

Kruid °C Effecten
Damiana 190°C Verhoogt seksuele opwinding en versterkt het zenuwstelsel
Kattenkruid 150°C Ontspannend en opbeurend
Valeriaan 190°C Kalmerend en angstremmend
Passiebloem 145°C Rustgevend en kalmerend
Lavendel 130°C Stimuleert de bloedsomloop, antiseptisch, antibacterieel, antidepressivum, spierverslapper
Citroenmelisse 140°C Ontspant het zenuwstelsel, bevordert een goede nachtrust, verlicht hoofdpijn, verbetert de bloedsomloop
Sint-janskruid 150°C Natuurlijk antidepressivum
Kamille 190°C Werkt ontspannend, verbetert het immuunsysteem, bevordert de slaap
Hop 160°C Licht euforisch, kalmerend
Groene Thee 180°C Stimulerend en kalmerend
Salie 190°C Antiseptische werking en oestrogene effecten
Yerba Maté 150°C Levert energieke effecten
Calea Zacatechichi 190°C Bijzonder kalmerend, licht hallucinogene high, veroorzaakt en verbetert lucide dromen
Pepermunt 160°C Verlicht spierkrampen, antiseptisch
Tijm 190°C Geeft verlichting bij hypertensie en maagproblemen

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR VOOR HET VAPEN VAN E-LIQUIDS?

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR VOOR HET VAPEN VAN E-LIQUIDS?

E-liquids zijn ook een populaire optie voor het vapen van je favoriete kruiden. Elk flesje bevat een natuurlijk concentraat, gemaakt van een kruidenproduct. Daarnaast bevatten e-liquids geen additieven of schadelijke ingrediënten. Je geniet van een zuivere, kruidige ervaring.Het product is vloeibaar of olie-achtig en te vapen op een temperatuur van tussen de 200–250°C.

DE PERFECTE TEMPERATUUR VOOR MEDICINALE CANNABISGEBRUIKERS

DE PERFECTE TEMPERATUUR VOOR MEDICINALE CANNABISGEBRUIKERS

De ideale temperatuur voor medicinale gebruikers hangt af van de te behandelen aandoening. Het is handig te definiëren welke cannabinoïden en terpenen relevant zijn voor je kwaal. Daarna ben je in staat de ideale temperatuur voor het vapen te bepalen. Vape eerst op de temperatuur van de cannabinoïden met het laagste verdampingspunt. Eventuele resten verdamp je vervolgens op een hogere temperatuur. Een goede methode is beginnen met de laagste instelling en deze steeds met 10-15 graden te verhogen. Over het algemeen raden we aan een lagere temperatuur te kiezen om het entourage-effect te behouden.

VERSCHILLENDE TEMPERATUREN PER SESSIE

Ook recreatieve gebruikers zouden de juiste temperaturen moeten kiezen. Voor de optimale smaak kies je voor een lagere temperatuur die onder het verdampingspunt van de meeste terpenen valt. En voor een meer gezonde verdamping, doe je hetzelfde (overschrijd in elk geval nooit het verbrandingspunt van 233°C).

In een sociale omgeving hangt de temperatuur wellicht af van de stemming die je wilt bereiken. Wil je zo high mogelijk worden? Vape dan op een hoge temperatuur, maar nooit hoger dan 482°C, anders gaat je kostbare THC verloren! Vapen op gemiddelde temperaturen biedt een meer afgeronde ervaring. Waarschijnlijk is dit het beste in het geval van een kalmere stonergroep of een persoonlijke, creatieve sessie.

Vapen is geen hogere wiskunde. Maar als je de subtiele verschillen kent, haal je het meeste uit je ervaring. Uiteindelijk geven we in deze gids slechts richtlijnen. Het is aan jou om uit te vinden welke temperatuur het beste voor jou werkt, of deze nu hoger of lager uitpakt. Happy vaping!

Arielle

Geschreven door: Arielle Friedman
Arielle woont in het Canadese Toronto en houdt van onderwerpen die met de hersenen te maken hebben. Als ze niet schrijft, geniet ze van het maken van kunst. Ook verdiept ze zich in bioremediatie en probeert ze te voorkomen dat robots de wereld overnemen.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Vaporshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken