Blog
Grond Vs. Potten
3 min

Buiten Cannabis Telen: De Grond Vs. Potten

3 min

Grond of potten? Het is een vraag die veel beginnende buitenkwekers bezighoudt. Het draait allemaal om jouw behoeften, dus we benoemen de voor- en nadelen van beiden.

Als het gaat om de buitenteelt, wordt eigenlijk automatisch aangenomen dat dit in de grond moet. Veel kwekers zullen hun cannabis plant echter liever in een pot kweken dan in de open aarde, waardoor wat veelzijdigheid wordt geboden. Een beslissing nemen over potten of de grond kan lastig zijn en zal volledig afhangen van je eisen. We noemen de voor- en nadelen van beiden.

DE GROND

Cannabis In De Grond Kweken

Plus black symbol_1  Voordelen

Cannabis direct in de grond stoppen, is de meest traditionele methode om buiten cannabis te kweken. Het is zoals de natuur het bedoeld heeft en het biedt diverse voordelen. De eerste, en belangrijkste, is dat de cannabis plant alle ruimte, vocht en voedingsstoffen uit de bodem kan onttrekken. Hierdoor kan de plant floreren en enorm hoog worden, waarbij potenties worden bereikt die je maar zelden ziet als je in een pot of binnen kweekt.

Dit leidt tot het volgende voordeel: Minder onderhoud. De natuurlijke niveaus van voedingsstoffen en vocht uit de bodem en de onbeperkte ruimte, waardoor de cannabis wel uit moet dijen om meer te vinden, houdt in dat je niet zo vaak hoeft bij te springen met extra voeding. Het is waarschijnlijk wel nodig, maar lang niet zoveel als wanneer je in potten kweekt, wat helpt de kosten laag te houden. Als je op open aarde kweekt, zal je cannabis ook zelden last krijgen van ruimtegebrek, terwijl kwekers die kiezen voor potten soms moeten transplanteren als ze onjuiste berekeningen hebben gemaakt.

Gerelateerd artikel

Kweek Je Wiet Het Best In Aarde, Kokos Of Hydrocultuur?

Minus symbol%20(1)  Nadelen

Een heel groot nadeel van het kweken in de grond is dat je geen kant meer op kan nadat je geplant hebt; je kan je plant niet oppakken en verplaatsen zonder graafwerk en serieuze stress voor je plant. Dit betekent dat je cannabis moet weerstaan wat de elementen erop af sturen, zoals storm, hagel en zware regen, die allemaal een verwoestend effect kunnen hebben op je gewas. Dit betekent dat je andere stappen moet zetten als er een weeralarm is afgekondigd, zoals zorgen voor beschutting rondom de plant, om haar veilig te houden. Ook moet in de juiste tijd van het jaar worden geplant, om optimaal licht te verzekeren. Dit is niet zo belangrijk als je een pot kan optillen en kan verplaatsen in de tuin.

Cannabis, die direct in de grond is geplant, kan ook enorm groot worden, onbeheersbaar groot. Hoewel dit ook een grote oogst betekent, kunnen gigantische cannabis planten, die over het hek hangen, de aandacht trekken van bijvoorbeeld nieuwsgierige buren.

Tot slot zal het planten in de grond je minder controle geven over de bodemkwaliteit. Het is natuurlijk mogelijk om je kweeklocatie uit te graven en opnieuw te vullen met de aarde van je keuze, maar de optimale balans van je aarde kan nog steeds aangetast worden door regenwater en andere factoren, tenzij je letterlijk een barrière plaatst tussen je nieuwe aarde en de oude (wat dan weer het punt van het kweken van cannabis in de grond teniet doet). Het is enorm lastig de aarde optimaal gebalanceerd te houden. Het kan wel worden gedaan, maar het is niet makkelijk.

POTTEN

Cannabis In Potten

Plus black symbol_1  Voordelen

Buiten cannabis kweken in potten biedt je de polair tegenovergestelde voor- en nadelen van het direct in de aarde kweken. Het kweken in een pot biedt je bijvoorbeeld een enorme veelzijdigheid als het gaat om transport. Je kan je cannabis verplaatsen in je kweekgebied, waardoor je kan verzekeren dat je plant altijd genoeg zon krijgt. Je kan je plant ook naar een schuilplaats brengen als het weer slecht wordt.

Een ander voordeel van het kweken van cannabis in een pot is dat de pot kan worden gebruikt om de groeisnelheid te beheren. De grootte van je plant is afhankelijk van het gebruikte formaat van de pot, omdat de ruimte op een gegeven moment beperkt raakt. Dit kan een enorm voordeel zijn als geheim blijven van belang is, omdat je plant niet te groot kan worden. Als je je plant zo groot mogelijk wil kweken, kan je nog steeds een gigantische pot gebruiken om haar alle ruimte te bieden, terwijl je nog wel van de andere voordelen geniet van het kweken in een pot.

Tot slot zal het kweken in potten je in staat stellen de kwaliteit van de aarde te beheren. Je kan je eigen, perfecte mix samenstellen zonder zorgen over besmetting uit andere bronnen, wat inhoudt dat de pH, voedingsstoffen en vocht tot in de puntjes beheerd kunnen worden.

Minus symbol%20(1)  Nadelen

In staat zijn je cannabis te transporteren en verplaatsen, is natuurlijk geweldig. Wat echter niet zo geweldig is, is het gemak waarmee anderen dit kunnen doen. Je cannabis in een pot plaatsen, maakt haar veel kwetsbaarder voor diefstal door louche types. Het is niet zo'n zorg als je teelt goed verstopt is en je niemand iets verteld hebt.

Hoewel het beperken van de groei van je cannabis een voordeel kan zijn, kleven er ook nadelen aan als je dit niet goed doet. Het kiezen van een te kleine pot kan resulteren in kleinere oogsten dan bedoeld.

Tot slot vraagt een pot-gekweekte cannabis plant meer aandacht en onderhoud, omdat ze niet diep kan wortelen en de voedingsstoffen en vocht uit de omgeving kan halen, zoals een cannabis plant in de grond dat wel kan. Dit betekent dat je regelmatig voeding moet toedienen en het pH niveau moet controleren.

 

Zoals je hebt kunnen lezen, kleven er diverse voor- en nadelen aan zowel het direct in de grond kweken, als het gebruik van potten in de buitenteelt. Er is geen goed of fout antwoord; het draait allemaal om wat het meest belangrijk voor jou is, waarna je kan doen wat bij je behoeften past. We hopen dat dit artikel geholpen heeft!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken