Blog
Hoe Rook Je Hasj?
6 min

Hoe Rook Je Hasj?

6 min

Wie kan krachtige en overheerlijke hasj nu weerstaan? Lees deze handleiding en ontdek de verschillende manieren waarop je het kunt roken, vapen en dabben! Leer over traditionele methoden zoals een joint of dab rig tot meer ingewikkelde technieken met messen en glazen. Je hebt keuze te over, dus welke methode wil jij proberen?

Hasj, of hasjiesj, is erg geliefd vanwege de aromatische smaak en sterkte en mensen gebruiken het dan ook al eeuwenlang. Van heerlijke bubble hash tot met de hand gemaakte vingerhasj uit Afghanistan en charas uit India; in deze handleiding behandelen we allerlei manieren om hasj te roken (en te vapen). Binnen de kortste keren ben je een hasj expert!

Wat is hasj?

Wat Is Hasj?

Hasj is een soort cannabisconcentraat. Het bestaat uit de geperste wietkristallen (kief) of de trichomen van vrouwelijke wietplanten. Het maken van hasj gaat van oudsher met de hand. Hierbij worden wietplanten tussen de handen gewreven of gekneusd om er zoveel mogelijk hars uit te krijgen.

Bij moderne methodes gebruikt men ijswater en oplosmiddelen als ethanol om de kristallen van de toppen te scheiden. Daarbij verzamelt men de hars met zakken met verschillende filtermaten. Deze hars perst men vervolgens samen tot bubble hash. Hasj kan geel zijn, maar ook groenig, rood, bruin of zwart. Daarbij kan het zacht en kneedbaar zijn, maar ook hard en bros.

Gerelateerd artikel

De 5 Beste Manieren Om Hasj Te Maken

Fans van wiet houden van hasj omdat het veel meer THC bevat dan wiet. Dit zorgt voor een intense stone die behoorlijk lang aanhoudt. Ook de aromatische, wierookachtige smaak en milde rookervaring zijn kwaliteiten waar veel mensen dol op zijn. In vergelijking met zakken vol wiet, is een klein stukje goede hasj bovendien veel praktischer mee te nemen. Het is daarnaast makkelijker te bewaren. Dit zijn echter maar twee verschillen tussen hasj en wiet; er zijn nog veel meer waarneembare kenmerken die de twee echt van elkaar onderscheiden.

Hasj kun je op talloze manieren gebruiken, waaronder in edibles. De meeste mensen inhaleren het echter door het te roken, vapen of te dabben. Houd er rekening mee dat je veel minder hasj nodig hebt dan de wiet die je normaal gesproken in een joint of bowl stopt. Als het je eerste keer is, begin dan met een klein beetje en kijk hoe het je bevalt.

Hoe kun je hasj klaarmaken om het te roken?

Hoe Kun Je Hasj Klaarmaken Om Het Te Roken?

Het voordeel van hasj roken, is dat het heel makkelijk te bereiden is. Sterker nog, je kunt het bijna direct roken. Net als bij gewone wiet, moet je de hasj een beetje verkruimelen. Zo vergroot je het oppervlak, wat de sterkte van je rookwaar ten goede komt. Als de hasj een beetje hard is, warm het dan even op boven een vlam. Hierdoor brokkelt het makkelijker af. Je kunt het ook even in je handen houden en met je vingers kneden.

Afhankelijk van je voorkeur is hasj puur te roken, maar ook vermengd met tabak of zelfs met wiet. Tabak geeft het een stimulerender effect en met toppen kun je het terpenen profiel optimaal ervaren. Als je zachte hasj hebt die niet verkruimelt, is het mogelijk er een strengetje van te rollen. Dat leg je vervolgens in het midden van een joint.

De beste manieren om hasj te roken

De Beste Manieren Om Hasj Te Roken

Er is geen ‘beste’ manier om hasj te roken. Met onderstaande lijst willen we je alleen maar de mogelijkheden laten zien. Daarmee kun je zelf een goede beslissing nemen. Voel je vrij om te experimenteren!

Hasj roken in een joint of spliff

Deze ken je vast wel. Pak er een stukje hasj bij en verwarm het met een aansteker, zodat het makkelijker te verkruimelen is. Doe er wat tabak bij voor een spliff of wat toppen voor een superkrachtige en pure joint. In plaats van wiet of tabak kun je je hasj ook met andere kruiden combineren. Wat dacht je van damiana, pepermunt of zelfs passiebloem om je ervaring te versterken?

Hasj roken met een pijp of bong

Hasj Roken Met Een Pijp Of Bong

Het roken van hasj met een pijp of bong is makkelijker dan het rollen van een joint. Niet iedereen kan tenslotte een joint draaien. Mogelijk krijg je ook minder schadelijke stofjes binnen, omdat je geen papier of tabak verbrandt. Maar vergis je niet, roken uit een pijp of bong is nog steeds slecht voor je longen!

Net zoals eerder genoemd, bereid je de hasj voor door het te verwarmen. Met een pijp of bong moet je wel een screen gebruiken, mocht die nog niet zijn ingebouwd. Doe wat hasj in de bowl en steek het met een normale aansteker (geen gasbrander) aan. Als je een kleine vlam ziet, blaas je die uit. Je kunt het vergelijken met hoe je wierook aansteekt. Blijf blazen om de hasj gestaag te laten branden, als dat nodig is. Als het blijft gloeien, zoals een kooltje, kun je inhaleren.

Gerelateerd artikel

Waarom Moet Je Screens Gebruiken Bij Je Pijp, Bong Of Vaporizer?

Hoewel dit niet nodig is, kun je je hasj ook met wiet of tabak combineren. Leg eerst een laagje wiet op de bodem van de bowl, zodat de hasj er niet doorheen kan vallen. Strooi nu een laagje hasj over de wiet en dek het af met nog wat meer toppen.

Hasj roken in een shisha

Hasj Roken In Een Shisha

Hoewel het oorspronkelijke gebruik teruggaat tot ver in de 16e eeuw, is de eenvoudige shisha, ook bekend als hookah, nog steeds erg in trek, vooral als het om hasj gaat! Ze zijn vooral geweldig als je met een groepje rookt. Om hasj te roken met een shisha, rol je het eerst tot een klein balletje. Dat leg je bovenop het apparaat. Vul de shisha voor driekwart met water en verhit de kooltjes. Als deze roodgloeiend zijn, leg je ze op de hasj. Je kunt de hasj nu via de slangen roken.

Hasj dabben

Hasj Dabben

Hasj dabben is iets ingewikkelder, omdat je een dab rig en een goede gasbrander nodig hebt. Een dab rig is rookgereedschap dat eruitziet als een hippe bong, maar dan met een dab nail in plaats van een bowl. Houd de vlam van de brander bij de nail totdat die roodgloeiend is. Vervolgens zet je de glazen koepel (indien van toepassing) over de gloeiende nail. Met een dabber tool doe je wat hasj rechtstreeks op de nail, onder de koepel. Je kunt nu inhaleren en van je hasj genieten. Houd er rekening mee dat dabben erg intens is. Je kunt er extreem stoned van worden, zeker als je er nog geen ervaring mee hebt.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

Hasj roken met messen

Hasj roken met hete messen, ook wel 'hot-knifing', is een heel ouderwetse methode. We raden dit niet aan, tenzij er geen andere mogelijkheid is. Waarom we het niet adviseren? Omdat het niet leuk is als je je vingers verbrandt en zeker niet als je alleen maar probeert om stoned te worden. Toch willen we deze methode vermelden, omdat het bij de geschiedenis van hasj hoort.

Je hebt hiervoor twee botermessen nodig, een rietje, ovenhandschoenen en een warmtebron. Het beste is een gasbrander, maar een fornuis voldoet ook. Verhit de twee messen tot ze roodgloeiend zijn. Breek een stukje van de hasj af, doe het tussen de twee hete messen en druk deze tegen elkaar. Je hasj begint onmiddellijk te branden en te roken. Inhaleer de rook met het rietje. Zorg ervoor dat je het rietje al in je mond hebt voordat je begint, want je handen zullen de hele tijd bezet zijn! Pas op dat het rietje niet smelt of verbrandt. Houd de hete messen ook uit de buurt van je vingers. En brand je huis niet af!

Gerelateerd artikel

Een Gids Over De Verschillende Types Hasj Uit De Hele Wereld

Prikker en glas methode

Dit is nog zo’n ouderwetse methode die wél prima werkt. Ideaal als je geen pijp, bong of vloei hebt! Wat je hierbij doet, is de rook vangen in een glas om het vervolgens met een rietje te inhaleren.

Zet in een klein stuk karton of kurk een prikker rechtop. Leg een klein stukje hasj bovenop de prikker. Pak je aansteker erbij en steek de hasj aan totdat je een vlam ziet. Haal de aansteker weg en blaas het vlammetje uit. Zet het glas ondersteboven over de hasj. Het glas vult zich met rook. Til het een beetje op en inhaleer de rook met het rietje.

Hasj roken met een aansteker

Deze methode is eigenlijk alleen voor een wanhopige noodsituatie, maar het werkt wel.

Zoals vermeld, kun je je hasj net als wierook branden. Hiervoor hoef je het slechts aan te steken, de vlam uit te blazen en het rustig te laten gloeien. Dit werkt goed in een bong, maar werkt ook op een bord of ander onbrandbaar oppervlak. Als je alleen maar hasj en een aansteker hebt, breek de hasj dan in middelgrote stukken. Te kleine stukjes verbranden namelijk te snel. Als het eenmaal als een kooltje brandt, kun je de rook die vrijkomt simpelweg inhaleren.

Dit werkt eigenlijk beter dan je zou denken, maar ziet er niet zo stijlvol uit!

Hasj vapen

Je kunt hasj ook vapen, maar dit is nogal onhandig. De meeste moderne vaporizers zijn ontworpen voor gebruik met toppen en/of wasachtige concentraten. Hasj heeft een consistentie die daar ergens tussenin ligt en verdampt daarom niet altijd gelijkmatig. En omdat hasj compact en plakkerig is, kan je vaporizer er ook behoorlijk vies van worden. Daarom is het vapen van hasj zeker niet onze eerste keus. Mocht je toch een poging willen wagen, check dan ons artikel over de beste vaporizers voor hasj.

Net als bij bovenstaande rookmethoden, moet je voor het vapen van hasj het product eerst verkruimelen. Op die manier vergroot je het oppervlak ervan en verdampt het gelijkmatiger. Bovendien moet je de temperatuur op ongeveer 200°C instellen. Het vapen van hasj is een optie, maar je moet het wel op de juiste manier aanpakken!

Gerelateerd artikel

De Beste Vaporizers Voor Hasj

Wat is de beste manier om van hasj te genieten?

Wat Is De Beste Manier Om Van Hasj Te Genieten?

We stipten het al even aan, maar er bestaat geen 'beste' manier om hasj te roken. Sommige methodes zullen een sterker effect opwekken, terwijl andere makkelijker uit te voeren zijn. Het komt dus echt neer op persoonlijke voorkeur en ervaring. In principe leidt elke methode tot hetzelfde resultaat: je geniet van eersteklas hasj met een rijke smaak, heerlijke aroma's en lekkere effecten.

Als je graag joints draait, is het niet ingewikkeld om de wiet door wat hasj te vervangen. Hetzelfde geldt als je erg handig bent met bongs en wietpijpjes. Laat dat je er echter niet van weerhouden om je ambities te verleggen en lekker te experimenteren. Maar houd er wel rekening mee dat hasj geconcentreerder is dan wiet en daarom is de impact ook intenser. Dit is vooral belangrijk als je er onbekend mee bent. Doe dus een beetje rustig aan en dan komt het vast goed!

Zorg dat je wat hasj in handen krijgt

Zorg Dat Je Wat Hasj In Handen Krijgt

Op dit punt weet je waarschijnlijk al dat er veel plezier te beleven valt aan hasj. Dankzij de verschillende gebruiksmethoden heb je ook een veelzijdige manier om van cannabisconcentraten te genieten. Als je wat variatie in je rookgewoonten wilt aanbrengen, dan is hasj een prima optie.

Zamnesia heeft geen kant-en-klare hasj op voorraad, maar je kunt wel bij ons terecht voor alles wat je nodig hebt om thuis je eigen hasj te maken. Denk aan wietzaadjes, extractors en zelfs pijpjes en dab rigs. Wat dat betreft, is er geen beter moment om te ontdekken wat hasj voor je kan doen. Surf naar de Zamnesia shop en bestel alle benodigdheden om heel gemakkelijk hoogwaardige hasj te maken.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken