Blog
De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten
9 min

De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

9 min

Dabben is een veilige en effectieve manier om geconcentreerde cannabisextracten te consumeren. Door het concentraat tot het kookpunt te verhitten, creëer je een sterke en smaakvolle damp die aan elke eersteklas cannabisbloem kan tippen.

Het is nogal een bewering, maar we hebben de ultieme leidraad gemaakt voor het dabben. Het maakt niet uit of je nog nooit eerder hebt gedabt of het elke dag doet; in deze gids vind je enorm veel nuttige informatie. Lees verder en ontdek hoe je geniet van de high van cannabisconcentraten.

WAT IS DABBEN?

Dabben is de heetste trend (letterlijk) binnen de cannabisbranche. Als je niet schrikt van de initiële kosten en benodigde ervaring om aan de slag te gaan, dan gaat er een wereld van euforische extase voor je open. De toenemende populariteit van het vapen van concentraten heeft vooral te maken met de puurheid daarvan. Dat is te danken aan een vernuftig extractieproces. De gemiddelde cannabistop bevat 10–25% THC, maar cannabisconcentraten bevatten soms wel 40–80% THC. Dat is een ongelooflijke hoeveelheid voor lichaam en geest.

Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen en te high worden waardoor we niet meer weten wat we doen. We leggen daarom eerst uit wat dabben is.

Simpel gezegd, is het een proces waarbij je de damp van een soort cannabisconcentraat inademt nadat het is verhit tot de juiste temperatuur. In de basis is het niet anders dan het roken van een joint. Maar het benodigde materiaal om te genieten maakt het wat ingewikkelder.

WAT JE NODIG HEBT OM TE DABBEN

Elke succesvolle dabber heeft een aantal stukken gereedschap nodig om te beginnen. Gaandeweg merk je dat je tolerantie toeneemt en is het mogelijk te investeren in uitgebreidere en geavanceerde dab-rigs. Maar voor de nieuwelingen zijn dit de basisbenodigdheden.

 • Waterpijp/dab-rig

Een starter heeft twee opties. Je haalt relevante tools om je gewone waterpijp geschikt te maken om te dabben of je koopt een dab-rig. Er zit weinig verschil in de manier waarop het werkt.

 • Nail

Nails zijn meestal gemaakt van titanium, kwarts of keramiek. De nail verhit je met behulp van een kleine propaanbrander. Daardoor wordt hij zo heet dat het concentraat verbrandt als het ermee in aanraking komt. Zie de nail als een soort bowl.

 • Brander

Een handzame propaanbrander is essentieel om aan de slag te gaan. Misschien heb je wel eens dabbers gezien met een grote variant. Dat is puur voor de show. We zouden de nail moeten verhitten tot een temperatuur die veel hoger ligt dan een standaard aansteker bereikt. Dus tenzij je kiest voor een elektrische nail, is een propaanbrander essentieel.

 • Dome/carb cap

Niet altijd nodig, omdat het afhankelijk is van het soort nail dat je gebruikt. Goedkopere varianten maken vooral gebruik van een dome. Die is bevestigd over de nail om damp tegen te houden. Het voorkomt dat de damp ontsnapt voordat je in staat bent het te inhaleren. Carb caps werken op vergelijkbare wijze.

 • Wand/dabber

We verhitten dus een nail tot die superheet is. De meeste concentraten hebben bovendien een plakkerige of kleverige structuur. Daarom zijn onze handen niet geschikt als gereedschap. In plaats daarvan gebruiken we een "wand" (metaal of glas) om het concentraat op de nail te doen.

 • Concentraat

Zonder concentraat is dabben tijdsverspilling. Een groot deel van de complexiteit van het dabben heeft te maken met de enorme diversiteit aan beschikbare extracten. Om je weg te vinden in de wereld van het dabben, hieronder de verschillende soorten concentraten.

WELKE SOORTEN DABS ZIJN ER?

Het onderlinge verschil van cannabisconcentraten bestaat uit de manier waarop ze geëxtraheerd worden. Dat kan gedaan worden met behulp van butaan, CO₂, ijskoud water of alcohol. Sommige methoden kun je eenvoudig zelf thuis toepassen. De kern van deze technieken is dat het plantaardig materiaal op de composthoop kan nadat de cannabinoïden (THC en CBD) en bepaalde terpenen eruit gewonnen zijn. Het THC-gehalte van de gezuiverde substantie kan meer dan 70% bedragen. Dat is schrikbarend krachtig en cannabis liefhebbers zijn er stapelgek op.

 • SHATTER

Shatter

Shatter wordt zo genoemd omdat de substantie op kamertemperatuur of daaronder zo broos is als suikerglas. Van het concentraat kun je een stukje afbreken en op een bloedhete nail deppen. Shatter is half doorzichtig en ziet er meestal geel of amberkleurig uit.

 • OLIE

Olie

Cannabisolie lijkt vanwege de stroperigheid een beetje op dikke, smeerbare honing. De viscositeit kan variëren, dus let daarop als je een olie-extract uitkiest - je wilt immers niet dat de olie op de vloer belandt! Voor dergelijke cannabisextracten kun je het best een dabber gebruiken.

 • LIVE RESIN

Live Resin

Live resin is de meest buitengewone keus omdat het in niets lijkt op alle andere soorten cannabisextracten. Er worden geen gedroogde en gecurede toppen gebruikt om te extraheren, maar verse cannabisplanten. Naar verluidt, zou dat meer terpenen behouden en de smaak verbeteren.

 • KRISTALLIJN EN THC KRISTALLEN

Kristallijn En THC Kristallen

Als je het zuiverste extract wilt dat er is, kom je bij kristallijn terecht, wat maar liefst tot 99,9% THC bevat. Het lijkt wat structuur betreft op kristalsuiker, maar dan een stuk duurder, wat veel gebruikers een nadeel vinden. Als je het bedrag op kunt hoesten, dan is dit concentraat het helemaal. Een hit en je vliegt gegarandeerd door het dak de oneindigheid in.

Er zijn ook THC kristallen die zo'n 99% THC bevatten. Het nadeel van beide soorten extracten is dat ze zó geraffineerd en bewerkt zijn dat dit ten koste gaat van de smaken en aroma's. Daar hebben liefhebbers echter iets op gevonden. Ze maken bijvoorbeeld een melange van kristallen en cannabisolie. Zo slaan ze twee vliegen in één klap: zowel de smaak als de high is waanzinnig.

 • CRUMBLE/WAX

Crumble/Wax

Dit wordt gemaakt van cannabisolie waar lucht in geklopt wordt, zodat er een luchtiger, droger extract ontstaat. Crumble is deels zo populair vanwege het gebruiksgemak. Je kunt het als je op pad bent in een vape pen gebruiken. Zo hoef je geen kostbare en omslachtige dab rig aan te schaffen. Wax is een veelzijdig extract waarvan de structuur schommelt tussen olie en crumble. Bovendien is het vrij eenvoudig om te maken.

VOORDELEN VAN HET DABBEN

Voordelen Van Het Dabben

Mensen zijn vaak zo druk bezig met het idee dat ze gaan dabben, dat ze vergeten waarom ze het doen. We negeren even het feit dat sommige gebruikers het trendy vinden. Er is namelijk een aantal voordelen waarmee het zich onderscheidt van andere manieren van cannabisconsumptie.

Kracht is een belangrijke factor bij het dabben. De meeste concentraten zijn diverse keren sterker dan de meest krachtige cannabistop. Daarmee zijn ze een bewijs van de stelling "less is more".

Je hebt minder dan een halve rijstkorrel nodig om prettig high te worden. Dabben is dan ook een overweldigende ervaring als je het voor de eerste keer doet. Het geeft daarbij een prettige high aan mensen die een zekere tolerantie hebben opgebouwd. Omdat dabs krachtiger zijn, is het effect bijna onmiddellijk merkbaar. Als je direct high wilt worden of ontspannen, dan is dabben ideaal.

Ten tweede hebben hoogwaardige dabs een bepaald karakter dat heeft te maken met de manier waarop ze zijn geëxtraheerd. Daarbij heb je de mogelijkheid een geverifieerde analyse te verkrijgen van de kracht van het concentraat. Als je dabs gebruikt als vorm van medicatie of een exacte dosering wilt berekenen, dan is dat met dabben mogelijk.

Een andere belangrijke factor: de smaak en het aroma. Dabben is veel smakelijker dan het roken van zelfs de beste cannabistop. Daarnaast zijn de terpenen soms verwijderd uit de concentraten. Daardoor is de ervaring vrijwel geurloos.

VEILIG DABBEN

Veilig Dabben

Je raakt maar al te gauw in de war van al die verschillende termen. Dat zorgt mogelijk voor fouten en gevaarlijke praktijken. Wil je genieten van de fantastische ervaring van het dabben? Lees dan eerst deze veiligheidsmaatregelen. Het maakt niet uit of je voor de eerste keer dabt of zeer ervaren bent; dit advies is van onschatbare waarde.

 • Eerst wandelen en pas daarna rennen

Het maakt niet uit of je elk dag dabt of eens per maand; dabs zijn veel krachtiger dan standaard vormen van cannabis. Het beste advies om veilig te dabben is langzaam beginnen en je dosering opbouwen. Zelfs als je dagelijks dabt, is je ervaring onderhevig aan verscheidene factoren. Bijvoorbeeld hoeveel je hebt geslapen of hoe goed je hebt gegeten. Riskeer geen waardeloze sessie door meteen alle trossen los te gooien. Verken eerst het ijs een beetje. Als het goed voelt, neem dan meer, totdat je het gewenste niveau bereikt.

 • Laat het over aan de professionals

Concentraten produceren fabrikanten met specialistische apparatuur, hoge druk, vluchtige chemicaliën en meer. Laat het over aan de professionals. Bespaar jezelf problemen, zoals je huis moeten herbouwen omdat je apparatuur niet goed heeft gewerkt.

Bovendien heb je tijdens het proces van dabben te maken met ongelooflijk hoge temperaturen (ruwweg 538°C). Daarom is het een goed gebruik om een hittemat bij de hand te hebben. Daarop leg je de propaanbrander en verhitte onderdelen van de rig. Op die manier ontstaat er geen brandgevaar. Na een paar trekken maak je maar al te makkelijk de fout dat je hand per ongeluk iets beetpakt.

 • Weet wat je koopt

Ons laatste advies geldt met name voor concentraten, nog meer dan voor andere vormen van cannabis. Concentraten zijn geëxtraheerd met geavanceerde processen. Daarbij gebruiken fabrikanten vaak chemicaliën die je niet zou moeten inhaleren. Is het extractieproces op de juiste manier uitgevoerd? Dan zijn deze schadelijke chemicaliën eruit gehaald. Daarmee is het concentraat geschikt voor consumptie. Het alternatief is een extract boordevol schadelijke toevoegingen. Als je dat inhaleert, veroorzaakt het mogelijk allerlei gezondheidsproblemen.

Koop alleen concentraten bij een betrouwbare leverancier. Als extra waarschuwing verstrekken veel producenten een gedetailleerde analyse van de ingrediënten. Zo ben je in staat de specifieke verdeling van de chemische structuur van het concentraat te onderzoeken. Het lijkt misschien overdreven, maar dabben is alleen leuk als het extract op de juiste manier is bereid.

Gerelateerd artikel

Fouten Bij Het Dabben Die Iedere Beginner Maakt

HOEVEEL CONCENTRAAT HEB JE NODIG?

Hoeveel Concentraat Heb Je Nodig?

De precieze hoeveelheid die je nodig hebt om te dabben, is afhankelijk van diverse variabelen. Bijvoorbeeld van of je al eerder concentraten hebt geïnhaleerd, je tolerantie en het soort concentraat. Er is geen gouden regel voor de hoeveelheid die je nodig hebt. Het is namelijk per persoon verschillend.

Maar we herhalen nogmaals het advies uit de vorige paragraaf: begin voorzichtig. Als je voor de allereerste keer gaat dabben, dab dan niet meer dan een halve rijstkorrel per keer. Dat klinkt misschien minuscuul vergeleken met een joint. Maar bedenk dat we hier een concentraat gebruiken dat mogelijk meer dan vijf keer sterker is dan cannabistoppen.

HOE DAB JE (STAP-VOOR-STAP)?

We hebben uitgelegd wat dabben is en welk materiaal je nodig hebt. En je weet waarom dabbing waardevol is en waarom veiligheid belangrijk is. Nu we dat allemaal weten, gaan we verder met het stap-voor-stap dabben. Pak je apparatuur en haal het concentraat erbij. We vertellen je hoe je dabt.

STAP 1

Stap 1

Zet je dab-rig of waterpijp in elkaar en verhit de nail met behulp van een propaanbrander. Houd de vlam stil en laat hem branden totdat de nail helderrood is. Doe de dome voorzichtig over de nail.

STAP 2

Stap 2

Nu is het wachten geblazen. Als de nail van keramiek of kwarts is, dan zou deze ongeveer 45 seconden moeten afkoelen. Is hij van titanium, dan hoef je maar 10-20 seconden te wachten om te dabben.

Het is nog steeds mogelijk te dabben als je langer wacht en de nail verder laat afkoelen. Door dat te doen, behoud je bovendien beter de smaak van het concentraat. Wil je meer informatie over de temperatuur voor het dabben? Lees dan hieronder verder onder het kopje.

STAP 3

Stap 3

Neem een schepje van je concentraat met het uiteinde van een dabber of wand. Houd je mond boven de waterpijp of rig en maak je klaar om te inhaleren. Doe het concentraat op de verhitte nail en draai de dabber rond. Zorg ervoor dat het extract volledig in contact komt met de nail.

STAP 4

Stap 4

Adem diep in en neem je eerste trek van de damp. Als je geen dome gebruikt, maar een carb cap, doe die dan in de nail en inhaleer.

STAP 5

Stap 5

Adem uit en laat het effect doordringen tot je geest. Is er nog wat concentraat op de nail aanwezig? Neem dan nog een paar trekken om het op te maken. Voor de meeste gebruikers is dit genoeg. Heb je een hoge tolerantie opgebouwd en nog een trekje nodig? Herhaal dan het proces vanaf STAP 1.

HET VERSCHIL TUSSEN DABS BIJ HOGE EN LAGE TEMPERATUREN

Het Verschil Tussen Dabs Bij Hoge En Lage Temperaturen

Dabben is geen exacte wetenschap, maar veel meer een kunstvorm. De juiste temperatuur is afhankelijk van het soort concentraat dat je gebruikt, maar ook van persoonlijke voorkeur. Als vuistregel mogen we stellen dat dabs onder te verdelen zijn in twee kampen: dabs met hoge- en dabs met lage temperaturen.

Dabs met hoge temperaturen

Dabs met hoge temperaturen: de manier waarop de meeste gebruikers van hun concentraten genieten. Je verhit de nail met een propaanbrander en een paar tellen later dab je. Dat zorgt voor de meest intense stoot THC en het concentraat smelt meteen. Maar het heeft ook wat nadelen.

Allereerst de scherpte. Hoge temperaturen zorgen voor hete damp en dat brandt helemaal door in je keel. Je mag erop rekenen dat je behoorlijk gaat hoesten en sputteren. Zeker als je voor de eerste keer dabt. Bovendien verbrand je veel van de terpenen die juist smaak geven aan het concentraat. Tot slot verbrandt het concentraat mogelijk ook als de nail te heet is. En dat is het einde van je hele dabbingervaring.

Dabs met lage temperaturen

Bij dabs met lage temperaturen houd je controle over de essentiële componenten van het concentraat. Terpenen blijven behouden, evenals vluchtige cannabinoïden. De smaak is veel beter en het effect vollediger. Er is bovendien geen risico op scherpte.

Het nadeel is dat je een carb cap nodig hebt om voldoende damp te maken. Bovendien is de high niet zo uitgesproken als bij een dab met een hoge temperatuur. Het is het beste om te experimenteren met temperaturen. Zo ontdek je wat jij het lekkerst vindt en welke high voor jou het best werkt.

HET BEWAREN VAN DABS

Het Bewaren Van Dabs

Je hebt slechts een kleine hoeveelheid cannabisconcentraat nodig om high te worden. De kans is daarom groot dat je wat overhoudt. Omdat sommige concentraten behoorlijk prijzig zijn, willen gebruikers natuurlijk het meeste eruit halen. Om zeker te zijn dat je waar voor je geld krijgt, is het belangrijk dat de extracten zo vers mogelijk zijn. Je zou ze dan ook goed moeten opbergen.

Een ideale optie daarvoor is de Silicone Oil Jar van Zamnesia. Deze is niet duur en concentraten, zoals olie en honing, blijven niet plakken aan de binnenkant. Dat is het grootste probleem met concentraten; ze van punt A naar punt B verplaatsen, zonder dat jij en de omgeving er helemaal onder komen te zitten. Een goede dabber en een siliconen bewaarpotje voorkomen dat. Bovendien blijft het concentraat van jouw keuze lekker vers.

VERRIJK JE DABBINGERVARING

Migliorare La Tua Esperienza Di Dabbing

We hebben zo ongeveer elk onderdeel van het dabbingproces behandeld. Met deze informatie is een beginner goed bewapend om de ongelooflijke kracht te ervaren van cannabisconcentraten. Heb jij deze leidraad echter al eens doorgenomen? En wil je je dabbingervaring naar een hoger niveau tillen? Dan heb je geluk. Wij hebben een overzicht samengesteld van accessoires die je dabbingervaring verbeteren. Daarmee creëer een unieke en prettige ervaring, alsof je het weer voor de eerste keer doet.

Dabben onderweg

Tot dusver zijn alle opties voor het genieten van concentraten stationair en heb je verschillende tools nodig. Dat is best onhandig als je extracten wilt consumeren als je onderweg bent. Weinigen hebben de luxe thuis te werken en hun vertrouwde dab-rig bij de hand te hebben. Voor hen is de Dr. Dabber Aurora de perfecte uitkomst. Dit apparaat is zo discreet mogelijk ontworpen. Het enige wat je hoeft te doen, is de vape-pen te vullen voordat je van huis gaat. Met een paar klikken ben je al in staat te dabben. Perfect als je stiekem een trek wilt nemen. Als je ervoor zorgt dat je batterij helemaal vol is, doe je er de hele dag mee.

De mogelijkheden zijn enorm

Om eindeloos browsen te voorkomen, helpen wij je op weg met een top vijf van vaporizers voor concentraten. Elk apparaat heeft exclusieve functies. Er zit dus altijd iets tussen dat past bij jouw dabbing-behoeften. Als je eenmaal hebt geproefd van het dabben, dan gaat er een rijke en belonende wereld voor je open. Bedenk welke functies je belangrijk vindt en kies het product dat aan die eisen voldoet.

ONZE ULTIEME GIDS IS NOG MAAR HET BEGIN

Onze Ultieme Gids Is Nog Maar Het Begin

Dit artikel is geschreven met de beginnende dabber in gedachten. Alle aspecten van het dabben zijn op logische wijze behandeld. Nu ben je in staat om aan de slag te gaan. De markt breidt zich echter dagelijks uit. Zelfs een artikel van deze omvang is daarom nog maar het topje van de ijsberg.

Als we nog wat laatste adviezen mogen geven: verzamel alle noodzakelijke apparatuur, begin langzaam en zoek een concentraat waar je van geniet, zowel qua smaak als qua high. Vanaf dan ligt de wereld van het dabben aan je voeten!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken