Blog
Hoe Zonnepanelen Kweekruimtes Kunnen Revolutioneren
3 min

Hoe Zonnepanelen Kweekruimtes Kunnen Revolutioneren

3 min

Het introduceren van zonnepanelen in binnenkweek-ruimtes vermindert het energieverbruik drastisch evenals de dure elektriciteitsrekening.

Binnenkweek is een energie-intensieve business. Zeker als je bedenkt dat ongeveer 1% van de totale Amerikaanse elektriciteit gaat naar het cultiveren van binnen gekweekte planten. Het is nogal een feit. Er is bovendien geschat dat het aantal zal groeien tot 3% in 2035. Alle apparatuur die gebruikt wordt om toppen van hoge kwaliteit te produceren, verbruikt 13.000 kWh elektriciteit per jaar in een 3,5 m3 oppervlakte van een kweekruimte. Bovendien produceert diezelfde apparatuur, die aanstaat voor lange perioden om de planten in leven en tevreden te houden, veel CO2. Om het in perspectief stellen, produceert één kilo toppen ongeveer 4,3 ton kooldioxide. Het effect op de ozonlaag door binnenkweek kon tot nu toe nog niet echt gemeten worden, wegens de geheimhouding bij het kweekproces. Maar aangezien over de hele wereld hervormingen van marijuanawetten komen en cijfers langzaam binnen beginnen te rollen, wordt het erg gemakkelijk om te zeggen dat binnenkweek geen milieuvriendelijke business is.

Gelukkig zijn er een paar manieren om de genoemde problemen op te lossen. Eén is om de gewassen naar buiten te plaatsen. Ga terug naar de wortels. Laat de zon voor de verlichting zorgen en de wind kan de airconditioning zijn. Helaas, is dit voor velen geen optie. Met een groot aantal landen die nog moeten overwegen om het te legaliseren, blijven voor de telers kwesties als het verbergen van de gewassen bestaan. De andere oplossing voor het probleem is ook afhankelijk van de zon, maar op een andere manier. Wij hebben het uiteraard over zonnepanelen.

Experimenteren met setups

Kweekruimtes aangedreven door zonne-energie zijn niets nieuws. Het probleem met dergelijke kweekruimtes was kostenefficiëntie, maar aangezien zonnepanelen goedkoper en energiezuiniger worden, wordt dat probleem langzamerhand een non-issue. Een andere factor waarom kweekruimtes met zonne-energie niet op gang komen, is de onbekendheid met een dergelijke setup voor de teler. Een persoon die serieus bezig is met kweken gebruikt liever beproefde methoden, dan experimenteren met opstellingen waarover informatie schaars is. Er is weliswaar weinig ruimte voor experimenten voor een gemiddelde teler, aangezien falen kan leiden tot schade aan gewassen en bijgevolg financiële verliezen.

In de afgelopen 8 jaar is de productie van hernieuwbare energiebronnen toegenomen, dit is grotendeels te wijten aan hoge productieniveaus in China. Tegelijkertijd, maakt de technologische vooruitgang hernieuwbare energiebronnen gestaag meer rendabel in nog meer scenario's. Maar vanwege de manier waarop zonne-energie werkt, het voeden van de gebruikelijke natriumdruk lampen, gebruikt in kweekruimtes kunnen deze een beetje een probleem opleveren. Het zou heel wat energie-opslag vereisen. Wat betekent tonnen accu’s die ruimte nodig hebben. Overschakelen naar LED of spaarlampen zou veel van dit gedoe verlichten, maar welke zichzelf respecterende kweker is bereid om van de ene op de andere dag over te schakelen naar LED of spaarlampen? Nou, het maken van een kruising-setup - één die gebruik maakt van zowel de normale elektriciteit als zonne-energie - is een uitstekende oplossing voor dit probleem, met behoud van veel van de voordelen die komen met hernieuwbare energie. De elektriciteitsrekening zal zeker nog dalen.

Voor degenen die niet willen genoegen met minder dan een kweekruimte volledig op zonne-energie, is er nog hoop, dankzij innovatie op het gebied van de opslag van elektriciteit. Vandaag zijn er accu’s die zo veel als 10kWh bieden en kunnen worden opgeladen door hernieuwbare energiebronnen. Ze kunnen ook worden opgeladen met behulp van elektriciteit uit het huis tijdens voordelige uren, om te gebruiken tijdens uren met hoge vraag, dus het kan ook worden gebruikt in de kruising-setup. De accu kan worden gekoppeld in sets van maximaal negen eenheden voor een extra kick, welke waarschijnlijk voor 2 uur een Boeing zou kunnen laten vliegen, maar ... dit kunnen we natuurlijk niet garanderen. Een goed voorbeeld van een kwalitatieve, high-end zonne-batterij zou Tesla zijn, een uitvinding die ongeveer een jaar geleden op de markt is geïntroduceerd.

De uitbetaling

Volledig groen gaan in een kweekproces is niet een goedkope beslissing. Je kunt je voorstellen dat een 10kWh batterij geproduceerd door Tesla niet goedkoop is en niet zomaar overal verkocht wordt, terwijl zonnepanelen ook nog steeds een gat in je zak kunnen branden, maar de prijzen kunnen variëren afhankelijk van het land. Als we aannemen dat we 2kW nodig hebben voor onze 0,6 bij 0,6 meter kweekruimte, en de panelen gemiddeld $ 7 per watt kosten, is dat $14.000. De prijs wordt hoger naarmate de kamer groter wordt. De Tesla batterij wordt voor ongeveer $3.500 verkocht, en slechts eentje kopen zal niet genoeg zijn. Maar een belangrijk ding moet hier worden opgemerkt: dit zijn eenmalige kosten. Zodra de panelen worden vastgelegd, betalen ze voor zichzelf. Er zijn geen onderhoudskosten (afgezien van incidentele ruitenreiniger en schoonmaakmiddelen) en de panelen hoeven niet te worden verwisseld. Een klein percentage van efficiëntie vermindering wordt per jaar verwacht, maar met 0,5% is dit verwaarloosbaar, temeer daar na 25 jaar van gebruik van de fotovoltaïsche wordt het een constante 80% van het oorspronkelijke rendement. Het vreemde hiervan is dat sommige panelen zelfs beter presteerden dan hun oorspronkelijke fabrieksspecificaties na die periode. De accu zal echter moeten worden veranderd aangezien de capaciteit vermindert vanaf de eerste dag, niet lineair natuurlijk, maar na 5 jaar wordt het verlies aan capaciteit steeds meer merkbaar. Als geld de reden is om niet met dit idee door te gaan, houd dan in gedachte dat de kosten van elektriciteit deze bedragen kunnen bereiken in slechts een paar jaar, ook weer afhankelijk van de omvang van de operatie.

Rekening houdend met de kosten van de setup voor een dergelijke operatie, kan het rendement worden behaald in 3 tot 4 jaar, en naarmate de tijd verstrijkt, en meer vooruitgang op het gebied ontstaat, blijft die tijd verkorten. Stel je voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over de energierekening; geen extra generator nodig hebt voor het hoge verbruik om verdenking te voorkomen. Maar stel je ook voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over de CO2 voetafdruk van jouw joint. Alles bij elkaar genomen, vereist het opzetten van een volledig zelfvoorzienende kweekruimte zorgvuldige planning en logistiek, en zeker aanzienlijk wat geld om te beginnen. Telers die al een setup hebben die voor hen werkt en die geen hernieuwbare energiebronnen gebruiken, zijn waarschijnlijk beter af om langzaamaan over te stappen, aangezien cold turkey gaan van normale elektriciteit een zeer stressvolle bedoening kan zijn, met name voor grotere operaties. Maar voor de telers die een nieuwe setup ontwikkelen, zouden zonne-panelen zeker in overweging moet worden genomen, want laten we eerlijk zijn: zelfvoorzienende kweekruimtes zijn zeker de toekomst van binnenkweek.

 

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken