Blog
Hoe Maak Je Handgewreven Hasj
2 min

Hoe Je Met De Hand Gewreven Hasj Maakt

2 min

Hasj, of hasjiesj, bestaat al duizenden jaren en wordt overal ter wereld gebruikt. Tegenwoordig zijn er tal van innovatieve manieren om hasj te maken. Een van de oudste en nog steeds populairste manieren is het wrijven met de hand.

Met de hand gewreven hasj zegt eigenlijk al precies wat het is; hasj die verkregen wordt door bloeiende cannabis planten te wrijven om zo hars te verzamelen. Dat klinkt makkelijk, maar is erg tijdrovend. Een gemiddelde "verzamelaar" kan wel een hele dag bezig zijn en slechts vijf tot tien gram bijeenbrengen. Een zeer ervaren verzamelaar kan 15 gram halen terwijl de plant intact blijft.

HOE JE MET DE HAND GEWREVEN HASJ MAAKT

In landen als India, Nepal en Kasjmir is het wrijven met de hand veruit de populairste, zo niet de enige techniek voor het produceren van hasj. Tevens wordt die techniek er al vele duizenden jaren toegepast. Vanwege de luchtvochtigheid is het bijna onmogelijk de planten te drogen en een zeef te gebruiken. Bovendien heeft met de hand gewreven hasj unieke kwaliteiten en smaken die je in geen enkel ander concentraat terugvindt. Lees hieronder hoe je het maakt en probeer het zelf.

STAP 1 - ZODRA DE TRICHOMEN ZICHTBAAR ZIJN, KUN JE BEGINNEN

Get A Pair Of Latex Gloves Ready

Koop een paar latex handschoenen, dit is het enige wat je nodig hebt. Neem maar gerust van ons aan dat je niet wilt proberen hand gewreven hasj te maken zonder deze handschoentjes. Technisch gezien kun je de hasj verzamelen zodra je de eerste kleine harige, kristallen trichomen op de plant ziet.

Het is echter beter om tot twee weken voor de oogst te wachten. Wanneer je het juiste moment afwacht, regenereert de hars sneller. Ook verzamel je daardoor meer gerijpte trichomen elke keer als je wrijft.

STAP 2 - TIJD VOOR ACTIE: HANDSCHOENEN AAN EN WRIJVEN MAAR!

Put Those Gloves On, And Start Rubbing!

Je wietplanten staan klaar, je hebt handschoenen geregeld, mooi zo. Nu kun je beginnen met het verzamelen van die lekkere kleverige hasj. Zorg ervoor dat je niet tussentijds iets anders moet doen. Als je wilt roken, eten, drinken, of naar de wc moet, kun je dat beter eerst doen! Je hebt dan wel latex handschoentjes aan, maar de hasj komt overal te zitten.

Op je onderarmen, je kleding en het is niet eenvoudig om even snel de handschoenen uit te trekken. Zorg er ook voor dat je geen andere lichaamsdelen aanraakt met je handschoenen. De hasj wordt zo plakkerig dat het zelfs haartjes uit je lichaam kan trekken. Zoiets als een onverwachte waxbehandeling. Au.

Als je startklaar bent, pak je de cola zachtjes beet (de cola is de top van de plant waar de vrouwelijke toppen bloeien). Maak stevige op- en neergaande wrijfbewegingen met je handen over de plaatsen van de plant waar de toppen zitten. Werk consistent en gelijkmatig.

Let vooral goed op de plekken waar veel trichomen zitten. Wrijf hard genoeg zodat de trichomen openbarsten. Let er echter wel op dat je de plant niet beschadigd. Als je te ruw te werk gaat, krijg je waterige hasj.

STAP 3 - HANDSCHOENEN IN DE VRIEZER

Gloves In The Freezer

Handschoenen in de vriezer en genieten maar van je zelfgemaakte hasj: Rook of vaporize zoveel als je wilt! Terwijl je aan het verzamelen bent, wrijf je je handen samen. Zo ontstaan er kleine bolletjes hasj. Die kun je alvast in een luchtdicht doosje of potje bewaren.

Als je alle planten hebt verwerkt, of als je geen zin meer hebt, doe je voorzichtig je handschoenen uit en stop je ze in de vriezer. Als je na een paar uur weer kijkt, zie je dat de hars gestold is. Je kunt het nu makkelijk van de latex pulken.

Met de hand gewreven hasj maken is iets magisch. Je hebt er helemaal geen ingewikkelde apparatuur voor nodig. Dus als je beschikt over veel wietplanten is het de goedkoopste manier om wat goede hasj te produceren. Bovendien is het een natuurlijke en plantvriendelijke manier om de hars van de plant te verzamelen, terwijl er zich opnieuw trichomen kunnen vormen.

Dat betekent dat zolang je planten trichomen produceren, je meerdere keren per kweekseizoen heerlijke hasj kunt verzamelen. Tot slot is het behoorlijk cool om het op de traditionele manier te doen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken