Blog
Hoe Rehydrateer Je Uitgedroogde Cannabistoppen?
5 min

Hoe Rehydrateer Je Uitgedroogde Cannabistoppen?

5 min

De plaatselijke coffeeshop had een grote uitverkoop en je hebt ontzettend veel wiet ingeslagen. Of je laatste kweek was bijzonder succesvol. Hoe dan ook, waarschijnlijk heb je nu te veel wiet om te bewaren en ziet het er droger uit dan de Saharawoestijn. Wat kun je doen om deze toppen te rehydrateren? Lees er alles over in dit artikel.

Sla je je wiet in grote hoeveelheden in of oogst je een overvloed aan toppen van je eigen planten? Waarschijnlijk heb je in beide gevallen te maken met de volgende situatie: je hebt te veel wiet (waar op zich niets mis mee is) om te bewaren en daarnaast te maken met droogte; de op een na grootste vijand van uitgeharde toppen. Uitgedroogde wiettoppen kun je nog wel roken, maar waarschijnlijk wil je toch graag je kleverige exemplaren terug. Als dit inderdaad het geval is, lees dan verder om erachter te komen hoe je je wiettoppen kunt rehydrateren op de korte, middellange en lange termijn.

Gerelateerd artikel

De Beste Manieren Om Je Wiet Te Bewaren En Vers Te Houden

Als je enigszins weet hoe je wiet het beste kunt bewaren, dan weet je waarschijnlijk ook hoe gevaarlijk vocht voor je toppen is. Vocht kan namelijk leiden tot schimmel en uiteindelijk je hele voorraad ruïneren. We hebben het echter niet vaak over 'uitgedroogde' wiet, maar dit kan net zo vervelend uitpakken als je geen maatregelen treft om het te voorkomen of tegen te gaan. Laten we ons daarom eens verdiepen in deze 'droge' stof (die eigenlijk heel interessant is).

Kun je uitgedroogde wiettoppen rehydrateren?

Kun Je Uitgedroogde Wiettoppen Rehydrateren?

Uitgedroogde toppen kun je, zoals eerder aangestipt, nog steeds roken. Als je ze vermaalt en ze toevoegt aan een joint, dan kun je nog prima van de rookervaring genieten. Maar waarom zou je het hierbij laten? Afhankelijk van de tijd die je tot je beschikking hebt, zijn er verschillende manieren die je kunt proberen om je toppen nieuw leven in te blazen. Hier kleven echter wel een aantal voor- en nadelen aan. Dit geldt met name voor de snelle methode. Maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen treft, dan kan er weinig misgaan.

Hoe rehydrateer je wiettoppen?

Eerst moet je voor jezelf bepalen hoelang je wilt wachten totdat je toppen klaar zijn voor het roken of vapen. Hierbij kan het om weken, dagen of slechts een paar uur gaan. Maar ongeacht hoeveel tijd je hebt, wij hebben de oplossing voor je.

Tip: als je toppen uitdrogen, kan dat een grote invloed hebben op het terpeenprofiel van je wiet. Als oplossing hiervoor hebben fabrikanten als Cali Terpenes natuurlijke Terps Sprays ontwikkeld. Hiermee blaas je je wiet weer nieuw leven in en voeg je bovendien nieuwe aroma's toe.

Korte termijn (uren)

Korte termijn (Uren)

Deze optie is voor rokers die geen tijd te verliezen hebben en zo snel mogelijk van hun toppen willen genieten. Maar zonder gekheid; lees hieronder hoe je je wiettoppen binnen een paar uren kunt rehydrateren met dingen die waarschijnlijk al in je keuken liggen.

Sinaasappelschillen

Sinaasappelschillen

Dit is misschien wel de gebruikelijkste manier. Sinaasappels zijn namelijk simpel te verkrijgen, relatief goedkoop en waarschijnlijk wil je de schillen toch weggooien (behalve als je ze composteert). De andere spullen die je nodig hebt, zijn ook vrij eenvoudig: weckpotten of vershoudbakjes en een dunschiller.

Doe de toppen in hetzelfde bakje of dezelfde pot als de schillen en laat ze daar samen een paar uren in zitten. De schillen geven je wiettoppen ook een subtiele, maar smakelijke citrusgeur. Deze methode heeft echter één nadeel. Als de schillen namelijk te lang met je toppen in de pot of het bakje blijven zitten, dan kunnen ze je wiet te veel hydrateren. Dit kan ervoor zorgen dat je geliefde wiettoppen gaan schimmelen. Houd ze dus goed in de gaten!

Appel, sla, witbrood

Voortbordurend op de 'keukenvoorraad'-methode, is een sneetje witbrood een andere goede manier om je toppen snel te rehydrateren. Stop het brood samen met je wiet in een pot. Na een paar uur wacht er weer een fris ogende voorraad op je!

Daarnaast zijn bladeren van ijsbergsla ook ideaal. Deze slasoort staat namelijk bekend als een soort met een hoog watergehalte. Hiermee is deze groente dus perfect voor je uitgedroogde wiettoppen. We raden wel aan om de sla in keukenpapier te wikkelen om te voorkomen dat je toppen aan de bladeren blijven plakken.

Je kunt ook twee schijfjes van een appel als snelle 'vochtboost' voor je wiet gebruiken. In vergelijking met een sinaasappel heeft een appel geen sterke geur. Dit is prettig als je geen behoefte aan extra terpenen hebt. Bovendien is met een appel de kans kleiner dat er in korte tijd schimmel ontstaat. De gist in het brood kan namelijk de ontwikkeling van schimmels bevorderen.

Grote pan en kokend water

Deze methode is nogal controversieel en daarom het laatste redmiddel als je je toppen snel wilt rehydrateren. Hiervoor heb je een pan met water nodig, dat je aan de kook brengt. Zodra het water kookt, zet je de pan op een vlakke, hittebestendige ondergrond (bijvoorbeeld een onderzetter). Doe ovenwanten aan en leg een stuk stof over het dampende water. Zorg dat de stof goed blijft zitten, zodat je toppen niet in het water vallen.

Vervolgens leg je je wiet op de stof en 'stoom' je de toppen dertig tot maximaal zestig minuten. Je moet wel continu een oogje in het zeil houden, want je cannabis kan vrij gemakkelijk gaan koken of te nat worden, waardoor je het niet meer kunt roken.

Middellange termijn (dagen)

Uitgedroogde wiettoppen rehydrateren: Middellange termijn (dagen)

Het is vrijdagavond en je bent van plan op zondag wat lekkers te gaan roken met je vrienden. Je opent je voorraadpot en ziet alleen nog maar uitgedroogde toppen. Niet de moeite waard om aan je vrienden te serveren, toch? Laten we eens kijken wat je kunt doen om de toppen te rehydrateren.

Wattenbollen

Deze manier is wat langzamer dan de vorige methoden die we hebben besproken. Je hebt nu echter wel meer tijd om je werk te beoordelen en op de kwaliteit te letten. Maak eerst een wattenbolletje nat en wikkel het in aluminiumfolie of plasticfolie. Prik vervolgens gaatjes in de folie, zodat het vocht kan ontsnappen. Deze methode geeft het beste resultaat wanneer je deze stappen na een tijdje nog een keer herhaalt.

Keukenpapier

Net als bij de wattenbollen kun je ook bij deze techniek gebruikmaken van spullen die je al in huis hebt. Maak een vel keukenrol vochtig, plak het vervolgens aan één zijde van je pot en doe je toppen er voorzichtig bij. Zorg er wel voor dat ze het papier niet raken. Je kunt het keukenpapier ook in een zakje met een zipsluiting doen. Prik dan wel gaatjes in de zijkanten, zodat het vocht kan ontsnappen.

Lange termijn (weken)

Uitgedroogde wiettoppen rehydrateren: Lange termijn (weken)

Dit is waarschijnlijk de beste manier om je toppen te rehydrateren. Een langzame, gestage methode heeft nu eenmaal de beste kans van slagen. Bij de onderstaande methoden moet je echter wel meer plannen. Desalniettemin is de kans hiermee kleiner dat je wiet te veel rehydrateert, wat kan uitmonden in een ramp.

Vers geoogste cannabistoppen

Wat is nu een betere manier om je uitgedroogde toppen te verblijden met wat vocht dan met vers geoogste cannabistoppen? Deze methode is vrij simpel. Voeg simpelweg je verse voorraad toe aan de oude en laat het vocht van je nieuwe stash de rest rehydrateren. Afhankelijk van de soort die je net gekweekt hebt, kun je zo ook nieuwe smaken en aroma’s ontwikkelen. Een bijkomend voordeel!

Bevochtigers voor cannabis

Bevochtigers Voor Cannabis

Soms is voorkomen beter dan genezen. De effectiefste manier om de kans op uitdroging te verkleinen, is het correct uitharden van je toppen. In plaats van gewone potten te gebruiken, kun je ook een stapje verder gaan en investeren in containers met ingebouwde luchtvochtigheidsbeheersing. Zo zijn de CVault Opbergcontainers de perfecte bewaarcontainers voor je toppen, die bovendien met Humidipaks worden geleverd. Afhankelijk van de grootte die je zoekt, ontvang je bij elke container 1-2 Humidipaks van verschillend formaat. Ideaal voor elke kweek!

Gerelateerd artikel

Hoe Kun Je Wiet Curen?

Moisture packs

Tot slot kun je ook handige Humidipaks aan je traditionele potten toevoegen. Men denkt vaak dat Humidipaks ontworpen zijn om vocht te verwijderen. Dat is inderdaad het geval, maar ze kunnen meer. Zo helpen ze ook bij rehydratatie en vochtbeheersing. De Boveda Humidipak 62 houdt het vochtgehalte op exact 62%. Dit is de ideale luchtvochtigheid om het terpeenprofiel van je toppen intact te houden. Deze moisture packs zijn in drie verschillende maten (8g, 67g en 320g) verkrijgbaar. Zo kun je er altijd wel eentje vinden die aan je behoeften voldoet.

Welke Humidipak je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid wiet die je wilt bewaren. Voor kleine hoeveelheden raden we één of twee packs van 8g aan. Als je een gemiddelde hoeveelheid wiet of meer wilt bewaren, dan kun je beter een aantal packs van 67g of één van 320g nemen.

Pas op voor een hoog vochtgehalte en schimmel

Pas op voor een hoog vochtgehalte en schimmel

Tot slot willen we je eraan herinneren dat de luchtvochtigheid soms moeilijk te beheersen is. Een te hoog vochtgehalte kan uiteindelijk tot schimmel leiden. Schimmel is schadelijk voor je toppen en kan je voorraad volledig ruïneren. Bij elk van de bovengenoemde methoden is het dan ook belangrijk om je zintuigen te blijven gebruiken. Observeer en ruik om de zoveel dagen aan je toppen (of uren als je de snelle aanpak hebt gekozen) om er zeker van te zijn dat ze niet te vochtig worden.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken