Blog
5 Mythen Over Cannabis Kweken Onderuitgehaald
3 min

5 Mythen Over Cannabis Kweken Onderuitgehaald

3 min

In tegenstelling tot wat velen denken is wiet kweken doodeenvoudig. Het blijft natuurlijk lastig om onder de knie te krijgen, maar elke beginner kan zaad in de grond stoppen en resultaten krijgen.

Veel potentiële kwekers worden echter afgeschrikt door het intimiderende karakter van de mythen die eromheen hangen. Laten we ze dus eens nader bekijken en hun ware aard blootleggen.

1. HET KOST VEEL GELD OM GOEDE WIET TE KWEKEN

Dit is een van de vervelendste mythen met betrekking tot het kweken van wiet, en waarschijnlijk schrikt deze mythe ook de meeste potentiële kwekers af. Binnen kweken kan natuurlijk duurder zijn dan buiten kweken, want je hebt allerlei installaties nodig, maar die hoeven natuurlijk niet uit de hoogste prijsklasse te komen om de beste resultaten te behalen. De hobbykweker die één of twee planten wil kweken, heeft genoeg aan een relatief goedkoop indoor starterspakket met een kleine kweektent, een kweeklamp en alle andere toeters en bellen die je nodig hebt. De kosten van het kweken van wiet met deze setjes zijn aanmerkelijk lager dan wanneer je wiet rechtstreeks bij een dealer koopt. En als je er eenmaal een hebt, heb je alleen nog maar wietzaadjes, grond, water en tijd nodig.

Dit brengt ons bij de buitenkweek. Als je een leuk plekje kunt vinden om je wiet te kweken, komen er geen extra kosten bij kijken. Afgezien van de sporadische bewatering en voeding doet de natuur alles.

2. CANNABIS KWEKEN IS MOEILIJK, ZONDER GROENE VINGERS ZUL JE GEEN SUCCES BEHALEN

Groene vingers zullen zeker van pas komen, maar je hoeft echt geen natuurtalent te zijn om goede resultaten te behalen. Het is verrassend om te zien hoe veerkrachtig sommige soorten zijn, zelfs een onachtzame kweker kan een behoorlijke opbrengst krijgen. Je hebt alleen maar wat liefde en zorg nodig om je vaardigheden te ontwikkelen. Het kweken van wiet is makkelijk en zou leuk moeten zijn - zolang je bereid bent om te leren zul je gelukkige planten krijgen. Binnen een mum van tijd beheers je de kunst.

3. TECHNIEK TRIOMFEERT OVER GENEN'

Het ontwikkelen van je vaardigheden is een belangrijk onderdeel van het kweken, maar het is niet voldoende. Met goed ontwikkelde vaardigheden krijg je zeker het beste uit middelmatige zaadjes, maar alle wiet wordt in principe begrensd door haar genen. Als je bovendien eenmaal het plafond bereikt hebt, kan zelfs alle liefde, zorg of vaardigheid je plant niet verder brengen. Inferieure genen zijn een verspilling van tijd. Goede zaadjes met solide genen zorgen voor een geweldige kwaliteit van je oogst en gunnen je voldoende ruimte om te leren. Er is een oud gezegde in de kweekgemeenschap: goede zaadjes planten is het halve werk.

4. BAGSEED IS GEWELDIG VOOR BEGINNERS

Bagseed is een verzameling willekeurige zaadjes die aangetroffen zijn in wiettoppen. Omdat ze als geschikt voor eenmalig gebruik worden beschouwd vinden veel mensen dat ze goed zijn als leermiddel voor beginners. Bagseed bevat echtere vaak inferieure zaadjes, die slechte, onvolgroeide en zelfs hermafrodiete planten tot gevolg hebben. Beginnende kwekers worden hier enorm door afgeschrikt, want ze denken dan dat de fout bij hen ligt, terwijl het in feite de zaadjes zijn. Als je zaadjes wilt waar je van kunt leren en die wel tegen een paar fouten bestand zijn, moet je zaadjes met hoogkwalitatieve genen hebben. Dit betekent niet dat je noodzakelijk de duurste zaadjes moet kopen die je maar kunt vinden. Er zijn veel beginnerszaadjes met hoogkwalitatieve genen van zaadbanken met een goede reputatie.

5. VRUCHTENSAP TOEVOEGEN VERBETERT DE SMAAK

Dit is een bekende en vaak dure mythe. Doe nooit vruchtensap bij je cannabis, je planten gaan er waarschijnlijk dood aan. Het is begrijpelijk dat kwekers de smaak van hun eindproduct willen verbeteren, maar meestal doen ze op deze manier meer kwaad dan goed.

Als je vastberaden bent om het te proberen, gebruik dan geen vruchtensap, maar water vermengd met een natuurlijk extract, bijvoorbeeld citroensap of vanillearoma. Wacht tot 3-4 dagen voor de oogst en laat dan je plant uitdrogen. Op de dag van de oogst is je plant dan erg dorstig, dit is dus het moment om je smaakmix erbij te doen. Laat de plant vervolgens 3-4 uren water opnemen. De theorie hierachter is dat mocht de mix dodelijk zijn voor je planten, dat niet uitmaakt, daar je de plant diezelfde dag nog oogst. En omdat de plant de tijd niet krijgt om de mix af te breken voordat je oogst, is deze nog steeds aanwezig na het oogsten. Hoe goede deze methode werkt verschilt, en wij zijn er niet verantwoordelijk voor als het mis gaat. We raden het dan ook niet aan - geniet maar gewoon van je wiet op de manier waarop het bedoeld is. Je bent gewaarschuwd.

Iedereen kan wiet kweken, laat je niet voor de gek houden door de mythen! Het is ongelooflijk leuk om je eigen voorraad aan te leggen. En al ben je geen meesterkweker na een paar keer kweken, je zult wel zien hoe je vaardigheden iedere keer erop vooruit gaan. Haal dus wat zaadjes in huis en doe ze in de grond. Iedereen moet ergens beginnen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken