Blog
Chemische vs. Natuurlijke Voedingsstoffen
4 min

Het Verschil: Synthetische Vs. Natuurlijke Meststoffen

4 min

Synthetische versus biologische meststoffen zijn altijd punt van discussie als het gaat om het kweken van cannabis. Laten we dus eens kijken naar de voor- en nadelen van beiden.

"Welke cannabis voedingsstoffen zijn het beste?", is een lastige vraag. Helaas is het korte antwoord: dat hangt ervan af. We proberen echter zo goed mogelijk de voors en tegens af te wegen van zowel natuurlijke als chemische voedingsstoffen. Vervolgens kun je zelf beoordelen welke meststoffen het beste werken in jouw kweekruimte.

Een mengsel van natuurlijke en chemische voedingsstoffen is ook mogelijk en wordt door de meeste binnen- en buitenkwekers geprefereerd. We kunnen de juiste voeding niet voor je afmeten, maar aan het einde van deze blog heb je een paar ideeën over hoe je een aangepast voedingsschema maakt voor je marihuana planten.

WAT ZIJN BIOLOGISCHE MESTSTOFFEN?

Wat Zijn Biologische Meststoffen?

Allereerst is het heel belangrijk dat je weet dat het woord "biologisch" voor meststoffen niet hetzelfde betekent als voor voedsel. Biologische meststoffen zijn producten die hun voedingsstoffen in natuurlijke vorm bevatten, zoals plantaardig en dierlijk afval, die ook minimaal bewerkt zijn. Dit betekent vaak dat ze meer natuurlijk zijn en meer vergelijkbaar met wat cannabis van nature in de bodem zou vinden, vergeleken met de zwaar bewerkte en geraffineerde synthetische meststoffen, die vaak gemaakt zijn van petroleum.

  • BINNEN

Voor de bodemkweker zijn natuurlijke stoffen dé manier om binnen of buiten te kweken. De meeste cannabis-specifieke aarde heeft een perfecte N-P-K-verhouding voor cannabis planten en voldoende voedingsstoffen voor de eerste 3-4 weken. Enzymen, nuttige schimmels en silica zijn vaak de enige vloeibare bestanddelen die de kweker nodig heeft in de vegetatieve fase.

  • BUITEN

De meeste ganja kwekers, zelfs als ze zaden direct in de modder van hun plantage stoppen, moeten de aarde van te voren perfectioneren. Hoewel sommige kwekers de tijd nemen om vloeibare natuurlijke meststoffen te mengen, doen velen dat niet, vooral niet wanneer het om een groot gewas gaat.

VOORDELEN VAN BIOLOGISCHE MESTSTOFFEN

Avantages  Een mogelijk beter eindproduct

Het allereerste grote voordeel van biologische meststof, als het gaat om cannabis, is het eindproduct. Alles wat je je cannabis voert zal uiteindelijk eindigen in de toppen, in de ene restvorm of de andere. En hoewel dit voor de cannabis zelf geen probleem is, kan dat misschien wel voor jou een probleem zijn. Het wordt vaak gedacht dat synthetische meststoffen de rook veel ruwer maken. Om deze reden wordt synthetisch bemeste cannabis vaak doorgespoeld voor de oogst, hoewel het onmogelijk is om alle "besmetting" te verwijderen. Dit is veel minder een zorg met biologische meststoffen, omdat ze geen chemische reststoffen achterlaten, wat volgens velen een zachtere smaak levert.

Avantages  Lagere opstartkosten

Een basis pak voedingsstoffen, een half dozijn plastic potten en een paar 50l zakken met aarde kost je minder dan €100. Simpele basis nutriënten en een paar stimulerende middelen zitten in de meeste box sets/bundel deals.

Avantages  Minder risico op overvoeden en opbouw van gifstoffen

Biologische meststoffen hebben de neiging hun voedingsstoffen enorm langzaam af te geven, waardoor het mogelijk is je cannabis teveel voeding te geven. Daarnaast laten ze niet vaak restzouten en zuren achter in de bodem, waarbij de opbouw van gifstoffen wordt voorkomen en de gezondheid wordt behouden.

NADELEN VAN BIOLOGISCHE MESTSTOFFEN

Inconvénients Ze zijn langzaam, soms te langzaam

De afgifte van voeding van een biologische meststof volgt de regels van de natuur en levert niet altijd zo snel als je het nodig hebt. Het is meer een lange termijn plan en zal zorgen voor een constante, trage afgifte.

Inconvénients Vaak ongeschikt voor hydroponics

Natuurlijke voedingsstoffen hebben de slechte eigenschap dat ze allerlei problemen veroorzaken in hydro systemen. Blokkades en verstoppingen zijn veelvoorkomende problemen. Een 100% natuurlijke voedingsstoffen hydro-kweek is lastig en de kans is groot dat je niet geweldige resultaten krijgt. Een mengsel van chemische en natuurlijke voedingsstoffen is het beste huidige compromis.

Inconvénients Wees op je hoede voor afzetterij

Er bestaan allerlei soorten milieuvriendelijke middeltjes, van simpele melasse producten tot exotische uitwerpselen van vleermuizen, die als 100% natuurlijke wonderextracten worden aangeprezen. Het beste advies is om je alleen te wenden tot de gerenommeerde merken en producten die een certificaat hebben. Daarnaast heb je vaak meer biologische meststof nodig om hetzelfde resultaat te behalen, vergeleken met een kleinere hoeveelheid synthetische meststof.

Gerelateerd artikel

Kokoswater Als Biologische Meststof Voor Cannabis

WAT ZIJN SYNTHETISCHE MESTSTOFFEN?

Wat Zijn Synthetische Meststoffen?

Synthetische meststoffen zijn door mensen gemaakte, zwaar bewerkte producten, die een specifieke en gecontroleerde inhoud bevatten. Hoewel ze onnatuurlijk zijn, kunnen ze met de juiste N-P-K verhouding zeer effectief zijn. Omdat ze zo specifiek van aard zijn, bieden ze vele voordelen, maar ook diverse nadelen.

  • BINNEN

De meeste kwekers, zelfs bodemkwekers, gebruiken tenminste één of twee keer chemische meststoffen of supplementen. De meerderheid van de hydroponics kwekers zweert bij het opschroeven van de doseringen van synthetische voeding, in het vroegste begin startend met een dosis van 10-25%. De meeste natuurlijke bodemkwekers dienen daarentegen zeer spaarzaam synthetische stimulerende bloeimiddelen toe om de oogst te bevorderen zonder afbreuk te doen aan de smaak.

  • BUITEN

Chemische meststoffen krijgen tegenwoordig niet de voorkeur van de meeste buiten kwekers. Ze werken prima, maar natuurlijke voedingsstoffen zijn nu helemaal in. Sommige synthetische stimulerende middelen kunnen toegevoegd worden om de bloei te versnellen en de cola's vet te mesten, maar dat is vaak ook het enige. Over het algemeen worden chemische stoffen als laatste redmiddel gezien om plagen in de cannabis tuin te bestrijden.

VOORDELEN VAN SYNTHETISCHE MESTSTOFFEN

Avantages  Sterk en specifiek

In tegenstelling tot biologische meststoffen, hebben synthetische meststoffen een sterke en specifieke inhoud, waardoor je precies weet wat je je cannabis plant voert als het gaat om voedingswaarde en hoeveelheid. Dit is een groot voordeel voor veteranenkwekers die de teelt tot in de puntjes willen controleren.

Avantages  Eenvoudiger om een betere kwaliteit te verkrijgen

Vanwege de samenstelling, zijn de voedingsstoffen in synthetische meststoffen onmiddellijk beschikbaar om te worden opgenomen, waardoor je zeker weet dat je planten op het juiste moment krijgen wat ze nodig hebben. Dankzij het feit dat synthetische meststoffen meer controle bieden, is het vaak voor beginners eenvoudiger een betere kwaliteit te bereiken met hun teelt.

Avantages  Hoge opbrengsten bij hydroponics

Het klopt echt dat je enorme hydroponics oogsten kunt krijgen, zo'n 25% sneller dan in het geval van organisch gekweekte wiet in aarde. Dit komt voornamelijk doordat plantenwortels in een hydro-setting veel sneller meer voedingsstoffen kunnen opnemen uit het zuurstofrijke water. Daarnaast zijn chemische stoffen schoner en leveren ze minder problemen in het reservoir op dan natuurlijke substanties.

NADELEN VAN SYNTHETISCHE MESTSTOFFEN

Inconvénients Produceert mogelijk ruwere wiet

Zoals reeds eerder is vermeld, wordt geloofd dat synthetische meststoffen, op basis van chemicaliën, resten achterlaten in de cannabis planten. Liefhebbers kunnen altijd het verschil tussen organisch en hydroponics gekweekte wiet merken. Zelfs als de kweker de marihuana grondig heeft afgespoeld met water en met de grootste zorg heeft geoogst, smaakt hydro wiet als hydro wiet. In aarde gekweekte cannabis smaakt beter en kan gemakkelijk worden afgespoeld als de planten zijn gevoed met natuurlijke nutriënten.

Inconvénients Het laat gifstoffen achter in de bodem

Synthetische meststoffen zijn vaak ontzettend zuur en laten zoutresten achter in de bodem. Dit heeft veel invloed op de pH waarde en vaak is actief onderhoud nodig om de bodem veilig, gezond en vrij van zouten te houden. Indien een zoutoverschot niet behandeld wordt, kan de opname van voedingsstoffen worden beïnvloed, wat weer leidt tot ondervoeding.

Inconvénients Lastig te doseren

Als je toevallig alleen maar chemische meststoffen gebruikt, kan het soms lastig zijn om de pH en EC-waarden optimaal te houden. Organische kweek is veel eenvoudiger en vereist vaak veel minder flessen voedingsstoffen om het juiste voedingsmengsel te maken.

HET MENGEN VAN NATUURLIJKE EN SYNTHETISCHE CANNABIS VOEDINGSSTOFFEN

Er is niets raars aan het mengen van cannabis voeding, bestaande uit een combinatie van natuurlijke en chemische middelen. Zoals hierboven genoemd, is dit juist vrij gebruikelijk bij allerlei soorten kweek.

Gerelateerd artikel

Kweek Je Wiet Het Best In Aarde, Kokos Of Hydrocultuur?

Hydroponic kwekers voegen wat natuurlijke voedingsstoffen toe voor smaak, en bodemkwekers gebruiken regelmatig synthetische middelen om de toppen groter te maken. Het vinden van het juiste evenwicht tussen natuurlijke en synthetische voedingsstoffen kan de meest omvangrijke oogsten van de meest smaakvolle marihuana opleveren.

HET MAKEN VAN DE JUISTE KEUS

Als het gaat om het nemen van een beslissing tussen de twee, is er geen goed of fout antwoord. Er wordt altijd zwaar gediscussieerd over het antwoord op de vraag welk type meststof het beste is. Het zal grotendeels neerkomen op welke type het beste past bij jouw behoeften. Wil je op een natuurlijke en meer milieuvriendelijke manier kweken? Of behoud je graag de volledige controle over de voeding van je cannabis? Uiteindelijk moet je zelf bepalen wat het beste bij jouw situatie past.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken