Blog
De Voor- En Nadelen Van Cannabis Edibles
6 min

Wat Zijn De Voor- En Nadelen Van Cannabis Edibles?

6 min

Wil je wiet gebruiken op een manier die niet schadelijk voor je longen is? Dan moet je edibles eens proberen. Er kleven echter wel enkele voor- en nadelen aan het gebruik van edibles, die we allemaal in dit artikel gaan bespreken. Ontdek hier of edibles iets voor jou zijn en hoe je ze gebruikt.

Als je dol bent op wiet, maar je zorgen maakt over wat het doet met je longen, dan zijn edibles een interessante optie. Ze bieden ook uitkomst als je discreet high wilt worden en de geur van rook wilt vermijden.

Er kleven absoluut voordelen aan het gebruik van edibles, maar nadelen zijn er ook. Snoop Dogg, het boegbeeld voor stoners, is er bijvoorbeeld geen fan van. Hij beweert: "Ze hebben geen uit-knop." En hij weet waar hij het over heeft.

Daarmee zeggen we niet dat je met een grote boog om edibles heen moet lopen. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar je aan begint. En dat is nu precies de bedoeling van dit artikel. Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van alle voordelen en nadelen van edibles. Aan het eind van dit artikel is je volgende (of eerste) ervaring met edibles lang niet meer zo eng als dat die misschien leek!

De basis van edibles

De basis van wiet edibles

Het belangrijkste verschil met rookbare wiet is dat cannabinoïden bij edibles op een andere manier in je bloed terechtkomen. Als je namelijk edibles eet, komt de THC via de spijsvertering in de bloedbaan terecht. Daarom duurt het ook even voordat je een effect merkt.

Edibles zijn verkrijgbaar in talloze vormen, maten en smaken. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van magische brownies, space cake of wietkoekjes. Dit zijn nog altijd de populairste producten. Toch kun je ook edibles in de vorm van gummy beertjes of andere lekkernijen kopen.

En als je geen fan bent van zoet, dan zijn er gelukkig ook hartige opties. Voorbeelden zijn met wiet verrijkte pastasaus, zout en koffie. Wil je liever geen high? Dan kun je ook met CBD-rijke edibles je hart ophalen.

Voordelen van edibles

Laten we beginnen met de voordelen van edibles, want dat zijn er behoorlijk wat. Als je ze allemaal op een rijtje zet, snap je vast wel waarom veel mensen de voorkeur aan deze methode van wietconsumptie geven!

2 advantage

Fantastische smaak en variatie

Cannabis Edibles: Fantastische smaak en variatie

Dit is de meest voor de hand liggende reden en voor veel mensen ook de belangrijkste. Voedsel biedt op zich al een unieke, bijzondere ervaring. De emoties die je ervaart als je een heerlijke taart eet, verschillen enorm van wat je voelt als je van een authentieke spaghetti bolognese geniet.

Hetzelfde geldt voor edibles. Vergeleken met rookbare wiet, voegen edibles meer diepte toe als het om smaak en variatie gaat. Als je een trek van een bong neemt, ervaren je smaakpapillen simpelweg niet hetzelfde als wanneer je een hap van een perfect gebakken hasjbrownie neemt.

Bovendien zijn er talloze manieren om edibles te maken. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, of je nu wilt bakken, mengen, of infuseren!

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisrecepten

2 advantage

Discreet

Wat zou het toch een luxe zijn als je overal en altijd wiet zou kunnen gebruiken. Zelfs daar waar cannabis legaal is, kun je nog steeds niet overal een joint opsteken. Ook vapen, een discretere optie, kun je niet zomaar in het openbaar doen zonder aandacht te trekken.

Deze problemen heb je duidelijk niet als je edibles eet. Je kunt je wietsnoepjes gewoon meenemen het vliegtuig in zonder dat het bij de douane opvalt. Je kunt ook gewoon de bioscoop binnenstappen met je popcorn die druipt van de wietboter. Je kunt zelfs je oma een hapje spacecake laten proeven, zonder dat ze er in eerste instantie wat van merkt. Al is dat wel wat gemeen.

Als je van plan bent om edibles in het openbaar te gebruiken, houd dan wel rekening met de dosering. Deze tip is voor je eigen bestwil!

2 advantage

Niet schadelijk voor je longen

Cannabis Edibles: Niet schadelijk voor je longen

Het roken van tabak is nog altijd het allerergste wat je je longen kunt aandoen. Gezondheidsvoordelen zijn er niet en het leidt wereldwijd tot ruim 7 miljoen doden per jaar.

Gebruikers van wiet houden vol dat hun consumptiemethode zo erg niet is, maar toch is het roken van cannabis ook niet zonder gevaren. Er is misschien onvoldoende bewijs om het te koppelen aan chronische longproblemen, maar wel is er in studies een verband gevonden tussen het roken van wiet en 'minder hevige' problemen, zoals een piepende ademhaling, hoesten en verhoogde slijmproductie.

Met edibles loop je deze risico's niet. Je kunt zoveel met wiet verrijkte koffie drinken als je maar wilt, zonder gevolgen voor je luchtwegen. En als je al longproblemen hebt, of wiet voor therapeutische doeleinden wilt gebruiken, kun je met edibles nog steeds van de wietplant genieten!

2 advantage

Een ander soort high

Eerder noemden we al dat THC in het geval van edibles op een andere manier in het lichaam komt dan als je wiet oraal gebruikt. Het daadwerkelijke actiemechanisme is iets gecompliceerder dan het volgende, maar daar komen we later op terug: het komt erop neer dat na het eten van een edible de THC wordt omgezet in een sterkere verbinding, 11-hydroxy-THC. Deze stof wekt een andere, sterkere high op dan wat je bij het roken van wiet ervaart.

In de meeste gevallen houdt de psychotrope kick langer aan; reken op ongeveer 6-8 uur. Dat is behoorlijk langer dan de gemiddelde high van drie uur die je bij het roken ervaart. Sterker nog, met edibles neigt de ervaring soms wat naar het psychedelische.

Dit kan ofwel aantrekkelijk of weerzinwekkend zijn, afhankelijk van je voorkeuren. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Gerelateerd artikel

Waarom Het Eten Van Wiet Sterker Is Dan Roken

2 advantage

Geen aansteker, grinder of vloeipapier nodig

Cannabis Edibles: Geen aansteker, grinder of vloeipapier nodig

Het roken van wiet is een ritueel op zich. Je kunt diverse rookaccessoires gebruiken, maar het hele proces omvat over het algemeen minimaal twee stappen.

Ben je dol op een waterpijp? Dan moet je deze eerst met water vullen. Vervolgens moet je de wiet malen en aansteken. Het roken van een bowl is iets gemakkelijker, maar je moet nog steeds de laatste twee handelingen uitvoeren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het rollen van een joint, wat op zichzelf al een hele kunst is!

Het eten van wiet is daarentegen vrij simpel. Neem simpelweg een hapje en kijk hoe de wereld aan je voorbijgaat terwijl je op het effect wacht. Je hebt ook geen aanstekergrinder of vloeitjes nodig.

2 advantage

Goedkoop om thuis te maken

Producten uit de winkel kosten uiteraard meer. Die prijs is nodig voor fabrikanten om rendabel te blijven.

Dit geldt voor alle producten en dus ook voor edibles. Wietkoekjes, - tincturen en andere eetbare producten met wiet zijn in de winkel nu eenmaal duurder. Als je een beperkt budget hebt, klinkt een pakje spacecake voor € 18,- niet zo aantrekkelijk.

Het goede nieuws is dat je ook veel voordeliger van dezelfde edibles kunt genieten. Namelijk door ze thuis te maken! Als je bijvoorbeeld het recept voor spacecake van Zamnesia maakt, heb je maar 8 gram goede wiet nodig. De overige ingrediënten vind je vast wel in je keukenkastje of koelkast.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Spacecake: Een Eenvoudig Recept

Nadelen van edibles

Laten we nu eens naar de mogelijke nadelen van edibles kijken. Als je nog twijfelt, neem dan ook de volgende factoren mee bij je besluit:

1 disadvantage

De sterkte is lastig te bepalen

Cannabis Edibles: De sterkte is lastig te bepalen

Er bestaat een formule om de hoeveelheid THC in je edibles te bepalen. Vermenigvuldig allereerst het THC-percentage van jouw gekozen soort met 1000 (omdat er 1000mg in een gram zit) en je hebt de hoeveelheid THC in milligrammen.

Als je dus wiet hebt met 18% THC, bevat 1 gram gedroogde toppen ongeveer 180mg THC. Nu kun je deze informatie gebruiken om de totale hoeveelheid THC in je recept te bepalen en te berekenen wat één portie bevat.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de gereguleerde wietmarkt vaak maar 20mg THC per dosis toestaat. Het is dan ook verstandig om deze richtlijn aan te houden.

Als je thuis edibles maakt, moet je dus even rekenen om de juiste hoeveelheid THC per edible te bewerkstelligen. Dat kan tricky zijn, omdat een rekenfoutje snel gemaakt is.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereken Je De Sterkte Van Edibles?

1 disadvantage

Effect komt langzamer op

Elke stoner weet wel hoe snel de high bij het roken opkomt. Het duurt maar 2-10 minuten om die gevoelens van euforie en ontspanning op te wekken, waarna je al snel de neiging krijgt om de keukenkastjes leeg te eten!

Edibles wekken een compleet tegenovergestelde ervaring op. Tot dertig minuten na consumptie voel je helemaal niets. Bij sommige mensen duurt het zelfs wel een uur voordat ze enig verschil voelen.

Dit heeft alles te maken met wat als het 'first-pass effect' bekendstaat. Als THC in je lichaam komt, gaat het eerst door je spijsvertering voordat het bij de lever terechtkomt. De lever breekt de cannabinoïde vervolgens af, net zoals met andere stoffen gebeurt.

Bij het roken daarentegen, komt de rook in de longblaasjes terecht. De THC bereikt zo snel de bloedbaan, waarna het de bloed-hersenbarrière passeert en een psychotroop effect opwekt.

Beginners maken vaak de fout meer edibles te eten dan goed voor ze is. Voor je het weet, voel je je dan alsof de hele wereld op je schouders rust. En dat is het moment waarop onplezierige ervaringen ontstaan.

1 disadvantage

De kwaliteit van edibles uit de winkel is soms dubieus

De kwaliteit van cannabis edibles uit de winkel is soms dubieus

Een cupcake uit de supermarkt ziet er op het eerste gezicht misschien verrukkelijk uit. Maar pas na de eerste hap merk je hoe droog en muf hij eigenlijk smaakt.

Hetzelfde geldt voor edibles die je in de winkel kunt kopen: je weet niets over de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Ook weet je niets over hoe het is bereid. Soms open je een pakje vaardig samengestelde THC-gummies in de hoop een smaak te ervaren die je terugvoert naar je kindertijd, maar pakt de ervaring teleurstellend uit.

1 disadvantage

Zelfgemaakte edibles vereisen planning

Zoals aangestipt, kun je misschien wel het beste zelf edibles maken. Maar ook hier kleven nadelen aan.

Het bakken van met wiet verrijkte koekjes is niet zo simpel als het maken van standaard koekjes. Zo moet je om wietboter te maken, de wiet allereerst decarboxyleren. Dit is best wel tijdrovend en hetzelfde geldt voor de daadwerkelijke infusie. En ook als je al wietboter bij de hand hebt, moet je nog altijd meerdere stappen doorlopen.

Zeker, het eten van een edible is veel gemakkelijker dan het rollen van een joint. Maar dat kunnen we niet zeggen van het bakken. Hier is echt wat voorbereiding voor nodig!

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Wietboter

1 disadvantage

Het bijhouden van je gebruik is lastiger

Cannabis Edibles: Het bijhouden van je gebruik is lastiger

De liefde voor edibles gaat door de maag... Je smaakpapillen genieten volop, terwijl er heel wat in je geest en lichaam gebeurt. En dan hebben we het nog niet eens over de onvermijdelijke munchies gehad.

Terwijl je van je psychotrope reis geniet, kun je gemakkelijk vergeten wat je gegeten hebt. En als het allemaal verrukkelijk smaakt, eet je al gauw teveel. Voordat je het weet, word je door de kosmos gelanceerd en kom je voorlopig ook niet weer terug op aarde!

Dit lekkers behelst wel een aanbevolen dosering; deze staat zelfs op de verpakking van edibles uit de winkel. Maar het bijhouden van je hapjes is best wel lastig als je veel lol hebt.

1 disadvantage

Mogelijke risico's voor huisdieren, kinderen en andere volwassenen

Het verschil tussen standaard brownies en 'speciale brownies' kun je niet zien. En als je niet weet dat laatstgenoemde een speciaal effect hebben, kun je al snel teveel gebruiken.

Dit kan gevaarlijk blijken voor huisdieren, kinderen en mensen die geen high verwachten.

Verantwoord van edibles genieten

Verantwoord van wiet edibles genieten

Aan het gebruik van edibles kleven zeker nadelen, maar dat geldt voor al het goede in het leven. Als je jezelf echter goed voorbereidt, kun je met gemak onprettige bijwerkingen de baas blijven.

Het belangrijkste is een correcte dosering. Als je voor het eerst wiet eet, is het verstandig de aanwijzingen op de verpakking te volgen, of om eerst een klein hapje te nemen (mocht je zelf edibles hebben gemaakt). Zodra je hebt gemerkt wat het met je doet, kun je wat meer nemen.

Mocht je toch nog eens twijfelen, keer dan gewoon terug naar deze gids met alle voor- en nadelen van edibles!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Bronnen
  • (n.d.). Tobacco - World Health Organization - https://www.who.int
  • Mattes RD, Shaw LM, Edling-Owens J, Engelman K, & Elsohly MA. (1993 Mar). Bypassing the first-pass effect for the therapeutic use of cannabinoids - PubMed - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Robert J. Hancox, & Malcolm R. Sears. (2019/12/01). The impact of marijuana smoking on lung function | European Respiratory Society - https://erj.ersjournals.com
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken