Blog
Wiet Decarboxyleren
4 min

Hoe Kun Je Wiet Decarboxyleren?

4 min

Om cannabis te activeren, moet het eerst decarboxyleren. Pas dan is het mogelijk er edibles en extracten mee te maken. Je doet dit door je wiet te verhitten tot de cannabinoïden een chemische verandering ondergaan, van voorlopers, tot actieve verbindingen. Anders zijn je edibles niet effectief.

Veel cannabisliefhebbers kijken waarschijnlijk raar op als ze horen dat onbewerkte cannabis planten weinig tot geen psychoactieve substanties bevatten. Stel dat je een handjevol van deze wiet wegknabbelt of in een sapje verwerkt, dan merk je niets van een high. Dat komt omdat cannabinoïden in onbewerkte cannabis een zure vorm hebben, wat betekent dat de moleculen nog een extra carbonzuur bevatten. De klierharen maken dus geen tetrahydrocannabinol (THC) of cannabidiol (CBD) aan, maar tetrahydrocannabinolzuur THCA) en cannabidiolzuur (CBDA).

Van dergelijke zuren is bekend dat ze ook medicinale voordelen hebben. Om echter de actieve vorm te krijgen, waaronder THC en CBD, zou je ze moeten decarboxyleren.

Wat is decarboxyleren?

Decarboxyleren Joint

Decarboxyleren verwijst naar het verhittingsproces van cannabis, zoals tijdens het vapen of roken van toppen. Bij het aansteek- en rookproces van een joint stel je het inwendige plantaardige materiaal bloot aan temperaturen die hoog genoeg zijn om de carboxygroep los te laten van cannabinoïdezuren, zoals THCA en CBDA. Tijdens dit proces verandert THCA in de psychoactieve cannabinoïde THC en is het vervolgens in staat ongehinderd in te werken op cannabinoïdereceptoren. CBDA wordt echter omgezet in de alom gerespecteerde en onderzochte medicinale cannabinoïde CBD.

Decarboxyleren THCA & THC

Waarom zou je cannabis moeten decarboxyleren?

WAAROM ZOU JE CANNABIS MOETEN DECARBOXYLEREN?

Als je wiet rookt of vapet, gebeurt het decarboxyleren vanzelf. Wanneer je echter met cannabis wilt koken of het wilt verwerken tot extracten of olie, zou je het plantaardige materiaal eerst moeten decarboxyleren, om een "actief" eindproduct te krijgen. Het klopt dat sommige cannabinoïde-zuren unieke en krachtige voordelen hebben. De gedecarboxyleerde cannabinoïden, zoals THC en CBD, zijn echter vaak beter onderzocht en hebben meer toepassingen. Daar komt bij dat als je van plan bent om cannabis te gebruiken om high te worden, je de toppen eerst zou moeten decarboxyleren om adequate hoeveelheden THC te verkrijgen.

Hoe je decarboxyleer je thuis wiet

HOE JE DIT THUIS DOET

Voor het decarboxyleren van je wiet zou je het een bepaalde tijd behoorlijk moeten verhitten. Voor het omzetten van THCA in THC zou je toppen bijvoorbeeld 30-45 minuten bloot moeten stellen aan 105-116°C. Je leest ook weleens dat het 120°C zou moeten zijn, maar dat is wel echt de max. Verhit je toppen niet langer (of bij hogere temperaturen), zodat de terpenen behouden blijven die cannabis van smaak voorzien. Zowel cannabinoïden als terpenen vervliegen bij een temperatuur van boven de 150°C. Ga dus voor 105°C en de smaken en werkingskracht blijven behouden.

Deze temperaturen zijn op verschillende manieren te bereiken, wat grotendeels afhankelijk is van je voorkeur en je benodigdheden. Hieronder twee beproefde methoden voor het decarboxyleren van wiet.

METHODE 1 - IN DE OVEN DECARBOXYLEREN

IN DE OVEN DECARBOXYLEREN

Bijna iedereen heeft wel een oven, waardoor deze methode misschien wel het populairst is. Je stash is na afloop volkomen psychoactief en klaar voor verwerking in edibles of extracten.

Optie 1. Op een ovenplaat

 1. Verwarm om te beginnen je oven voor op 105°C (al naargelang de oveninstellingen). Tijdens het voorverwarmen trek je het plantaardige materiaal uit elkaar en maak je er, manueel of met een knipschaar, kleinere plukjes van.

 2. Pak vervolgens een velletje bakpapier, leg dit op de ovenplaat en verspreid je wiet erop. Doe het in de oven en wacht 30-45 minuten.

 3. Wanneer de tijd erop zit, haal je de ovenplaat met je wiet uit de oven. Als het goed is, ziet het er goudkleurig bruin uit en als je erin knijpt, zou het moeten verkruimelen. Na een afkoelperiode, vermaal je met een grinder of keukenapparaat je THC-rijke wiet. Zorg dat het grofkorrelig wordt. Vervolgens is het mogelijk er edibles of extracten van te maken.

Optie 2. In een weckpot

De methode met de ovenplaat is een van de meest simpele en makkelijke manieren om je wiet te decarboxyleren. Maar je keuken kan er nog dagenlang naar ruiken. Met wat extra spullen verminder je de rommel en houd je de relatie met je huisgenoot in stand!  

 1. Verwarm je oven voor op 110ºC. Terwijl je op de oven wacht, vul je een hittebestendige glazen weckpot met de door jou gekozen wiet. Sluit het deksel.

  Tip: Je kunt dezelfde pot gebruiken voor het maken van je wietboter of wietolie. Dan heb je minder afwas!

 2. Maak een theedoek vochtig (daarmee voorkom je dat de glazen pot oververhit raakt). Als de oven op temperatuur is, leg je de theedoek op een bakplaat en leg je de pot horizontaal op de doek.

 3. Bak de pot met inhoud 1 uur. Zorg er wel voor dat je de pot elke 15 minuten even draait en omschudt. Vergeet niet om ovenhandschoenen aan te doen!

 4. Laat het geheel afkoelen en bewaar het daarna op een goede plek.

METHODE 2 - SOUS-VIDE VOOR GELIJKMATIGE DECARBOXYLATIE

SOUS-VIDE VOOR GELIJKMATIGE DECARBOXYLATIE

De sous-vide-methode voer je uit door je cannabis vacuüm te verpakken in een zakje dat je in een pan met kokend water kiepert. Dit zorgt voor efficiënte en gelijkmatige decarboxylatie en verbranding is uitgesloten. Voor deze methode heb je een vacuümapparaat, grinder, een sous-vide-apparaat en een pan nodig.

 1. Om te beginnen, verkruimel je de wiet. Verpoeder het echter niet.

 2. Verpak vervolgens je verkruimelde toppen in een hittebestendig plastic zakje met behulp van het vacuümapparaat.

 3. Vul de pan met water, doe de Sous Vide Precision Cooker in de pan en stel de temperatuur in op 95°C.

 4. Zodra het water op temperatuur is, doe je het vacuümzakje met wiet in de pan en laat je het een uur decarboxyleren.

 5. Nu hoef je het zakje alleen nog maar voorzichtig uit de pan te vissen en je wiet eruit te bevrijden!

Belangrijke tips bij decarboxyleren

Belangrijke tips bij decarboxyleren

Je weet nu meer over het proces van decarboxyleren en hoe je het thuis kunt doen. Laten we eens wat handige tips bespreken om jouw ervaring met edibles naar een hoger niveau te tillen!

💡 Maal je toppen niet te fijn

We zeggen altijd dat het malen van je wiet voor het decarboxyleren het oppervlaktegebied maximaliseert. Dit garandeert dat er meer verbindingen vrijkomen bij het proces. Daar is niets aan gelogen. Maar je kunt ook te fijn malen. Het vermalen van je wiet tot een fijn poeder lijkt misschien slim, maar je kunt het plantmateriaal daardoor makkelijk oververhitten en verbranden. Gebruik je vingers of een schaar om dit te voorkomen. Je kunt ook grof malen met je grinder.

Gerelateerd artikel

10 Manieren Om Cannabis Te Vermalen Zonder Grinder [2022 Update]

💡 Pas op dat je de wiet niet oververhit

De verleiding is misschien groot om de wiet iets langer te bakken of de temperatuur in de oven te verhogen om 10 minuten te besparen. Verbindingen uit wiet komen vrij bij specifieke temperaturen. Door oververhitting kun je ze vernietigen. De richtlijnen in dit artikel zijn bedoeld om de cannabinoïden en vluchtige terpenen zoveel mogelijk te behouden.

💡 Je kunt uitharden overslaan als je edibles maakt

Weet je al dat je de door jou gekweekte wiet gaat gebruiken voor het maken van een lading wietboter? Dan hoef je de toppen niet te drogen en uit te harden. Drogen en uitharden doe je voornamelijk om vocht uit het plantenmateriaal te verwijderen. Je vermindert hiermee het risico op de ontwikkeling van schimmel. Omdat je de toppen decarboxyleert en in je eten verwerkt, kun je deze stap overslaan. Een ander voordeel is dat verse wiet meer terpenen bevat. Decarboxyleer je verse wiet op dezelfde manier als uitgeharde toppen.

💡 Concentraten moet je ook decarboxyleren

Dit klinkt wellicht verrassend, maar concentraten (zoals kief) zijn nog niet gedecarboxyleerd! Omdat wietconcentraten zoals wax en budder al bewerkt zijn, lijkt het een logische gedachte dat ze 'gebruiksklaar' zijn. Maar dat is niet het geval. Je moet ze eerst decarboxyleren. Als je dat doet, moet je regelmatig controleren (met name bij kief) dat ze niet verbranden. Dat kan namelijk nogal snel gaan.

💡 Wees voorzichtig bij het interpreteren van grafieken voor decarboxyleren

Grafiek Voor Decarboxyleren

Dergelijke grafieken kom je regelmatig tegen in artikelen en blogs over decarboxyleren. Ze lijken heel handig, maar dergelijke grafieken geven vaak gedateerde informatie die is gebaseerd op specifieke parameters. De vermelde tijd en temperatuur verschilt soms volledig van de producten en apparatuur waar jij mee werkt. Wij proberen altijd informatie te verzamelen die werkt voor de gemiddelde lezer met een standaarduitrusting!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken