Blog
Reserveonderdelen & Accessoires Voor Bongs
4 min

Waarom Moet Je Screens Gebruiken Bij Je Pijp, Bong Of Vaporizer?

4 min

Waarom is het belangrijk om screens te gebruiken bij je bong, pijp of vaporizer? En welk soort gaasje moet je kiezen voor je apparaat? Lees verder en ontdek er alles over!

Niets is erger dan een lekkere trek nemen van je bong of pijp en dan een mond vol as binnenkrijgen. Om dat te voorkomen, zijn er screens verkrijgbaar voor de meeste rookwaren, waaronder diverse bongs, pijpen en vaporizers.

Nu zijn screens niet heel ingewikkeld in gebruik, maar sommige dingen zijn wel handig om te weten. Dat kan veel verschil maken voor je rookervaring. Lees verder en verdiep je in de verschillende soorten screens. We bespreken daarbij waarom ze belangrijk zijn en wat je moet weten als je ze gebruikt met verschillende apparaten.

WAT IS EEN PIJP-SCREEN?

Wat Is Een Pijp-Screen?

Pijp-screens zijn filters die je in de bowl of kamer van diverse rook-/vape-waren kunt plaatsen. Ze zijn gemaakt van diverse materialen, zoals koper, roestvrij staal en glas. Meestal hebben ze daarbij ronde gaatjes. Ze zijn vaak enigszins flexibel, zodat je ze kunt buigen voor in je bowl.

Veel pijpen werken met deze gewone, ronde gazen screens, maar bongs en bubblers behelzen vaak mandvormige exemplaren voor een nog betere ervaring. In sommige rookwaren kun je daarnaast geen vervangbare screens plaatsen, maar deze hebben er eentje ingebouwd.

DOEL VAN EEN PIJP-SCREEN

Het belangrijkste doel van een screen is ervoor zorgen dat je wiet en de as daarvan, in de pijp blijft en niet in je mond komt. Je wilt alleen maar rook/damp inademen en geen hard materiaal. Zonder een filter kan het roken van een pijp een nare ervaring zijn. Die lastige stukjes kunnen je longen namelijk behoorlijk irriteren en ontzettend vies smaken. Een ander voordeel van screens: je verkwist niet veel ongerookte wiet die anders in je mond belandt.

HOE BEPAAL JE DE JUISTE GROOTTE?

Hoe Bepaal Je De Juiste Grootte?

Als je een waterpijp gebruikt met een mandvormig gaasje, dan moet je de maat eerst opmeten. Er zijn twee soorten fittingen voor waterpijpen: mannelijk en vrouwelijk. De mannelijke fittings lopen taps toe richting de basis en passen in het vrouwelijke verbindingsstuk. De fittings zijn er in drie formaten: 10, 14 (meest gebruikt) en 18mm.

Wil je weten welke maat je nodig hebt? Meet de buitendiameter van een mannelijke fitting of de binnendiameter van een vrouwelijke fitting.

EEN PIJP-SCREEN OP MAAT KNIPPEN

Een Pijp-Screen Op Maat Knippen

De meeste ronde gazen screens zijn er in diverse maten, maar je kunt ze ook op maat maken. Dat is handig, omdat je daardoor kunt zorgen dat zo’n screen in je apparaat past. Als het gaasje echter uit je bowl komt, er te diep ingaat of gewoon niet werkt, dan heb je waarschijnlijk de verkeerde maat.

Als je screens hebt die te groot zijn, dan kun je ze makkelijk op maat knippen. Gebruik gewoon een draadsnijder of een sterke schaar en knip de randen eraf.

Hoe je weet of je screen het juiste formaat heeft? Doe het gaasje in je bowl en probeer er wat op te drukken tot het goed aansluit. Bedekt hij de bodem van de bowl en schiet hij niet weer terug? Dan zit je goed.

VERSCHILLENDE SOORTEN SCREENS

Zoals we hierboven aangaven, zijn screens meestal gemaakt van gaas. Ze zijn er echter in diverse vormen, afhankelijk van factoren op het gebied van functie en stijl. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte materialen die men voor pijp-screens gebruikt:

KOPEREN SCREENS (VOOR GLAZEN/KERAMISCHE BONGS)

Koperen screens zijn de meest voorkomende exemplaren voor allerlei soorten pijpen. Diverse pijprokers gebruiken ze daarbij al lange tijd. Deze screens zijn goedkoop en je kunt ze in elke tabakszaak, headshop of online kopen. Ze zijn makkelijk te buigen, waardoor ze in de meeste bowls passen. Je kunt ze ook redelijk eenvoudig op maat knippen.

Of koperen screens ook nadelen hebben? In vergelijking met andere materialen, gaan ze niet zo lang mee. Dat komt doordat ze een laag smeltpunt hebben. Als je zwaar en regelmatig rookt, smelt het koper niet meteen, maar door de voortdurende hitte verzwakt het gaasje na verloop van tijd wel tot het uiteindelijk breekt.

Koperen gaasjesBekijk koperen gaasjes

STALEN SCREENS (VOOR BONGS VAN ACRYL/SILICONEN)

In plaats van de gelige kleur van koperen screens zijn stalen gaasjes zilverkleurig. Verder werken ze precies hetzelfde. Het voordeel van deze stalen exemplaren is dat ze duurzamer zijn en daardoor langer meegaan. Een nadeel is dat je ze niet makkelijk kunt buigen of in vorm kunt brengen. Een ander minpunt is dat stalen screens niet altijd goed samengaan met glazen bowls. Je kunt ze wel gebruiken, maar pas op dat ze het glas niet bekrassen. Verder is er geen verschil qua smaak of functie tussen koperen en stalen screens.

Stalen Screensbekijk stalen screens

GLAZEN SCREENS (MEESTAL INGEBOUWD)

Pijp-screens van glas zijn helemaal niet flexibel. Ze moeten dus precies dezelfde maat hebben als je bowl. Glas heeft het voordeel dat het heel goed tegen hitte kan. Het verzwakt niet en gaat in principe voor altijd mee.

Glazen pijp-screens zijn vaak niet gemaakt van gewoon glas, maar van borosilicaatglas (Pyrex). Dat is zeer hitte-resistent en barst niet door grote temperatuurschommelingen.

Soms kom je ook screens tegen die zijn gemaakt van kwarts. Deze kunnen nog beter tegen hitte dan borosilicaatglas. Daarom zijn ze ook een stuk duurder.

Veel hoogwaardige, glazen waterpijpen werken niet met vervangbare screens. Ze hebben meestal een ingebouwd gaasje, vaak met een decoratief patroon, zoals een ster of bloem.

SCREENS VOOR VAPORIZERS (VERSCHILLEND PER VAPORIZER)

In de meeste vaporizers voor droog plantmateriaal zit ook een screen. In sommige zitten de hierboven genoemde metalen screens. Soms werken ze echter ook met harde metalen schijven met gaatjes. Helaas zitten er in veel vaporizers geen standaard screens. Vaak zit er een merkgebonden gaasje in, dat per model verschilt. Als je dus nieuwe gaasjes nodig hebt, kun je ze alleen kopen bij specifieke fabrikanten/verkopers. Andere screens zullen waarschijnlijk niet passen. Heb je meerdere vaporizers in huis? Dan moet je vaak voor elk afzonderlijke gaasjes kopen.

Storm Vaporizer Gaasjesbekijk Storm Vaporizer Gaasjes

HOE MAAK JE JE EIGEN PIJP/BONG SCREEN

Hoe Maak Je Je Eigen Pijp/Bong Screen

Wat als je screens op zijn, maar je toch echt wilt roken? Je kunt natuurlijk nieuwe bestellen, maar je kunt ook zelf een screen maken. Die kun je dan gebruiken totdat de postbode langskomt met de nieuwe screens.

De simpelste manier voor het maken van je eigen pijp-screen, is met een stukje aluminiumfolie dat je passend maakt zoals een gewoon gaasje. Prik een paar gaten in het folie met een cocktailprikker (niet te groot) en voilà! Je zelfgemaakte screen gaat zeker een paar sessies mee. En geen zorgen; aluminiumfolie is niet giftig en smelt niet bij deze temperaturen.

Je kunt ook een tijdelijk gaasje maken met een stukje ijzerdraad of een paperclip. Buig de draad en plaats die boven het gat in je pijp. Daardoor blijven de grootste stukken wiet en as in het apparaat zitten.

Als je echter geen zin hebt om een tijdelijk gaasje te maken, kun je je bowl ook gewoon vullen zonder screen. Let daarbij op dat je de grootste stukken wiet onderin legt en daarmee het gat bedekt. Dit werkt als een natuurlijk filter dat voorkomt dat kleine deeltjes in de steel terechtkomen. Je moet dan wel voorzichtig en langzaam trekken nemen.

Natuurlijk kun je het beste een goed gaasje gebruiken. Screens kosten niet veel; al voor een paar euro leg je een voorraadje aan. Zo zit je nooit zonder!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken