Hoe Cure Je Cannabis Op De Juiste Manier?

Hoe Cure Je Cannabis Op De Juiste Manier?

Adam Parsons
Adam Parsons

Je hebt de ene na de andere zak vol toppen binnengehaald en je kweekruimte opgeruimd. Maar je werk zit er nog niet op. Daarna komt de allerbelangrijkste stap, namelijk het correct drogen en uitharden van je toppen. Drogen zorgt ervoor dat je ze kunt gebruiken en door uitharden ontwikkelt je wiet meer aroma en kracht. Net als bij het kweken van je wietplanten, moet je hierbij enkele belangrijke stappen volgen, zodat alles volgens plan verloopt. Lees verder en ontdek hoe je je cannabisplanten correct verwerkt voor het beste resultaat!

Het kweken van cannabis van kwaliteit is niet zo makkelijk als het lijkt. Het proces vergt meer dan alleen het zaaien van een zaadje en dat verder maar zijn gang laten gaan. Er zijn verschillende fases nodig om kwaliteitstoppen te ontwikkelen waar je trots op kunt zijn. Dit artikel beschrijft tot in detail de laatste fase; de curing-fase. Alles wat er tussen de oogst en de consumptie van droge toppen plaatsvindt, rekenen we hiertoe.

Voor veel concentraten is het niet noodzakelijk dat de toppen het nauwkeurige curingsproces doorlopen, maar voor droge kwaliteitstoppen is het dat wel. Laten we dit uithardingsproces eens doornemen en het geheim onthullen dat het verschil maakt tussen slechte en goed wiet.

WAAROM CUREN WE TOPPEN?

Waarom kunnen we aromatische cannabisplanten niet gewoon oogsten en de toppen vers roken, zoals in films? Nou, in de echte wereld moeten de toppen gedroogd worden voordat we ze kunnen roken. Het drogen van vochtige toppen gedurende een bepaalde periode elimineert het vocht. Vervolgens haalt het curingsproces de smaak en potentie naar boven. Dit leidt uiteindelijk tot superieur rookwaar. Gecurede toppen:

 • zorgen minder snel voor hoofdpijn.
 • hebben mildere effecten; het roken van ongecurede of verkeerd gecurede toppen kan leiden tot angst en paranoia.
 • produceren mildere rook.
 • bevatten gerijpte terpenen en cannabinoïden, wat voor een smaakvollere ervaring zorgt.
 • schimmelen minder snel wanneer ze correct bewaard worden.
 • bevatten een lager chlorofylgehalte.

STAPPEN VAN HET CURINGSPROCES

STAPPEN VAN HET CURINGSPROCES

Nu gaan we je vertellen uit welke stappen het curingsproces bestaat, gebaseerd op ervaringen van breed-experts. Het is belangrijk om te beseffen dat elke kweker zijn of haar eigen methode heeft. Klimaatomstandigheden kunnen per teler zeer verschillen, net als de apparatuur en de beschikbare ruimte. Onze geliefde cannabistoppen kunnen op honderden verschillende manieren gecured worden. Hieronder gaan we in op de meestgebruikte technieken, die bij de meeste uithardingsprocessen worden toegepast.

STAP 1: DE PLANTEN AFSNIJDEN

STAP 1: DE PLANTEN AFSNIJDEN

De planten hebben alle liefde en nutriënten ontvangen die ze nodig hebben. Ze zijn geflusht en de toppen zijn volledig gerijpt en klaar om afgesneden te worden. Er zijn drie hoofdmanieren om planten zo te oogsten dat je ze voorbereidt op het curen. Sommigen snijden de gehele plant vanaf de wortelstam af, sommige kwekers knippen elke tak apart af en anderen snijden het bovenste deel van de takken af.

Bij dit laatste hebben de lagere toppen nog een extra week om te volgroeien. In droge omstandigheden kan het afsnijden van de gehele plant vanaf de wortelstam gunstig zijn om zo een maximale hoeveelheid vocht te behouden. In vochtige condities kun je de hele planten afsnijden en de takken van elkaar scheiden. Je kunt ook de takken rechtstreeks van de plant afknippen.

STAP 2: HET VOORBEREIDEN VAN DE TOPPEN OP HET DROOGPROCES

Nu is de fase aangebroken waarin de waaierbladeren verwijderd worden voor het curingsproces. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de droogruimte worden de planten op verschillende manieren voorbereid. Heb je te maken met een droge omgeving (een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 40%)? Dan wordt het aangeraden om de waaierbladeren aan de takken te laten. Ze bevatten namelijk vocht en kunnen zo voorkomen dat de toppen te snel drogen.

In een perfecte omgeving (een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 60%), moeten je de waaierbladeren van de takken verwijderen. In extra vochtige omgevingen (een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 70%), kun je de toppen het beste van de takken scheiden. Hiermee minimaliseer je de vochtigheidsgraad.

STAP 3: DROGEN

STAP 3: DROGEN

Nu zijn de planten klaar voor de specifieke droogomgeving. De temperatuur van de droogruimte zou rond de 20°C moeten liggen. Je kunt praktisch overal drogen - in een kast, een kweektent of buiten. De takken kun je ophangen aan een lijn, touw, of op droogrekken van gaas/draad plaatsen. Wees vooral creatief. De toppen zouden niet te snel en niet te langzaam moeten drogen. Idealiter zijn ze in deze fase na ongeveer drie tot tien dagen droog.

Het is tijd voor de volgende fase wanneer de buitenkant van de toppen vrij droog is en ze door het verdampen van vocht flink in formaat zijn afgenomen. Aan het einde van dit stadium kunnen ze tot wel 75% kleiner zijn geworden. De takken met de toppen zijn klaar voor de volgende fase wanneer de kleinere takken makkelijk afbreken en de hoofdtak eenvoudig knikt en buigt.

Gerelateerd artikel

Water Curing Van Cannabis: Wat Is Het En Hoe Moet Het?

Als het goed is, is de buitenkant van de toppen nu droog, maar zijn ze precies vochtig genoeg vanbinnen. Wanneer de toppen van de takken verwijderd zijn en op droogrekken zijn geplaatst, is het simpel een kwestie van aanvoelen hoe droog ze aan de buitenkant zijn. Wanneer de toppen klaar zijn, is het tijd om ze van de hoofdtakken te scheiden en ze in opbergcontainers te plaatsen.

TIP: er zijn verschillende manieren om de temperatuur en luchtvochtigheid van je droogruimte te reguleren.

 • Airconditioner – verhoogt/verlaagt de temperatuur en verlaagt de luchtvochtigheid
 • Verdampingskoeler – verlaagt de temperatuur, verhoogt de luchtvochtigheid
 • Luchtontvochtiger – verhoogt de temperatuur, verlaagt de luchtvochtigheid
 • Luchtbevochtiger – verhoogt de luchtvochtigheid
 • Verwarmer – verhoogt de temperatuur, verlaagt de luchtvochtigheid

STAP 4 – TIJD OM OP TE BERGEN

STAP 4 – TIJD OM OP TE BERGEN

In deze stap kunnen de toppen gedurende een langere tijd drogen, wat de kwaliteit ervan zeer verbetert. Plaats ze in containers, dozen of potten - je hebt keuze uit praktisch alles wat je kunt sluiten en openen voor ventilatie. Sommige materialen zijn echter beter dan andere. Plastic kun je het beste vermijden, terwijl glas juist wordt aangeraden.

Je kunt hier bij Zamnesia speciale weckpotten kopen, die perfect zijn voor het curen van cannabis. De ouderwetse methode, die tot op de dag van vandaag toegepast wordt, maakt gebruik van potten van gemiddeld formaat met een brede opening. Als de pot te groot is of de toppen te dicht op elkaar zitten, kunnen ze snel schimmelen. Te kleine potten, aan de andere kant, kunnen onhandig zijn. Een weckpot van gemiddeld formaat vormt de oplossing.

Wanneer de toppen in de potten geplaatst zijn, zo tijdens de eerste week, moeten de potten minstens een uur per dag geopend worden. Zo kan het vocht eruit ontsnappen. Als je de toppen erin doet, voelt hun buitenkant vrij droog aan. Wanneer ze eenmaal een tijdje in de potten hebben gelegen, verplaatst het vocht zich echter. Het beweegt van de binnenkant naar de buitenkant van de toppen, waardoor de vochtigheidsgraad in balans komt.

De eerste paar dagen nadat de toppen in de pot zijn geplaatst, kleven ze nog aan elkaar wanneer hij wordt geschud. Dit betekent dat ze nog vochtig zijn en met de hand van elkaar gescheiden moeten worden om schimmel te voorkomen. Zodra de toppen hun eigen richting op beginnen te bewegen, gaat het curingsproces de juiste kant op. Als ze te droog en broos zijn, duurt het veel langer om ze goed te curen.

In dit geval kunnen speciale humidity packs, zoals Boveda Humidipak, in de potten geplaatst worden om de vochtigheidsbalans te herstellen. Ook kan men een hygrometer aanschaffen, die de vochtigheidsgraad in de pot meet. Om ervoor te zorgen dat de hygrometer accuraat meet, moet deze een paar uur in een afgesloten pot zitten. Ga voor een vochtigheidsgraad van 62%. Als het goed is, zijn de toppen na twee tot vier weken van deze fase volledig gecured en klaar voor consumptie. Om te testen of dat zo is, kun je elke dag een klein topje roken en zo de kwaliteitsverschillen checken.

Gerelateerd artikel

De Beste Manieren Om Je Wiet Te Bewaren En Vers Te Houden

BEWAREN OP DE LANGE TERMIJN

Als je je toppen voor langere tijd wilt bewaren, langer dan drie maanden, moet je ze daarop voorbereiden. Een geweldige manier om dit te doen: seal ze vacuüm en leg ze in een koele en donkere ruimte. Je kunt de toppen ook in een gecontroleerde omgeving in potten met humidity packs plaatsen en de wiet zo bewaren.

HET CUREN VAN CANNABIS

Gecurede cannabis biedt onze zintuigen genuanceerde aroma’s en smaken. Het overslaan van deze fase leidt tot wiet van lage kwaliteit. Dit stadium wordt in kweekbijbels enorm onderschat; ze richten zich vooral op de groei van de planten. Het curingsproces kost inderdaad wat tijd en expertise om onder de knie te krijgen. Met deze stappen kun je echter beginnen met het ontwikkelen van nog smakelijkere en krachtigere toppen.