Alles Wat Je Weten Moet Over Het Kweken Van Cannabis Op Rockwool

Cannabis Op Rockwool Kweken

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Dit is de ultieme gids voor het kweken van cannabis op Rockwool; van kieming tot prachtige kogelronde toppen. Laat je niet uit het veld slaan door dit alom bejubelde substraat voor hydroponie.

CANNABIS OP ROCKWOOL KWEKEN

Rockwool, steenwol of minerale wol is al decennialang het meest gebruikte substraat voor hydrocultuur. Het is allemaal begonnen in de reguliere hydroponische tuinbouw, maar het medium bleek al snel een uitstekend kweekmedium voor allerlei plantensoorten. Het heeft dan ook niet lang geduurd voordat de methode oversloeg naar de cannabiswereld.

"Rockwool" is een merknaam die al snel de algemene term werd voor soortgelijke producten. Net zoals Cellotape en Aspirine, wat ook merknamen zijn, wordt de naam gebruikt om items te beschrijven die onder dezelfde noemer vallen. Vaak wordt het geschreven met een kleine letter "r" - tot grote frustratie van de merkhouders.

Rockwool werd in de jaren '30 voor het eerst commercieel door een Deens bedrijf geproduceerd. Het is een industriële methode om peleharen te produceren, die ontstaan als er wind door gesmolten lava giert.

Bij de kunstmatige productie ervan, wordt er lucht geperst door een stroom gesmolten basaltslak. De "wol" die dat oplevert, wordt vervolgens in verschillende dichtheden geperst, voor uiteenlopende gebruiksdoeleinden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor geluids- en warmteisolatie en omdat er verschillende dichtheden zijn, is het ook ideaal om er hydroponisch planten op te kweken.

Vanwege het modulaire karakter van steenwol, hoeft het wortelstelsel van planten niet verstoord te worden. De kleinere blokjes passen makkelijk in het volgende grotere blok, enzovoort. Doorgaans vormen ze uiteindelijk een grote lap met daarin meerdere planten. Steenwol is bijzonder absorberend en houdt water goed vast. En omdat de structuur zo los is, zijn de wortels in staat bijna onbelemmerd te groeien. Dat levert bijzonder efficiënte planten op. Met de volgende toptips voor het kweken op steenwol maak je van je volgende binnenkweek een doorslaand succes.

1. VOORBEREIDING

Cannabis Op Rockwool Kweken: Voorbereiding

Voordat je er cannabis op gaat kweken, zou je steenwol eerst moeten stabiliseren en voorbereiden. Onbehandeld, bedraagt de pH-waarde 7, maar dat is te alkalisch voor het kweken van wiet. Het heeft daarbij geen natuurlijke buffers, zoals aarde of potgrond. Als een substraat te alkalisch is, nemen planten voedingsstoffen slecht op, met name essentiële elementen als calcium en magnesium.

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

Week de steenwol 24 uur in een voedingsvloeistof met een gecorrigeerde pH-waarde van 4,5 en een EC-waarde van 0,4 tot 0,5. Dit geeft de jonge plantjes een robuuste start, zonder voedingstekorten.

Om te controleren of je steenwol met de juiste pH-waarde gecorrigeerd is, dompel je het in een voedingsstoffenoplossing met een pH van 5,5. Contoleer het vocht dat eruit loopt met een pH-meter. Als dit ook een pH-waarde heeft van 5,5, is je substraat klaar voor gebruik. Mocht de waarde nog te hoog zijn, dompel het dan weer onder en test het na een paar uur opnieuw.

2. HET KIEMPROCES

Cannabis Op Rockwool Kweken: HET KIEMPROCES

Als je op steenwol gaat kweken, zijn er geen specialistische ontkiemtechnieken vereist. Zaden laten kiemen tussen natte papieren zakdoekjes werkt prima. Plaats je zaadjes op een bord tussen twee natte, opengevouwen papieren zakdoekjes en zet er een omgekeerd bord bovenop. Zet dat weg op een donkere warme locatie, tot de wietzaadjes openbarsten en de penwortels tevoorschijn piepen.

Plaats de pas gekiemde zaadjes in het voorbereide blokje steenwol en zet dat onder kweeklampen voor de vroege groeiperiode. De weldoorvoede kiem komt snel tevoorschijn, waarna de kiemlobben de zaadschillen afwerpen. Kort daarop volgt het eerste paar echte bladeren.

Zodra je zaailingen zich goed in hun kleine blokjes steenwol hebben gevestigd, mogen ze verhuizen naar de volgende goed voorbereide blokjes. Beschadig de zichtbare worteltjes niet en druk voorzichtig het kleine blokje in het grotere. Zorg ervoor dat het precies past en er geen loze ruimte tussen zit. Nu zijn je planten klaar voor het volle kunstlicht in de kweekruimte.

3. HET LATEN WORTELEN VAN KLONEN

Cannabis Op Rockwool Kweken: Het Laten Wortelen Van Klonen

Het laten wortelen van klonen op steenwol werkt net als andere methoden, zoals Jiffy, veenmos en kokosvezel.

Zet je klonen in goed voorbereide blokjes steenwol (zoals hierboven beschreven). De blokjes zouden vochtig moeten zijn, maar niet zeiknat, om wortelrot en traag aangroeiende wortels te voorkomen.

Plaats je klonen in een vochtig leefklimaat, zoals op een schaal met een koepeldeksel en besproei ze af en toe met een beetje water. Als ze eenmaal aangeslagen zijn, verlaag je een aantal dagen de vochtigheidsgraad. Vervolgens verwijder je de overkapping om ze te laten harden voordat je ze verhuist.

4. KWEKEN OP ROCKWOOL

Cannabis Kweken Op Rockwool

Een automatisch irrigatiesysteem is uitstekend voor steenwol. Het materiaal absorbeert als een spons en geeft voedingstoffen gelijkmatig af aan het wortelstelsel voordat ze de bodem bereiken. Dit maakt steenwol het ideale substraat voor hydroponie. Handmatig bewateren mag ook, maar je moet dan wel meerdere malen per dag je kweekhok induiken en uitkijken voor overbewatering.

De planten moeten in een ondiep laagje water met voedingsstoffen staan van 2-3mm diep. De alleronderste laag steenwol zou redelijk doordrenkt moeten zijn, terwijl de bovenste lagen droger moeten zijn.

De lagere wortels halen hun voeding uit het laagje voedingsstoffenoplossing. De hogere wortels zijn echter blootgesteld aan vochtige lucht en alle zuurstof die ze nodig hebben voor een gezonde uitwaseming. Steenwol zou niet zo nat als een spons moeten zijn, want dat is het equivalent van ondergedompelde wortels. En daardoor leggen planten geheid het loodje.

Steenwol is ook voor een diepwaterkweek in te zetten. Er bouwen zich daarbij weinig zouten op, omdat tijdens elke waterbeurt de verse oplossing het zout eruit forceert en er meer verse zuurstof in trekt. Let tijdens alle stadia goed op tekenen van voedingsstoffentekorten en pas de voedingsstoffen zo nodig aan.

5. GROEIPERIODE

Cannabis Op Rockwool Kweken: GROEIPERIODE

De pH-waarde van de steenwol is afgesteld op 5,5 en de EC bedraagt 0,4-0,5. Tijdens de vroege groeiperiode, als de plantjes nog klein zijn, irrigeer je tweemaal daags één minuut met een voedingsstoffenoplossing van 60-70ml. Eenmaal als de lampen aanfloepen; de andere keer halverwege de lichtcyclus. Dit stimuleert de wortelgroei en voorkomt een teveel aan water.

Controleer je planten tijdens de groeiperiode op hun behoefte aan voedingsstoffen en voer de hoeveelheid op als ze groter worden. Volg dit schema tot de eerste week van de bloeiperiode.

6. BLOEIPERIODE

Cannabis Op Rockwool Kweken: BLOEIPERIODE

• Week 1

Schakel over op bloeivoeding en verhoog de pH-waarde in een week, stapsgewijs van 5,5 naar 5,8-5,9.

• Week 2 & 3

Verhoog de EC naar 0,8-0,9 en de pH-waarde naar 6. Geef in plaats van dagelijks tweemaal, driemaal water. Irrigeer twee minuten als de lampen ontbranden, de tweede keer een minuutje lang en zes uur later en voordat de lampen uitgaan nog een minuut.

• Week 4 & 5

Verhoog de EC naar 1-1,2 en laat de pH-waarde tussen de 6 en 6,2 schommelen. Daarmee stimuleer je de plant de voedingsstoffen volledig op te nemen. Geef nu viermaal per dag water. Irrigeer twee minuten aan het begin van de dag, na vier en acht uur licht een minuut en weer twee minuten voordat de lampen uitgaan.

• Week 6

Verhoog de EC naar 1,4 en laat de pH-waarde schommelen tussen 6 en 6,2. Geef nu zesmaal daags water. Irrigeer twee minuten aan het begin en het eind van de dag en regelmatig tussendoor een minuutje.

• Week 7

De EC mag nu omhoog van 1,4 naar 1,6-1,7 en de pH-waarde mag schommelen tussen 6 en 6,3. Blijf irrigeren zoals in week 6.

• Week 8

Zie week 7. Afhankelijk van de variëteit die je kweekt, mag je de EC verhogen naar 1,8.

• Week 9 & 10

De laatste weken van de bloeiperiode zijn aangebroken, al hangt dat een beetje van de variëteit af. Verlaag de EC zoveel mogelijk en houd een pH-waarde van 6,2 aan. De irrigatiefrequentie verandert niet, maar elke beurt zou nu twee minuten moeten duren.

Tijdens de laatste week zou je de cannabis grondig moeten spoelen, om de opgebouwde zouten uit het wortelstelsel te verwijderen. Hierdoor verbeter je de uiteindelijke aroma's en smaken van de toppen voor de oogst.

7. IS HET VERSTANDIG OM STEENWOL OPNIEUW TE GEBRUIKEN?

Cannabis Kweken Op Rockwool: Is Het Verstandig Om Steenwol Opnieuw Te Gebruiken?

Nee, niet echt. Als je steenwol opnieuw wilt gebruiken, gaat de kweek soms problemen vertonen door schommelende pH-waarden. Die is daarbij maar moeilijk onder controle te krijgen. Bovendien zit er plantaardig restmateriaal in, zoals wortelsliertjes en bladafval, wat gaat composteren en voor nog meer ellende zorgt.

Ben je koppig en wil je steenwol toch opnieuw gebruiken? Dan moet je eerst al dat plantaardige restmateriaal verwijderen. Stoom de steenwol vervolgens met een stoomreiniger of een behangafstomer; dergelijke apparaten bereiken 100°C of meer.

Het is verstandiger een nieuwe kweek op te starten met een vers substraat en het oude weg te gooien. Steenwol is echter niet biologisch afbreekbaar en mag niet zomaar op de storthoop. Het merk Rockwool heeft hier dan ook een technologie voor ontwikkelt, zodat het materiaal recyclebaar is.

Je bezoekt onze Nederlandse website.