Blog
Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten
7 min

Een Complete Gids Over CO₂ Cannabis Olie

7 min

Nu cannabis extracten zo razendsnel populair aan het worden zijn, kan Zamnesia eigenlijk niet achterblijven. Hierbij bespreken we wat CO₂ extractie precies is, de medische gevolgen ervan en hoe je zelf veilig thuis CO₂ concentraten kunt maken!

Cannabis extracten worden in toenemende mate populair en dat is niet zomaar. Kwalitatief hoogwaardige extracten zijn vaak veel minder schadelijk om te gebruiken dan toppen die je in een bong of een joint rookt. Ze zitten bovendien barstensvol cannabinoïden. Daardoor is het mogelijk gericht een potente dosis tot je te nemen, mocht dat nodig zijn. Extracten kunnen op bijna elke manier gebruikt worden - verwerkt in edibles, e-liquids voor vape pennen en in wax/dabs voor vaporizers en dab rigs. Je kunt er zelfs een ouderwetse joint van draaien.

Het belangrijkste voordeel van olie-extracten is dat ze geen plantaardige materialen bevatten die verbranden. Het is feitelijk zo dat als je een extract rookt je geen verbrand materiaal inhaleert. In plaats daarvan sublimeert de semi-vaste vloeibare kleverige massa direct naar gas. Dit gebeurt zonder dat er secundaire giftige vrije radicalen vrijkomen. En dat zorgt uiteindelijk voor een sterkere en "gezondere" gebruikservaring.

Maar pas op! Niet alle olie-extracten worden op dezelfde wijze gemaakt. Om zoveel mogelijk cannabinoïden te verzamelen, heb je doorgaans een oplosmiddel nodig. Daar zijn er ontzettend veel van. Sommige zijn polair en andere apolair. Bij bepaalde middelen wordt gebruik gemaakt van zware brandbare aardoliedistillaten, terwijl weer andere gebaseerd zijn op milieuvriendelijke edelgassen. Dat laatste geldt ook voor koolstofdioxide (CO₂) extractie; het is de beste manier die je kunt toepassen. En je kunt het gewoon veilig thuis doen. Dat laten we je hieronder zien.

EEN SNELLE BLIK OP BUTAAN HASJ OLIE OM DE VOORDELEN VAN CO₂ OLIE TE BEGRIJPEN

Wat Is BHO En Hoe Maak Je BHO Van Cannabis

Voordat we ons verder gaan verdiepen in CO₂ extracties kijken we eerst naar butaan hasj olie extracties. Die noemt men ook wel BHO. Dit kun je eenvoudig zelf doen. De materialen die je nodig hebt, zijn goedkoop en overal verkrijgbaar. Het probleem is echter dat het een zeer brandbare en gevaarlijke substantie is om mee te werken. Wanneer je de extractiekamer samendrukt, kan butaan in een buitengewoon vluchtig explosief veranderen.

En dat niet alleen; na het extractieproces moet je het resterende butaan uit de mix zuiveren en dat is een stap die de meerderheid van de mensen die thuis zelf een extract maken, overslaat. In dat geval rook je letterlijk butaan-deeltjes van zuivere aardolie, samen met de cannabinoïden. Om dit giftige bestanddeel te verwijderen, heb je een goedwerkende vacuüm ontgasser nodig van laboratoriumkwaliteit. Dat jaagt aanzienlijk de kosten voor de apparatuur op en wordt vaak vergeten, uit onwetendheid of zuinigheid.

Om lichamelijk letsel uit te sluiten en legaal BHO te maken, dien je je aan speciale protocollen te houden die opgesteld zijn voor het gebruik en het opruimen van extreem gevaarlijke stoffen. In de meeste rechtsgebieden handhaaft men strenge wetten omtrent de vereisten om er mee te werken. Je moet hierbij aan tal van zaken denken. Zoals gespecialiseerde, gefilterde HEPA luchtextractie, volledig antistatische en niet brandbare materialen en speciale vereisten voor opslag.

Ehle-x-trakt Glazen Extractorbekijk EHLE-X-trakt Glazen Extractor

CO₂ OLIE VERGELEKEN MET BHO OLIE

CO₂ OLIE VERGELEKEN MET BHO OLIE

De installatie voor CO₂ extractie lijkt in het begin een flinke investering. Het kost je zomaar enkele honderden tot duizenden euro's. De wekelijkheid is echter dat het duurder is om een goede BHO extractie uit te voeren. Op de lange termijn is het goedkoper om met CO₂ te werken. Bovendien is het milieuvriendelijk, niet brandbaar en niet giftig (als de deeltjes in de lucht maar onder de 4000ppm blijven). Ook laat het geen residu achter en kan het gerecycled en hergebruikt worden.

Je hebt wel een uiterst bedreven mannetje nodig die als operator van het systeem werkt als je van plan bent om superkritische extracties te gaan doen. Bijvoorbeeld om de speciale handelingen te verrichten die nodig zijn om de kwaliteiten van de terpenen te benutten. Of om THC preventief te verwijderen voorafgaand aan de CBD. Subkritische installaties zijn echter eenvoudig te bedienen en bovendien een stuk goedkoper. Je begrijpt het misschien al: CO₂ extractie is de kampioen op het gebied van de zuiverste, kwalitatief meest hoogwaardige cannabisolie die we kennen.

SUBKRITISCHE VERSUS SUPERKRITISCHE KOOLSTOFDIOXIDE (CO₂) EXTRACTIE

SUBKRITISCHE VERSUS SUPERKRITISCHE KOOLSTOFDIOXIDE (CO₂) EXTRACTIE

De meeste gassen kunnen een vloeibare vorm aannemen en omgekeerd. Het enige wat je daar voor hoeft te doen, is de druk en/of de temperatuur te reguleren. Dat maak je zelf elke dag in de keuken mee. Voorbeeldje: als je water kookt in de atmosferische luchtdruk van zeeniveau (ongeveer 14,7psi) dien je het tot 100ºC te verhitten voordat het overgaat van vloeistof naar gas. Wanneer je de Mount Everest beklautert tot 8850m hoogte duikelt de luchtdruk naar ongeveer 4,89psi. Als je daar aangekomen een pannetje water verhit, ligt het kookpunt al bij 69ºC. Dit proces noemt men verdamping. Wanneer je de condities omkeert, condenseert het gas en verandert het weer terug naar de vloeibare vorm.

Op een soortgelijke manier geldt dit wanneer je koolstofdioxide onder druk zet in een buis, waarna het uiteindelijk vloeistof wordt. Als het uit de buis komt, zakt de temperatuur van CO₂ zo snel dat het ogenblikkelijk weer in gas verandert. In dit voorbeeld hebben we het uitsluitend over het manipuleren van de druk op kamertemperatuur. In de thermodynamica noemt men zo'n omkeermoment het "kritische punt" of de "kritische vorm". Hierbij wordt het equilibrium doorbroken en veranderen de fysieke eigenschappen van de moleculen.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

Maar de wetenschap heeft een erg intrigerend fenomeen ontdekt. Wanneer je zowel de temperatuur als de druk tot voorbij het kritische punt manipuleert, gaan sommige gassen zich erg vreemd gedragen. Ze vertonen op hetzelfde moment zowel kenmerken van gas als van vloeistof. Hierdoor ontstaan er interessante toepassingsmogelijkheden. Superkritische vloeistoffen hebben een heel lage oppervlaktespanning en verspreiden zich door vaste materialen als een gas. Tegelijkertijd kunnen ze verbindingen net zo efficiënt oplossen als een vloeistof. Dat lijkt wel science fiction!

Het kritische punt van koolstofdioxide ligt op ruwweg 31ºC en 1083psi. Wanneer de temperatuur snel daalt, keert het terug naar de superkritische vloeibare vorm. Omgekeerd veroorzaakt het behoud van de temperatuur en het verlagen van de druk een vergelijkbaar effect. Bij 31ºC en 600psi neemt vloeibare superkritische CO₂ weer de vorm van gas aan, afgescheiden van de olie en zonder residu.

Bij superkritische omstandigheden kun je de temperatuur en de druk tot bepaalde waarden regelen. CO₂ kan zich zo op een andere kinetische manier gedragen. En dat werkt op een evenredige manier in op de wiet. De kunst van kwalitatief hoogwaardige superkritische extractie is die van het afstellen van de systemen om precies de gewilde terpenen en cannabinoïden te pakken te krijgen in de gewenste hoeveelheden.

INDUSTRIËLE EN ZELFGEMAAKTE CO₂ EXTRACTEN

INDUSTRIËLE EN ZELFGEMAAKTE CO₂ EXTRACTEN

Zowel subkritische als superkritische extracties werken in principe op dezelfde manier. Het enige echte verschil is de ingewikkeldheid van de benodigde apparatuur. In een goede opstelling voor superkritische extracties, kunnen er ook subkritische extracten gemaakt worden. Een apparaat voor subkritische extractie biedt echter niet de mogelijkheid om superkritische omstandigheden te bereiken. Daarmee zijn subkritische apparaten absoluut niet slechter; ze werken gewoon anders.

Ben je van plan een commerciële operatie op poten te zetten, waarbij je verschillende producten die cannabis bevatten, wilt produceren - denk aan edibles, drankjes, aroma's, CBD olie, THC olie, e-vloeistof in verschillende smaken en geuren, druppeltincturen en huidcrèmes? Dan dien je te beschikken over een professionele superkritische unit en een volleerde operator.

Subkritische units bedienen kun je echter makkelijk leren. Je kunt dan wel niet de specifieke terpenen te pakken krijgen, maar het eindresultaat is het zuiverste en sterkste wat maar mogelijk is. Dit te pakken krijgen van specifieke terpenen noemt men ook wel "fractionatie."

EEN KORT OVERZICHT VAN HET INDUSTRIËLE SUPERKRITISCHE PROCES

Industriële Superkritische Proces Cannabis

Het proces kan kleine afwijkingen vertonen. Dat is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals de hoeveelheid en producent. De meeste superkritische extracties volgen echter allemaal dezelfde basisstappen. In principe zijn het closed loop systemen. Het begint met het voorbereiden van de gedroogde, uitgeharde cannabis die natuurlijk van topkwaliteit moet zijn. Er is een speciaal compartiment waar je het in moet doen en waarin je het afgesloten bewaart. Dit noemen we het "extractievat."

Vervolgens heb je een CO₂ reservoir/metalen container die open kan en het gas in een drukpomp laat stromen. De pomp leidt CO₂ naar een verhittingskamer om voorbij te gaan aan de vloeibare vorm naar een superkritische staat. Dit noemt men vaak de "accumulator." Superkritische CO₂ passeert het extractievat en gaat dwars door de wiet heen. Zo extraheert het alle heerlijkheden in een olie waarbij het plantaardig materiaal achterblijft.

Daarna gaat de mix naar de volgende kamer, de zogenaamde "separator." Hierin wordt de druk verlaagd opdat CO₂ terugkeert naar de voormalige vloeibare staat en direct daarna weer terug naar gas. Dat betekent dat het gas volledig en moeiteloos uit de olie verdwijnt. CO₂ kan opgevangen worden voor toekomstig gebruik en de olie kan verzameld worden voor verdere verwerking en zuivering.

Gerelateerd artikel

Hoe Decarboxyleer Je Wiet: 3 Manieren

Stel bijvoorbeeld dat je de unit zo instelt dat je de olie fractioneert en alleen de THCA en de wax verzamelt. Hierbij zou je "winterisatie" kunnen toepassen door er zuivere alcohol bij te doen en de temperatuur beneden het vriespunt te laten zakken. Op die manier worden de vetten en de wax gescheiden van de essentiële oliën die THCA bevatten, die er vervolgens uitgefilterd worden. Wat overblijft, is essentiële THCA olie die op dat moment nog ethanol bevat. Deze wordt vervolgens in een roterende distillateur geplaatst om de overgebleven alcohol helemaal te verwijderen. Wat je nu over hebt, is THCA olie van buitengewoon zuivere kwaliteit.

INDUSTRIËLE CO₂ EXTRACTEN BIJ ZAMNESIA

INDUSTRIËLE CO₂ EXTRACTEN

Bij Zamnesia bevat ons uitgebreide assortiment verschillende soorten CBD olie en producten die geproduceerd zijn met behulp van het CO₂ extractieproces. Vertrouwde en gevestigde producenten gebruiken zowel subkritische als superkritische extractiemethoden om een ruime keus aan CBD producten te produceren. Denk aan capsules, crèmes, kristallen en - natuurlijk - olie. Zo zijn er bijvoorbeeld de Zamnesia Cannabis Kristallen die maar liefst 99% CBD bevatten. Ook deze zijn door middel van CO₂ extractie verkregen. Dat geldt tevens voor het assortiment CBD olie van Cibdol. Maar ook voor de Raw Oils van de Nederlandse producent Medihemp.

Andere producten van Endoca worden geproduceerd door middel van de subkritische CO₂ extractiemethode. Dat geldt ook voor de "non-raw" olie van Medihemp. Nogmaals: dat wil absoluut niet zeggen dat deze producten van mindere kwaliteit zijn. Er is slechts om de een of andere reden voor een andere methode gekozen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een producent kleinere partijen per keer wil produceren. En daarbij komt de subkritische methode goed van pas.

CBD Oliebekijk CBD Olie

DOE-HET-ZELF CO₂ THUISEXTRACTIE

We gaan je nu een snelle methode laten zien voor het verrichten van CO₂ extractie. Zelfgemaakte CO₂ extracten van kief met droogijs (zie hieronder) is technisch gezien een doe-het-zelf subkritische extractiemethode. Het levert dezelfde hoogwaardige extract op, maar het proces is iets minder efficiënt.

Om dit veilig thuis uit te voeren, heb je het volgende nodig:

  • Hittebestendige veiligheidshandschoenen (Pas op! De temperatuur van droogijs is -78ºC. Daar krijg je brandwonden van als je het beetpakt!)
  • Droogijs
  • Toppen en knipafval van topkwaliteit
  • Enkele bubble bags met een verschillende fijnheid van het gaas gedeelte (25/75/150/220 micron, bijvoorbeeld)
  • Schone emmer
  • Glazen voorraadpotten

Je begint met het plaatsen van de bubble bag met het fijnste gaas in de emmer. Doe de wiet in de zak en het droogijs erbij (met de handschoenen aan)! Vervolgens begin je flink te schudden en te shaken. Dat doe je razendsnel zodat de wiet bevriest en de trichomen vrijkomen en uit de toppen en het knipafval druppelen. Na een minuut of 3-4 verwijder je de zak en verzamel je de kief uit de emmer. Dit is de beste kief die je maar kunt krijgen. Bewaar het vervolgens in een glazen weckpot of iets vergelijkbaars.

Herhaal het proces (met dezelfde wiet), maar met de andere zakken die grotere gaas gedeelten hebben. Dit alles resulteert in een veel opbrengende extractie van trichomen van verschillende kwaliteitsniveaus.

Ice-O-Lator Smallbekijk Ice-O-Lator

CO₂ OLIE EN GENEESMIDDELEN

CO₂ OLIE EN GENEESMIDDELEN

Als je op dit moment cannabisproducten als geneesmiddel gebruikt, overweeg dan eens CO₂ extracten. Die zijn van zichzelf een stuk zuiverder en eenvoudiger te doseren dan andere methoden.

De beperkende factor van CO₂ extractie is de onbewerkte cannabis die gebruikt wordt. Als de geoogste plant echter biologisch is, zonder pesticiden, is de CO₂ extractie uiteindelijk zuiver. CO₂ olie sublimeert daarnaast zonder verbranding. Daardoor veroorzaakt het geen van de gezondheidsrisico's die in verband worden gebracht met het verbranden van plantaardig materiaal. De hoge concentraties CO₂ hebben ook een prettig neveneffect op wiet. Het doodt namelijk alle soorten schimmels, microben, bacteriën, meeldauw, insecten en mijt.

Bovendien kun je CO₂ superkritische olie zo bewerken dat het een maximale werking heeft. Het enige waar gebrek aan is, is onderzoek naar ziektes en daartegen mogelijke remedies op basis van cannabinoïden. Hopelijk verbetert het proces van CO₂ extractie alleen maar meer naarmate studies ernaar en het inzicht in de methodologie ervan toenemen. Ziekenhuizen en onderzoekscentra over de hele wereld zijn nu al in staat dit statistische verschil naar een nieuw niveau van complexiteit te brengen. CO₂ extracten zullen ongetwijfeld aanzienlijk bijdragen aan de vooruitgang van de geneeskunde. CBD olie is al bezig een nieuw tijdperk van cannabis-innovatie in te luiden.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken