Blog
Rosin, Resin En Live Resin
4 min

Wat Is Het Verschil Tussen Rosin, Resin & Live Resin?

4 min
Lifestyle News

Rosin, resin en live resin zijn de nieuwste rages in de wereld van de cannabis. Er zijn echter niet veel mensen die alle ins en outs weten. We bespreken de "drie R-en" onder de cannabis concentraten!

Er was eens een tijd waarin de gemiddelde cannabis liefhebber wat wiet uit een zakje haalde en in een bong propte om ervan te smullen. Tegenwoordig is het genieten van cannabis een stuk meer uitgebreid. "Serieuze" cannabis liefhebbers worden nu high van extracten die zo sterk zijn dat ze stoners op Woodstock in '69 tegen het gras hadden geslagen. Mensen zijn razend enthousiast over dabbing en beweren de beste kick te krijgen van concentraten als rosin, resin en, sinds kort, live resin. Er zijn er echter niet veel die de complexe verschillen begrijpen.

Krachtige cannabis concentraten zijn de nieuwste rage in de huidige cannabis industrie. Denk aan rosin, resin en live resin. Hetzelfde geldt voor de methodes om ze te produceren. Er wordt volop geïnnoveerd en er vinden progressieve, juridische hervormingen plaats. Het probleem is dat er veel verwarring is over deze "nieuwe" vormen van cannabis concentraten. Dit geldt vooral als het aankomt op de "drie R-en". We bespreken de unieke kenmerken en overeenkomsten van rosin, resin en live resin. Kennis is tenslotte macht.

Wat Is Resin?

Wat Is Resin?

Heel simpel gezegd, is resin dat kleverige spul dat van de cannabisplant afkomt. Het is het aromatische sap dat trichomen produceren. Trichomen zijn kleine, haarachtige bolletjes op de toppen en bladeren van cannabisplanten. De resin bevat de meeste actieve verbindingen (cannabinoïden en terpenen). Deze zijn verantwoordelijk voor de psychoactieve en therapeutische effecten.

Resin voorziet dus in een overvloed aan verbindingen waarvan mensen genieten. Maar men denkt dat resin in hoofdzaak functioneert als natuurlijk afweermechanisme voor de plant. De terpenen zijn mogelijk een natuurlijk afschrikmiddel voor allerlei ongedierte. De resin of hars zelf beschermt waarschijnlijk de actieve verbindingen tegen de blootstelling aan uv-licht.

Resin bevat ook de belangrijkste actieve cannabinoïden THC en CBD, evenals tientallen andere, minder rijkelijk aanwezige cannabinoïden. De aanwezige terpenen, zoals linalool of myrceen, dragen bij aan de unieke smaken en geuren van elke cannabis soort. Daarnaast neemt men aan dat ze ook bijdragen aan de therapeutische en recreatieve diversiteit van de effecten.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

Al met al hebben wetenschappers honderden verbindingen gevonden in cannabis. Het uitgangspunt is dat ze allemaal een rol spelen in de kenmerkende effecten, smaken en geuren.

Hasj is een simpele vorm van een cannabis concentraat, gemaakt van resin. Hasj wordt meestal gemaakt tijdens het oogsten. De kleverige hars hoopt op op de handen. Deze rol je handmatig in kleine balletjes of staafjes. Deze methode om hasj te maken, is heel gangbaar in bijvoorbeeld Afghanistan en Marokko.

Concentraten die veel meer actieve bestanddelen bevatten, maak je met meer geavanceerde en uitgebreide extractie methoden. Bij het maken van deze concentraten komt veel meer kijken dan het maken van handgerolde hasj. En reden hiervoor is dat de verbindingen in cannabis, met name de aromatische terpenen, erg vluchtig zijn. Je kunt ze vernietigen door hitte en andere variabelen. Dit betekent ook dat elk proces waarbij hitte wordt gebruikt om concentraten te maken mogelijk de kracht en effectiviteit vermindert. Dit geldt bijvoorbeeld voor de populaire BHO-extractie.

Wat Is Rosin?

Wat Is Rosin?

Rosin is de naam voor een cannabis concentraat die beroemd is vanwege "rosin tech", een bepaalde techniek. Daarom wordt "rosin" soms gebruikt om het proces zelf te beschrijven. Voor het maken van rosin, moet je gedroogde en uitgeharde cannabis toppen persen en verwarmen. Hierbij komt de resin of de hars vrij uit het plantenmateriaal waarna je het verzamelt.

Rosin tech verschilt van andere extractietechnieken, zoals BHO of CO₂ extractie. Er worden namelijk geen oplosmiddelen gebruikt. Het is daarom simpel en veilig en je hebt er geen speciale apparatuur voor nodig. BHO extractie is altijd riskant omdat je zeer ontvlambare en giftige oplosmiddelen gebruikt. Dit levert explosiegevaar als je niet extreem voorzichtig bent. CO₂ extracties zijn veel veiliger. Je hebt echter wel dure laboratoriumapparatuur nodig, waardoor het voor de gemiddelde gebruiker bijna niet te doen is.

Rosin Tech GoBekijk Product

Rosin tech is extreem populair onder cannabis liefhebbers. Je maakt het namelijk met een simpele steiltang. Met een OIL Black Leaf rosin pers met instelbare temperaturen haal je nog betere resultaten omdat je het proces optimaliseert. Houd er wel rekening mee dat je extracten slechts zo goed zijn als de door jou gebruikte soorten. Gebruik je wiet van slechte kwaliteit? Dan maak je er niet op magische wijze hoogwaardige extracten van.

Om rosin te maken, oefen je een aantal seconden druk uit met de rosin pers of de steiltang. Dit doe je tot de plant een goudkleurige olie afgeeft. Je kunt het rosin concentraat op een stuk bakpapier persen. Hierna verzamel je het met een spatel of soortgelijk gereedschap. Je moet misschien wat oefenen, maar het proces zelf is vrij eenvoudig. Een aantal dispensaria hebben hun winkel uitgerust met een rosin pers zodat je daar direct rosin kunt persen uit je toppen.

Wat Is Live Resin?

Wat Is Live Resin?

Zoals vermeld, kleven er nadelen aan traditionele methoden voor cannabis extracten, zoals BHO en CO₂. Naast de noodzaak voor dure apparatuur en ervaren technici, kan de intensiteit van deze methoden resulteren in benedenmaats eindproduct. Met name de terpenen, maar ook cannabinoïden, gaan soms verloren of verliezen kwaliteit. Dit heeft nadelige gevolgen voor de resterende hoeveelheid actieve verbindingen in het eindproduct.

CO₂ extractie is bijvoorbeeld veiliger en "meer zuiver" dan BHO. Maar tijdens het proces gaat vaak een groot deel van de terpenen verloren. BHO produceert daarentegen een krachtiger eindproduct, maar de giftige oplosmiddelen en de gevaarlijke processen zijn altijd reden tot zorg.

Gerelateerd artikel

Wat Is BHO En Hoe Maak Je BHO Van Cannabis

Om deze reden zijn producenten van cannabis concentraten altijd op zoek naar nieuwe extractie methoden. Ze willen de gewenste stoffen behouden en het proces meer efficiënt maken. Live resin, kom er maar in. Live resin is een nieuwe type cannabis extract dat draait om het cryogenisch bevriezen van de toppen na de oogst. Dit gebeurt dus voordat ze zijn gedroogd en uitgehard.

In tegenstelling tot andere methoden, blijft het merendeel van de actieve verbindingen behouden. Dit resulteert in krachtigere concentraten met een rijker aroma en verbeterde therapeutische potenties. Omdat live resin wordt geproduceerd van net geoogste toppen, is er geen noodzaak voor drogen en uitharden.

Het nadeel is dat cryogeen invriezen van cannabis tot een subkritische temperatuur van -180°C speciale machines en laboratoriumapparatuur vereist. Dit maakt deze methode duur, nog duurder zelfs dan CO₂ extractie. Momenteel behoort live resin echter tot de meest zuivere extractie methoden.

Resin, Rosin & Live Resin: Wat Zijn De Belangrijkste Verschillen?

Resin, Rosin & Live Resin Verschillen

We weten nu wat de kenmerken zijn van resin, rosin en live resin. Dit zijn de verschillen:

  • Resin is het kleverige spul dat je vindt op de toppen en bladeren van cannabisplanten. Het is het "goede deel" van cannabis en bevat alle actieve verbindingen. Je kunt de resin handmatig verzamelen van verse planten. Hier maak je handgerolde hasj mee. Je kunt ook de resin van gedroogde planten verzamelen; we noemen dit kief.
  • Rosin krijg je van gedroogde en uitgeharde cannabis toppen. Je perst en verhit ze. Dit proces staat bekend als "rosin tech". Dit is een simpel proces en een van de meest veilige extracties die je thuis kunt doen. Je hebt geen dure apparatuur of giftige oplosmiddelen nodig. Een pers of steiltang klaart de klus.
  • Live resin is een nieuwe, commerciële extractie methode. Hiermee ontstaan de meest zuivere cannabis extracten, maar er is speciale apparatuur voor nodig. Net als CO₂ extractie, kan deze methode uitsluitend worden uitgevoerd in een lab.

Georg

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Lifestyle News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken