Blog
Hoe Voorkom Je Dat Je Stash Beschimmeld Raakt?
4 min

Hoe Voorkom Je Dat Je Stash Beschimmeld Raakt?

4 min

Beschimmelde wiet is een nachtmerrie. Als je schimmeldraden ziet groeien op je wietvoorraad die je na een arbeidsintensief kweekseizoen hebt geoogst, stort je hele wereld in. Gelukkig is dit onheil te voorkomen met onze preventietips.

Als je cannabis kweekt, liggen er allerlei gevaren op de loer. Dat zijn soms grotere schepsels, zoals vogels en huisdieren, maar ook kleinere wezens, zoals insecten en luizen. Er zijn echter ook microscopisch kleine, zich snel uitbreidende levensvormen, die niet met het blote oog waarneembaar zijn, tot ze zich tot een plaag hebben vermeerderd. Daartoe behoren schimmels, die lange, vertakkende draden produceren, genaamd schimmeldraden. Onder ideale omstandigheden groeien deze draden uit sporen die op voedsel terecht zijn komen.

Beschimmeling is voor kwekers soms tijdens de hele kweek, van zaailing tot de bloeiperiode en de oogst, een ware nachtmerrie. Omdat schimmel graag groeit in vochtige en natte omstandigheden, zijn cannabisplanten in een vochtig en warm milieu vatbaarder voor schimmels. Na het oogsten van je cannabis is het gevaar echter nog niet geweken. Het is nog altijd mogelijk dat een schimmel toeslaat als je wiet voor langere tijd bewaart. En dat is helemaal triest; je hebt je planten het hele kweekseizoen vertroeteld en op een dag open je je voorraadpot en is de kostbare inhoud overwoekerd met schimmeldraden.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken En Voorkom Je Toprot Bij Het Kweken Van Cannabis?

Het is van het allergrootste belang dat je een aantal maatregelen neemt om jezelf deze ellende te besparen. Zie je eenmaal schimmelvorming op je toppen, dan is het vaak einde verhaal. Schimmelsporen zijn zo minuscuul dat het inhaleren ervan soms verschrikkelijke gevolgen heeft voor je gezondheid. Met name voor je longen.

HOE JE SCHIMMEL HERKENT

Hoe Je Schimmel Herkent

Voordat we in de strategieën duiken om schimmelvorming te voorkomen tijdens het bewaren van cannabis, is het belangrijk dat je leert hoe je de aanwezigheid van schimmel herkent. Als je een nieuwe wietvoorraad hebt ingeslagen of toppen wilt roken die een tijdje opgeslagen zijn geweest, doe je er verstandig aan eerst te controleren of er sprake is van schimmel alvorens je de wiet rookt.

Schimmelvorming is soms miniem, dus we raden je aan een felle lamp en eventueel een vergrootglas te gebruiken. Zoek naar tekenen van sporen. Deze zijn als piepkleine zwarte plekjes te herkennen. Als de sporen zich al hebben vermeerderd en de schimmeldraden zich op je toppen genesteld hebben, waar ze zich tegoed doen aan je toppen, zie je waarschijnlijk een grijze, gele of bruine, pluizige substantie.

Schimmel is ook zonder te kijken op te sporen. De kenmerkende schimmellucht verraadt eveneens de aanwezigheid ervan. Zweempjes mufheid, zweet en zelfs urine zijn signalen van een schimmelbesmetting.

Zijn er tekenen die erop wijzen dat je toppen beschimmeld zijn, kieper ze dan gelijk in de vuilnisbak. Zet nooit je gezondheid op het spel door duidelijk beschimmelde wiet te roken, voor een high die snel voorbij is.

HOE ONTSTAAT SCHIMMEL?

Hoe Ontstaat Schimmel?

Schimmelvorming ontstaat hoofdzakelijk door omgevingsomstandigheden. Net als veel plantensoorten hebben schimmels een voorkeur voor specifieke omstandigheden wat betreft voeding, temperatuur, licht en luchtcirculatie. Schimmel houdt van biologisch materiaal in een vochtige, donkere omgeving zonder beweging van lucht. Houd hier rekening mee als je wiet voor langere tijd wilt bewaren.

Omdat schimmelvorming zich vooral manifesteert op vochtig materiaal is ook het vakkundig drogen en curen van je wiet van levensbelang. Als je te snel te werk gaat en de binnenkant van je toppen nog nat is en vocht vasthoudt, moet je niet raar opkijken als je op een gegeven moment schimmeldraden constateert.

Schimmel heeft ook zuurstof nodig voor de stofwisseling. Van inadequaat bewaarde wiet holt niet alleen de kwaliteit achteruit, het is tevens vatbaarder voor een schimmelbesmetting.

Gerelateerd artikel

Top 10 Schimmelbestendige Cannabissoorten

HOE JE BESCHIMMELDE CANNABIS VOORKOMT

Hoe Je Beschimmelde Cannabis Voorkomt

Je kerntaak bij het voorkomen van schimmel is het reduceren van omgevingsfactoren waarin deze organismen overleven en gedijen. Geoogste toppen zou je direct grondig moeten drogen. Dat is stap één om schimmelvorming te voorkomen. Je toppen zijn zowel nat als droog in model te knippen.

Met nat bijknippen bedoelen we dat je de toppen direct na het oogsten, dus terwijl ze nog vochtig zijn, manicuurt. Vervolgens spreid je ze uit op een droogrek, zodat er een goede luchtcirculatie tot stand komt. Dat is van belang, want stilstaande lucht is een bepalende factor bij schimmelvorming. Daarom raden we je ook aan tijdens dit proces een ventilator te gebruiken. Het is eveneens mogelijk de droogruimte te verwarmen, maar dat heeft soms tot gevolg dat de kwaliteit van je toppen achteruit holt. Met name de geur vermindert, omdat het terpenenprofiel beschadigd raakt.

Droog bijknippen betekent dat je hele takken van de geoogste plant aan een waslijn te drogen hangt. Deze zou je ook, zoals hierboven beschreven, moeten drogen op een plek waar schimmel geen kans heeft.

Zodra je toppen eenmaal goed gedroogd zijn, knip je ze in model en laat je ze curen. Zo geef je schimmel geen kans. Door te curen optimaliseer je bovendien de smaak van je toppen en zorg je ervoor dat er een zachtere rook vanaf komt bij het roken.

Curing Potten Voor Cannabis

Bekijk Curing Potten Voor Cannabis

Curen doe je door je toppen in luchtdichte potten te doen die je op een koele, donkere plek bewaart. In het begin zou je ze dagelijks even moeten controleren op schimmelvorming. Zie je schimmelsporen op een top, kieper deze dan zonder pardon in de prullenbak. Door het deksel af en toe open te draaien, ververs je bovendien de lucht in de pot. Na een aantal weken zie je dat je toppen zo droog als een beschuitje en schimmelvrij zijn. Klaar om een fikse joint van te draaien.

BESCHIMMELDE WIET ROKEN

Natuurlijk wil niemand beschimmelde wiet roken. Maar wat moet je doen als je niks anders op zak hebt? Om deze situatie te voorkomen, bestaan er diverse manieren om te bepalen of je toppen beschimmeld zijn of niet. Sta je echter op het punt te roken, houd dan rekening met een aantal zaken.

IS HET ROKEN VAN BESCHIMMELDE WIET SLECHT?

Is Het Roken Van Beschimmelde Wiet Slecht?

We verdiepen ons zo in de nadelen van het roken van beschimmelde wiet. Eerst willen we je helpen bepalen of je wiet echt beschimmeld is. Je weet inmiddels hoe je beschimmelde wiet herkent met een vergrootglas en je ogen. Maar bij een reeds gedraaide joint zijn er nog steeds een aantal manieren om te bepalen of het foute boel is. Neem een trekje uit je niet-aangestoken joint. Let op een kleffe, muffe of urine-achtige geur. Weet je het niet zeker? Inhaleer dan nog een aantal keren. Nu moet je het echt wel ruiken. Bovendien moet de smaak overeenkomen met de geur en dit valt duidelijk op.

De risico’s van het roken van beschimmelde wiet hebben niet veel te maken met het daadwerkelijke roken. Het gevaar zit meer in het inhaleren van schimmels. Het inademen van kleine hoeveelheden is gelukkig niet schadelijk. We doen dit namelijk allemaal vrij regelmatig, of we nu wel of niet roken. In bepaalde gevallen blijven geïnhaleerde sporen in je longen hangen. Daar ontwikkelen ze zich tot schimmelballen. Om ze te verwijderen, is een operatie nodig.

IS BESCHIMMELDE WIET TE REDDEN?

Is Beschimmelde Wiet Te Redden?

Gooi een beschimmelde top weg als je dat over je hart kunt verkrijgen. Als dat echt geen optie is, bestaat er een interessante manier om het alsnog te roken. Bak je cannabis 15 minuten lang op 95ºC. We weten dat dit vreemd klinkt, maar het werkt wel. Hier zijn een aantal redenen voor. Ten eerste kan schimmel moeilijk overleven als de temperatuur stijgt boven de 60ºC. De meeste soorten sterven af. Ten tweede ligt deze temperatuur een stuk lager dan het punt waarop wiet gedecarboxyleerd wordt. Als je geen zin hebt deze term te googelen: dit betekent dat de wiet na het bakken nog steeds rookbaar is en een high opwekt.

Maar buiten dat is het meestal niet de moeite om beschimmelde wiet te redden. Bespaar jezelf deze stinkende ervaring met een nare bijsmaak. Gooi het gewoon weg.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken