Blog
Hoe Herken Je Hoogwaardige Hasj?
3 min

Hoe Herken Je Hoogwaardige Hasj?

3 min

Hoe bepaal je de kwaliteit van je hasj? En wat is het verschil tussen geweldige hasj en matig spul? Al deze, en andere vragen beantwoorden we hier. Met onze handleiding ben jij in no time een expert op het gebied van hasj.

Handgewreven, dry-sift of bubble hasj? Waar moet je beginnen in je zoektocht naar hasj van goede kwaliteit? Als je onervaren bent, is dit proces lastig en verwarrend. Maar in deze handleiding leggen we uit welke soorten hasj er zijn. Ook bespreken we op welke tekenen (en geuren) je moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe voorraad hasj.

WAT IS HASJ PRECIES?

Wat Is Hasj Precies?

Voordat we ingaan op de verschillende verkrijgbare soorten, leggen we eerst uit wat hasj is. Hasj (of hasjiesj) is gemaakt van gedroogde harsklieren uit de bloeiende toppen van vrouwelijke cannabisplanten. Deze harsklieren staan ook bekend als ‘trichomen’. De trichomen scheidt men van de cannabistoppen, met de hand of een machine, of door de toppen onder te dompelen in ijswater. Wat rest, is hars. Deze hars kun je vervolgens persen tot een blok, munt of bal. Je kunt het roken of vapen, maar ook gebruiken bij het koken.

Gerelateerd artikel

De 5 Beste Manieren Om Hasj Te Maken

DE GEUR VAN HASJ

De Geur Van Hasj

Dus, hoe vinden we kwalitatieve hasj? De geur is de eerste en meest belangrijke indicator. Natuurlijk mag je niet in elke shop snuffelen aan een blokje hasj (en met goede reden!). Maar de geur is wel de meest duidelijke aanwijzing voor kwaliteit. Hoogwaardige hasj ruikt sterk en aromatisch. Hasj van slechte kwaliteit heeft soms een opvallend schimmelig of muf aroma. Als hasj ruikt naar plastic, moet je het ook vermijden. Dit is een duidelijk teken van besmetting of mogelijk schadelijke additieven.

VERSCHILLENDE MANIEREN VAN HASJ PRODUCTIE

Geur is niet de enige manier om de kwaliteit van je hasj te bepalen. Er zijn namelijk verschillende productiemethodes die effect hebben op vorm, kleur en textuur. Bij elke methode zijn er specifieke dingen waar je op moet letten.

HANDGEWREVEN HASJ

HANDGEWREVEN HASJ

Zoals de naam al doet vermoeden, verzamel je trichomen door cannabistoppen tussen je handen te wrijven. De resulterende hars vormt zich tot kleine balletjes. Omdat je het met de hand wrijft, heeft de hasj een soepele textuur die bij aanraking wat kleverig kan zijn. De buitenkant van hoogwaardige handgewreven hasj is vaak zwart of donkerbruin van kleur. De binnenkant is vaak lichtbruin met wat groene vlekjes. Als de binnenkant heldergroen is, betekent dat soms dat er ook plantenresten inzitten. Dit soort hasj wil je echt vermijden.

Een koud bolletje hasj moet stevig aanvoelen. Na verwarming, is het meer kneedbaar en zacht. Als de hasj erg plakkerig is, kan dat betekenen dat er oliën zijn toegevoegd om het gewicht te verhogen. Ook de aanwezigheid van een witte, pluizige schimmel is een teken van slechte kwaliteit. Dit geeft aan dat de hasj niet goed is gedroogd en wijst op een inferieur product dat je absoluut niet moet gebruiken.

Gerelateerd artikel

Hoe Je Met De Hand Gewreven Hasj Maakt

DRY-SIFT HASJ

DRY-SIFT HASJ

Dit is ongetwijfeld de meest gebruikte, populairste hasj in de coffeeshop. De methode draait om het zeven van gedroogde toppen, waarbij de trichomen gemakkelijk loslaten. Het resulterende poeder noemen we 'kief'. Goede kief is meestal bruin van kleur. Afhankelijk van de persing, kan het ook donkerder zijn. Ook de textuur is afhankelijk van de manier van persen.

Wil je de kwaliteit van dry-sift hasj beoordelen? Zoek dan in een licht geperst blokje naar een lichte, zandachtige kleur en kruimelige textuur. Een hoogwaardig, zwaar geperst blokje is donkerder van kleur, heeft een glanzend uiterlijk en voelt veel harder aan. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige soorten dry-sift hasj, meestal van Libanese oorsprong, een veel donkerdere, rode kleur hebben.

Dry-sift is duidelijk een populaire keuze onder gebruikers omdat je het volledig kunt smelten en vapen.

Gerelateerd artikel

Stapsgewijze Handleiding Om Thuis Dry Sift Hasj Te Maken

BUBBLE HASJ

BUBBLE HASJ

De naam is ontstaan omdat het vaak bubbelt tijdens het dabben. Bubble hasj is het resultaat van een productiemethode die behoorlijk verschilt van bovengenoemde methodes. Om bubble hasj te maken, dompelt men de plant eerst onder in ijswater. Daarna zeeft men de trichomen uit de plant met verschillende zeven. Zo verwijdert men ongewenste onzuiverheden uit de verzamelde hars. Bij de productie van bubble hasj zijn geen chemicaliën nodig. Het is een gezonde, aantrekkelijke optie voor mensen die bewust bezig zijn met de productiemethode van hun hasj.

Als je op zoek bent naar hoogwaardige bubble hasj, dan is het belangrijk dat je weet dat het zowel in geperste als ongeperste vorm verkrijgbaar is. Geperste bubble hasj varieert in kleur, van licht- tot donkerbruin. Daarnaast is de structuur zacht en kleverig. Niet geperste bubble hasj is een kristalachtig poeder dat lijkt op klonterige bruine suiker. Laagwaardige bubble hasj ziet er net zo uit, maar de textuur verschilt. Als het hard aanvoelt, kan dit erop duiden dat er meer plantmateriaal inzit.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Bubble Hash? (3 Methodes)

DE BUBBLE TEST

De Bubble Test Hasj

Nu weet je meer over de verschillende soorten hasj en hoe je de kwaliteit kunt beoordelen. Er is nog een andere methode waarmee je kwaliteit kunt herkennen. Dat is de zogenaamde “bubble test”.

Dit is een simpele, maar effectieve methode voor kwaliteitscontrole. Neem een klein stukje hasj en steek het aan. Daarmee weet je meestal meteen wat je moet weten over de kwaliteit. Hieronder vallen ook zaken die je niet direct ziet/ruikt. Als de kwaliteit goed is, gaat de hasj direct gaat bubbelen als je het aansteekt. Goede hasj geeft een heldere vlam en verbrandt veel sneller. Als de hasj zwart is na deze test, wijst dit op mogelijke verontreinigingen in de hasj. Als de hasj niet bubbelt, is dit wellicht een teken van een vervuild product van slechte kwaliteit. Als het te snel bubbelt, zijn er oliën aan toegevoegd. Sommige fabrikanten voegen olie toe aan hun hasj om een inferieur product te verdoezelen.

Nu heb je een duidelijk beeld van de beschikbare types hasj en hoe je de kwaliteit herkent. Het is geen enkel probleem meer om geweldige hasj te scoren.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken