Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen
Melasse is een krachtig, en toch vaak vergeten, hulpmiddel als het gaat om het kweken van cannabis. Correct gebruikt, kan het de fundering van je teelt versterken en stimuleren.
Cannabis kweken is een kunstvorm; het is eenvoudig te leren, maar lastig te beheersen. Naarmate je meer ervaren bent en de basis (zie onze gids) onder de knie hebt, kun je je richten op gevorderde technieken. Een van deze technieken is het samenstellen van de bodem en het aanpassen van voeding op jouw specifieke soort en omgeving. Hoewel er diverse mogelijkheden zijn voor de samenstelling, vergeten we vaak een specifiek hulpmiddel: melasse.
MELASSE VOEDT DE BODEM
Je bodem is de fundering van je cannabisteelt. Het barst van de voedingsstoffen en micro-organismen. Deze werken allemaal samen om je cannabisplant sterk en gezond te houden terwijl ze groeit. Hoewel het belangrijk is de voedingsbalans van de bodem correct te houden, is ook een geschikte omgeving waar micro-organismen in floreren essentieel. Dit is pas echt waarin de experts zich van goede kwekers onderscheiden.
En hier komt melasse om de hoek kijken. Hoewel dit rijk is aan voedingsstoffen, gebruiken we het voornamelijk als bron van koolhydraten voor bodemorganismen. Zo voedt het effectief de bodem, waardoor het de basis voor je cannabis verbetert. De micro-organismen in de aarde spelen een belangrijke rol bij de groei van je wiet. Daarbij vereisen ze de juiste voedingsstoffen om te gedijen. Door ze te voorzien van melasse, verzeker je dat ze krijgen wat ze nodig hebben. Als gevolg stimuleren ze de structuur, het vochtgehalte, de hoeveelheid micro-organismen en efficiëntie van de bodem. En daar profiteert je cannabis weer van.
DE VOORDELEN VAN MELASSE
-
Verbeteren van de basiskwaliteit van de bodem.
-
Voorkomen van de opbouw van ziektekiemen die je planten beschadigen.
-
Verminderen van de opbouw van zout dat voedingsproblemen veroorzaakt.
Melasse bevat een behoorlijke hoeveelheid macro- en microvoedingsstoffen. Deze zijn allemaal in meer of mindere mate belangrijk voor de gezondheid van je cannabis. Omdat ze niet in grote hoeveelheden nodig zijn, is het soms lastig een tekort vast te stellen. Door het regelmatig toevoegen van melasse, ben je er zeker van dat je cannabis geen tekorten krijgt.
DE VOORDELEN VAN MELASSE VERGELEKEN MET MERKPRODUCTEN
Als we het hebben over supplementen, lijkt er geen einde te komen aan commerciële merkproducten. Hoewel ze allemaal goed zijn en voordelen bieden, zijn ze vaak erg duur (we hebben het hier uitsluitend over supplementen en niet de primaire voedingsstoffen). Veel van deze producten bevatten ook melasse, omdat dit veel macro- en microvoedingsstoffen bevat. Het voordeel van melasse in plaats van merkproducten is daarom vooral financieel van aard. Het is meestal goedkoop te verkrijgen, vergeleken met merkproducten. Daarbij levert het veel macro- en microvoedingsstoffen die ook in een merkproduct zitten. Wanneer je een merkproduct koopt, betaal je voor gemak.
WAT IS MELASSE PRECIES?
Simpel gezegd, is melasse een zeer stroopachtig bijproduct van de raffinage van suiker. Als je suiker ontdoet van het rauwe suikerriet sap, houd je twee producten over: witte suiker en melasse. Het laatste bevat veel mineralen en slechts restjes suiker. We gebruiken het vaak als siroop bij het koken. Daarbij is het een geweldige bron van koolhydraten voor de nuttige micro-organismen in je bodem.
Maar niet alle melasse is gelijk. Sommige soorten zijn van veel mindere kwaliteit. Deze bevatten vaak conserveringsmiddelen, additieven en andere chemicaliën, die je niet in de buurt van je cannabis wilt hebben. Het is belangrijk biologische melasse te vinden die geschikt is voor je tuin. Het probleem is dat dit in de supermarkt vaak duur is. Sommige tuincentra bieden soms echter melasse aan voor agrarisch gebruik. Dit is ook prima voor cannabis.
Er zijn twee types melasse: gezwaveld en ongezwaveld. Het kiezen van het juiste type is soms verwarrend. Beide bevatten namelijk zwavel, een voedingsstof die je cannabis nodig heeft. Het grote onderscheid is dat gezwavelde melasse zwaveldioxide bevat. Dit werkt als een conserveringsmiddel en antibacteriële stof. Dat betekent dat gezwavelde melasse de microben doodt die je juist probeert te voeren. Ongezwavelde melasse bevat alleen zwavel en geen zwaveldioxide. Het voedt dus je cannabis, zonder de nuttige microben in de bodem te doden. Zorg er dan ook voor dat je ongezwavelde, biologische melasse koopt.
HET GEBRUIK VAN MELASSE VOOR JE CANNABIS
Er is een aantal manieren om melasse toe te voegen aan je cannabisteelt. We gebruiken het vaak als onderdeel van een standaard voedingsschema, maar ook wel tijdens de voorbereiding van de bodem. Dus nog voordat het kweken begonnen is. Het is een zeer flexibele hulpbron en daarmee altijd toe te voegen, ongeacht je situatie.
Het toevoegen van melasse aan je waterschema is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste en meestvoorkomende manieren. Los het simpelweg op in water en bewater zoals gewoonlijk.
Het bepalen van de dosering draait vooral om je persoonlijke ervaring. Begin met 1-2 eetlepels melasse per 5 liter water. Zorg ervoor dat het water lauw is, omdat het dan gemakkelijker oplost. Kijk vervolgens wat de effecten zijn van de melasse op je bodem en planten. Pas daarna eventueel je dosering aan.
Een kleine dosering helpt onnodige stress en het risico op nutrient burn te verkleinen, zeker vroeg in de levenscyclus. In de meeste gevallen merk je de voordelen van melasse op tijdens de bloeifase van de plant. Het is echter het best om het continu te gebruiken. Dus van de vegetatieve fase tot de bloei, op dagen dat je planten "alleen water" krijgen.
Het is ook mogelijk melasse tegelijkertijd met je voeding te gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je de pH waarde van je bodem in de gaten houdt. Het toevoegen van een aanvullende stof aan je voedingsschema veroorzaakt namelijk soms schommelingen. Zolang je de pH van je bodem weet te beheren, zou dit geen probleem moeten zijn.
Het behandelen van de bodem voor je er planten in zet, is een simpele en geweldige manier om de aarde te voeden voor een goede start. Gebruik de bovenstaande techniek om een mix te maken. Giet dit vervolgens, een aantal dagen voor het planten, over de grondmix.
MELASSE EN COMPOST THEE
Compost thee is een geweldige manier om je cannabis te voorzien van diverse voedingsstoffen, enzymen en micro-organismen voor de groei. Melasse is meestal een hoofdingrediënt hiervan. Het zorgt namelijk voor de opbouw van veel nuttige microben. En deze helpen zelfs de allerslechtste bodemkwaliteit te verbeteren.
Het is de moeite te vermelden dat jagers melasse gebruiken om wild aan te trekken. Als je buiten kweekt, tref dan dus maatregelen, zodat je geen ongewenste bezoekers aantrekt die je planten opeten!
- 4 min 30 November, 2022 Wat Te Doen Met De Stelen Van Wietplanten? De stelen lijken misschien niet zo interessant als de toppen, of zelfs de bladeren van je wietplant. Toch zitten ze boordevol stoffen die je high kunnen maken. Als je op zoek bent naar manieren om...
- 6 min 1 April, 2021 Hoe Maak Je De Beste Aardemix Voor Het Kweken Van Wiet? Wietplanten zijn afhankelijk van aarde die rijk is aan voedingsstoffen en nuttige microben. Ontdek hieronder hoe je de perfecte aardemix kunt maken. Je planten zullen je dankbaar zijn!
- 3 min 29 November, 2018 Eenvoudige Tips Om Betere Wiet Te Kweken Iedere grower wil het onderste uit de kan halen wat zijn of haar cannabis betreft, dus hier heb je een aantal basale tips en aandachtspunten die je zullen helpen een eigen techniek te ontwikkelen...
- 6 min 5 September, 2018 Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS)? Met ROLS technieken kun je een zichzelf onderhoudende biosfeer in de aarde van je tuin creëren. Bespaar geld op pesticiden en kunstmest, terwijl je de gezondheid van het milieu en de kwaliteit van...
- 3 min 10 August, 2015 5 Mythen Over Cannabis Kweken Onderuitgehaald In tegenstelling tot wat velen denken is wiet kweken doodeenvoudig. Het blijft natuurlijk lastig om onder de knie te krijgen, maar elke beginner kan zaad in de grond stoppen en resultaten krijgen.