Blog
Rosin, Resin En Live Resin
4 min

Wat Is Het Verschil Tussen Rosin, Resin & Live Resin?

4 min
Lifestyle Nieuws

Rosin, resin en live resin zijn de nieuwste rages in de wereld van de cannabis. Er zijn echter niet veel mensen die alle ins en outs weten. We bespreken de 'drie R-en' onder de cannabisconcentraten!

Er was eens een tijd waarin de gemiddelde cannabisliefhebber wat wiet uit een zakje haalde en een jointje draaide. Tegenwoordig zijn er veel meer opties om van cannabis te genieten. Cannabisgebruikers worden nu high van extracten die zo sterk zijn dat ze stoners op Woodstock in '69 zwaar overrompeld zouden hebben. Mensen zijn razend enthousiast over dabbing en zijn gek op concentraten als rosin, resin en, sinds kort, live resin. 

Krachtige cannabisconcentraten zijn de nieuwste rage in de huidige cannabisindustrie. Denk aan rosin, resin en live resin. Hetzelfde geldt voor de methodes om ze te produceren. Er wordt volop geïnnoveerd en er vinden progressieve, juridische hervormingen plaats. Het probleem is dat er veel verwarring is over deze 'nieuwe' vormen van cannabisconcentraten. Dit geldt vooral als het aankomt op de 'drie R-en'. We bespreken de unieke kenmerken en overeenkomsten van rosin, resin en live resin. Kennis is tenslotte macht.

WAT IS RESIN?

Wat Is Resin?

Heel simpel gezegd, is resin (of hars) dat kleverige spul dat van de cannabisplant afkomt. Het is het aromatische sap dat trichomen produceren. Trichomen zijn kleine, haarachtige bolletjes op de toppen en bladeren van cannabisplanten. De resin bevat de meeste actieve verbindingen (cannabinoïden en terpenen). Deze zijn verantwoordelijk voor de psychoactieve en therapeutische effecten.

Resin voorziet dus in een overvloed aan verbindingen waarvan mensen genieten. Maar men denkt dat resin in hoofdzaak functioneert als natuurlijk afweermechanisme voor de plant. De terpenen zijn mogelijk een natuurlijk afschrikmiddel voor allerlei ongedierte. De resin of hars zelf beschermt waarschijnlijk de actieve verbindingen tegen de blootstelling aan uv-licht.

Resin bevat ook de belangrijkste actieve cannabinoïden THC en CBD, evenals tientallen andere, minder rijkelijk aanwezige cannabinoïden. De aanwezige terpenen, zoals linalool of myrceen, dragen bij aan de unieke smaken en geuren van elke cannabissoort. Daarnaast neemt men aan dat ze ook bijdragen aan de therapeutische en recreatieve diversiteit van de effecten.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

Al met al hebben wetenschappers honderden verbindingen gevonden in cannabis. Het uitgangspunt is dat ze allemaal een rol spelen in de kenmerkende effecten, smaken en geuren.

Hasj is een simpele vorm van een cannabisconcentraat, gemaakt van resin. Hasj wordt meestal gemaakt tijdens het oogsten. De kleverige hars hoopt zich daarbij op de handen op. Deze rol je handmatig in kleine balletjes of staafjes. Deze methode om hasj te maken, is heel gangbaar in bijvoorbeeld Afghanistan en Marokko.

Concentraten die veel meer actieve bestanddelen bevatten, maak je met meer geavanceerde en uitgebreide extractiemethoden. Bij het maken van deze concentraten komt veel meer kijken dan het maken van handgerolde hasj. Een van de redenen hiervoor is dat de verbindingen in cannabis, met name de aromatische terpenen, erg vluchtig zijn. Je kunt ze dan ook vernietigen door hitte en andere variabelen. Dit betekent ook dat elk proces waarbij hitte wordt gebruikt om concentraten te maken mogelijk de kracht en effectiviteit vermindert. Dit geldt bijvoorbeeld voor de populaire BHO-extractie.

WAT IS ROSIN?

Wat Is Rosin?

Rosin is de naam van een cannabisconcentraat dat beroemd is vanwege 'rosin tech', een bepaalde techniek. Daarom wordt 'rosin' soms gebruikt om het productieproces zelf te beschrijven. Voor het maken van rosin, moet je gedroogde en uitgeharde cannabistoppen persen en verwarmen. Hierbij komt de resin of de hars vrij uit het plantenmateriaal waarna je het verzamelt.

Rosin tech verschilt van andere extractietechnieken, zoals BHO- of CO₂-extractie. Er worden namelijk geen oplosmiddelen gebruikt. Het is daarom simpel en veilig en je hebt er geen speciale apparatuur voor nodig. BHO-extractie is altijd riskant omdat je zeer ontvlambare en giftige oplosmiddelen gebruikt. Dit levert explosiegevaar op als je niet extreem voorzichtig bent. CO₂-extracties zijn veel veiliger. Je hebt echter wel dure laboratoriumapparatuur nodig, waardoor het voor de gemiddelde gebruiker bijna niet te doen is.

Rosin Tech GoBekijk Product

Rosin tech is extreem populair onder cannabisliefhebbers. Je maakt het namelijk met een simpele steiltang. Met de OIL Black Leaf Rosin Pers met instelbare temperaturen behaal je nog betere resultaten, omdat je hiermee het proces kunt optimaliseren. Houd er wel rekening mee dat je extracten slechts zo goed zijn als de door jou gebruikte wietsoort. Gebruik je wiet van slechte kwaliteit? Dan maak je er niet op magische wijze hoogwaardige extracten van.

Om rosin te maken, oefen je een aantal seconden druk uit met de rosin pers of de steiltang. Dit doe je tot het plantmateriaal een goudkleurige olie afgeeft. Je kunt het rosin-concentraat op een stuk bakpapier persen. Hierna verzamel je het met een spatel of soortgelijk gereedschap. Je moet misschien wat oefenen, maar het proces zelf is vrij eenvoudig. Sommige coffeeshops hebben ook een rosin-pers zodat je daar direct rosin uit je toppen kunt persen.

WAT IS LIVE RESIN?

Wat Is Live Resin?

Zoals vermeld, kleven er nadelen aan traditionele productiemethoden voor cannabisextracten, zoals BHO en CO₂. Naast de noodzaak voor dure apparatuur en ervaren technici, kan de intensiteit van deze methoden resulteren in een benedenmaats eindproduct. Met name de terpenen, maar ook cannabinoïden, gaan soms verloren of verliezen kwaliteit. Dit heeft nadelige gevolgen voor de resterende hoeveelheid actieve verbindingen in het eindproduct.

CO₂-extractie is bijvoorbeeld veiliger en 'zuiverder' dan BHO, maar tijdens het proces gaat vaak een groot deel van de terpenen verloren. BHO produceert daarentegen een krachtiger eindproduct, maar de giftige oplosmiddelen en de gevaarlijke processen zijn altijd reden tot zorg.

Gerelateerd artikel

Wat Is BHO En Hoe Maak Je BHO Van Cannabis

Om deze reden zijn producenten van cannabisconcentraten altijd op zoek naar nieuwe extractiemethoden. Ze willen daarbij de gewenste stoffen behouden en het efficiënter maken. Live resin, kom er maar in. Live resin is een nieuw type cannabisextract dat draait om het cryogenisch bevriezen van de toppen na de oogst, voor het drogen en uitharden.

In tegenstelling tot andere methoden, blijft het merendeel van de actieve verbindingen hierbij behouden. Dit resulteert in krachtigere concentraten met een rijker aroma en verbeterde therapeutische potenties. Omdat live resin wordt geproduceerd van net geoogste toppen, is er geen noodzaak voor drogen en uitharden.

Het nadeel is dat het invriezen van cannabis tot een subkritische temperatuur van -180°C speciale machines en laboratoriumapparatuur vereist. Dit maakt deze methode duur, nog duurder zelfs dan CO₂-extractie. Momenteel behoort live resin echter tot de zuiverste extractiemethoden.

RESIN, ROSIN & LIVE RESIN: WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE VERSCHILLEN?

Resin, Rosin & Live Resin Verschillen

We weten nu wat de kenmerken zijn van resin, rosin en live resin. Dit zijn de verschillen:

  • Resin is het kleverige spul dat je vindt op de toppen en bladeren van cannabisplanten. Het is het 'goede deel' van cannabis en bevat alle actieve verbindingen. Je kunt de resin handmatig verzamelen van verse planten, waarmee je handgerolde hasj maakt, maar je kunt ook de resin van gedroogde planten verzamelen; we noemen dit kief.
  • Rosin krijg je van gedroogde en uitgeharde cannabistoppen. Je perst en verhit ze daarbij. Dit proces staat bekend als 'rosin tech'. Dit is een simpel proces en een van de veiligste extracties die je thuis kunt doen. Je hebt geen dure apparatuur of giftige oplosmiddelen nodig. Een pers of steiltang klaart de klus.
  • Live resin is een nieuwe, commerciële extractiemethode. Hiermee ontstaan de zuiverste cannabisextracten, maar er is wel speciale apparatuur voor nodig. Net als CO₂-extractie, kan deze methode uitsluitend worden uitgevoerd in een lab.

Georg

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken