Blog
Hoe En Waarom Moet Je Wiet Burpen Tijdens Het Curen?
2 min

Hoe En Waarom Moet Je Wiet Burpen Tijdens Het Curen?

2 min

Je hebt je toppen geknipt en gedroogd. Nu is het tijd ze in voorraadpotten te stoppen om te curen. Maar je bent er nog niet! Vergeet niet om de wiet in de potten regelmatig te burpen, anders gaat je oogst wellicht aan schimmels en bacteriën ten onder. Ontdek hier alles over het burpen van je toppen.

Burpen is een eenvoudige techniek waarmee je tijdens het curen overtollig vocht uit je voorraadpotten verwijdert en zuurstof aanvult. Dit is ongelooflijk belangrijk om de houdbaarheid van je wiet te verlengen en de smaak en sterkte te verbeteren.

Wat is burpen van je wiet en waarom moet je het doen?

Wat Is Burpen Van Je Wiet En Waarom Moet Je Het Doen?

Nadat je je toppen hebt geknipt en gedroogd, moet je ze curen. Burpen is een essentieel onderdeel van dit proces. Samen met drogen, helpt het curen van je wiet om de houdbaarheid van je wiet te verlengen door het vochtgehalte verder te verlagen. Tegelijkertijd wordt zo ook een deel van de suikers en chlorofyl in de toppen afgebroken. Curen helpt ook bij het behoud van die kostbare terpenen, cannabinoïden en andere verbindingen die wiet haar unieke aroma's, smaken en effecten geven. Zorgvuldig gecurede wiet, verliest wat van dat natuurlijke 'grassige' aroma en bittere smaak (van chlorofyl). Hierdoor treden die meer verfijnde smaken op de voorgrond die je met eersteklas wiet associeert.

Tijdens het curen van je toppen geven ze CO₂ en vocht af aan de lucht. Burpen draait om het regelmatig openen van je voorraadpotten om de CO₂ en het vocht uit de pot te laten en frisse, koele lucht aan te voeren. Burpen is belangrijk omdat het:

 • Het vochtgehalte van je toppen helpt reguleren.
 • Een gelijkmatige curing verzekert, wat in betere wiet resulteert.
 • Het risico op schimmels, bacteriën of andere ziekteverwekkers minimaliseert.
 • Leidt tot zijdezachte wiet met rijke smaken, aroma's en cannabinoïden.

Een snelcursus over de ideale omstandigheden voor het curen

Om de kwaliteit van je wiet te optimaliseren, kun je bij het curen de volgende vuistregels aanhouden:

 • Kies voor luchtdichte, glazen potten (plastic of metalen bakjes hebben een impact op de geur en smaak van je toppen).
 • Zorg voor een donkere plek: licht breekt cannabinoïden en terpenen af.
 • Houd de luchtvochtigheid tussen 55-65%. Dit droogt je toppen en verkleint de kans op de groei van schimmels of bacteriën.
 • Houd de temperatuur rond 20–21°C om vluchtige terpenen en cannabinoïden te behouden. Als dit niet lukt, doel dan op een temperatuur onder de 25°C.

Gerelateerd artikel

Cannabis Toppen: Drogen En Curen

Hoe kun je de toppen van je wiet correct burpen?

Hoe Kun Je De Toppen Van Je Wiet Correct Burpen?

Gelukkig is het burpen van je wiet vrij eenvoudig. Zo ga je te werk:

 1. Verwijder het deksel van de pot die je voor het curen gebruikt.
 2. Beweeg de toppen door de pot voorzichtig 10-20 seconden te schudden. Dit zorgt ervoor dat er geen oude lucht in de pot achterblijft.
 3. Sluit de voorraadpot weer af.

Hoe vaak moet je je wiet burpen tijdens het curen?

Tijdens de eerste week van het curen, moet je je toppen twee keer per dag burpen. In de weken daarna doe je dit elke 2 tot 3 dagen. Open je potten en ruik aan je toppen. Als je een zweempje ammoniak ruikt, zijn ze nog te vochtig. Haal de toppen dan uit de potten en stop ze in een bruine papieren zak of tussen wat geurloos keukenpapier. Bewaar de toppen vervolgens 1 tot 2 dagen op een donkere, droge plek om overtollig vocht te verwijderen. Stop ze opnieuw in een pot en begin opnieuw met curen en burpen.

Moet je het burpen van je wiet volhouden als de relatieve luchtvochtigheid in orde is?

Veel kwekers gebruiken vochtregelaars om het zekere voor het onzekere te nemen. Deze werken geweldig en houden de luchtvochtigheid in je pot op het perfecte niveau. Toch is het verstandig je voorraadpotten te laten burpen, ook als je vochtregelaars gebruikt. Zo verzeker je dat vocht zich niet ophoopt.

Wiet burpen: noodzakelijk tijdens het curen

Wiet Burpen: Noodzakelijk Tijdens Het Curen

Wiet laten burpen, is een onmisbare handeling en hoort bij het proces van curen na de oogst. Door vocht en CO₂ vrij te laten en zuurstof aan te vullen, verzekert burpen dat je toppen geleidelijk en correct curen. Zo kunnen ze rijke smaken aannemen en hun sterkte behouden, terwijl je je wiet ook tegen schimmels en andere ziekteverwekkers beschermt. Gewoon even doen dus!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken