Blog
Ultieme Gids Met Temperatuurinstellingen Voor Vaporizers
5 min

De Ultieme Gids Voor Vape Temperaturen

5 min

Vapen is niet moeilijk. Wat wel lastig is te onthouden, zijn alle verschillende temperaturen waarbij je de diverse producten moet verdampen. We helpen je uit de brand met een super handige gids met temperatuurinstellingen voor je vaporizer.

Als er één methode om cannabis te gebruiken momenteel hot is (mooie woordspeling), is het vapen. Het is vooral populair vanwege de gezondheidsvoordelen en fijne rookervaring. Daarmee groeit het razendsnel uit tot de meest favoriete methode om concentraten en toppen te consumeren.

De temperatuur is een factor die de ervaring maakt of breekt, maar die velen gek genoeg vaak vergeten. We bespreken hoe temperaturen de ervaring beïnvloeden, zodat jij in staat bent te bepalen hoe je jouw vape-ervaring kunt verbeteren.

HET BELANG VAN DE JUISTE TEMPERATUUR

Weinig vapers weten het, maar de temperatuur bepaalt grotendeels wat je inhaleert. De effecten, smaken en de kwaliteit van je cannabis hangen af van de types en aantallen cannabinoïden en terpenen. Deze moleculen hebben allemaal verschillende verdampingspunten. De temperatuur bepaalt daarbij met welke combinatie van cannabinoïden en terpenen je eindigt, dus ook de eigenschappen en smaak van je wiet.

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR VOOR HET VAPEN VAN DIVERSE TYPES CANNABIS?

Het is mogelijk de temperatuur van je vaporizer aan te passen voor de gewenste ervaring. Er kleven uiteraard risico's aan beide extremen. Bij een te lage temperatuur blijven de cannabinoïden en terpenen "ingesloten". Je verspilt je product en het gaat ten koste van de ervaring. Is de temperatuur te hoog, dan verbrand je de meer gevoelige cannabinoïden en terpenen. Overstijg je de 482°C, dan gaat zelfs de THC verloren.

Bij een temperatuur lager dan 180°C profiteer je van een rijk cannabinoïden- en terpenen-profiel. Daardoor zijn de trekken die je neemt smaakvoller en voelen ze zachter aan. Het “entourage effect” versterkt de weldadige werking van vapen. Bij dit fenomeen is wiet effectiever als het diverse actieve moleculen bevat, in plaats van één. Lees deze handleiding voor meer info over de temperaturen waarbij je verschillende cannabinoïden en terpenen het best kunt vapen.

Gerelateerd artikel

Vaporizer Temperaturen Voor Wiet

Vape je op temperaturen hoger dan 233°C? Dan heb je het verbrandingspunt overschreden, wat ten koste gaat van je product. Je loopt ook het risico om carcinogene, chemische bijproducten te inhaleren. Dat gezegd hebbende, is tevens bekend dat deze temperaturen effectief zijn in het maximaliseren van de THC. Wil je een intense hijs dan geniet je waarschijnlijk van de beste effecten met deze temperaturen.

Temperaturen tussen de 180°C en 200°C bieden een redelijke gulden middenweg. Je ontvangt een flinke dosis THC, terwijl ook een aantal andere cannabinoïden en terpenen behouden blijft.

GEDROOGDE TOPPEN

Vape Temperaturen GEDROOGDE TOPPEN

De ideale temperaturen voor droge kruiden en concentraten zijn vergelijkbaar, op gemiddelde en lage niveaus. Een laag niveau bedraagt 160-180°C, een gemiddeld niveau 180-200°C en alles boven de 200°C beschouwen we als hoog. Over het algemeen is het niet mogelijk je temperaturen veel verder te verhogen bij het vapen van droge kruiden. Zoals hierboven reeds vermeld, geniet je bij een lagere temperatuur van een meer gevarieerd cannabinoïden-profiel. Naarmate de temperaturen stijgen, neemt de variatie af en ontvang je een meer geconcentreerde dosis THC.

CANNABISCONCENTRATEN

CANNABISCONCENTRATEN

Heb je een moderne vaporizer of vape-pen? Dan is de kans groot dat je ook cannabisconcentraten kunt vapen met je apparaat. Concentraten zijn er in alle vormen en maten, wat alles te maken heeft met de extractiemethode. Het vapen van cannabisconcentraten biedt een andere ervaring dan in het geval van toppen.

Sommige liefhebbers beweren daarbij dat je concentraten uitsluitend zou moeten dabben, omdat een vaporizer de klus niet goed klaart. Het punt is dat je cannabisconcentraten vaak verdampt op hogere temperaturen dan droge toppen. De meeste vaporizers bereiken de vereiste temperatuur niet voor een meer intense, "dab-achtige" ervaring. Dat gezegd hebbende, zijn er ongelooflijk goede vaporizers op de markt. Deze zijn in staat verschillende concentraten te behappen en bereiken de juiste temperatuur om de gewenste kracht te produceren.

Concentraten vragen om een hogere temperatuur, omdat al het materiaal in damp moet veranderen en smelten. Dit geldt in elk geval voor "full melt" varianten. De structuur van bepaalde concentraten is vrij stevig. Om ze volledig te verdampen, heb je de hoogste instellingen nodig. Je verdampt anders uitsluitend de buitenkant van de substantie. Bij het vapen van concentraten blijft niets achter, in tegenstelling tot droge toppen.

Een favoriete methode om concentraten te verdampen, is uiteraard dabbing. Met dabs ben je in staat de hoge temperaturen te bereiken, waardoor veel THC vrijkomt. Dit valt in de smaak bij veel gebruikers van concentraten. Dabs boven de 315°C vallen in deze categorie. Het gebruik is leuk, maar bij deze temperaturen ontvang je een gigantische dosis THC, plus carcinogenen. Overschrijd in elk geval nooit de 482°C. Veel THC gaat daarbij verloren en je inhaleert allerlei chemicaliën.

HASJ

Vape Temperaturen HASJ

Wil je hasj vapen? Dan gebruik je over het algemeen dezelfde vaporizer als in het geval van gedroogde toppen. Het vapen van hasj levert soms wel problemen op. Zo voorziet het mogelijk de binnenkant van je apparaat van een plakkerige laag, wat het schoonmaken bemoeilijkt.

Je omzeilt dit door ontgomde hennepvezels te gebruiken. Bekleed de binnenkant van je bowl hiermee en strooi er wat verkruimelde hasj in. Vervolgens mag je los! Vape hasj op dezelfde temperatuur als rauwe toppen.

Gerelateerd artikel

De Beste Vaporizers Voor Hasj

ZUIVERE THC-OLIE

Vape Temperaturen ZUIVERE THC-OLIE

Zuivere THC-olie is ook een concentraat, zij het dan in vloeibare vorm. De naam geeft al aan dat het om een olie gaat. Dit is geen "full melt" concentraat en daarom mag je een lagere temperatuur aanhouden dan bij een meer solide extract. Kies voor een temperatuur van tussen de 200–250°C. Zo haal je het meeste uit je olie en dit is vaak het maximaal bereikbare voor vaporizers. Als je concentraten wilt gebruiken in je vaporizer, is zuivere THC-olie misschien wel je beste optie.

Disclaimer: Concentraten met een zware basisolie, zoals olijfolie, zou je nooit moeten vapen. Deze zijn voor orale inname en het verdampen ervan is mogelijk gevaarlijk.

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM KRUIDEN TE VAPEN?

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM KRUIDEN TE VAPEN?

Wiet is niet de enige plant die je met je vaporizer kunt gebruiken. Veel andere kruiden hebben ook diverse effecten als je ze vapet. Ze ondersteunen bijvoorbeeld een natuurlijke nachtrust, ontspannen de spieren of stimuleren de geest. Bovendien is er voor elk kruid een ideale vape-temperatuur. Als je deze kruiden verzamelt en al deze waarden leert kennen, heb je zo je eigen "vape-apotheek"!

Tot de kruiden die het best werken bij een lagere temperatuur (onder de 150°C) behoren het ontspannende kattenkruid, de aromatische lavendel en verzachtende citroenmelisse.

Kruiden die je bij gemiddelde temperaturen (tussen de 150 en 190°C) moet vapen, zijn onder andere verkwikkende pepermunt, stimulerende groene thee en energie gevende yerba mate.

Kruiden die een hogere temperatuur nodig hebben (boven de 190°C) zijn onder andere natuurlijke slaapbevorderende valeriaan, het afrodisiacum damiana en verfrissende kamille.

Kruid °C Effecten
Damiana 190°C Ontspannend, natuurlijk afrodisiacu
Kattenkruid 150°C Ontspannend en rustgevend
Valeriaan 190°C Helpt je om beter te kunnen inslapen en bij spanning
Passiebloem 145°C Erg ontspannend, ondersteunt een gezonde nachtrust
Lavendel 130°C Helpt bij een zenuwachtig gevoel, antibacterieel
Citroenmelisse 140°C Ondersteunt rust en ontspanning
Sint-janskruid 150°C Stimuleert de stemming en geeft zwakke zenuwen rust
Kamille 190°C Ontspannend, verzachtend, ondersteunt een gezonde nachtrust
Hop 160°C Licht euforisch
Groene Thee 180°C Licht stimulerend
Salie 190°C Beschermt cellen
Yerba Maté 150°C Geeft een energieke buzz
Calea Zacatechichi 190°C Zeer rustgevend, met een lichte hallucinogene high
Pepermunt 160°C Verkwikkend, zorgt voor de spieren
Tijm 190°C Ondersteunt het behoud van een normale zuurgraad in de maag

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR VOOR HET VAPEN VAN E-LIQUIDS?

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR VOOR HET VAPEN VAN E-LIQUIDS?

E-liquids zijn ook een populaire optie voor het vapen van je favoriete kruiden. Elk flesje bevat een natuurlijk concentraat, gemaakt van een kruidenproduct. Daarnaast bevatten e-liquids geen additieven of schadelijke ingrediënten. Je geniet van een zuivere, kruidige ervaring.Het product is vloeibaar of olie-achtig en te vapen op een temperatuur van tussen de 200–250°C.

DE PERFECTE TEMPERATUUR VOOR HET ENTOURAGE EFFECT

DE PERFECTE TEMPERATUUR VOOR MEDICINALE CANNABISGEBRUIKERS

De ideale temperatuur voor mensen die alles uit hun wiet willen halen wat erin zit, verschilt per persoon. Het is dan ook allereerst praktisch te achterhalen welke cannabinoïden en terpenen er in de wietsoort zitten. Zoek vervolgens op wat hun kookpunt is. Mensen die wiet gebruiken vanwege de verzachtende eigenschappen en holistische voordelen ervan, kunnen het best beginnen te vapen bij een lagere temperatuur. Daarmee behoud je het entourage effect en benut je dit optimaal. Daarna kun je opnieuw vapen bij een hogere temperatuur voor meer kracht.

Een goede manier om dit te doen, is beginnen met de laagste temperatuurinstelling en die vervolgens verhogen met stappen van 10–15 graden. Het duurt hiermee niet lang totdat je een temperatuur vindt waarmee je het meeste uit je kruiden haalt.

VERSCHILLENDE TEMPERATUREN PER SESSIE

Ook recreatieve gebruikers zouden de juiste temperaturen moeten kiezen. Voor de optimale smaak kies je voor een lagere temperatuur die onder het verdampingspunt van de meeste terpenen valt. En voor een meer gezonde verdamping, doe je hetzelfde (overschrijd in elk geval nooit het verbrandingspunt van 233°C).

In een sociale omgeving hangt de temperatuur wellicht af van de stemming die je wilt bereiken. Wil je zo high mogelijk worden? Vape dan op een hoge temperatuur, maar nooit hoger dan 482°C, anders gaat je kostbare THC verloren! Vapen op gemiddelde temperaturen biedt een meer afgeronde ervaring. Waarschijnlijk is dit het beste in het geval van een kalmere stonergroep of een persoonlijke, creatieve sessie.

Vapen is geen hogere wiskunde. Maar als je de subtiele verschillen kent, haal je het meeste uit je ervaring. Uiteindelijk geven we in deze gids slechts richtlijnen. Het is aan jou om uit te vinden welke temperatuur het beste voor jou werkt, of deze nu hoger of lager uitpakt. Happy vaping!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Vaporshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken