Stapsgewijze Handleiding Om Thuis Dry Sift Hasj Te Maken
Er bestaan verschillende soorten hasj en tal van manieren om het te maken. Droog zeven is vooral een simpele methode om thuis krachtige, hoogwaardige hasj te verkrijgen. Lees verder om te leren hoe je dit doet met onze stapsgewijze handleiding.
Bubble hasj, vinger-hasj, rosin, charas... Er bestaan talloze manieren om hasj te maken, maar droog zeven is toch wel een van de makkelijkste en populairste methodes. Hiermee is het mogelijk een product van hoge kwaliteit te bemachtigen dat sterk is en gemakkelijk verdampt. Een ander voordeel van droog zeven (“dry sifting”) is dat je er geen dure apparatuur voor nodig hebt. Het enige wat je hiervoor in huis moet hebben, is fijn gaas (of zeefbox) en een flinke hoeveelheid van je favoriete wiet.
Dry sift hasj: wat is het?
Net als andere manieren om hasj te maken, is droog zeven niet bepaald een nieuwe techniek. In de voornaamste hasj-producerende regio’s, zoals Afghanistan en Marokko, wordt dit al van oudsher gedaan.
Het principe van droog zeven is simpel: Wanneer je gedroogde wiet tegen een gaaspaneel wrijft, worden de trichomen gescheiden van de rest van de plant. Een fijn poeder dat we kief noemen (wat in feite uit pure trichomen bestaat) valt door het gaas en hoopt zich eronder op.
Hoewel het betrekkelijk simpel is, kost het mogelijk wel wat tijd en enkele keren zeven (bijvoorbeeld schudden, wrijven of op je wiet slaan met iets) om alle kief te verzamelen. Vooral wanneer je een grote hoeveelheid wiet zeeft. Uiteindelijk word je echter beloond met zuivere en krachtige kief, waar je hasj van kunt persen. Hieronder hebben we een stapsgewijze handleiding waarmee je kunt leren hoe je zelf dry sift hasj maakt!
Dry sift hasj versus bubble hasj
Onder hasj-fans is er weleens onenigheid over welke manier beter is: bubble of dry sift. We weten allemaal hoe voorkeuren kunnen verschillen. De meesten zijn het er echter over eens dat droog zeven een beter eindproduct oplevert.
Een reden hiervoor is de wijze waarop bubble hasj wordt gemaakt (het roeren van toppen in een emmer met ijswater). Dit is "schadelijker" voor de wiet en vereist meer inspanning van de hasjmaker. Met droog zeven kun je het materiaal simpelweg enkele malen opnieuw zeven en de kwaliteit van je hasj aanpassen. Bij bubble hasj is dit echter een stuk lastiger als je niet over de juiste benodigdheden en genoeg zakken beschikt.
Volgens sommigen is er ook een duidelijk verschil in smaak merkbaar bij bubble en dry sift. Mogelijk komt dit door het water waarmee bubble hasj wordt gemaakt. Water is niet bepaald het beste oplosmiddel voor het winnen van al het goede materiaal uit wiet. Zo lossen aromatische verbindingen (terpenen) soms helemaal niet op. Dit verklaart wellicht waarom veel mensen dry sift smaakvoller vinden dan bubble hasj.
Een groot voordeel van dry sift is dat het ongecompliceerd is en je er geen dure materialen voor nodig hebt. Je vindt een houten zeefbox al voor nog geen € 20,- of je kunt er zelf een maken! Een hoogwaardige pollenpers kost ook niet veel. Dus voor ongeveer vijftig piek heb je alles al in huis om te beginnen met zeven! Hiermee is het mogelijk uitstekende hasj te maken die goed smelt en verdampt. Bovendien is het makkelijk te bewaren.
Hoe maak je dry sift?
Genoeg over hoe geweldig dry sift hasj is. Nu is het tijd voor het echte werk. Hieronder een stapsgewijze handleiding voor het maken van dry sift hasj.
Wat je nodig hebt
- Genoeg gedroogde en goed gecurede wiet (kies je favoriet, maar harsrijke soorten als Gorilla Glue of een Cookies-variëteit leveren de beste resultaten op)
- Houten zeefbox
- Voorwerp om mee te schrapen (speelkaart, creditcard, stuk hout, enz.)
- Pollenpers (hasjpers)
- Kleine trechter of velletje papier (zodat je de pers makkelijker kunt vullen met kief)
- Grote grinder, snoeischaar, enz. (optioneel voor het fijnmaken van je droge wiet)
Houten Zeefbox
Instructies
-
Open de zeefbox. Verspreid een royale hoeveelheid droge wiet gelijkmatig over het gaas van de box. De hoeveelheid cannabis hangt af van het formaat van de zeefbox.
-
Doe het deksel op de zeefbox.
-
Schud het bakje met wiet enkele minuten. Bij een doe-het-zelf zeef, bijvoorbeeld als de cannabis onder een flexibele afdekking ligt, kun je er met een bankpasje overheen vegen om de toppen te vermorzelen. Doe dit voorzichtig gedurende 10-15 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid wiet).
-
Open de zeefbox en meng de inmiddels afgebroken wiet goed. Verspreid het nogmaals voor een tweede ronde.
-
Sluit het deksel wederom en schud de wiet een tweede keer (of gebruik het bankpasje opnieuw).
-
Open de zeefbox en verwijder de zeef met de inmiddels verwerkte wiet erop. Onder de zeef heeft zich een hoop fijn kief verzameld.
-
Schraap het kiefpoeder tot een hoopje bij elkaar. Je moet nu ongeveer een handvol lekkere pure trichomen hebben!
Pers je kief tot hasj
-
Open je pollenpers en vul deze met kief. Gebruik hiervoor een kleine trechter of doe het voorzichtig met de hand. Zorg ervoor dat de pers niet te vol zit.
-
Schroef het bovenstuk met het handvat terug op de pollenpers.
-
Schroef het deel met het handvat stevig vast (tot je niet verder kunt draaien) en pers op deze manier het poeder samen.
-
Open de pollenpers aan de onderkant door het onderste gedeelte te verwijderen. Draai nu nog enkele malen aan het handvat en er komt een stevig samengedrukte cilinder hasj uit!
-
Haal met een oude speelkaart of een mes de hasj voorzichtig uit de pers. Je hasj is nu klaar voor gebruik!
Top tips voor het maken van dry sift hasj
Hoe koeler, hoe beter. De beste resultaten behaal je als je wiet gekoeld is en je in een koele ruimte werkt. De reden: hoe kouder de cannabis is, des te brozer de trichomen. Zo komen ze makkelijker los van de toppen. De kou maakt alles ook minder kleverig, zodat je gemakkelijker kunt werken.
Doe het zoals de pro’s en trek een warme jas aan en zeef buiten in de winter voor uitmuntende resultaten! Eventueel is het ook mogelijk je wiet in luchtdichte bakken te stoppen en enkele uren in de vriezer te koelen.
Gebruik verschillende maaswijdtes voor nog betere resultaten. Met een zeefbox met één zeef is het zeker mogelijk fatsoenlijke hasj te maken, maar het kan nog zuiverder. Experts gebruiken verschillende maaswijdtes en zeven in fases. Gebruik meerdere zeven, te beginnen met de meest grove en pas vervolgens steeds fijnere gazen toe. Op die manier krijg je de beste hasj.
Het beoordelen van dry sift
Wil je de algehele kwaliteit van je hasj controleren? Dan zijn er enkele kenmerken om op te letten. Goede dry sift heeft allereerst een gouden kleur, met een consistentie zoals fijn strandzand. De hasj zou daarnaast zoals de toppen moeten ruiken. Hoe sterker de geur, des te beter het terpeengehalte en de smaak bij het roken. Deze factoren zijn echter niet de nauwkeurigste manier om de kwaliteit te beoordelen. Om die reden beoordelen coffeeshops hasj vaak met behulp van een kwaliteitssysteem.
Dit systeem werkt volgens het "melt"-principe. Hierbij wordt hasj gewaardeerd als “full melt”, “half melt” of gewoon kief. “Melt” verwijst naar hoe goed een stukje hasj op een nail verdampt.
-
Full melt (5-6 sterren)
Dit is de zuiverste hasj van hoogwaardige kwaliteit. In feite bestaat het uit pure trichomen zonder onzuiverheden. Deze hasj komt het beste tot zijn recht met een dab rig. Het is echter ook te roken, vapen of te gebruiken voor edibles. Dit type is zeldzaam, prijzig en alleen de meest ervaren hasjmaker kan thuis deze kwaliteit behalen.
-
Half melt (3-4 sterren)
Half melt verdampt niet zo goed op een dab nail, maar is uitstekend om te roken in een pijp, mee te t-waxen of in een joint te strooien. Sommige mensen kopen minder dure half melt om het zelf verder te verfijnen in de hoop een “full melt”-product te creëren.
-
Kief (1-2 sterren)
Kief is dry sift met de laagste kwaliteit. Dit is hetzelfde ongezuiverde spul dat je onderin je grinder aantreft. Het betreft een mengsel van trichomen en ander plantaardig materiaal. In tegenstelling tot de gradaties van hierboven smelt kief niet. In plaats daarvan knettert en brandt het bij het roken. Dit betekent echter niet dat kief waardeloos is. Het is nog steeds geweldig in een pijp of joint en ook prima voor edibles of t-waxing.
Hoe gebruik je dry sift hasj?
Een simpele manier om dry sift te gebruiken, is door het te verkruimelen en mengen met wiet of tabak voor het rollen van een joint. Daarmee is echter niet gezegd dat het ongeschikt is voor edibles of t-waxing. Desalniettemin zijn de twee laatstgenoemde opties volgens sommigen een verspilling van goede hasj.
Wat dry sift vooral geweldig maakt? De stevige munten hasj die je met een pollenpers maakt, zijn makkelijker mee te nemen en op te bergen dan zakjes wiet. Ben je niet heel kundig in het draaien van joints? Het is ook makkelijker om een joint te rollen van tabak gemengd met hasj in plaats van met wiet.
Hoe bewaar je dry sift?
Wil je dry sift langere tijd bewaren? Houd het dan uit de buurt van vocht, een hoge temperatuur en zuurstof. Doe de hasj in luchtdichte bakken en bewaar deze in je koelkast. Wil je de hasj slechts enkele dagen bewaren? Dan is het ook mogelijk de bakjes op te bergen in een koel en donker kastje.
- 7 min 21 November, 2024 De 6 Beste Manieren Om Hasj Te Maken Hasj maken is vrij eenvoudig als je er eenmaal mee aan de slag gaat, dus hier zijn zes manieren waarop je je wietplanten kunt omzetten in dit wereldwijd bekende concentraat. Een wereld van hasj...
- 3 min 21 March, 2024 Hoe Maak Je Zelf Hasjboter? Wietboter is een veelzijdig product met THC, waar je allerlei edibles van kunt maken. Maar met hasjboter wordt je weer heel anders stoned! In dit artikel lees je hoe je heerlijk smeuïge boter van...
- 6 min 31 March, 2022 Hoe Maak Je Bubble Hash? (3 Methodes) Bubble hash is een sterk extract. Gelukkig bestaan er enkele makkelijke methodes om het zelf te maken met materiaal dat je vaak al in de keuken hebt liggen. Geniet van hasj zonder je zorgen te...
- 3 min 25 September, 2020 Wat Is Jelly Hash En Hoe Maak Je Het? Er zijn naast wiet vele cannabisconcentraten te vinden. Een zeer interessant concentraat is jelly hash. Naast het distinctieve aroma ervan, heeft dit ook andere voordelen, wat het populair maakt...