Blog
Hoe Decarboxyleer Je Wiet: 3 Manieren
7 min

Hoe Decarboxyleer Je Wiet: 3 Manieren

7 min

Decarboxyleren (dee-kar-box-ie-leer-en) is het proces waarbij cannabis wordt geactiveerd door het te verwarmen. Dit zorgt dat de cannabinoïden in de wiet van een inactieve vorm in een actieve vorm veranderen. Doe je dit niet, dan word je niet stoned van je oliën, extracten of edibles.

Een verrassend feit: verse wietplanten bevatten nauwelijks tot geen THC. Sterker nog, als je een handjevol rauwe wiettoppen zou eten, zou je daar niet stoned van worden. Dit komt omdat de plant cannabinoïden in een inactieve vorm produceert; 'cannabinoïde-zuren' geheten. Dus in plaats van THC of CBD, produceren de trichomen THC-zuur (THCA) en CBD-zuur (CBDA).

Wetenschappelijke studies wijzen uit dat cannabinoïde-zuren als THCA en CBDA mogelijk medische toepassingen hebben. Maar om high van je cannabis te worden en deze stoffen in hun actieve vorm (dus THC en CBD) om te zetten, moeten ze een speciaal proces ondergaan. En dat proces heet 'decarboxyleren'.

Wat bedoelen we precies met 'decarboxyleren'?

Wat bedoelen we precies met 'decarboxyleren'?

Decarboxyleren, ook wel 'decarbing' genoemd, is het proces waarbij cannabis wordt geactiveerd door het bloot te stellen aan hitte, zoals bij vapen of blowen gebeurt. THCA verandert dan in de psychotrope cannabinoïde THC, en CBDA in het niet-bedwelmende CBD. En ook alle andere cannabinoïden in de plant ondergaan een soortgelijke transformatie.

Maar wat gebeurt er precies tijdens dit proces? De cannabinoïde-zuren in rauwe wiet hebben een extra CO₂-molecule, onder chemici ook bekend als een 'carboxylgroep' (vandaar de term de-carboxyl-eren). Door voldoende verhitting komt deze extra CO₂-molecule vrij. Wat overblijft, zijn de actieve cannabinoïden waar we zo dol op zijn (samen met wat overtollig CO₂-gas).

Hoe kun je wiet in de oven decarboxyleren?

Hoe kun je wiet in de oven decarboxyleren?

Voor het decarboxyleren van wiet heb je twee belangrijke elementen nodig: warmte en tijd. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder tijd er nodig is. Om bijvoorbeeld THCA om te zetten in THC, moet je de wiet gedurende 30-45 minuten verwarmen op een temperatuur van tussen de 105 en 116°C.

Sommige bronnen zeggen dat je een temperatuur van 120°C moet aanhouden, maar dit is wel echt het maximum. Het is belangrijk om je wiet niet veel langer dan de aangegeven tijd (of op hogere temperaturen) te decarboxyleren. Je wilt namelijk zoveel mogelijk aromatische terpenen behouden die je wiet die lekkere smaak geven. Zowel cannabinoïden als terpenen zullen bij temperaturen boven de 150°C snel afbreken of verdampen. Kies dus liever voor een temperatuur van rond de 110°C voor de ideale balans tussen aroma en sterkte.

Je kunt deze temperaturen op verschillende manieren bereiken. Een en ander hangt af van je wensen of van de apparatuur die je gebruikt. Hieronder bespreken we de gangbaarste manier om wiet te decarboxyleren, namelijk in de oven. Daarna gaan we in op twee andere beproefde methodes die je ook gemakkelijk thuis kunt proberen.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over THC

Optie 1: op een bakplaat

Optie 1: op een bakplaat

De meeste mensen hebben wel een oven en vaak zit daar ook al een bakplaat in. Omdat je bijna alles al in huis hebt, is dit de meest praktische methode. Aan het einde van dit proces heb je een volledig psychoactieve voorraad wiet die je voor edibles of extracten kunt gebruiken!

Let op: deze methode werkt alleen met een conventionele oven. Gebruik geen magnetron!

Ingrediënten

 • Wiet (minimaal 3,5g)

Benodigdheden

 • Bakplaat
 • Schaar (optioneel)
 • Grinder of keukenmachine

Werkwijze

Stap 1
Stap 1

Stap 2
Stap 2

Stap 3
Stap 3

 1. Begin met het voorverwarmen van je oven op 110°C (de exacte temperatuur kan per oven verschillen). Omdat je toch aan het wachten bent, kun je mooi even je plantenmateriaal in kleinere stukjes breken. Dit kun je met je handen doen, maar je kunt ook een schaar gebruiken.

 2. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel je wiet erover. Zet het vervolgens 30-45 minuten in de oven.

 3. Haal je wiet uit de oven. Het moet er goudbruin uitzien en droog en kruimelig aanvoelen. Als het is afgekoeld, kun je je THC-rijke wiet met je grinder of keukenmachine tot een grof poeder vermalen. Daarna kun je ermee koken of het in concentraten omzetten.

Optie 2: in een glazen pot

Optie 2: in een glazen pot

Je wiet in de oven bakken, is het gemakkelijkst, maar je keuken zal er nog wel dagenlang naar ruiken. Voor de volgende methode heb je iets meer hulpmiddelen nodig, maar je hoeft minder schoon te maken en je huisgenoten hebben minder last van geurtjes!

Ingrediënten

 • Wiet (minimaal 3,5g)

Benodigdheden

Werkwijze

Stap 1
Stap 1

Stap 2
Stap 2

Stap 3
Stap 3

Stap 4
Stap 4

 1. Begin met het voorverwarmen van je oven op 110°C. Terwijl je wacht, maak je je glazen pot goed schoon. Stop vervolgens je wiet erin en sluit het deksel. Een kleine tip: je kunt dezelfde pot later voor je wietboter of wietolie hergebruiken. Dat scheelt weer afwas!

 2. Maak een theedoek nat (dit voorkomt dat de glazen pot oververhit raakt). Zodra de oven is opgewarmd, leg je de theedoek op de bakplaat, met daarop de pot (horizontaal).

 3. Bak de wiet gedurende 1 uur. Schud en draai de pot elke 15 minuten. Trek wel ovenhandschoenen aan om dit te doen!

 4. Laat de pot afkoelen en zet hem op een droge, donkere plaats. Voordat je edibles of concentraten van de wiet maakt, moet je het eerst tot een grof poeder vermalen.

Let op: decarboxyleren produceert CO₂, wat een gas is. Als je de glazen pot sluit, kan het glas door de druk van het gas exploderen. Om dit te voorkomen, kun je af en toe het deksel losdraaien om wat CO₂ vrij te laten.

Andere manieren om wiet te decarboxyleren

De meeste mensen gebruiken dus een oven, maar dit is niet de enige optie om je voorraad wiet met succes te decarboxyleren. Je kunt ook de volgende twee methodes proberen, afhankelijk van wat je in huis hebt.

In een pan (sous vide) decarboxyleren

De sous-vide methode voer je uit door je cannabis vacuüm te verpakken in een plastic zak die je vervolgens in een pan met water legt. Zo kun je je wiet gelijkmatig en zorgvuldig decarboxyleren, en verbranding is uitgesloten. Bovendien komen er geen geurtjes vrij. Voor deze methode heb je een vacuümapparaat, grinder en een pan nodig.

Voor nog meer precisie kun je in een sous-vide stick investeren. Dit hulpmiddel verwarmt en circuleert het water voor een nauwkeurige en gelijkmatige temperatuur. Het lijkt een beetje op een staafmixer. Dit kan handig zijn als je regelmatig grotere hoeveelheden wiet wilt decarboxyleren.

Ingrediënten

 • Wiet (minimaal 3,5g)
 • Water

Benodigdheden

 • Pan
 • Grinder
 • Vacuümapparaat
 • Hittebestendig plastic zakje
 • Sous-vide stick (optioneel)

Werkwijze

Stap 1
Stap 1

Étape 2
Step 2

Stap 4
Stap 4

Stap 5
Stap 5

 1. Om te beginnen, verkruimel je de wiet, maar maak er geen poeder van.
 2. Verpak vervolgens je verkruimelde toppen in een hittebestendig plastic zakje met behulp van het vacuümapparaat.
 3. Vul de pan met water. Zorg vervolgens dat het gelijkmatig en rustig kookt. Als je een sous-vide stick gebruikt, zet je deze in de pan. Stel de temperatuur in op 95°C.
 4. Zodra het water op temperatuur is, doe je het vacuümzakje met wiet in de pan en laat je het een uur decarboxyleren. Houd er rekening mee dat gassen zich ophopen in het zakje, waardoor het gaat drijven. Verzin dus een manier om het onder water te houden. Vaak wordt aangeraden hiervoor een stevige papierklem te gebruiken. Deze bevestig je aan de zak, waarna je een lepel door de klem schuift om het zakje ondergedompeld te houden.
 5. Vervolgens hoef je het zakje alleen nog maar voorzichtig uit de pan te vissen en je wiet eruit te bevrijden!

Met behulp van een herb cooker decarboxyleren

Als je het geld ervoor over hebt, kun je in een herb cooker investeren. De POT van NOIDS is bijvoorbeeld een goede optie. Een herb cooker is een handig apparaatje waarmee je kunt decarboxyleren, infuseren en extraheren. Het neemt je al het zware werk uit handen (het beheersen van de temperatuur, de timing, etc.). Weet echter wel dat een herb cooker behoorlijk aan de prijs is.

Ingrediënten

 • Wiet (minimaal 3,5g)

Benodigdheden

Werkwijze

Let op: deze instructies zijn voor de POT van NOIDS. Als je een andere herb cooker gebruikt, kun je het beste de instructies uit de handleiding volgen.

 1. Schroef de bovenkant van de herb cooker los en verwijder de glazen beker.
 2. Breek je toppen in kleinere stukjes en voeg ze toe aan de beker.
 3. Dek de beker af met het platte deksel en plaats het in de machine.
 4. Kies de juiste functie voor het decarboxyleren (dit kan variëren, afhankelijk van de hoeveelheid CBD of THC in de strain).
 5. De herb cooker berekent de tijd automatisch aan de hand van het volume van het plantenmateriaal, het vochtgehalte en de temperatuur van de kamer.
 6. Als het proces is voltooid, haal je de beker uit de machine. Raak het glas niet direct aan, want dit kan heet zijn!
 7. Gefeliciteerd! Je hebt vrijwel zonder inspanning je wiet gedecarboxyleerd. Je kunt nu verder met een infusie of extractie, waar je dezelfde herb cooker voor kunt gebruiken.

Waarom moet je wiet decarboxyleren?

Als je decarboxyleren overslaat, verandert THCA niet in THC en CBDA niet in CBD. Je ervaart dan dus niet de psychoactieve of therapeutische effecten van de cannabinoïden.

Kortom, als je je wiet niet decarboxyleert, zul je niet stoned worden.

Met decarboxyleren bedoelen we echter niet alleen roken. Er zijn allerlei manieren om je wiet te decarboxyleren en allerlei situaties waarin het nodig is.

Wanneer moet je wiet decarboxyleren?

Bij het roken of vapen van wiet gebeurt het decarboxyleren vanzelf. Je gebruikt immers veel hitte. Wanneer je echter edibles, concentraten of olie wilt maken, moet je het plantaardige materiaal eerst zelf decarboxyleren.

Het klopt dat sommige cannabinoïde-zuren ook unieke voordelen hebben, wat tevens de reden is dat het juicen van rauwe wiet steeds populairder wordt. Gedecarboxyleerde cannabinoïden, zoals THC en CBD, zijn echter vaak beter onderzocht en hebben meer toepassingen. Als je bovendien van plan bent om cannabis te gebruiken om high te worden, moet je de toppen wel eerst decarboxyleren om adequate hoeveelheden THC te verkrijgen!

Waarom moet je wiet decarboxyleren om edibles te maken?

Voor decarboxyleren heb je hitte nodig, en bij koken gebruik je hitte. Het is dus niet vreemd als je je afvraagt of decarboxyleren wel echt nodig is als je met wiet wilt kokkerellen.

Maar tijdens het decarboxyleren stel je wiet gedurende een bepaalde tijd aan precieze temperaturen bloot, en veel recepten voldoen daar niet aan. Daarom is decarboxyleren ook bij het maken van edibles heel belangrijk.

Bovendien gebruik je meestal een basisingrediënt, zoals wietboter, cannabis-kokosolie of wiethoning, om edibles te maken. Om deze basisingrediënten te maken, moet je wiet eerst decarboxyleren. Vervolgens worden de actieve cannabinoïden langzaam in de basis geïnfuseerd. Daarna wordt het resterende plantmateriaal gezeefd en weggegooid. Dit hele proces zorgt uiteindelijk voor maximale effecten, meer precisie en controle (en een aangenamere consistentie).

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Edibles Met Cannabisconcentraten?

Kan wiet van zichzelf decarboxyleren?

Wanneer cannabis langdurig wordt blootgesteld aan warmte, licht en zuurstof, kan het ook langzaam en gedeeltelijk decarboxyleren, waardoor de sterkte na weken of maanden iets kan stijgen. Dit natuurlijke proces is echter meestal niet afdoende voor goede effecten. Het is dan ook veel beter om je wiet te decarboxyleren in een warme-gecontroleerde omgeving, met een van de bovenstaande methoden.

Wiet decarboxyleren: FAQ

Hoe Decarboxyleer Je Wiet: 3 Manieren

Hoelang moet je wiet decarboxyleren?
Je moet je wiet gedurende 30-40 minuten decarboxyleren op een temperatuur van 110°C. THC decarboxyleert iets sneller dan CBD. Als je dus de maximale hoeveelheid CBDA in CBD wilt omzetten, is het verstandig de volle 40 minuten aan te houden.
Komen er geurtjes vrij bij het decarboxyleren?
Ja, je zult het zeker ruiken, omdat sommige terpenen verdampen. De geur kun je echter minimaliseren door een methode te gebruiken waarbij de wiet afgesloten is, zoals in een glazen pot of een vacuümverzegelde zak (de sous-vide methode). Als je een herb cooker gebruikt, ruik je ook minder aroma's, vergeleken met decarboxyleren in de oven.
Moet wiet een bruine kleur hebben na het decarboxyleren?
Na het decarboxyleren, moet je wiet er droog uitzien. De kleur kan variëren van licht- tot goudbruin.

Moet je je wiet vermalen voor het decarboxyleren?
Het vermalen van je wiet is niet strikt noodzakelijk. Het helpt echter wel om de oppervlakte van het plantmateriaal te vergroten, waardoor het proces efficiënter verloopt. We raden daarom aan je toppen in kleine, grove stukken te breken.
Kun je wiet in de magnetron decarboxyleren?
Dit is technisch gezien mogelijk, maar wordt over het algemeen niet aangeraden. Magnetrons verwarmen namelijk vaak onregelmatig en er ontstaan ook 'hot spots'. Dit kan tot inconsistente resultaten en een ongelijkmatige decarboxylatie leiden.

Bovendien komen bij het decarboxyleren gassen vrij, zoals kooldioxide en waterdamp. Als je een afgesloten bakje in de magnetron zet, kan er zoveel druk ontstaan dat het explodeert. Dit is ook in een oven mogelijk, maar een magnetron is kleiner, waardoor het risico groter is.
Wat kun je na het decarboxyleren met restjes wiet doen?
Gebruik de restjes wiet om edibles, capsules of tincturen te maken. Als je een vaporizer hebt, kun je ook gevapete wiet voor dit doel hergebruiken (het decarboxyleren is al in de vaporizer gedaan!).

Hoog tijd om je wiet te decarboxyleren

Je bent nu een stuk wijzer als het om decarboxyleren gaat. Daarmee is het hoog tijd om die kennis op de proef te stellen. Pak je favoriete wiet erbij, verwarm je oven voor en ga aan de slag om die cannabinoïden te activeren! Gebruik de gedecarboxyleerde toppen vervolgens om je favoriete edibles, tincturen of topicals te maken. Succes!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken