Blog
Cannabis Toppen: Drogen en Curen
3 min

Je Toppen Laten Burpen Tijdens Het Curen Van Je Wiet

3 min

Het "burpen" van cannabis wil zeggen dat je vocht en CO₂ laat ontsnappen uit de curepotten. Gas en mogelijk schadelijke vochtigheid verdwijnt hiermee uit de curepot. Burpen zou superbelangrijk zijn tijdens het curen en je verzekeren van sterke en smakelijke toppen.

Curen heeft veel invloed op de uiteindelijke kwaliteit van je toppen en kan je oogst verbeteren, maar ook verpesten. Het beïnvloedt niet alleen de werkingskracht, maar ook de smaak, het aromaprofiel en de uiterlijke schoonheid.

"Burpen" is een belangrijk onderdeel van het curen, maar mensen vergeten het soms. Dit proces verbetert niet alleen de smaak, maar ook de werkingskracht van je toppen. Lees verder en ontdek waarom burpen een essentieel onderdeel is van het cureproces en hoe je het vakkundig doet.

HET OOGSTEN, DROGEN EN CUREN VAN JE CANNABIS

Het Oogsten, Drogen En Curen Van Je Cannabis

Het hele proces begint met de oogst. Hoe weet je echter wanneer je planten oogstrijp zijn? De meeste strains zijn binnen twee maanden na het begin van de bloeiperiode klaar voor de oogst. Er zijn echter ook andere manieren om te constateren dat het zover is. Denk daarbij aan het verkleuren van de bloeiharen en de harsklieren en het afsterven van plantaardig materiaal.

De oogst begint doorgaans met een van de volgende twee handelingen: droog of nat bijknippen. Nat bijknippen wil zeggen dat je de wiettoppen bijknipt alvorens ze gedroogd zijn. Droog bijknippen houdt echter in dat je de toppen eerst aan de takken laat drogen. Beide manieren kennen hun eigen voordelen. Over het algemeen hangt de keuze daarbij af van persoonlijke voorkeur of de omvang van de kweek.

Na het bijknippen volgt het droogproces. Dat neemt doorgaans zo'n 3-7 dagen in beslag, afhankelijk van de situatie. Als je droog bijknipt, doe je dat door de takken ondersteboven aan een rooster of haken te hangen. Wanneer je toppen droog en klaar voor het cureproces zijn, breken de steeltjes als je ze buigt. Als je nat bijknipt, leg je de toppen op een droogrek om ze te laten drogen.

Bij aanvang van het cureproces is het perfect als je toppen een vochtigheidsgraad van 30-35% hebben. Als ze vochtiger zijn, lopen ze risico op meeldauw en schimmel zodra ze in de curepot zitten. Wanneer ze echter te droog zijn, loopt de eindkwaliteit van je toppen achteruit.

Er zijn mensen die het cureproces starten in papieren zakken; anderen prefereren glazen weckpotten. Het curen heeft niet alleen invloed op de kracht van je toppen, maar ook op de smaak ervan. Terwijl het plantaardig materiaal na verloop van tijd afbreekt, veranderen de smaken van gronderig en hooi-achtig in de fijnere smaken zoals we die van cannabis kennen.

Curing Potten Voor Cannabisbekijk CURING POTTEN VOOR CANNABIS

WAT IS BURPEN EN WAAROM ZOU JE DIT MOETEN DOEN?

Wat Is Burpen En Waarom Zou Je Dit Moeten Doen?

Burpen is een belangrijke handeling tijdens het cureproces. In principe betekent dit dat je lucht laat ontsnappen uit de potten waarin de toppen gecured worden. Tijdens het curen komt er vocht en CO₂ vrij in de omgeving, in dit geval de glazen weckpotten.

Het concept lijkt op de wijze waarop mensen door gas opgebouwde druk in hun spijsverteringssysteem opbouwen, wat een boertje veroorzaakt. Omdat er gassen en vochtigheid vrijkomen in de afgesloten pot, moet je deze ook even laten burpen om de kwaliteit van je toppen tijdens het curen te waarborgen.

Het begrip burpen heeft echter niet uitsluitend betrekking op cannabis. In feite is het een veel toegepaste techniek bij gesloten fermentatie- en rijpingsprocessen. Zo moet je ook fruit dat in weckpotten gefermenteerd wordt bij tijd en wijle laten burpen.

BURPEN: HOE DOE JE DAT?

Burpen: Hoe Doe Je Dat?

Het verwijderen van vochtigheid en gas uit je curepot is van belang voor het omzettingsproces. Op welke manier dat gebeurt, verschilt van kweker tot kweker.

De makkelijkste manier om je toppen te laten burpen, is simpelweg het openen van de deksels van je curepotten. Als je zo te werk gaat, zou je de toppen in de curepot even moeten doorhusselen; zo verwijder je alle muffe lucht. Er zijn ook kwekers die de voorkeur geven aan geavanceerd burpen. Ze halen de toppen daarbij uit de pot en verspreiden ze op een krant of iets vergelijkbaars.

Als vuistregel zouden kwekers hun gecurede toppen ten minste eenmaal per dag minimaal 10 seconden moeten laten burpen. De meesten zijn het erover eens dat als je dit dagelijks doet, de cannabis binnen 3 weken tot 1 maand klaar zou moeten zijn voor consumptie.

Dit hangt echter af van bepaalde condities. Er zijn bijvoorbeeld kwekers die hun toppen elke dag wel 30 minuten laten burpen. Daarnaast geloven sommigen dat het beter is om dit wekelijks of om de week te doen.

Ook zijn er kwekers die de hulp inschakelen van een vochtigheidsmeter om de vochtigheid in hun curepotten vast te stellen. Ze leiden vervolgens daaruit af hoelang ze moeten burpen. Als de toppen, zelfs na het burpen, nog een vochtigheidsgraad hebben van meer dan 70%, betekent dit dat ze uit de curepot gehaald moeten worden om ze eerst verder te laten drogen. Pas dan kan het cureproces vervolgd worden.

Bovendien zijn er kwekers die het cureproces maanden en soms wel jaren verlengen. Zij stellen dat lang gecurede cannabis sterker en verfijnder is.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken