Blog
Hoe Maak Je Bubble Hash?
7 min

Hoe Maak Je Bubble Hash? (3 Methodes)

7 min

Bubble hash is een sterk extract. Gelukkig bestaan er enkele makkelijke methodes om het zelf te maken met materiaal dat je vaak al in de keuken hebt liggen. Geniet van hasj zonder je zorgen te maken over gevaarlijke oplosmiddelen, verontreinigingen of sterke geuren. Wij laten je 3 methodes zien.

Zoek je een methode om je zelfgekweekte wiet in een overvloed aan hasj te veranderen? Of je nu een hoop knipafval of goede toppen hebt, je kunt er heerlijke zogenaamde 'bubble hash' van maken!

Hasj is een concentraat dat vooral uit de harsrijke trichomen van wiettoppen en -bladeren bestaat. Er zijn allerlei manieren om het te maken, maar het draait altijd om het scheiden en samenpersen van deze trichomen.

Deze methodes werden voorheen regionaal gebruikt in landen als Afghanistan en Marokko. Daarbij werd wiet over fijne zeven gewreven om de trichomen los te maken en verzamelen. Vervolgens werden de trichomen samengeperst en verhit om een donker, romig en sterk blok hasj te krijgen.

Bubble hash is in feite een moderne variant van dit eeuwenoude proces, waarbij water en ijs worden gebruikt om een verfijnder resultaat te krijgen. Hieronder behandelen we de basisprincipes van dit unieke type hasj. Ook leggen we uit hoe je zelf bubble hash kunt maken met een van de drie genoemde methodes, of je nu een beginner of al meer ervaren bent.

Gerelateerd artikel

Een Gids Over De Verschillende Types Hasj Uit De Hele Wereld

Wat is bubble hash?

Wat Is Bubble Hash?

Bubble hash wordt soms ook wel 'waterhasj', 'ijshasj', 'ice-o-lator' of 'full-melt hasj' genoemd. Het ontstaat door trichomen van wietmateriaal te scheiden met ijs, water en filterzakken (oftewel 'bubble bags'). Dit is een van de beste manieren om de terpenen en cannabinoïden te behouden en toch een verfijnd product te krijgen, zonder de wiet bloot te stellen aan oplosmiddelen, zoals butaan of propaan, of aan extreme hitte. Het resultaat is een product met een ongelooflijke smaak en sterke effecten dat vrijwel iedereen thuis met de juiste benodigdheden kan maken!

Vraag je je af hoe het mogelijk is dat de kwaliteit van de trichomen behouden blijft wanneer je ze aan water blootstelt? Nou, cannabinoïden zijn niet wateroplosbaar. Dit betekent dat ze niet oplossen in water, maar in water gewoon hun kwaliteit behouden. Het ijs, water en de beweging scheiden de trichomen simpelweg effectiever van de wiet.

Bubble hash heet zo, omdat hoogwaardige, full-melt bubble hash de eigenschap heeft dat het 'bubbelt' wanneer je het verhit. Dit dankzij de vele trichomen en het gebrek aan plantaardig materiaal. Het heeft dan ook wel wat weg van de concentraten die je in coffeeshops kunt vinden.

Bubble hash vs. kief

Bubble Hash Vs. Kief

Kief bestaat uit droge, onverwerkte trichomen met een zeer kleine hoeveelheid plantaardig materiaal. Het fijne poeder dat je ziet wanneer je de onderste kamer van een meerdelige grinder opent, is kief. Vroeger werd wiet op grote schaal over fijne zeven gewreven om de kief los te krijgen en een berg 'pollen' over te houden. Deze kief werd vervolgens tot hasj geperst om een sterk product te krijgen.

Bubble hash gaat echter een stap verder dan dit proces van wrijven. Hierbij stel je de toppen van wiet namelijk bloot aan water en ijs om restmateriaal van de trichomen te scheiden. Zo ontstaat een zuiverder en consistenter product.

Met andere woorden, kief is eigenlijk een onbewerkte vorm van hasj, terwijl bubble hash verfijnder is.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

Wat zijn de pluspunten van bubble hash?

Wat Zijn De Pluspunten Van Bubble Hash?

Het maken en consumeren van bubble hash biedt diverse voordelen:

Hasj in een handomdraai

Veel mensen zijn dol op hasj. Maar soms is er moeilijk aan te komen. Bubble hash kun je echter zelf maken, waarbij je een zeer sterk product in handen krijgt dat je op zichzelf kunt gebruiken, maar ook aan joints en bowls kunt toevoegen.

Veilig en zonder oplosmiddelen

Een van de beste dingen aan bubble hash is dat het vrij van oplosmiddelen is. In dit geval wordt water niet echt als een oplosmiddel beschouwd, aangezien trichomen niet wateroplosbaar zijn. In tegenstelling tot butaan hasjolie (BHO) en andere concentraten op basis van oplosmiddelen, vermijd je hiermee de gevaren die gepaard gaan met oplosmiddelresten en het risico op explosie. Bovendien hoef je niet heel ervaren te zijn om bubble hash te maken. Met het juiste materiaal kunnen zelfs beginners het maken!

Geweldige manier om knipafval te gebruiken

Het staat je vrij om de toppen van wiet te gebruiken als je een berg bubble hash wilt maken. Maar je kunt ook knipafval en suikerblaadjes gebruiken om de trichomen van deze vaak vergeten delen van de wietplant te halen. Je krijgt dan nog steeds een sterk eindproduct, omdat het zo geconcentreerd is!

Discreet

Anders dan het maken van edibles of bepaalde concentraten, is het maken van bubble hash discreet, doordat het geen waarneembare geur verspreidt.

Bubble hash maken — methode 1: koffiefilter

Bubble Hash Maken — Methode 1: Koffiefilter

Dit is een super makkelijke doe-het-zelf methode. Daarom is het eindproduct ook niet zo zuiver als bij de methodes hieronder. Toch is de 'koffiefiltermethode' erg effectief en, zoals ze zeggen, oefening baart kunst.

Materiaal

 • Wiet en/of knipafval (7–14g per keer)
 • Glazen pot met deksel (0,5–1L)
 • Keukenzeef of horrengaas
 • Koffiefilter
 • Schaar

Stappen

 1. Knip met je schaar het plantaardig materiaal fijn, vooral als je toppen gebruikt. Het is belangrijk om een zo groot mogelijk oppervlak aan het ijswater bloot te stellen.

 2. Beweeg je wiet of het knipafval over de zeef om de kief los te maken, en van de stengels, bladeren en ander overtollig materiaal te scheiden. Je kunt dit het beste direct boven de glazen pot doen, zodat je de kief niet hoeft te verplaatsen. Let erop dat je de pot hooguit voor ¼ vult.

 3. Voeg vervolgens ijskoud water toe tot bijna de rand van de pot, doe het deksel erop en schud de pot goed tot het poeder met het water is gemixt. Voor de beste resultaten kun je de pot in een verfmengmachine plaatsen, als je die hebt. Hoe dan ook moet je blijven schudden tot er geen klontjes plantaardig materiaal meer te zien zijn.

 4. Wacht minstens 30 minuten. Open daarna de pot en verwijder het plantaardig materiaal dat bovenop het water drijft. Stop dit in een andere pot en herhaal dit proces van afromen tot er niets meer over is.

 5. Wacht nog eens 15–30 minuten om het mengsel in de pot te laten bezinken. Giet voorzichtig het water uit de pot tot er zo'n 2,5cm overblijft. Het materiaal op de bodem is de hasj.

 6. Vul de pot nogmaals met koud water en laat het mengsel weer 15 minuten bezinken.

 7. Giet vervolgens het water en de hasj langzaam en voorzichtig door het koffiefilter. Let erop dat je niets morst. Wanneer je het water hebt afgegoten, rol je de hars voorzichtig in de koffiefilter en pers je het laatste vocht eruit.

 8. Wikkel vervolgens het filter met de hars tussen een paar velletjes keukenrol. Dit helpt eventueel achtergebleven vocht te verwijderen.

 9. Zodra deze 'wrap' helemaal droog is, pak je de keukenrol weer uit en rol je de koffiefilter open. Schraap het hars van de filter en klaar is kees. Dit is je hasj!

 10. Je kunt de hasj met een pijp roken, maar je moet het eerst wel samenpersen om er een vaste massa van te maken. Was en droog je handen en pers het dan met je vingers stevig samen. Als je niet hard genoeg drukt, wordt de hasj vloeibaar als je het aan hitte blootstelt. Wanneer je het goed hebt samengeperst en het vervolgens rookt, moet de hasj beginnen te bubbelen.

Methode 2: bubble hash met micron-filterzakken

Methode 2: Bubble Hash Met Micron-Filterzakken

Deze methode vereist wat meer. Het materiaal gaat echter langer mee dan koffiefilters (en is herbruikbaar), en bovendien kun je er veel grotere hoeveelheden mee maken. Je merkt misschien ook dat deze methode uiteindelijk makkelijker is. Zo schraap je bijvoorbeeld moeiteloos de hasj uit de bubble bags die je moet gebruiken.

Materiaal

 • 50–250g toppen of knipafval
 • 2 grote emmers
 • Roerspaan
 • Micron-filterzakken, oftewel bubble bags (hoe fijner, hoe beter)

Stappen

Om in te schatten hoeveel je nodig hebt, kun je ervan uitgaan dat 10 gram wiet ongeveer 1 gram hasj oplevert. Dit hangt echter voornamelijk van de kwaliteit van het materiaal af.

 1. Plaats de wiet/het knipafval in een van de emmers en voeg ijs en water toe, totdat alles ondergedompeld is. Dan is het tijd voor het leukste deel: roer minstens 15 minuten.

 2. Doe de filterzakken in de andere emmer. Plaats ze in elkaar op basis van de opeenvolgende maaswijdten en maak ze vast, zodat je de inhoud van de eerste emmer er zonder problemen in kunt gieten.

 3. Giet de vloeistof door dit meerlaagse filtersysteem. Pas op dat je geen water over de zijkanten morst. Laat het minstens 15 minuten staan.

 4. Begin je bubble bags er voorzichtig uit te tillen, te beginnen met de bovenste. Laat het water uit de zak lopen en leg hem apart. Deze zak zou het meeste plantaardige materiaal moeten bevatten. Naarmate je de zakken verwijdert en laat uitlekken, wordt de kwaliteit van de hasj steeds beter tot je bij de laatste zak bent aangekomen. Hier zit nog maar een klein beetje materiaal in. Dit is de hoogste kwaliteit hasj.

 5. Schep alle trichomen uit de laatste zak en spreid ze uit over een glad, droog oppervlak en laat ze enkele uren drogen. Na het drogen kun je dit hoogwaardige materiaal tot hasj persen.

 6. Afhankelijk van het aantal filters dat je gebruikt, is het goed mogelijk dat niet alleen de fijnste zak goede hasj bevat. Maar het is wel belangrijk om zoveel mogelijk plantaardig materiaal te vermijden.

Methode 3: bubble hash met de Bubbleator B-Quick

Methode 3: Bubble Hash Met De Bubbleator B-Quick

Met de Bubbleator is het complete proces ongelooflijk simpel. Het enige lastige hieraan is in feite het wachten tot de kristallen droog zijn!

Materiaal

 • 50–250g wiet of knipafval
 • Bubbleator B-Quick met inbegrepen gripzak en micron-filterzakken
 • Grote emmer

Stappen

 1. Doe je knipafval in de inbegrepen gripzak en sluit hem goed af. Plaats hem in de Bubbleator, met ongeveer de helft aan water en de helft ijs, tot je de ideale temperatuur van 4°C hebt bereikt. Sluit het deksel, zet de machine aan en stel de timer in op 15 minuten.

 2. Plaats de andere twee meegeleverde zakken in elkaar en doe ze daarna in de grote emmer. Bevestig het teveel aan stof aan de rand, zodat er geen water kan ontsnappen.

 3. Als de timer afgaat, verwijder je de zak met wiet/knipafval voorzichtig. Breng de inhoud over in de emmer met de filters en laat het helemaal uitlekken.

 4. Haal de twee filters met de hasj eruit en let hierbij extra goed op de zak met de fijnste mazen. Knijp zorgvuldig het water eruit en laat de kristallen 24 uur op keukenpapier drogen. Herhaal, indien nodig, met meerdere batches. De zak met de kleinste maaswijdte levert de beste hasj op, terwijl de grotere zak vooral met wietresten gevuld is.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Hasj Van Kwaliteit Met De Bubbleator B-Quick?

Bubble hash beoordelen

Bubble Hash Beoordelen

Niet alle bubble hash is hetzelfde. De kwaliteit van je product hangt vooral af van hoe fijn je filters/bubble bags zijn. In het kort geldt dat hoe fijner de filter is, hoe beter. Daarnaast hebben ook de sterkte en smaak van de soort wiet die je gebruikt invloed op het eindproduct. Hieronder zie je hoe bubble hash over het algemeen wordt beoordeeld.

⭐1–2 sterren

Dit is de laagste kwaliteit bubble hash. Het is droog, bevat veel plantaardig materiaal en bestaat voor minder dan 50% uit trichomen. Dit is niet ideaal om op zichzelf te roken of dabben, maar je kunt er wel edibles van maken of het voor extra sterkte aan een joint toevoegen.

⭐3–4 sterren

Hasj in deze categorie bevat minder residu dan die van de laagste kwaliteit. En aangezien het minder plantmateriaal bevat, smelt deze ook beter. Je kunt het dus prima in een bowl stoppen of zelfs dabben, maar het smelt niet compleet.

⭐5–6 sterren

Deze hoogwaardige, full melt bubble hash bevat eigenlijk niets anders dan trichomen. Daarom smelt en bubbelt het prachtig wanneer je het verhit. Omdat deze hasj geen overtollig plantmateriaal of residu bevat, is het heel goed te dabben, vapen of roken. Dit type bubble hash krijg je alleen als het filter fijn genoeg is om alleen de trichomen op te vangen.

Veelgestelde vragen over bubble hash

Veelgestelde vragen over bubble hash

✂️Moet je bubble hash met verse wiet of droog knipafval maken?
Je kunt bubble hash met allebei maken, maar het is een goede manier om je knipafval te gebruiken. Wel is het zo dat hoe hoger de kwaliteit is van de wiet die je gebruikt, hoe beter ook de hasj wordt.
💀Kan bubble hash gaan schimmelen?
Ja, dat kan. Bewaar het op een koele, donkere en droge plek om problemen te voorkomen, het liefst in de koelkast of vriezer.
🏴Waarom wordt bubble hash zwart?
Bubble hash wordt na verloop van tijd zwart vanwege het oxidatieproces (blootstelling aan lucht).
⏲️Hoelang blijft bubble hash goed?
Volgens sommigen kan bubble hash in zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden tot wel vijf jaar goed blijven. Maar veel mensen zeggen dat het zo'n zes maanden houdbaar is.
☀️Hoe weet je of bubble hash droog genoeg is?
Je weet dat de trichomen droog genoeg zijn als ze een knisperend geluid maken wanneer je ze over een oppervlak wrijft, zoals suiker op papier.
🚬Wat is de beste manier om bubble hash te roken?
Er is geen 'beste manier' om bubble hash te roken. Je kunt het dabben, vapen, of zelfs in een joint verkruimelen.

Maak vandaag nog je eigen bubble hash!

Maak Vandaag Nog Je Eigen Bubble Hash!

Al met al is bubble hash een geweldige manier om van je knipafval of wiet een veilig en sterk concentraat te maken dat je kunt roken, dabben, vapen of eten (na het decarboxyleren). Het is bovendien leuk om te maken, waarbij er geen sterke geur vrijkomt. Dat maakt het ideaal voor veel thuiskwekers. En hoewel het wat oefening vereist, kunnen de meeste fans van hasj beamen dat het zeker de moeite waard is.

Marguerite Arnold
Marguerite Arnold
Marguerite Arnold is een Duits-Amerikaanse cannabisindustriedeskundige. Ze doet als journalist verslag van diverse ontwikkelingen in de industrie, en schrijft voor cannabismagazines als High Times. Ook heeft ze twee boeken over het onderwerp geschreven (tot dusver). Daarnaast is ze in de industrie actief als ondernemer en consultant.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken