Handleiding Voor Dabbing


Laatst bewerkt :
Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogHow-To's

Handleiding Voor Dabbing


Dabben is een veilige en effectieve manier om geconcentreerde cannabisextracten te consumeren. Door het concentraat tot het kookpunt te verhitten, creëer je een sterke en smaakvolle damp die aan elke eersteklas cannabisbloem kan tippen.

Dabs, dabs, dabs. Concentraten vormen inmiddels het snelst groeiende segment van de cannabismarkt. Tussen 2015 en 2016 versloeg de legale verkoop van concentraten die van flower- en edible-verkoop met verbluffende marges. Vanwege de geconcentreerde dosis THC en de fantastische smaken, is dabbing een populaire keus onder de cannabisgebruikers.

Bubble Hash

Voorheen – waarmee we de tijd voorafgaand aan dit moderne cannabistijdperk bedoelen – werd hasj via een simpel proces gemaakt door kief te extraheren van het oppervlak van de plant, het te pletten en voilà. Dat type extractieproces leidt tot wat we vandaag de dag bubble hash noemen. Alhoewel het nog steeds populair is, kan het niet tippen aan de populariteit van de steeds maar groeiende beschikbare variaties dab-bare concentraten. Shatter, wax, boter, crumble, rosin en live resin zijn slechts een paar van de verrukkelijke soorten concentraten. Maar waar komen al die verschillende heerlijkheden vandaan en hoe gebruik je ze precies?

CANNABIS-EXTRACTIE

Over het extractieproces zelf kunnen boeken worden volgeschreven. Alle verschillende soorten concentraat hebben als gevolg van variaties in het proces uiteindelijk een specifieke textuur, dichtheid, kleur, geur en soms smaak. In wezen draait her extractieproces om het vullen van een buis met gemalen cannabis of knipresten en het vervolgens volspuiten met gas. Het gas gaat de ene kant van de buis in en een geconcentreerd mengsel THC, terpenen en andere cannabinoïden komt er aan de andere kant weer uit. Dit is een oversimplificering van het proces, maar je snapt het idee.

Nadat het concentraat geëxtraheerd is, moet het een zuiveringsproces genaamd purging ondergaan. De gassen die bij het extractieproces worden gebruikt, zijn meestal propaan en butaan, alhoewel koolstofdioxide of andere schonere methodes steeds populairder worden. Purging verwijdert de gasbubbels van het concentraat wanneer het nog zacht en buigzaam is. Het speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke consistentie en veiligheid van het eindproduct. Al worden ze gebruikt vanwege hun reputatie als schone gassen, niemand wil chemicaliën zoals butaan of propaan binnenkrijgen. Het concentraat wordt meestal in een zogenaamde vacuüm-purge gestopt, een machine die de gasbubbels uit het concentraat zuigt, waardoor je een prachtig, glanzend, cannabinoïde-rijk mengsel overhoudt.

SOORTEN CONCENTRATEN

Shatter

De term concentraat is nogal vaag. Het kan verwijzen naar verschillende cannabinoïde-rijke producten zoals tincturen, oliën en extracten om te verdampen. De term is grotendeels synoniem komen te staan voor dabben. De meest voorkomende soorten concentraten zijn shatter, wax en boter, alhoewel je er soms ook andere termen voor tegenkomt. Shatter is een hard, transparant concentraat met het hoogste THC-gehalte. Met zo’n zeventig tot tachtig procent of hoger geeft dit je de sterkste punch.

Cannabis wax

Wax is een van de andere populairdere soorten concentraten. Wax, soms earwax genoemd omdat het zo op oorsmeer lijkt, produceert een iets minder krachtige dab. Laat je echter niet misleiden door de lagere THC-hoeveelheden van een kleine zestig tot half in de zeventig procent. Wax is een sterk alternatief voor cannabiskruid dat bekend staat om het behouden van de ware smaken van de strain. Vandaag de dag zijn er allerlei nieuwe concentraten beschikbaar. De laatste trends zijn live resin, wat gemaakt wordt van verse, natte cannabisplanten, en een groot scala aan oplossingsmiddelvrije concentraten.

DAB-BENODIGDHEDEN

Goed, dus je hebt je concentraat te pakken, maar wat ga je er nu meer doen? Zelfs doorgewinterde smokers staan er misschien beduusd naar hun concentraat te kijken. In tegenstelling tot cannabisbloemen worden concentraten niet gerookt maar verdampt, wat betekent dat je er een hele nieuwe set instrumenten nodig hebt. Er zijn talloze geweldige handgeblazen glazen dabbing rigs om uit te kiezen, of je kunt gaan voor een kleine, draagbare variant in de stijl van een pen. Het resultaat zal hoe dan ook hetzelfde zijn; dikke wolken prachtige damp. Je standaard dabbing rig bestaat uit een buis of basis, een nail, een dabbing wand en vereist een warmtebron.

Glass oil blaze double turbineAls je concentraten verdampt, voer je het decarboxyleringsproces uit dat nodig is om THCA om te zetten tot de psychoactieve stof THC. In tegenstelling tot cannabisbloemen, waarvoor je een vlam nodig hebt om het plantenmateriaal en THCA af te breken, gaat dat bij dabben anders. Om te dabben heb je een heet oppervlak nodig, niet alleen om het concentraat te decarboxyleren maar ook om het te transformeren tot een damp die je vervolgens kan inhaleren. Het resultaat is een krachtige, geestelijke high die niet te evenaren is. De meeste keuze heb je als het aankomt op het kiezen van een bubbler en een nail. Er is een enorm assortiment aan dabbing rigs, zowel te verkrijgen via het internet als in je lokale shop. Er bestaan bubblers voor ieders unieke smaak en, nog belangrijker, budget. Het is natuurlijk altijd goed om je lokale ambachtsman financieel te steunen, maar soms is dat even niet te betalen. Er zijn een aantal geweldige ontwerpen beschikbaar voor minder dan honderd euro.

Als je je bubbler eenmaal binnen hebt, hebt je nog een nail nodig. Hier krijg je echt keuzestress van. Er zijn honderden verschillende nail-ontwerpen. Sommige zijn van kwarts, anderen van titaan en sommige van keramiek. Ze hebben elk hebben hun eigen thermale eigenschappen. Titaan en kwarts worden heel snel warm, terwijl keramiek daar zo’n dertig seconden langer de tijd nodig heeft. Zowel titanen als keramieken nails houden de warmte veel langer vast dan kwarts. Maar ben je op zoek bent naar een nail die je hele leven meegaat, dan zal titaan in tegenstelling tot wat delicatere opties niet barsten of breken. Als je iets heel geavanceerds wil, dan kan je voor een elektrische nail gaan. Een elektrische nail behoudt de temperatuur en maakt een stormaansteker overbodig.

DE KUNST VAN HET DABBEN

Nu je je concentraat en je rig hebt, is het tijd voor wat dabs. De volgende stappen zijn belangrijk, dus voer ze precies zo uit! Het idee is dat je je nail verhit tot een temperatuur die hoog genoeg is om je dab te verdampen, maar niet zo hoog dat je het verbrandt. Er zijn verschillende cannabinoïden en terpenen aanwezig in je concentraat en die hebben elk net een ander kookpunt.

VIDEO: Blaze Dabbing Bong

Als je een stormaansteker gebruikt, weet je niet hoe heet je nail is. Als je nail roodgloeiend is, dan ben je over de 550°C. Als je een lichtrode gloed ziet, ben je nog steeds boven de 480°C. Dit is veel te heet en zal je cannabinoïden en terpenen vernietigen, wat de effecten, smaak en algehele ervaring dus vermindert. De optimale temperatuur om te dabben is tussen de 150 en 200°C. Dat is genoeg voor de cannabinoïden om hun kookpunt te bereiken en te verdampen zonder dat je ze op een chemisch niveau beschadigt.

Na het verwarmen van je nail moet je afhankelijk van je type nail tussen de 5 en 45 seconden wachten. Hoe langer je wacht, hoe koeler de nail. Hoe koeler de nail, hoe voller de smaak en de ervaring. Het resultaat is een ontzettend sterke en smaakvolle ervaring die aan elke eersteklas cannabisbloem kan tippen. Dabben is een geweldige manier om cannabis te gebruiken, maar het is per definitie heel krachtig. Een enkele dab kan evenveel THC bevatten als een hele joint. De ervaring kan intens zijn en de grenzen van de cannabishigh oprekken. Sommigen omschrijven het zelfs als hallucinogeen. Als je nog niet zo bekend bent met cannabis of dabben, wordt aangeraden om altijd rustig te beginnen en van de reis te genieten.

 

         
  Cory  

Geschreven door: Cory
Gesitueerd in de Verenigde Staten is Cory, een ex-politieagent die nu in de cannabis-industrie werkt waardoor hij nu waardevol inzicht heeft op beide kanten van de scheidslijn.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Gerelateerde Producten