Blog
Binnenteelt vs. Buitenteelt Cannabis
2 min

Binnenteelt Vs. Buitenteelt: De Voor- En Nadelen

2 min

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen het binnen en buiten kweken van cannabis. Weten wat deze verschillen zijn, kan jou helpen bepalen wat het beste voor je is.

De beslissing over het binnen of buiten kweken van je cannabis is een hele belangrijke. Gelukkig is er geen goed of fout antwoord. Waar jij besluit je wiet te kweken, hangt helemaal af van jouw omstandigheden en welke situatie het beste bij je past. Laten we dus eens dieper duiken in de voor- en nadelen van beiden.

BUITEN

Extérieur

Het buiten kweken van cannabis wordt beschouwd als de meest natuurlijke manier om een gewas te telen, zoals Moeder Natuur het bedoeld heeft. Als je buiten cannabis teelt, moet je rekening houden met het feit dat dit ergens moet worden gedaan waar de planten niet opgemerkt zullen worden, 8 uur zonlicht krijgen, dichtbij een waterbron staan en wekelijks toegankelijk zijn.

Voordelen:

 • Het is de meest eenvoudige manier om cannabis te kweken, omdat veel voedingsstoffen en vocht worden geleverd en aangevuld door de kweekomgeving zelf (hoewel je soms wat extra voeding zal moeten geven).

 • Een buitenteelt resulteert in veel grotere planten, wat ook een grotere oogst betekent. Dit komt omdat buiten gekweekte cannabis meestal alle ruimte heeft om te groeien en alle zonlicht die het nodig heeft om te floreren. Direct zonlicht kan tot 1000 Watt per vierkante meter leveren, wat vaak veel hoger is dan de indoor tegenhanger.

 • Het is goedkoop! Je hebt eigenlijk alleen water nodig. Je hoeft geen lampen of ventilatiesystemen te kopen en er is geen elektriciteit nodig. Je kan natuurlijk veel geld steken in je buitenteelt, maar het is niet noodzakelijk zoals in de binnenteelt.

 • Veel mensen geloven dat de cannabis, die onder de zon wordt gekweekt, beter smaakt dan de cannabis uit de binnenteelt.

Nadelen:

 • Je cannabis is overgeleverd aan de elementen en kan worden vernietigd door storm, sterke wind of regen. Dit kan worden vermeden als je buiten in potten teelt, zodat de potten naar binnen kunnen worden gehaald bij slecht weer, maar dit doet het voordeel van genoeg ruimte weer teniet. Je kan meer lezen over de voor- en nadelen van het gebruik van potten in vergelijking met teelt in de open aarde in ons blog artikel.

 • Buiten telen is waarschijnlijk minder praktisch voor iemand die in de stad woont of een ander bebouwd gebied.

 • Als je niet dichtbij een waterbron teelt, dan moet je het water zelf naar de lokatie brengen tijdens droge perioden.

 • Als je lokatie niet goed is uitgedacht, loop je het risico op ontdekking door voorbijgangers of, nog erger, dieven.

 • Naast de weerelementen of het risico op diefstal, is buiten geteelde cannabis ook vatbaarder voor schade door ziektes, plagen en dieren.

 • Omdat er geen controle is over de lichturen, zal de kweektijd meestal langer zijn (maar de planten worden ook groter).

 • Afhankelijk van waar je woont, levert een buitenteelt vaak maar een oogst per jaar op, tenzij je een autoflowering strain gebruikt.

BINNEN

Binnen

Binnen cannabis kweken wordt door velen als praktischer en discreter beschouwd, zeker door diegenen die in de stad wonen. Om binnen te kweken, heb je een plek nodig met elektriciteit en water en genoeg ruimte om een of twee planten te kweken. Het doel van een binnenteelt is het creëren van een stabiele en beheersbare kweekomgeving.

Voordelen:

 • Het grootste voordeel van een binnenteelt is volledige controle over de omgeving. Je kan verlichting, temperatuur, water, luchtvochtigheid en CO2 niveaus relatief gemakkelijk beheren. Het is ook veel gemakkelijker om de kweekruimte vrij te houden van ongedierte en ziektes.

 • Controle over de verlichting betekent dat de kweektijd korter kan zijn, omdat jij bepaalt wanneer de bloeiperiode begint.

 • Een goed uitgedachte binnenteelt met voldoende verlichting is veel discreter dan het kweken in je tuin.

 • Er kan het hele jaar door cannabis worden gekweekt.

 • Veel mensen geloven dat binnen geteelde cannabis krachtiger en kwalitatief beter is.

Nadelen:

 • Als je binnen wil kweken, heb je vaak te maken met hoge kosten om op te starten, omdat je alle benodigde apparatuur moet kopen.

 • Je hebt te maken met hogere elektriciteitsrekeningen.

 • Een binnenteelt vraagt meer aandacht en onderhoud dan een buitenteelt, omdat vocht en voedingsstoffen niet vanzelf worden aangevuld, maar sommigen vinden deze extra controle echter een voordeel.

 • Ventilatie en filters moeten worden onderhouden om discretie te verzekeren.

Als je piekert over je kweekomgeving zijn er dus veel zaken om rekening mee te houden en de uiteindelijke beslissing zal grotendeels afhangen van jouw eisen en wensen. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je van de ervaring geniet. Hobby kweken is extreem lonend, zeker als je de resultaten van je moeite ziet!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken