Blog
BHO Van Wiet Maken
6 min

Wat Is BHO En Hoe Maak Je BHO Van Cannabis

6 min

Om goede BHO te maken, heb je de juiste materialen nodig. Butaan kan erg gevaarlijk zijn als je niet de goede voorzorgsmaatregelen neemt. We leggen het met deze duidelijke handleiding helder aan je uit.

In den beginne waren er toppen, vervolgens was er hasj, nu hebben we BHO. Dat staat voor "Butaan Hasj Olie" en daar word je zo stoned als een aap van. BHO kan wel voor 90% uit pure THC bestaan als het op de goede manier van een geschikte soort gemaakt wordt.

Je hebt vast weleens van "dabbing" gehoord. Dabbing is het proces waarmee je BHO rookt. Over het algemeen gebeurt dat met een waterpijp of een speciaal daarvoor geschikte vaporizer. Dabbing is nog steeds een zeer omstreden onderwerp. Zo is er de methode met butaan die toegepast wordt om de cannabinoïden te extraheren, maar ook de manier waarop het geconsumeerd wordt. Er is veel te vertellen over de voordelen van BHO. We gaan je ervan op de hoogte brengen.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

We beginnen voor het gemak bij het begin. Wat is BHO precies?

WAT IS BHO?

Wat Is BHO?

We hadden het al verklapt; het is butaan hasj olie. Dit wordt gemaakt door de harsklieren, genaamd "trichomen", te extraheren zodat alleen het plantaardige materiaal overblijft. Zo werkt dat ook met gewone hasj. Toch kennen deze traditionele en oude technieken hun beperkingen.

Traditionele manieren om hasj te maken, zijn onder andere het uitkloppen van de planten zodat de trichomen loskomen die vervolgens in een bak worden verzameld. In sommige landen, zoals Marokko, worden de trichomen gezeefd en op kwaliteit geselecteerd. Van de fijne kief wordt eersteklas hasj gemaakt. De rest wordt tot blokken geperst die voornamelijk naar het buitenland getransporteerd worden.

Charas uit India wordt met de handen geperst en met de voeten gekneed. Daarom is het zo donker van kleur. Welke methode er ook gebruikt wordt, er zitten altijd grote hoeveelheden onzuiverheden in. Dat kan van alles zijn, van stof tot insecten, huidschilfers en zelfs kleine stukjes plantenafval. Dat komt allemaal in het eindproduct terecht. Hierdoor krijgt hasj de droge stopverfachtige consistentie die aan deeg doet denken.

De theorie achter het maken van BHO is fraaier. Je maakt gebruik van butaan, een apolair oplosmiddel, en voert dat door je wiet. Als het door het plantaardige materiaal vloeit, lost het direct alle harsklieren op. Het goede daarvan is dat het uitsluitend de harsklieren oplost; er vloeit geen bladgroen of chlorofyl mee. Je vangt vervolgens het butaan oliemengsel op in een bak. In principe verdampt alle butaan volledig in de lucht en laat het niets achter. Wat er nu overblijft, is een zuivere, goudkleurige THC-rijke massa.

Het werkt alleen wanneer je de juiste materialen gebruikt en voorzichtig te werk gaat. Doe je dat niet dan kan het zowel gevaarlijk als een bedreiging voor je gezondheid zijn.

IS BUTAAN HASJ OLIE VEILIG?

Is Butaan Hasj Olie Veilig?

Lastige vraag. Als je het goed doet, is het veilig. Als je het zo leest, lijkt het proces simpel. Het is echter een stuk lastiger om te doen. Je dient de uiterste voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook moet je materiaal in orde zijn; van de cannabis die je gaat verwerken tot het juiste soort gas wat je gaat gebruiken. Alles is uitermate belangrijk. Dit is geen procedé waarbij je de kantjes eraf kunt lopen.

Butaan is een zeer brandbaar gas. Zelfs de kleinste elektrostatische ontlading kan een explosie veroorzaken. Veiligheid voor alles dus.

Net zoals je gewoon aardgas in de keuken kunt gebruiken, zijn er speciale apparaten ontworpen om BHO mee te maken. Het is de juiste kennis over het proces die voor je veiligheid zorgt.

HOE WORDT BUTAAN HASJ OLIE GEMAAKT?

Butaan Hasj Olie (BHO) wordt gemaakt op een van de twee volgende manieren, bekend als de "open" of "gesloten" methode. De open methode wordt het meest gebruikt; een glas of roestvrijstalen buis wordt gevuld met marihuana en een extractievloeistof (butaan) wordt erin gegoten. Dit resulteert in een dikke geel-oranje olie uit de buis sijpelt. Na diverse stappen van zuivering en drogen wordt de zo gewaardeerde olie verkregen.

De gesloten methode, die veel veiliger is, omvat het gebruik van een correcte machine, bekend als een butaan olie extractor. Helaas zijn deze niet makkelijk te krijgen en daarnaast zijn ze duur, dus niet beschikbaar voor de meeste mensen. Deze machines komen vaak voor in de industriële extractie van olie, van bijvoorbeeld lavendel.

Omdat de open methode eenvoudig en goedkoop is, doen de meeste mensen dit. Helaas is het ook de minst veilige methode. Butaan is zeer licht ontvlambaar en bij het kleinste vonkje explosief. Zoals je misschien hebt gehoord, is dit al vaker gebeurd. In de VS, waar dabbing meer voorkomt, stapelen de nieuwsberichten over ontploffende keuken-laboratoria zich op.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

ALGEMENE OVERWEGINGEN

De twee belangrijkste zaken die je dient te overwegen, zijn waarschijnlijk het butaangas en de extractiepijp. Butaangas kun je overal wel kopen. Er zijn echter veel verschillende soorten butaan te koop. Zo zijn er de goedkope butaangas-navullingen voor gasaanstekers, maar die zijn niet het meest geschikt.

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar zuiver butaan. Het moet niet gemixt zijn met andere bestanddelen, zoals propaan of isobuteen. Bij twijfel kun je het volgende trucje uitvoeren. Spuit een ruime hoeveelheid van het gas op een spiegel. Wacht ongeveer tien minuten tot het allemaal verdampt is. Zijn er residu's of vlekken achtergebleven? Ruikt het misschien een beetje verdacht? Of is het helemaal verdampt? Butaan van goede kwaliteit laat geen residu achter. Dat is zeer belangrijk. Je wilt namelijk geen chemische restanten aantreffen in je olie.

Nu gaan we het over de extractor hebben. Er zijn bijzonder veel producten op de markt. Ook de klussers komen aan hun trekken. Zelf gaan knutselen, bevelen we echter zeker niet aan. Zelfs met commercieel verkrijgbare producten moet je de werking goed leren kennen. De beste producten zijn gefabriceerd van glas, roestvrij staal of PVC.

KOM OP - WE GAAN BHO MAKEN!

Hoe Maak Je BHO?

De volgende zaken dien je op orde te hebben:

  • N-butaangas
  • BHO extractorpijp
  • Stevige werkhandschoenen
  • Pyrex vuurvaste ovenschaal
  • Een flinke berg puike wiet
  • Een goed geventileerde, veilige ruimte

Mooi, dat is allemaal gereed. Dan gaan we met de volgende stappen BHO maken.

STAPPEN:

Om te beginnen, moet je de door jou uitverkoren wiet fijnmalen. De beste basismaterialen zorgen voor een beter eindproduct. Pak je BHO extractor en doe het filter/zeefje erin. Prop de BHO extractor vol met de allerbeste wiet. Draai de extractor goed dicht. Prepareer nu de ovenschaal en de spuitbussen met het butaangas.

Plaats de ovenschaal op een vlakke ondergrond en houd de uitgangsopening van de BHO extractor er netjes boven. Op dit punt heb je je handschoenen al aan. Richt het tuitje van de spuitbus met butaangas in de extractor en spuit. Sissend verzamelt het gas zich nu in de BHO extractor. Uiteindelijk is hij helemaal vol. Je ziet dat er vloeibaar butaan op je ovenschaal begint te druppelen.

Met de stevige werkhandschoenen nog aan pak je de BHO extractor goed beet. Je spuit er nog steeds butaan in, maar voert de druk op. Indien noodzakelijk mag je even een rustpauze inlassen. Maar het idee is om de toevoer constant te houden. Terwijl je het butaan blijft toevoegen, gebeuren er tegelijkertijd twee dingen. De temperatuur vliegt omlaag en je BHO extractor bevriest er letterlijk door. Daarom zijn een paar degelijke werkhandschoenen zo'n goede investering. Een BHO extractor van goede kwaliteit is bestand tegen deze barre omstandigheden. Die barsten niet zomaar.

Het butaangas wordt vloeibaar en vult de BHO extractor. Na deze plotselinge drukverlaging begint de druk in de BHO extractor weer op te lopen. Alleen wanneer de druk in de extractor aanzienlijk hoger is dan daarbuiten, begint de vloeibare butaan in de container te stromen. Dit is een kritiek moment. Zorg ervoor dat je nu op scherp staat. In de buurt roken, wordt sterk afgeraden. Je moet zelfs uitkijken met het aan- en uitschakelen van elektrische apparaten. Het butaan zit nu in de ovenschaal. De kans op explosiegevaar is op dat moment het grootst.

De algemene vuistregel is om zoveel gas te gebruiken dat het tweemaal de inhoud is van de BHO extractor. Als je de spuitbussen helemaal hebt leeggespoten, zet je de extractor op een veilige plek weg. Die is inmiddels helemaal bevroren. Laat hem rustig op kamertemperatuur komen. Hierna kun je hem voorzichtig proberen te openen en schoon te maken.

Je ziet dat de vloeibare butaan als vanzelf begint te borrelen. Het is de bedoeling dat het butaan zoveel mogelijk verdampt. Er moet geen butaan meer in de olie zitten. Dit proces heet "purgeren". Butaan verdampt bij 1ºC. Dat betekent dat je de ovenschaal onbedekt op kamertemperatuur kunt laten staan. Uiteindelijk verdampt alle butaan.

De olie wordt meer geconcentreerd. Op dat moment gaat het verdampen en volledig uitdampen niet meer zo snel. Daarom is een vacuüm-buis handig. Met een vacuüm-buis trek je alle lucht eruit. Daardoor komt ook alle butaan ermee uit.

Gerelateerd artikel

BHO Wetenschap: Waarom Je Zou Moeten Vacuum Purgen & Hoe Je Dit Doet

Niet iedereen is in het gelukkige bezit van een vacuüm-buis of vacuümpomp. In dat geval kun je op zoek gaan naar een grotere ovenschaal. De schaal met de BHO moet erin passen. Je vult de grotere ovenschaal met heet of kokend water. Neem de schaal met de BHO die verwerkt gaat worden en plaats die erin. Voorkom gespetter. De olie wordt nu zo warm dat het vloeibaarder wordt. De butaan komt zo makkelijker vrij. Tegelijkertijd verdampt het butaan sneller door de hogere temperatuur.

Na een tijdje stopt het bubbelen. Nu is de taak volbracht. De kunst is om het een nachtje te laten staan. Maar het is tevens tijd voor een welverdiende proefsessie van je zelfgemaakte, verse butaan hasj olie.

ZO VEEL KEUS, ZO WEINIG TIJD

Veel Keus Consumptie BHO

Als je op zoek gaat naar een olie extractor kom je er al snel achter dat er heel veel keus is. We beschrijven kort enkele beproefde en geteste kwaliteitsopties. Ze hebben allemaal ongeveer hetzelfde ontwerp. De materialen verschillen, evenals hoeveel wiet je ermee kunt verwerken en het prijskaartje dat eraan hangt. Voor ieder wat wils dus.

Voor mensen die het eens willen gaan proberen, raden we de Oil Extractor of de Queen Bee Extractor aan. Dezee zijn gemaakt van kunststof en PVC. Dat maakt ze een stuk goedkoper, hoewel ze toch erg stevig zijn. Ze laten je niet in de steek en doen wat ze moeten doen.

Als je denkt dat het maken van BHO je nieuwe favoriete hobby wordt, stellen we voor dat je meteen maar goed begint met een roestvrij stalen Extractor BHO Roller of de Desco Oil Extractor. Roestvrij staal zorgt voor een robuust, duurzaam product dat geschikt is voor intensief gebruik. Het is eenvoudig te reinigen en onverslijtbaar.

Voor het produceren van de best mogelijke kwaliteitsextracten kun je het beste kiezen voor een glazen eersteklas extractor. De Ehle-X-Trakt is volledig van glas gemaakt, zelfs de zeef! De extracten bevatten geen bijproducten en krijgen geen bijsmaak. Je krijgt de zuiverste BHO die je zelf thuis kunt maken. 

VIDEO: Hoe Je BHO Van Cannabis Maakt

EINDOVERWEGINGEN

Zoals je ziet, hoef je voor het maken van BHO geen raketgeleerde te zijn. Maar het is niet geheel zonder gevaar. Het explosiegevaar is erg groot. Helaas zijn er ook verhalen met een slechte afloop. Deze gevallen zijn allemaal te wijten aan onachtzaamheid, een slechte voorbereiding en ongeschikte apparatuur.

Je kunt je knipafval gebruiken om eens te experimenteren. We raden dit zelfs aan als het de eerste keer is. Maar één ding: beoordeel de BHO niet op basis van wat je krijgt van het afval van je plant. De allerbeste BHO maak je van niets minder dan de allerbeste wiet. Je haalt eruit wat erin zit. Ben je ervan overtuigd dat je een goed product hebt gemaakt van je knipafval en dat je het proces onder de knie hebt? Dan moet je het zeker eens proberen met eersteklas wiet van je favoriete soort!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken