Blog
Kief: Wat Is Het En Hoe Maak Je Het?
4 min

Kief: Wat Is Het En Hoe Maak Je Het?

4 min

Kief is gemakkelijk te verzamelen en heerlijk om te roken. Het is misschien wel de eenvoudigste van alle cannabis concentraten, en het mooiste van alles is dat je er alleen de juiste grinder voor nodig hebt! Lees verder en ontdek hoe je een voorraadje kief kunt maken waar je geen genoeg van krijgt.

Wiet is er in veel verschillende vormen, niet alleen de bekende toppen. Hoe je wiet ook consumeert, de echte magie zit hem in de trichomen van de plant. In deze trichomen worden namelijk de cannabinoïden en terpenen geproduceerd. Kief is, naast de toppen, misschien wel het simpelste wietproduct. In principe is het niets meer dan een geconcentreerde massa van trichomen.

In dit artikel leggen we uit wat kief is en hoe je het zelf kunt maken (of verzamelen).

Wat is kief?

Wat Is Kief?

Simpel gezegd is kief een geconcentreerde verzameling van trichomen. Trichomen zijn de ijzige kristallen die je wiettoppen bedekken. Ze bevatten de hars van de wietplant, die vol zit met cannabinoïden en terpenen.

Trichomen zijn verantwoordelijk voor de high die je voelt als je wiet gebruikt, dus je kunt je voorstellen dat kief een uitstekende manier is om tot de kern van de wietervaring te komen. Kief is ideaal als je van concentraten houdt, maar er niets voor voelt om te investeren in de dure apparatuur die nodig is om een ingewikkeld wiet extract te maken, zoals BHO.

Gerelateerd artikel

Wat Is BHO En Hoe Maak Je BHO Van Cannabis

Kief vs. hasj

Kief Vs. Hasj

Kief is de rauwe vorm van hasj. Hasj wordt gemaakt door een grote hoeveelheid kief te verzamelen en deze aan zowel druk als hitte te onderwerpen. Hierdoor ontstaat er een zacht, compact balletje. De hitte en druk zorgen ervoor dat de trichomen uit elkaar vallen en versmelten. Dit proces verandert enigszins hun uiterlijk, smaak en effect, waardoor je een meer verfijnde ervaring krijgt.

Hoe kom je aan kief?

Waar wiet is, is kief te vinden. Het heeft een lange gebruiksgeschiedenis, met name in Noord-Afrika en India. Op deze plekken worden verschillende soorten hasj gemaakt.

In Marokko wordt kief traditioneel verzameld en vervolgens tot blokken hasj geperst, zoals je die van je lokale coffeeshop kent. In India wordt kief gemaakt door wiettoppen tussen de handen te drukken totdat deze vol zitten met hars. Vervolgens worden de handen tegen elkaar gewreven om de hars tot een bal te rollen. Deze vorm van hasj staat ook wel bekend als charas.

Gelukkig kun je tegenwoordig met een fatsoenlijke grinder je eigen kief verzamelen!

Kief verzamelen

Kief Verzamelen

Er zijn twee eenvoudige en praktische manieren om kief te verzamelen. Elke methode heeft zo zijn eigen voordelen. De eerste is een gemakkelijk optie, je hoeft niet veel te doen. Je verzamelt je kief gewoon beetje bij beetje terwijl je je grinder gebruikt. Het is een passief bijproduct.

De tweede methode is voor degene die snel veel kief wil produceren om hasj van te maken. Als je telkens maar een klein beetje wiet koopt, zal de eerste methode waarschijnlijk beter voor je werken.

De grinder methode

De Grinder Methode

De eenvoudigste manier om een voorraad kief te verzamelen, is met een grinder. Het malen van je toppen is een uitstekende manier om kief te accumuleren. Hoewel de meeste trichomen tijdens het maalproces intact blijven en aan je toppen blijven kleven, worden sommige afgestoten, waardoor ze aan je grinder blijven kleven. Hierdoor kun je na verloop van tijd een voorraadje kief opbouwen. Het is een leuke kleine bonus als je het niet verwacht en zorgt ervoor dat je het meeste uit je wiet haalt.

Er zijn speciaal ontworpen grinders die het verzamelen van kief super makkelijk maken. Deze hebben vaak drie tot vier kamers, als een soort op elkaar gestapelde compartimenten. De bovenste kamer zeeft de kief naar de onderste kamer, terwijl het grotere plantmateriaal achterblijft. Hierdoor hoopt de kief zich naar verloop van tijd vanzelf op, en kun je het eenvoudig uit de onderste kamer schrapen.

Het enige nadeel van de grinder methode is dat het een tijdje kan duren voordat je een redelijke hoeveelheid kief hebt opgebouwd. Als je geen haast hebt met het aanleggen van je voorraad kief en het meer ziet als een leuk extraatje, dan is deze methode echt iets voor jou. Maar wanneer kief verzamelen je specifieke doel is, dan is de grinder methode vrij traag. Niet getreurd, er bestaat een snellere manier om aan genoeg kief te komen: de zeefbox.

De zeefbox methode

De Zeefbox Methode

De zeefbox is speciaal ontworpen om kief mee te verzamelen. Het is een driedelige box met een fijne metalen zeef en een verwijderbare bodem. Deze bodems kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, van hout tot glas. Dankzij de donkere, gladde bodem kun je de kief gemakkelijk zien en verzamelen.

Stop je wiet in het bovenste gedeelte van de zeefbox en schud het zachtjes. Hierdoor komen de trichomen los van het plantmateriaal en vallen ze door de zeef op de bodem. Deze bodem is verwijderbaar, zodat je de kief er makkelijk uit kunt schrapen. Je kunt dit proces ook met een zeefdruk op een donker, schoon oppervlak uitvoeren. Het is de bedoeling dat je zeefmechanisme de trichomen los laat komen van de wiet. Vervolgens vallen de trichomen op het schone oppervlak. Dit oppervlak is meestal donker, zodat je je kief beter kunt zien.

Ben je een liefhebber van concentraten? Dan kun je met bubble hash echt next-level gaan. Om bubble hash te maken, heb je ijswater en een serie steeds fijnere zeven nodig. Dit vergt enige precisie en geduld, maar dan heb je ook wat! Het eindproduct is bijzonder verfijnd en zorgt voor een eersteklas rook- of dampervaring.

Voeg een muntje aan je grinder toe

Voeg Een Muntje Aan Je Grinder Toe

Bij Zamnesia zijn we grote fans van creatieve hacks die de rookervaring nog beter kunnen maken. Met een cent of twee cent muntje kun je tegenwoordig niks meer kopen. Het kan je echter wel helpen bij het verzamelen van een berg kief! Volg de onderstaande stappen en rook in een mum van tijd een dikke kiefjoint!

Zoals hierboven beschreven, kun je met driekamergrinders in het onderste compartiment een voorraad kief verzamelen. Hoewel zich in de meeste grinders automatisch al wat kief ophoopt, hebben we een eenvoudige truc waarmee je nog veel meer kief kunt verzamelen. Het enige wat je nodig hebt, is een goede driekamergrinder, een vriezer en een muntje van één of twee cent.

Hoe gebruik je een muntje voor meer kief?

Stop flink wat van je beste wiet in je grinder. Draai je grinder goed door totdat de gemalen toppen in de tweede kamer vallen. Open je grinder en stop een muntje bij de gemalen wiet. Draai je grinder weer dicht. Stop je grinder een half uur tussen de vissticks en bitterballen in je diepvries. Door wiet in te vriezen worden de trichomen hard, waardoor ze veel gemakkelijker van het plantmateriaal loskomen.

Haal je grinder na 30 minuten uit de vriezer. Schud je grinder enkele seconden goed op en neer. Als het goed is, hoor je de bevroren munt tegen de binnenkant van de grinder ketsen. Herhaal dit proces 5 keer.

Draai de derde kamer van de grinder los. Nu kun je eindelijk de vruchten plukken van je harde werk! Geniet van een aanzienlijke toename in je kiefverzameling, veel meer dan als je het via de standaard grinder methode zou doen.

Doe jezelf een lol en maak gebruik van deze spotgoedkope en eenvoudige truc. Het kost je immers maar een cent.

Gerelateerd artikel

Cannabis Invriezen, Ja Of Nee?

Hoe gebruik je kief?

Hoe Gebruik Je Kief?

Als je eenmaal wat kief hebt verzameld, kun je het op talloze manieren gebruiken. Houd er rekening mee dat je de THC en andere cannabinoïden via hitte moet activeren. Dit proces staat bekend als decarboxyleren. Je kief rauw opeten heeft geen nut.

De meeste mensen gebruiken kief om een extra kick aan hun joints en bowls te geven. Dit doen ze door simpelweg wat kief over de toppen te strooien. Daarnaast kun je het ook gebruiken om edibles of concentraten zoals hasj te maken. Vaak persen mensen hun kief in blokjes, zodat het makkelijker bewaard en gebruikt kan worden.

Wees lief voor jezelf, maak kief voor jezelf!

Wees Lief Voor Jezelf, Maak Kief Voor Jezelf!

Kief kan een leuke kleine traktatie zijn die je af en toe rookt, of het kan een hele nieuwe cannabiswereld voor je ontvouwen. Het hangt ervan af hoe je het wilt gebruiken. Het goede nieuws is: kief verzamelen is heel eenvoudig! Als je kief wilt maken, surf dan naar de Zamnesia shop. Daar vindt je alles wat je nodig hebt om een mooie voorraad sprankelende trichomen op te bouwen.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken