Blog
Wat Er Gebeurt Tijdens Het Decarboxyleren
2 min

Wat Er Gebeurt Tijdens Het Decarboxyleren

2 min
Blog Cannabis Cannabis Kweken

Informatie over decarboxyleren is in het beste geval vaag, dus hebben we wat nuttige informatie verzameld om het begrip te vergroten.

Als je ooit rauwe cannabis gegeten hebt, in de hoop high te worden, dan is de kans groot dat het een teleurstellende ervaring was. Dit komt omdat cannabis een bepaald proces, bekend als decarboxylatie, moet doormaken voor het actief is.

WAT IS DECARBOXYLATIE?

In lekentaal is decarboxylatie het proces van cannabis verwarmen om de THC, CBD en andere cannabinoïden te activeren. Zonder warmte zijn deze bestanddelen niet in staat door de bloed-hersenbarriere te passeren. Dit is de reden waarom marihuana gerookt, gevaporiseerd of gekookt wordt voordat het in het lichaam komt. Het is eigenlijk noodzakelijk als je de effecten wil voelen van de actieve bestanddelen.

Als je wat dieper kijkt, is decarboxylatie een chemische reactie, waar de COOH carboxylgroep van atomen worden verwijderd uit de cannabis, in de vorm van H2O en CO2 (water en kooldioxide). Als cannabis groeit, gaat het door een proces die bekend staat als fotosynthese. Tijdens dit proces wordt CO2 geabsorbeerd en dit combineert weer met met vrije waterstof binnen de plant om carbonzuur te maken. Dit heet carboxylatie. De belangrijkste carbonzuren zijn THCA en CBDA, de voorlopers van respectievelijk THC en CBD. Wanneer cannabis groeit, bevat het THCA en CBDA en geen THC of CBD. Dit is waarom je van rauwe cannabis lang niet zo high wordt als de gedecarboxyleerde cannabis.

Het proces van decarboxylatie kan tot op zekere hoogte vanzelf gaan, met tijd en warmte, vaak als een proces van het drogen van cannabis of bij te lang bewaren. Maar deze natuurlijke decarboxylatie is lang niet zo efficiënt of krachtig als menselijke interventie, zoals roken, vaporiseren of koken. Wanneer dit gebeurt, wordt de CO2 uit de zuren verwijderd, waardoor ze veranderen in de zo gewilde cannabinoïden.

Er is echter nog meer aan de hand. Iets wat de recreatieve THC liefhebber graag wil vermijden. Bij ongeveer 70% decarboxylatie, zal de THC degraderen in CBN en dit gebeurt sneller dan dat de THCA wordt omgezet in THC, waardoor het THC gehalte snel en aanzienlijk afneemt. Het moet ook vermeld worden dat op dit punt niet omgezette THCA zal veranderen in CBNA. CBNA blijft omgezet worden in CBN, waardoor het CBN gehalte nog sneller zal stijgen. THCA kan ook veranderen in CBNA met tijd en blootstelling aan lucht, wat deels de reden is waarom marihuana kracht verliest als het langer ligt of niet correct wordt bewaard.

Laat je echter niet bang maken. CBN heeft ook zo haar nut, zeker voor medisch gebruikers. CBN kan onder andere werken als slaapmiddel, anti-oxidant en een middel tegen glaucoom.

JE CANNABIS DECARBOXYLEREN

Zoals hierboven reeds vermeld, zal THC degraderen tot CBN bij 70% decarboxylatie, dus de temperatuur en de duur zal afhangen van wat je van je cannabis wil. Allereerst, als je je cannabis rookt of vaporiseert, zal dit een vreemd punt zijn, omdat de decarboxylatie onmiddellijk plaatsvindt en de enige zorg (bij vaporiseren) is het behalen van de juiste temperatuur, zodat je de cannabinoïden niet vernietigt. Handmatig je cannabis decarboxyleren is bedoeld voor diegenen die ermee willen koken, of bepaalde extracten en oliën willen maken.

Over het algemeen wil je je cannabis decarboxyleren rond 106-120 graden Celsius, ongeveer 30 minuten tot een uur. Veel mensen zullen vrolijk hun cannabis een uur lang decarboxyleren op 118-120 graden Celsius en dit als standaard beschouwen. Het gebruik van zo'n hoge temperatuur gedurende deze periode kan niet verstandig zijn (zie hieronder). Een opmerking voor puristen: Direct je cannabis decarboxyleren op een temperatuur boven de 100 graden Celsius kan ervoor zorgen dat achtergebleven vocht gaat koken, waardoor je cannabis op celniveau beschadigd raakt, waardoor de integriteit afneemt. Om dit te vermijden kan je beginnen met je cannabis te verhitten op 96 graden Celsius, gedurende 15-20 minuten. Dit zal het resterende vocht uitdrogen, waarna de temperatuur veilig kan worden verhoogd. Dit is echter een kleinigheid en de meeste mensen zullen het verschil nooit merken.

De grafiek hieronder, uit het Journal of Chromatography, laat goed zien hoe tijd en temperatuur het THC gehalte beïnvloeden tijdens decarboxylatie. Onthoud dat dit een zeer gecontroleerde laboratorium omgeving was, waarin een marihuana extract werd gebruikt "op een glazen oppervlak in een open reactor", maar het zou je wat meer inzicht moeten geven. Volgens deze bevindingen, wil je misschien de kooktijd verlagen naar 30 minuten als je hogere temperaturen gebruikt.

Dat is alles! Hoewel het geen onmisbare informatie is, kan de kennis over decarboxylatie je helpen je algemene kennis over cannabis te verbreden en wat de scheikundige effecten zijn, zeker als je van plan bent edibles te maken. Je timing en temperatuur vaardigheden verbeteren kan je veel meer controle geven over de kracht. Mensen, onthoud dat kennis macht is!


Read more about
Blog Cannabis Cannabis Kweken
Search in categories
or