10 Tips Om Het Beste Uit Je Vaporizer Te Halen

Hoe Haal Je Meer Damp En Smaak Uit Je Vaporizer?

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Vergeleken met roken is vapen effectiever als het gaat om wietconsumptie. Maar hoe haal je het meeste uit je vaporizer? Hier vind je 10 tips en trucs waarmee je elke keer opnieuw geniet van de beste smaak, superieure kracht en bevredigende dampwolken.

Heb jij de overstap al gemaakt? Duizenden anderen wel! Het vapen van wiet is inmiddels zeer populair. En dat komt niet alleen vanwege de zuivere en frisse cannabiservaring. Het is namelijk ook lekker, discreet en gezonder dan roken. Om echter het meeste uit je vaporizer te halen, zou je wel even je huiswerk moeten doen. We helpen je daarbij graag. En dus zijn hier 10 tips, zodat je elke keer opnieuw geniet van de beste smaak, dampwolken en high.

1. HOUD JE VAPORIZER SCHOON EN VERVANG ONDERDELEN MET REGELMAAT

HOUD JE VAPORIZER SCHOON

Kleverige resten hopen zich mettertijd op. Het maakt daarbij niet uit of je droge kruiden, concentraten of oliën vapet. Deze resten leiden tot ongelijkmatige verdamping, wat de smaak negatief beïnvloedt. Mogelijk heeft het ook gevolgen voor de levensduur van je vaporizer. Met andere woorden: reinig het apparaat regelmatig, zodat je er altijd volop van geniet.

Het is verstandig je vaporizer na elke sessie te reinigen. Het is zo gebeurd en je maakt het simpelweg een onderdeel van de routine. Op deze manier is je vaporizer altijd in goede conditie en klaar voor gebruik wanneer je maar wilt.

Voor een simpele standaard reiniging, schakel je de vaporizer uit en laat je hem afkoelen. Verwijder het mondstuk. Pak er een kleine borstel bij en verwijder de restjes uit de kruidenkamer. Hierna doe je wat schoonmaakalcohol op een wattenstaafje om de kamer schoon te maken. Tot slot reinig je de binnenkant van het damppad. Hiervoor gebruik je een pijpenrager en ook wat schoonmaakalcohol. Vervang tevens regelmatig je gaasjes.

2. GEBRUIK VERSE KRUIDEN

GEBRUIK VERSE CANNABISTOPPEN

Vape je graag toppen? Garandeer dan de versheid. De reden hiervoor is dat de verdamping afhangt van het vocht in je wiet. Bij het vapen, verwarm je toppen of concentraten tot het punt waarop al het "lekkers" verdampt en verandert in de damp die je inhaleert. Uiteraard werkt dit niet goed als je muffe, oude, uitgedroogde toppen gebruikt. Goed uitgeharde, hoogwaardige wiet heeft standaard een hoger vochtgehalte. En dit komt de vape-ervaring ten goede.

Gerelateerd artikel

De Beste Vaporizers Voor Het Roken Van Droge Kruiden

Hoe je de kwaliteit van je wiet bepaalt? Simpel! Pak een top vast met je vingers. Verkruimelt het als je druk uitoefent? Dan is het te droog. Te vochtige wiet, zoals recent geoogste cannabis, is echter ook niet ideaal voor je vaporizer.

3. GEBRUIK EEN KLEINE BOWL

GEBRUIK EEN KLEINE BOWL

De vape-ervaring verbetert als je een kleine bowl vult. Vul deze ten minste halfvol voor de beste damp. Deze vuistregel is van toepassing op bijna elke vaporizer. Als je de bowl echter te vol stopt, bemoeilijk je het inhaleren. Dit leidt gegarandeerd tot ongelijkmatige verdamping en vaak een verspilling van cannabis. Vul dus liever een aantal kleinere bowls in plaats van één grote. Zo maak je volop gebruik van alle wiet en geniet je meer van de damp. Gebruik echter, zoals aangestipt, ook niet te weinig. Richt je op de gulden middenweg waarbij je profiteert van de beste damp en high met zo min mogelijk wiet.

4. VERDEEL JE WIET CORRECT

VERDEEL JE WIET CORRECT

Je weet nu dat het belangrijk is om de juiste hoeveelheid wiet te gebruiken. De verdeling ervan is echter net zo van belang. Druk je wiet licht aan, zodat je goed kunt inhaleren. In hoeverre hangt af van de cannabis, de vaporizer en je voorkeur. Bekijk ook de website van de fabrikant voor suggesties. Daarnaast is tevens het verwarmingsmechanisme (convectie, conductie) van invloed. Vaporizers op basis van conductie verwarmen cannabis middels direct contact met een verwarmingselement. Deze vul je vaak losser dan convectievaporizers, die hete lucht laten circuleren door de wiet.

5. VERMAAL JE WIET OP DE JUISTE MANIER

VERMAAL JE WIET OP DE JUISTE MANIER

We bouwen even voort op de laatstgenoemde tip; het type vaporizer bepaalt ook hoe fijn je je wiet zou moeten vermalen. Voor vaporizers op basis van conductie wil je je cannabis zo fijn mogelijk hebben. Zo stel je alle deeltjes bloot aan het verwarmingselement tijdens het gebruik. Om de ervaring te verbeteren en het reinigen te vergemakkelijken, doe je er ook een gaasje in. Zo inhaleer je geen plantenmateriaal. Bij convectievaporizers is een gemiddeld-fijne consistentie het beste. De hete lucht verdampt zo alle cannabinoïden in de iets grotere plantendeeltjes, zonder de luchtstroom te belemmeren.

Wiet Grinders

Bekijk Grinders

6. STEL JE VAPORIZER IN OP DE OPTIMALE TEMPERATUUR

STEL JE VAPORIZER IN OP DE OPTIMALE TEMPERATUUR

Cannabis bevat verschillende stoffen. Denk maar aan cannabinoïden en aromatische terpenen die wiet van smaak voorzien. Het punt is dat al deze verschillende verbindingen een ander kookpunt hebben. De afgifte van THC gebeurt bijvoorbeeld op een lagere temperatuur dan CBD en ook de kookpunten van terpenen zijn verschillend.

Gerelateerd artikel

CBD, THC & CBG – Het Ontdekken Van Cannabinoïden

Als de temperatuur van je vaporizer te laag is, ervaar je misschien niet de optimale smaak en kracht. Hetzelfde geldt voor te hoge temperaturen; deze vernietigen mogelijk actieve stofjes en vergeet niet dat carcinogene stoffen vrijkomen bij verbranding. In tegenstelling tot vaporizers voor e-juice, zijn exemplaren voor cannabistoppen niet ontworpen om grote dampwolken te produceren. Het is echter wel mogelijk de dampproductie te versterken door de temperatuur van je vaporizer voor droog kruid te verhogen. Dat gezegd hebbende, gaat hierdoor mogelijk wel smaak en kracht verloren.

We hebben allemaal andere verwachtingen en daarom bestaan er geen "ideale" temperaturen voor het vaporizen. Wil je meer leren over de invloed van de temperatuur op de vape-ervaring? Bekijk dan onze ultieme gids voor vape-temperaturen. Hierin vind je de ideale temperaturen voor verschillende cannabisproducten. 

7. VERWARM VOOR EN WEES GEDULDIG

VERWARM VOOR EN WEES GEDULDIG

Nieuwe vaporizers verwarmen vrij snel, maar er zijn ook nog exemplaren waarbij dit ruim een minuut duurt. Laat je vaporizer altijd volledig opwarmen voordat je je eerste trekje neemt, ongeacht het merk en model. Ook als je 30-60 seconden moet wachten, zou je je niet druk moeten maken. Gebruik de tijd bijvoorbeeld om je wiet te vermalen. Wanneer je vaporizer de juiste temperatuur heeft bereikt (aangegeven door een lampje, vibratie, etc.), mag je inhaleren. Wees echter niet te enthousiast en neem niet dezelfde trek als je met een joint zou doen. Test eerst eventjes met een paar kleine trekjes. Je genereert vaak de beste ervaring als je licht inhaleert. Houd je lippen los om het mondstuk, zoals bij een roach.

8. ROER JE BOWL NA ELKE PAAR HIJSJES OM

SCHUD JE BOWL NA ELKE PAAR HIJSJES

Ongeacht het type vaporizer verbeter je de ervaring vaak als je de bowl elke sessie een aantal keren omroert. Bij vaporizers op basis van conductie bevorder je zo de blootstelling van je wiet aan de hittebron, wat leidt tot gelijkmatige, krachtige damp, zonder onnodige verbranding. Het risico op verbranding is kleiner bij convectievaporizers, maar het omroeren van je wiet helpt ook hier om er het meeste uit te halen. Het kost je een aantal seconden, maar je verzekert wel damp van topkwaliteit bij elke sessie.

9. CONTROLEER JE KRUID, MOGELIJK IS NOG NIET ALLES OP

CONTROLEER JE KRUID, MOGELIJK IS NOG NIET ALLES OP

Is je sessie ten einde? Dit betekent niet dat je alle restjes weg moet gooien. In tegenstelling tot roken, verbruik je niet altijd al het lekkers tijdens een vape-sessie. Zolang je kruid nog kleur heeft, is het waarschijnlijk nog wel te vapen. Is het niet genoeg voor een volledige sessie? Of denk je dat het niet krachtig genoeg is? Vermeng het dan met verse wiet. Op deze manier kun je langer met je voorraad.

10. GOOI JE AL GEVAPETE TOPPEN (AGT) NIET WEG

GOOI JE AL GEVAPETE TOPPEN (AGT) NIET WEG

Weggooien is zonde! Oké, de smaak is verdwenen en je kunt het niet meer vapen, maar dat betekent niet dat het afval is. Je kunt nog een hoop doen met je al gevapete toppen (AGT). Is je wiet niet verkoold? Verwerk het dan in ediblestincturen of cannaboter. Roken is ook mogelijk en wellicht waardeer je de "geroosterde" smaak wel. Het decarboxyleren heeft je vaporizer al voor je gedaan, dus je AGT zijn meteen klaar voor gebruik! Lees vooral dit artikel om te ontdekken wat je er nog meer mee kunt.

Happy vaping!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Je bezoekt onze Nederlandse website.