Blog
Dabbing
3 min

Hoe Maak Je Wax Dabs?

3 min

Dabbing lijkt een beetje op ruimtevaarttechniek, maar toch is het bijzonder populair aan het worden. Als je eenmaal de specialistische apparatuur, technische benamingen en verschillende soorten concentraten kent, gaat er een wereld voor je open. Laat maar binnenkomen die THC!

WEET JIJ WAT DABBING IS?

Nee, het is niet iets deppen met een doekje, een actie in een videogame, een dance move of iemand even aantikken. Dabbing is een superkrachtige manier om cannabisconcentraten te consumeren.

Door het verhitten van een geconcentreerde "dab" van een cannabisextract, doorgaans een wax-achtige substantie, wordt de damp met een dab rig geïnhaleerd, zodat de THC uiterst efficiënt wordt opgenomen.Dab rigs lijken wel wat op bongs. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen, maar daar komen we straks op terug. Als de gedachte aan bijzonder geconcentreerde cannabis je aanspreekt, hebben we om te beginnen een lijst met cannabisextracten die je kunt dabben.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

IS WAX BETER DAN ANDERE DABS?

Je kunt niet zomaar zeggen dat het ene cannabisextract beter is dan het andere. Wax bevindt zich echter halverwege de hiërarchie van dabs wat betreft smaak, gebruiksgemak, consistentie en kracht. Veel andere opties doen de weegschaal te veel naar één bepaalde kant uitslaan. Wax kan simpel thuis gemaakt worden en is makkelijker te gebruiken dan cannabisolie. Het is daarom aantrekkelijker voor beginnende dabbers.

JE EIGEN WAX MAKEN

Eigen Wax Maken

De mainstream pers maakt bijna uitsluitend melding van rampen veroorzaakt tijdens het produceren van concentraten. Aan het zelf produceren van cannabis wax zijn echter weinig risico's verbonden. Het gevaarlijkste product waar je mee werkt, is isopropylalcohol. Dat overleef je wel zolang je het niet opdrinkt of er een vlammetje bij houdt.

WAT JE NODIG HEBT OM CANNABIS WAX TE MAKEN

 • 1l isopropylalcohol

 • 3 diepvriesdoosjes

 • Metalen zeef (fijn)

 • Ongebleekte koffiefilters

 • Niet al te grote pan

 • 2,5g cannabis (je favoriete strain natuurlijk)

 • Ovenschaal

 • Trechter

 • Glazen potje

INSTRUCTIES

Haal je toppen uit elkaar, doe ze in de ovenschaal en schuif die in een voorverwarmde oven (93°C). Wacht 20 minuten.

Doe de licht geroosterde toppen in een van de diepvriesdoosjes. Zet het doosje samen met de fles isopropylalcohol in de vriezer en doe vijf uur iets anders.

Als er vijf uren verstreken zijn, haal je beide items uit de vriezer. Giet de 100% pure alcohol al roerende over je toppen en blijf 20 seconden doorroeren, zodat alles goed ondergedompeld staat. De toppen moeten ongeveer 3cm onder de vloeistof staan.

Giet het alcohol/cannabis mengsel door de fijnmazige zeef en vang het op in een tweede diepvriesdoosje. Het plantaardig afval kun je weggooien. Je concentreert je vanaf nu op de vloeistof.

Het derde diepvriesdoosje ga je gebruiken om de vloeistof nogmaals te filteren. Ditmaal gebruik je daarvoor een koffiefilter (ongebleekt) die je in de trechter frommelt, waardoor het proces gesimplificeerd wordt. Je kunt de koffiefilter naderhand boven het diepvriesdoosje uitwringen om de laatste met cannabinoïden verrijkte alcohol op te vangen.

Vervolgens moet de alcohol verdampen, zodat je uitsluitend het krachtige cannabisextract overhoudt. Dat kun je op drie manieren bereiken. We beginnen met de meest tijdrovende methode en eindigen met de snelste.

 • Laat de container (afgedekt met een koffiefilter) gewoon staan en de alcohol vanzelf verdampen.

 • Zet de container in een pan met heet water. Dat versnelt het verdampingsproces.

 • Doe hetzelfde als hierboven, maar verwarm ditmaal de pan op een warmtebron tot de alcohol verdampt is. De alcohol mag niet tot het kookpunt gebracht worden.

Zodra de alcohol is verdampt, lepel je de overgebleven wax in een klein, luchtdicht glazen potje. Bewonder je zelfgemaakte cannabisextract en geef jezelf een schouderklopje.

EEN BEETJE DABBER GUNT ZICHZELF HOOGWAARDIGE DAB BENODIGDHEDEN

Dab Benodigdheden

De dab rig waar we het zojuist over hadden? De vereisten kunnen er aanvankelijk complex uitzien, maar je kunt het vergelijken met een ingewikkelde bong. Een dab rig bestaat uit drie basiscomponenten: een waterpijp, een nail en een "dome". Geavanceerde modellen kunnen werken met een elektrische nail, waardoor je die niet met een gasbrandertje hoeft te verhitten. Omdat elektrische nails een aanslag zijn op je portemonnee zou je als beginnende dabber kunnen kiezen voor de voordelige Glazen Bong voor Kruiden en Olie van Black Leaf. Hier heb je dus wel een gasbrandertje voor nodig.

Een dab rig werkt deels net als een bong; je vult het reservoir met water, zodat de damp van het bloedhete extract afgekoeld wordt voor inhalatie. Je dept je extract op de nail die je met een gasbrandertje verhit. Tot slot dek je de nail af met de dome, zodat er bij de verhitting van je extract niets van de krachtige damp verloren gaat. Je dept je cannabisextract met een dab tool op de verhitte nail. Extracten zijn doorgaans erg kleverig, dus dit doe je niet met je vingers.

Als je de complexiteit van een dab rig een nadeel vindt, zijn er ook handige, portable vaporizers voor de liefhebbers van cannabisextracten. De Dr. Dabber Ghost Kit is bijvoorbeeld makkelijk mee te nemen. De kit wordt geleverd met een handig vulhulpmiddel en een USB kabeltje om het apparaat op te laden.

Dr. Dabber Ghost Kit

Bekijk De Dr. Dabber Ghost Kit

Behalve de 5 Tips Voor First Time Dabbers zou je bij het dabben met weinig moeten beginnen. Een kleine dab ter grootte van je vingernagel kan net zo krachtig zijn als een hele joint. Maar die komt dan wel in één hijs in je longen. Ga niet te overhaast te werk. Dep eerst eens een klein beetje extract op de nail en leer je aan te passen voordat je dab na dab neemt.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken