Blog
Aarde, Kokos Of Hydrocultuur
5 min

Kweek Je Wiet Het Best In Aarde, Kokos Of Hydrocultuur?

5 min

Aarde, kokosvezels of hydrocultuur? Hoe kun je het beste wiet kweken? Hier bespreken we de verschillende mediums die je kunt gebruiken om cannabis te kweken, evenals de voor- en nadelen van elk.

Het kweken van cannabis is vrij gemakkelijk te leren. Toch is deze kunstvorm lastig onder de knie te krijgen. Een fundamenteel aspect van elk kweekproject is het medium. En het aantal opties is enorm. Denk aan aarde, kokos of op water gebaseerde voedingsoplossingen (hydrocultuur). Elk kweekmedium kent unieke voor- en nadelen.

WAT IS EEN KWEEKMEDIUM VOOR CANNABIS EN WAAROM IS HET BELANGRIJK?

WAT IS EEN KWEEKMEDIUM VOOR CANNABIS EN WAAROM IS HET BELANGRIJK?

In het kweekmedium, of het substraat, ontwikkelen je wietplanten hun wortels. Het meest gebruikte medium is aarde, maar je kunt voor andere opties kiezen. Denk bijvoorbeeld aan kokosvezel, steenwol, kleikorrels of perliet.

Bij sommige kweekmethoden, vereisen je plantenwortels helemaal geen traditioneel substraat. Bij een hydrocultuuropstelling hangen de wortels bijvoorbeeld direct in een voedingsoplossing.

Het punt is dat cannabis prima groeit, zolang de wortels maar toegang hebben tot water, zuurstof en de juiste voedingsstoffen. Er is geen pasklare oplossing als het gaat om je medium of kweekmethode. Aan elke optie kleven voor- en nadelen. Jouw keuze hangt af van verschillende factoren. Om je te helpen bij deze beslissing, bespreken we hier de verschillen tussen het kweken in aarde, kokos en hydrocultuur.

WIET KWEKEN IN AARDE

Wiet Kweken In Aarde

Het kweken van wiet in aarde is de meest vergevingsgezinde methode. Bovendien is het ook de meest natuurlijke; zoals Moeder Natuur het bedoelt. De wortels van je planten halen de benodigde voedingsstoffen uit de aarde. De kweker verrijkt deze aarde met extra voedingsstoffen, afhankelijk van de bodemkwaliteit.

Een pluspunt van kweken in aarde is dat het makkelijk en eenvoudig is. Goede aarde is overal te koop. Daarnaast heb je slechts een pot en wat kwaliteitszaden nodig. Sommige kwekers menen dat je de lekkerste wiet krijgt als je op aarde kweekt, vooral als je dat biologisch doet. Maar de opbrengst is mogelijk niet zo groot als bij hydrocultuur of kokos.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Aarde

VOOR- EN NADELEN VAN AARDE

Voor- En Nadelen Van Aarde

De populariteit van kweken op aarde komt niet uit de lucht vallen. Het is niet alleen de meest beproefde methode, maar ook de makkelijkste en meest toegankelijke. Dit substraat is de eerste keuze voor beginners, de meeste biologische kwekers en guerrillakwekers. Hoogwaardige aarde bevat meestal voldoende voedingsstoffen om je planten door het grootste deel van de vegetatieve fase te helpen. Daarmee bespaar je op voeding en meststoffen. Omdat aarde zichzelf corrigeert, is het bovendien meer vergevingsgezind voor wat betreft de pH-waarde. Daarnaast prefereren kwekers de smaak van wiet uit aarde boven andere wiet.

Aan de andere kant blijven in aarde gekweekte planten vaak langer in de vegetatieve fase. Ook is de opbrengst kleiner. Daarnaast duurt het langer voordat planten tekenen vertonen van ziekten of tekorten. Hier moet je dus goed op letten. Ook hopen mineraalzouten zich gemakkelijk op in aarde. Het is daarom noodzakelijk je substraat te spoelen om voedingsblokkades en andere problemen te voorkomen. Het vinden van top kwaliteit aarde is niet onmogelijk, maar als je aarde gebruikt die slecht draineert, is je kweekproject al praktisch mislukt voor deze begonnen is.

Voordelen
Nadelen
✅ Kweken in aarde is eenvoudig en geschikt voor beginners. ❌ Kweken in aarde gaat vaak traag en de opbrengst is lager.
✅ Goede aarde bevat vaak voldoende voedingsstoffen voor de vegetatieve fase. ❌ Verhoogde kans op plagen, schimmels en ziekten.
✅ Aarde is meer vergevingsgezind voor wat betreft de pH-waarde. ❌ Voedingszouten hopen zich op, waardoor "spoelen" noodzakelijk is.
✅ In aarde gekweekte cannabis smaakt mogelijk beter. ❌ Het duurt langer voordat planten tekenen van problemen vertonen.
✅ Biologische kweek in aarde is de meest authentieke manier. ❌ Niet alle aarde is optimaal voor cannabisplanten.

WIET KWEKEN IN KOKOSVEZELS

WIET KWEKEN IN KOKOSVEZELS

Het kweken van wiet in kokosvezels is een soort middenweg tussen aarde en hydro. Je geniet van de voordelen van beiden, maar hebt geen uitgebreide hydrocultuuropstelling nodig (pompen, tank, etc.).

Net als perliet, kleikorrels of vermiculiet zijn kokosvezels een zogenaamd inert groeimedium. Dit betekent dat het zelf geen voedingsstoffen bevat. Je gebruikt het als structurele ondersteuning. Als je kweekt op kokos, start je direct met het toedienen van voedingsstoffen.

Vaak gebruiken kwekers niet uitsluitend kokosvezels bij het kweken van wiet, maar ook wat perliet. Deze aanvulling maakt het substraat luchtiger en verbetert de drainage. Hiermee stimuleer je de ontwikkeling van wortels en dus ook de gezonde groei van cannabisplanten.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Kokosvezel

VOOR- EN NADELEN VAN KOKOSVEZELS

Voor- En Nadelen Van Kokosvezels

Met kokosvezels heb je het beste van beide werelden. De planten groeien bijna net zo snel als in hydrocultuur, met vergelijkbare opbrengsten. Toch geniet je van het gemak van kweken in aarde. Bovendien houd je zelf de controle over voedingsstoffen en pH-waarde. Het vezelachtige materiaal ondersteunt de wortels. Kokos is een hernieuwbare bron die milieuvriendelijker is dan aarde. Het wordt vaak vermengd met perliet of zelfs met aarde om een ideale mix te creëren voor cannabisplanten.

Het nadeel van kokos is dat het veel vatbaarder is voor problemen met de pH of voedingsstoffen als gevolg van over- of onderbemesting. Een natuurlijke eigenschap is dat het magnesium en calcium onttrekt. Onthoud dat je je substraat extra moet aanvullen met deze voedingsstoffen. Over het algemeen begin je direct met het toedienen van voeding. Het is dus aan jou om de correcte hoeveelheden en de frequentie te bepalen. Voor de verkoop zijn kokosvezels vaak geweekt in zout water of behandeld met chemicaliën. Spoel je substraat dus altijd voor gebruik. Tot slot is kokos online eenvoudig te bestellen, maar het is niet altijd te koop in lokale winkels.

Voordelen
Nadelen
✅ Planten groeien (bijna) even snel als in hydrocultuur. ❌ Problemen met de pH-waarde en voeding zijn mogelijk.
✅ De opbrengsten zijn uitstekend. ❌ Kokos heeft de neiging om magnesium en calcium te onttrekken.
✅ Je hebt volledige controle over de voedingsstoffen en de pH-waarde. ❌ Mogelijk moet je je substraat spoelen voor gebruik.
✅ Zo gemakkelijk als aarde, zo productief als hydro. ❌ Je moet direct voedingsstoffen toedienen.
✅ Kokosvezels zijn een hernieuwbare grondstof. ❌ Kokos is niet overal te koop.

WIET KWEKEN IN HYDROCULTUUR

WIET KWEKEN IN HYDROCULTUUR

Als je cannabis kweekt in een hydrocultuuropstelling, is water het belangrijkste groeimedium. De wortels van je plant hangen in een donkere container of een inert kweekmedium dat geschikt is voor hydrocultuur. De wortels ontvangen druppelsgewijs een voedingsoplossing op basis van water. Deze kweekmethode heeft veel voordelen, zeker als het gaat om controle. Nadelen zijn er uiteraard ook.

Er bestaan verschillende methodes. Deze onderscheiden zich van elkaar op basis van het gebruikte, inerte groeimedium en de toediening van voedingsstoffen. In sommige systemen hangen de wortels direct in het water. Maar er bestaan ook opstellingen waar planten in steenwol, kleikorrels of perliet zitten. Water en voedingsstoffen worden hieraan toegediend.

Hydrocultuuropstellingen variëren van vrij eenvoudig tot uitgebreid. Vaak vind je een tank voor water en voedingsstoffen, pompen, druppelaars en speciale hydrocultuur potten.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Hydrocultuur

VOOR- EN NADELEN VAN HYDROCULTUUR

VOOR- EN NADELEN VAN HYDROCULTUUR

Hydrocultuur associëren we vaak met kwekers met veel expertise. Met deze systemen heb je volledige controle over de pH-waarde en de voedingsstoffen. Bij een succesvolle setup zijn versnelde groei en enorme opbrengsten de resultaten. Er is namelijk geen buffer van aarde die de aanvoer van voedingsstoffen naar de wortels belemmert. Daarnaast behoren zorgen over bodemziekten of plagen tot het verleden. Eventuele problemen ontdek en verhelp je snel en planten herstellen vlotter.

Tegelijkertijd is een groeiachterstand mogelijk als je problemen met de pH of voeding niet snel aanpakt. Ook zijn ziekten in het water nog steeds een bedreiging voor je gewas. Bovendien is biologisch kweken moeilijk, omdat je zelf aanvullende voedingsstoffen toedient. Mogelijk beïnvloedt dit ook de smaak. Tot slot zijn deze systemen relatief duur en complex in onderhoud. Dit maakt hydro niet geschikt voor beginners.

Voordelen
Nadelen
✅ Met hydrocultuur heb je volledige controle. ❌ Ingewikkelder (en duurder) dan aarde.
✅ Planten groeien snel en zijn productief. ❌ Laat weinig ruimte over voor fouten.
✅ Er is minder voeding nodig. ❌ Biologisch kweken is lastig.
✅ Geen risico bodemziekten of -plagen. ❌ Ziekten in het water vormen nog altijd een bedreiging.
✅ Planten herstellen sneller. ❌ Mogelijk smaakt de wiet minder lekker.

OVERZICHT EN VERGELIJKING VAN DE VERSCHILLENDE MEDIUMS

OVERZICHT EN VERGELIJKING VAN DE VERSCHILLENDE MEDIUMS

We hopen dat bovenstaande handleiding leidt tot een beter begrip van de verschillende groeimediums en dat dit de keuze vergemakkelijkt. Onthoud dat geen enkel medium "ideaal" is. Het komt echt neer op persoonlijke voorkeur, middelen en je doelen als kweker.

Overweeg aarde als:

 • je nog niet zeker bent van je vaardigheden;
 • je op biologische wijze wilt kweken;
 • je flexibiliteit wenst voor wat betreft je tijdsinvestering;
 • je vindt dat wiet uit aarde lekkerder smaakt.

Overweeg kokosvezels als:

 • je het beste van beide werelden wilt;
 • je de volledige controle wilt over de voedingsstoffen en de structurele ondersteuning van kokos;
 • je hydrocultuur wilt proberen, maar liever eerst op veilig speelt.

Overweeg hydrocultuur als:

 • je de absolute controle wilt;
 • je graag de benodigde tijd en moeite investeert;
 • je zeker bent van je vaardigheden;
 • je grotere opbrengsten wilt in de kortst mogelijke tijd.

Happy growing!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken