Blog
De THC-Sterkte In Edibles
3 min

Hoe Bereken Je De Sterkte Van Edibles?

3 min

Heb je horrorverhalen gehoord over de kracht van edibles met wiet? Laat je niet afschrikken. Met onze handleiding bereken je heel gemakkelijk de juiste dosering. Nu kun je volop genieten van de magie van edibles.

We kennen allemaal wel de horrorverhalen van mensen waar het gebruik van cannabis edibles helemaal verkeerd uitpakt. Helaas kunnen edibles een mijnenveld zijn, zeker als je ze nog nooit hebt gegeten. Het duurt soms lang voordat je het effect merkt, maar dan kan het wel urenlang aanhouden. Dit maakt het doseren niet eenvoudig.

In dit artikel nemen we je mee naar de basis van cannabis edibles, hoe ze werken en hoe je ervan kunt genieten.

Waarom zijn de effecten van edibles heviger

Wat je allereerst moet begrijpen, voordat je nadenkt over dosering, is dat de high van het eten van cannabis vaak beschouwd wordt als krachtiger dan roken. Dit komt vanwege een fundamenteel verschil tussen de manier waarop het lichaam omgaat met gerookte en gegeten marihuana. Wanneer het wordt gegeten, wordt THC door de lever omgezet in een veel krachtiger vorm. Hierdoor is een vergelijkbare dosis veel sterker dan wanneer het wordt gerookt.

Gerelateerd artikel

Waarom Het Eten Van Wiet Sterker Is Dan Roken

Hoe bereken je de dosering van je edibles?

Hoe bereken je de dosering van je edibles?

Wil je de juiste dosering van je edibles berekenen? Dan moet je weten hoe krachtig de wiet is die je gebruikt voor het maken van wietboter of -olie.

Als je ergens woont waar marihuana legaal is, kun je het THC-gehalte van je wiet gelukkig heel makkelijk aflezen op het etiket. En anders vraag je het simpelweg aan het personeel in de coffeeshop. Als je zelfgekweekte wiet gebruikt, vind je de hoeveelheid THC op de verpakking van de zaadjes of op de website van de zadenbank.

Zodra je weet wat het percentage cannabinoïden van je toppen is, kun je onderstaande formule gebruiken om te berekenen hoeveel THC of CBD (in mg) er in 1g droge wiet zit.

Een gram gedroogde wiettoppen staat gelijk aan 1000mg. Je neemt dus de totale hoeveelheid wiet die je gebruikt voor je wietboter of -olie en vermenigvuldigt dat met de concentratie cannabinoïden (percentage) volgens de verkoper of zadenbank.

Gerelateerd artikel

De Beste Wietsoorten Voor Het Maken Van Edibles

Als je bijvoorbeeld een soort met 20% THC gebruikt, kun je ervan uitgaan dat 1g (of 1000mg) droge toppen ongeveer 200mg THC bevat (1000 x 20%).

Gebruik je echter een soort met een verhouding CBD:THC van 1:10, met 15% THC? Dan kom je uit op het volgende: 1g (of 1000mg) droge wiet bevat ongeveer 150mg THC en 15mg CBD.

Voor het doseren van THC staat niets in steen gebeiteld. Op de meeste legale wietmarkten geldt echter dat cannabis edibles niet meer dan 20mg THC per portie mogen bevatten. In dat geval blijkt uit bovenstaande formule dat je met 1g toppen met 20% THC tien porties edibles kunt maken met 20mg.

Richtlijnen voor het doseren van cannabis edibles

Richtlijnen voor het doseren van cannabis edibles

Iedereen reageert anders op edibles. Dat maakt het ontdekken van de juiste dosering er niet makkelijker op. Ben je onbekend met wiet of edibles? Dan raden we aan om eerst een lage dosering te proberen. Deze kun je dan de volgende keer iets opvoeren, als dat nodig is.

We geven je graag een idee van wat je kunt verwachten van verschillende doseringen cannabis edibles. Gebruik de volgende tabel:

THC rer portie  Mogelijke effecten Aanbevolen gebruikers
2mg De kans is klein dat je hiervan bedwelmd raakt. Geadviseerd voor incidentele gebruikers of personen die lange tijd geen wiet hebben genuttigd.
2.5mg Ook bij deze dosis is het niet waarschijnlijk dat je bedwelmd raakt. Onbewust kan het helpen bij het verminderen van sociale remmingen of het verbeteren van de focus. Sommigen vergelijken het effect met dat van een glas rode wijn.  Aanbevolen voor mensen die hun cognitieve functie willen ondersteunen, maar geen high willen.
5mg Leidt bij de meeste incidentele gebruikers van marihuana tot een comfortabele high. Dit wordt gekenmerkt door een beter humeur, giechelen, verbeterde eetlust en scherpere zintuigen. Geadviseerd voor incidentele gebruikers die een prettige, maar beheersbare high willen.
10mg Geeft een sterk psychotroop effect bij mensen die af en toe wiet gebruiken. Het effect wordt gekenmerkt door euforie, lachen, verstoorde perceptie en een sterke eetlust. De high is mild en comfortabel voor de meeste frequente gebruikers.  Aanbevolen voor regelmatige gebruikers die een sterke high wensen of als basisdosering voor ervaren gebruikers.
15mg De meeste incidentele gebruikers vinden deze dosering oncomfortabel sterk. Regelmatige gebruikers van marihuana beschouwen 15mg THC als een sterke, maar goed beheersbare dosering. We adviseren deze hoeveelheid alleen voor frequente gebruikers.
20mg De meeste regelmatige gebruikers vinden dat dit THC-gehalte een erg sterke, langdurige, fysieke stone opwekt. Deze wordt gekenmerkt door hevige, psychotrope effecten, stimulering van de eetlust en afleiding van lichamelijke problemen. We adviseren deze dosering alleen voor ervaren gebruikers van edibles.
25mg+ De meeste regelmatige gebruikers vinden een dosering van 25mg THC overweldigend. Maar onthoud dat je tolerantie verhoogt als je regelmatig wiet gebruikt.  Gebruik je dagelijks wiet en merk je nauwelijks effect? Dan kun je wellicht voor deze dosering kiezen.

Met deze informatie kun je bepalen hoe krachtig je jouw edibles wilt maken. Je kunt deze dosering nu ook zelf berekenen. Natuurlijk gaan we in deze handleiding uit van gemiddelden. We nemen ook aan dat je de wiet gelijkmatig verdeelt in jouw gerecht. Gebruik deze gids als basis en beoordeel daarna zelf wat jouw ideale dosis is.

Bedenk ook dat je de hoeveelheid wiet in je wietboter of wietolie moet aanpassen op basis van het aantal porties dat je wilt maken. Als je veel kleine porties eet, kan dat leiden tot een sterke, overweldigende high. Wil je meer info over koken met wiet? Bekijk dan onze lijst met 10 beste cannabisrecepten.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken