Blog
Hoe Maak Je Een CO₂-Generator Voor Je Kweekruimte
2 min

Hoe Maak Je Een CO₂-Generator Voor Je Kweekruimte

2 min

Alle planten, dus ook cannabis, hebben kooldioxide nodig om te overleven. Het wordt gebruikt tijdens de fotosynthese, het proces waarin planten energie produceren door water en kooldioxide om te zetten in suiker en zuurstof.

Zolang je een constante voorraad verse lucht in je kweekruimte laat, zal je cannabis gelukkig zijn. Wat extra moeite doen om de kooldioxide niveaus voorbij de norm te duwen kan daadwerkelijk de groei van de planten verbeteren en dus ook de resulterende opbrengsten.

Dit gezegd hebbende, tenzij je een grote kweker bent en de professionele oplossing kan betalen, kan de apparatuur om dit te doen behoorlijk aan de prijs zijn. Het goede nieuws is dat je geen professionele spullen nodig hebt om resultaten te behalen. Het is mogelijk je eigen kooldioxide generator te maken, voor een fractie van de prijs. Deze methodes bieden niet dezelfde kwaliteit en controle als de professionele methodes, maar voor een kleine kweker kunnen ze de resultaten toch aanzienlijk verbeteren.

Optie 1: Gist fermentatie

Een geweldige manier om extra kooldioxide te genereren is een emmer of vat met gist aan het werk te zetten in je kweekruimte. Gist is een levend organisme en het wordt gebruikt om alcohol te brouwen. Als je een kolonie gist voorziet van water, voedingsstoffen en suiker, zullen ze dit graag voor je consumeren, waarbij ze grote hoeveelheden kooldioxide en alcohol als bijproducten zullen produceren.

Let op: Het brouwen van alcohol valt onder hele andere wetten, dus houd daar rekening mee. Wetten zullen per land variëren, dus zorg ervoor dat je weet wat de regels zijn in het land waar je verblijft. Het is misschien niet je bedoeling het te maken, maar het zal hoe dan ook worden geproduceerd.

Om dit te doen heb je nodig:

 • Een 5 liter demijohn (korffles; deze kan eenvoudig online worden gekocht of ergens waar ze brouwerij benodigdheden verkopen)
 • 1 theelepel droge, actieve gist of een paar gram bakkersgist
 • Warm water
 • 200 Gram suiker
 • 2 Gepureerde tomaten als bron van voedingsstoffen

Instructies

 1. Vul je demijohn met warm water (maar niet helemaal tot de rand). Het water moet tenminste 21 graden Celsius zijn, maar niet warmer dan 40 graden. Dit is de temperatuur waarop gist graag werkt en je zal ontdekken dat gist het meest optimaal werkt op kamertemperatuur. Als je gist te heet is, zal het afsterven.

 2. Voeg je suiker en tomatenpuree toe aan de demijohn en mix het totdat het oplost.

 3. Voeg nu je gist toe.

 4. Zorg ervoor dat de temperatuur behouden wordt. In een warme kweekruimte, hoef je je niet teveel zorgen te maken.

 5. Na een paar uur, moet je mix een beetje gaan borrelen. Dit is de gist die aan de slag gaat om kooldioxide te produceren.

 6. Plaats de demijohn dichtbij je planten.

Dat is alles! Je weet nu hoe je je eigen kooldioxide generator maakt, op basis van gist. Je kan de kolonie aan de gang houden door elke week een beetje van de oplossing weg te gooien en dit te vervangen met vers water en een paar theelepels suiker. Hierdoor verzeker je dat je gist een voortdurende voedselvoorraad heeft en zichzelf niet vergiftigt zodra de alcoholconcentratie toeneemt. Zonder verse toevoer van water en suiker, zal de gist binnen een week of twee sterven.

Je kan ook een demijohn stop en leidingen gebruiken om de afgifte van kooldioxide meer doelgericht te laten werken. Deze stop, met een gaatje voor de leidingen, past netjes in de dop van je demijohn. Vervolgens kan je leidingen gebruiken om de kooldioxide direct op je planten te richten. Stoppen en leidingen kunnen worden gekocht in winkels voor brouwerij benodigdheden.

Gerelateerd artikel

De Effecten Van CO₂ Op Cannabisplanten

Optie 2: Azijn en baking soda (zuiveringszout)

Een andere methode om kooldioxide, zonder alcohol, te produceren werkt via het combineren van azijn en baking soda. Omdat de reactie tussen baking soda en azijn heel snel is, zal het effect niet lang duren.

Om dit aan te pakken, moet je dus een systeem opzetten waar de azijn langzaam druppelt in een bak met baking soda. Op deze manier worden niet al je ingrediënten in een keer opgebruikt en wordt er een geleidelijke stroom kooldioxide geproduceerd.

Persoonlijk raden we aan gist te gebruiken omdat de set-up veel minder technisch is. En veel minder grillig in de hoeveelheid geproduceerde kooldioxide.

Tot slot is het waard om te weten dat cannabis, die verrijkt is met kooldioxide, veeleisender wordt dan standaard gekweekte cannabis. Je cannabis heeft meer ruimte nodig, meer voedingsstoffen en meer water. Dus houd daar rekening mee bij het maken van voedingsschema's en kweekruimtes. De benodigde hoeveelheid hangt af van de soort en de hoeveelheid kooldioxide; je moet er misschien een beetje mee spelen. Succes!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken