Blog
Wiet Decarboxyleren
2 min

Hoe En Waarom Decarboxyleer Je Cannabis

2 min

Om cannabis te activeren, moet het eerst decarboxyleren. Pas dan is het mogelijk er edibles en extracten mee te maken. Je doet dit door je wiet te verhitten tot de cannabinoïden een chemische verandering ondergaan, van voorlopers, tot actieve verbindingen. Anders zijn je edibles niet effectief.

Veel cannabisliefhebbers kijken waarschijnlijk raar op als ze horen dat onbewerkte cannabis planten weinig tot geen psychoactieve substanties bevatten. Stel dat je een handjevol van deze wiet wegknabbelt of in een sapje verwerkt, dan merk je niets van een high. Dat komt omdat cannabinoïden in onbewerkte cannabis een zure vorm hebben, wat betekent dat de moleculen nog een extra carbonzuur bevatten. De klierharen maken dus geen tetrahydrocannabinol (THC) of cannabidiol (CBD) aan, maar tetrahydrocannabinolzuur THCA) en cannabidiolzuur (CBDA).

Van dergelijke zuren is bekend dat ze ook medicinale voordelen hebben. Om echter de actieve vorm te krijgen, waaronder THC en CBD, zou je ze moeten decarboxyleren.

WAT IS DECARBOXYLEREN?

Decarboxyleren Joint

Decarboxyleren verwijst naar het verhittingsproces van cannabis, zoals tijdens het vapen of roken van toppen. Bij het aansteek- en rookproces van een joint stel je het inwendige plantaardige materiaal bloot aan temperaturen die hoog genoeg zijn om de carboxygroep los te laten van cannabinoïdezuren, zoals THCA en CBDA. Tijdens dit proces verandert THCA in de psychoactieve cannabinoïde THC en is het vervolgens in staat ongehinderd in te werken op cannabinoïdereceptoren. CBDA wordt echter omgezet in de alom gerespecteerde en onderzochte medicinale cannabinoïde CBD.

Decarboxyleren THCA & THC

WAAROM ZOU JE CANNABIS MOETEN DECARBOXYLEREN?

WAAROM ZOU JE CANNABIS MOETEN DECARBOXYLEREN?

Als je wiet rookt of vapet, gebeurt het decarboxyleren vanzelf. Wanneer je echter met cannabis wilt koken of het wilt verwerken tot extracten of olie, zou je het plantaardige materiaal eerst moeten decarboxyleren, om een "actief" eindproduct te krijgen. Het klopt dat sommige cannabinoïde-zuren unieke en krachtige voordelen hebben. De gedecarboxyleerde cannabinoïden, zoals THC en CBD, zijn echter vaak beter onderzocht en hebben meer toepassingen. Daar komt bij dat als je van plan bent om cannabis te gebruiken om high te worden, je de toppen eerst zou moeten decarboxyleren om adequate hoeveelheden THC te verkrijgen.

HOE JE DIT THUIS DOET

HOE JE DIT THUIS DOET

Voor het decarboxyleren van je wiet zou je het een bepaalde tijd behoorlijk moeten verhitten. Voor het omzetten van THCA in THC zou je toppen bijvoorbeeld 30-45 minuten bloot moeten stellen aan 105-116°C. Je leest ook weleens dat het 120°C zou moeten zijn, maar dat is wel echt de max. Verhit je toppen niet langer (of bij hogere temperaturen), zodat de terpenen behouden blijven die cannabis van smaak voorzien. Zowel cannabinoïden als terpenen vervliegen bij een temperatuur van boven de 150°C. Ga dus voor 105°C en de smaken en werkingskracht blijven behouden.

Deze temperaturen zijn op verschillende manieren te bereiken, wat grotendeels afhankelijk is van je voorkeur en je benodigdheden. Hieronder twee beproefde methoden voor het decarboxyleren van wiet.

METHODE 1 - IN DE OVEN DECARBOXYLEREN

IN DE OVEN DECARBOXYLEREN

Bijna iedereen heeft wel een oven, waardoor deze methode misschien wel het populairst is. Je stash is na afloop volkomen psychoactief en klaar voor verwerking in edibles of extracten.

  1. Verwarm om te beginnen je oven voor op 105°C (al naargelang de oveninstellingen). Tijdens het voorverwarmen trek je het plantaardige materiaal uit elkaar en maak je er, manueel of met een knipschaar, kleinere plukjes van.
  2. Pak vervolgens een velletje bakpapier, leg dit op de ovenplaat en verspreid je wiet erop. Doe het in de oven en wacht 30-45 minuten.
  3. Wanneer de tijd erop zit, haal je de ovenplaat met je wiet uit de oven. Als het goed is, ziet het er goudkleurig bruin uit en als je erin knijpt, zou het moeten verkruimelen. Na een afkoelperiode, vermaal je met een grinder of keukenapparaat je THC-rijke wiet. Zorg dat het grofkorrelig wordt. Vervolgens is het mogelijk er edibles of extracten van te maken.

METHODE 2 - SOUS-VIDE VOOR GELIJKMATIGE DECARBOXYLATIE

SOUS-VIDE VOOR GELIJKMATIGE DECARBOXYLATIE

De sous-vide-methode voer je uit door je cannabis vacuüm te verpakken in een zakje dat je in een pan met kokend water kiepert. Dit zorgt voor efficiënte en gelijkmatige decarboxylatie en verbranding is uitgesloten. Voor deze methode heb je een vacuümapparaat, grinder, een sous-vide-apparaat en een pan nodig.

  1. Om te beginnen, verkruimel je de wiet. Verpoeder het echter niet.
  2. Verpak vervolgens je verkruimelde toppen in een hittebestendig plastic zakje met behulp van het vacuümapparaat.
  3. Vul de pan met water, doe de Sous Vide Precision Cooker in de pan en stel de temperatuur in op 95°C.
  4. Zodra het water op temperatuur is, doe je het vacuümzakje met wiet in de pan en laat je het een uur decarboxyleren.
  5. Nu hoef je het zakje alleen nog maar voorzichtig uit de pan te vissen en je wiet eruit te bevrijden!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken