Blog
Maak Edibles Met Cannabisconcentraten
7 min

Hoe Maak Je Edibles Met Cannabisconcentraten?

7 min

Het roken of vapen van wiet en wax is natuurlijk leuk. Maar als je echt een verrukkelijke of langdurige high zoekt, moet je edibles hebben. De meeste mensen kopen edibles in de coffeeshop of een dispensarium. Gelukkig kun je ook zelf je favoriete recepten met wiet maken met behulp van cannabisconcentraten.

Stel je eens voor dat je samen met je vrienden op de bank zit rondom een tafel vol concentraten. Je kunt ze dabben of vapen, maar die effecten duren vrij kort. Bovendien is de kans groot dat je tegen het einde van de avond keelpijn hebt. Daarnaast schreeuwt dit gezellige avondje natuurlijk om een tussendoortje. Hoe los je deze problemen op? Nou, maak gewoon edibles met wiet!

De edibles die je in de coffeeshop of het dispensarium koopt, zijn wellicht lastig te imiteren. Toch houdt niets je tegen om heerlijke, krachtige edibles te maken met ingrediënten die je in huis hebt. Je zult niet alleen genieten van een urenlange high, maar je richt ook veel minder schade aan je longen aan! Daarnaast doe je ook ervaring op in de keuken die je buiten je wietsessies kunt gebruiken.

Waarom zou je cannabisconcentraten gebruiken voor het maken van edibles?

Waarom zou je cannabisconcentraten gebruiken voor het maken van edibles?

Misschien staat het idee van edibles je wel aan, maar vraag je je af waarom je concentraten zou gebruiken om ze te maken. Je kunt natuurlijk prima edibles bereiden met wiettoppen. Toch kunnen we enkele redenen bedenken om voor concentraten te kiezen, die we hieronder bespreken.

Gerelateerd artikel

Cannabistoppen Vs. Edibles Vs. Concentraten

Je concentraten zijn verouderd

Is het je opgevallen dat de smaak van je dabs afneemt? Maak je geen zorgen, want dat betekent niet dat je wax niet meer houdbaar is. Het betekent wel dat je een brok concentraat hebt dat goed past in een heerlijk recept voor edibles! Zodra je je concentraat vermengt hebt tot wietboter of op een andere manier toevoegt aan edibles, merk je niets meer van de versheid. Je ervaart elk detail van de high, zonder de onaangename smaken.

Meer neutrale smaak dan toppen

Edibles van Cannabisconcentraten: Meer neutrale smaak dan toppen

Nu het toch over onaangename smaken gaat, betekent het kiezen voor concentraten dat je niet kampt met de sterke wietsmaak van cannabistoppen en bladeren. Natuurlijk dragen suiker en boter in recepten bij aan het minimaliseren van de smaak. Toch kan de onmiskenbare bijsmaak van plantaardig materiaal echt een domper zijn op je eetervaring. Concentraten bevatten weinig tot geen plantaardig materiaal. Dit geeft de edibles een meer neutrale smaak, zodat de andere ingrediënten in je recept beter tot hun recht komen.

Hogere potentie

Je kunt het gebruikte concentraat in een edible misschien niet direct proeven, maar na enkele uren merk je zeker het effect. Je lichaam verteert de snack en de cannabinoïden komen in je bloedbaan terecht. Nu zul je merken dat het effect sterker is dan een edible gemaakt met wiettoppen. Natuurlijk is de dosering de meest bepalende factor. Maar als je wat lekkers maakt met concentraten, is het eindproduct meestal sterker. Dit komt door de hogere concentraties cannabinoïden en terpenen. Bovendien is het makkelijker om de dosis te verhogen met concentraten dan met toppen, omdat het volume van het gebruikte materiaal veel kleiner is.

Eenvoudiger in gebruik

Edibles van Cannabisconcentraten: Eenvoudiger in gebruik

Uitgaande van bovenstaande, zijn concentraten simpelweg handiger bij het koken of bakken door de hogere potentie en kleinere massa. Werken met dezelfde hoeveelheid plantenmateriaal vereist meer ruimte, inspanning (meten, malen) en bovendien een grotere kans op fouten. Door voor extracten te kiezen, vereenvoudig je het traject. Daarnaast is het makkelijker om doseringen en hoeveelheden bij te houden.

Maak edibles met cannabisconcentraten in 8 stappen

Met bovenstaande info ben je klaar om je eigen edibles met concentraten te maken. Hieronder volgen 8 essentiële stappen. Je leest hier wat je moet overwegen en voorbereiden om thuis eersteklas, concentraat-rijke edibles te maken.

Stap 1: ken je concentraat

Edibles van Cannabisconcentraten: ken je concentraat

De eerste stap in het proces is uiteraard uitvinden welk concentraat je wilt gebruiken. Het meest gemakkelijk werk je met kristaldestillaat wat in feite gewoon pure THC of CBD (~99%) is. Je hoeft hier geen ingewikkelde berekeningen te maken. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het decarboxyleren van de kristallen, dus je kunt vrijwel meteen beginnen met bakken – en high worden.

Voor het bereiden van edibles kun je ook waxen of budders gebruiken die verkrijgbaar zijn in coffeeshops. Ook deze weeg je gemakkelijk af, hoewel je wel moet berekenen met hoeveel THC je te maken hebt. Deze producten kun je decarboxyleren om vervolgens mee te kokkerellen.

Het meest voorkomende concentraat in het huishouden van een stoner is natuurlijk kief. Voor het geval je het nog niet wist: kief is dat magische stof dat zich ophoopt in de onderste kamer van je grinder. Dit bestaat uit een stapel trichomen, de harshoudende klieren die cannabistoppen bedekken. Met andere woorden, een hoopje kief is niets anders dan cannabinoïden, terpenen, enz., aangevuld met wat plantenmateriaal. Het is wat ingewikkelder om mee te werken, omdat de doseringen niet zo nauwkeurig zijn. Voor de gemiddelde stoner is het echter een van de meest toegankelijke opties.

Stap 2: overweeg een recept dat goed past bij je concentraat

Edibles van Cannabisconcentraten: overweeg een recept dat goed past bij je concentraat

De smaken van cannabisconcentraten zijn niet zo intens als die van toppen. Toch kan de smaak, afhankelijk van de edible, een wereld van verschil maken. Zorg dat je gerecht veel vet bevat, ongeacht wat je op tafel zet. Dit verzekert namelijk dat er meer cannabinoïden in het eten worden opgenomen.

Gerelateerd artikel

Top 5 Cannabis Koekjes Recepten

Wax, budder en andere halfvaste concentraten zijn prima te gebruiken voor de meeste ediblesrecepten. Ze zijn mild van smaak en passen bij de meeste gerechten. Als je echter THC-olie of Full-Spectrum extract gebruikt, kies dan een recept met een sterke, rijke smaak om enige bittere of aardse smaken te maskeren. Zoete lekkernijen zoals koekjes en brownies zijn ideaal, maar laat je door ons niet beperken. Wees creatief en laat ons weten welke nieuwe recepten jij uitprobeert!

Stap 3: bereken de juiste dosis

Edibles van Cannabisconcentraten: bereken de juiste dosis

We stipten dit eerder al even aan, maar we kunnen niet genoeg benadrukken dat je voorzichtig moet zijn bij het doseren van je edibles. Een matig gedoseerde edible is in het slechtste geval teleurstellend. Maar een edible met buitensporige hoeveelheden THC kan ervoor zorgen dat je je tot wel 12 uur lang niet lekker voelt. Houd daarom rekening met je persoonlijke tolerantieniveau en dat van je vrienden. Als jullie bijvoorbeeld allemaal incidentele gebruikers zijn, reken dan niet meer dan 10-20mg THC per edible. Zijn jullie een groep ervaren stoners, kun je wegkomen met 30 tot zelfs 50mg THC per portie.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereken Je De Sterkte Van Edibles?

Als je bijvoorbeeld 1 gram wax hebt met 80% THC, heb je 800 milligram THC om te verdelen over je edibles. Wil je brownies maken met 20mg THC per stuk? Maak dan genoeg wietboter voor 40 brownies. Meten is weten, dus doe dit correct, ongeacht welk pad je kiest. Je moet dus ook weten hoeveel THC je concentraat bevat. Met dat in gedachten, moet je rekening houden met de totale hoeveelheid concentraat die je nodig hebt om de gewenste sterkte te bereiken.

Stap 4: decarboxyleer indien nodig

Edibles van Cannabisconcentraten: decarboxyleer indien nodig

Je weet nu welk concentraat je gebruikt en welke edibles je wilt maken. Het is tijd om de keuken in te gaan en je wiet te decarboxyleren! Dat betekent simpelweg dat je het opwarmt. Maar waarom eigenlijk? Voordat er warmte wordt toegepast, bestaat THC in de meeste concentraten vooral als THCA. Deze zure voorloper wekt geen high op. Gelukkig hoef je alleen maar je concentraat te verwarmen om het cannabinoïdezuur om te zetten in het psychotrope THC.

Dit proces kun je overslaan als je THC-kristallen (destillaat) gebruikt, aangezien deze al zijn omgezet. Als je wax, wietolie, kief, budder, shatter, hasj of crumble hebt, moet je wel met hitte aan de slag.

  • Beste manier om BHO te decarboxyleren (wax, budder, shatter, crumble, enz.)

Om butaan-hasjolie, zoals wax, shatter, enz., correct te decarboxyleren, heb je een oven, een bakplaat (of een ovenvaste pan), een oventhermometer en wat bakpapier nodig.

Verwarm je oven voor op ongeveer 110–120ºC. Bedek de bakplaat met bakpapier en verdeel je BHO over het midden. Plaats de bakplaat ongeveer 20 minuten in de warme oven.

Hou het proces goed in de gaten, zeker vanaf de eerste 10 minuten. Je wilt geen degradatie van de BHO door de hitte. Haal de bakplaat uit de oven zodra het begint te smelten en aanzienlijk begint te bubbelen. Laat het nu enkele minuten afkoelen.

  • Beste manier om cannabisolie te decarboxyleren (RSO)

De opzet voor het decarboxyleren van wietolie, ook wel bekend als Rick Simpson olie of RSO, vereist andere materialen, maar is niet veel moeilijker. Je hebt een grote pan nodig, wat bakolie, een glazen (of andere zeer hittebestendige) pot voor de RSO, een barbecue tang, een thermometer en een garde.

Vul de pan voor 25% met je favoriete kookolie, plaats de glazen pot met RSO in de pan en zet het op middelhoog vuur (ongeveer 94ºC). Laat eventuele luchtbellen knappen en controleer om de 2 minuten de temperatuur. Zodra de RSO een temperatuur bereikt van 94ºC, zet je de hittebron uit en laat je de olie bezinken. Wacht tot er geen luchtbellen meer vormen en gebruik dan je tang om de container met RSO te verwijderen.

  • Beste manier om kief en hasj te decarboxyleren

Om hasj of kief te decarboxyleren, heb je opnieuw een bakplaat en bakpapier nodig, samen met een botermes en een oventhermometer. Verwarm dit keer je oven voor op exact 94ºC en controleer dit met je thermometer.

Bedek tijdens het voorverwarmen je bakplaat met bakpapier en gebruik je botermes om je kief of hasj gelijkmatig over het midden te verdelen. Zodra de oven op temperatuur is, zet je de bakplaat gedurende 15-20 minuten in de oven. Als de tijd verstreken is, haal je de bakplaat uit de oven en laat het afkoelen op je aanrecht.

Stap 5: infuseren in een vet naar keuze

Edibles van Cannabisconcentraten: infuseren in een vet naar keuze

Je concentraat is nu gedecarboxyleerd en afgekoeld. Het is tijd om je favoriete vet ermee te verrijken. Het maken van wietboter is natuurlijk de meest klassieke optie. Boter is lekker en veelzijdig en barst van de vetten die cannabinoïden absorberen. Bovendien is het vrij goedkoop en gemakkelijk te verwerken. Houd er echter rekening mee dat het een laag rookpunt heeft (150ºC). Dit houdt in dat het verbrandt en smaak verliest bij hogere temperaturen.

Olijfolie met cannabis is ook een goede optie, vooral voor hartige gerechten. Bovendien is het voedzamer dan boter. Je hebt ook meer opties voor wat betreft de prijs en kwaliteit, dus je kunt het zo gek maken als je wilt. Het is ook veelzijdiger voor gebruik in de keuken, omdat het rookpunt tot wel 38ºC hoger (177–204ºC) ligt dan bij boter.

Voor een gezonder, meer voedzaam alternatief suggereren we THC-rijke kokosolie. Hoewel het niet zo rijk en smaakvol is als de andere twee opties, is het wel de gezondste. Bovendien is het net zo veelzijdig als wietboter en het heeft een hoger rookpunt (177°C).

Stap 6: voeg lecithine toe voor een sterker effect

Edibles van Cannabisconcentraten: voeg lecithine toe

Het vet absorbeert de cannabinoïden al behoorlijk goed. Maar kun je je edibles versterken zonder extra wiet toe te voegen? We stellen je graag voor aan lecithine! De term verwijst naar een assortiment van vetverbindingen die als emulgator werken. Dit houdt in dat lecithine het vet, waarmee het in contact komt, afbreekt in kleinere stukjes. Als de vetmoleculen eenmaal zijn afgebroken, absorberen ze gemakkelijker cannabinoïden. Dit versterkt de kracht van de edible. Je kunt lecithine bestellen op Amazon, eBay en misschien ook in sommige speciaalzaken. Als je besluit om het te gebruiken, verminder dan de hoeveelheid concentraat, zodat je het niet overdrijft qua sterkte.

Stap 7: volg het gekozen recept

Edibles van Cannabisconcentraten: volg het gekozen recept

Nu je vet en concentraat gemengd en geëmulgeerd zijn, is het tijd om de edibles van je dromen te maken! Als je met iets lichts en hartigs wilt beginnen, gebruik dan geïnfuseerde olijfolie om een spacy guacamole te maken. Je kunt diezelfde olie inzetten voor een hartige ganja lasagne als hoofdgerecht. Zijn je dinergasten daarna nog wakker, sluit dan af met enkele heerlijke no-bake cannabis energy balls.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisrecepten

Natuurlijk kun je eindeloos variëren met gerechten. Toch zijn bovenstaande recepten een goed startpunt als je indruk wilt maken op je vrienden. Bovendien kun je wennen aan het werken met vetten en concentraten.

Stap 8: begin laag en traag met je consumptie

Edibles van Cannabisconcentraten: begin laag en traag met je consumptie

Voordat je begint aan je avontuur met concentraat-edibles, willen we nog één ding meegeven: doe rustig aan. Natuurlijk baal je als je high niet sterk genoeg is. Maar je kunt altijd wat meer eten om het effect stapsgewijs te versterken. Gebruik je te veel, kun je de high slechts uitzitten of naar bed gaan. Begin dus altijd laag en eet traag, ongeacht wat je maakt en hoe sterk het is. Veel plezier!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken