Blog
De Verschillende Consumptiemethoden Voor Cannabis
6 min

De Verschillende Consumptiemethoden Voor Cannabis

6 min

Hier vind je een uitgebreide lijst van methoden om cannabis te consumeren. Lees snel verder en ontdek de vele manieren waarop onze geliefde wiet geconsumeerd kan worden.

Cannabis is een veelzijdige plant die je op meerdere manieren kunt consumeren en gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de beruchte OG Kush roken, de sativa-dominante Lemon Haze vapen of een huidproduct met wiet op je huid aanbrengen.

Maar heb je je weleens afgevraagd welke consumptiemethode het populairst is? Er is geen 'beste' manier van wietconsumptie (want het heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur), maar hier vind je de meest gebruikte consumptiemethodes en toepassingen, inclusief de voordelen en nadelen ervan. Zo kun je ze handig met elkaar vergelijken. En neem van ons aan dat je op veel verschillende manieren van je favoriete kruid kunt genieten!

De populairste manieren van wietconsumptie

Je kunt wiet op veel verschillende manieren consumeren en de ene methode is populairder dan de andere. Denk je aan cannabis, dan denk je vaak eerst aan roken. Roken is inderdaad nog steeds de populairste consumptiemethode, gevolgd door capsules en edibles. Daarvan is het effect sterker en langduriger, maar het duurt wel langer voor je het merkt.

Op de vierde plaats staat het vapen van wiet. Steeds meer mensen laten verbranding voor wat het is en kiezen voor deze mildere, discretere methode. Na vapen kiezen veel mensen voor tincturen. Dankzij de druppelaar waarin ze zitten, zijn deze vloeistoffen handig voor gebruik onderweg, waar je ook bent.

De minst populaire consumptiemethodes van wiet zijn het gebruik van drankjes en huidproducten. Daarmee willen we niet zeggen dat deze methodes niet effectief zijn, maar door de vele andere opties zijn we eigenlijk verwend. Net als bij veel andere dingen komt het erop neer wat jij het prettigst vindt en waarvoor je wiet wilt gebruiken.

Een handleiding over de consumptiemethodes voor wiet

Met dat in gedachten gaan we ons verdiepen in de verschillende consumptiemethodes en leggen we uit wat je ervan kunt verwachten. Of je nu helemaal nieuw bent in de wietwereld of een echte kenner, het komt hoe dan ook goed. We leggen alles uitgebreid uit. Binnen de kortste keren weet je hoe elke methode werkt en geniet je van wiet zoals jij dat wilt.

JOINTS, BLUNTS EN SPLIFFS

Joints, Blunts En Spliffs

Joints, blunts en spliffs zijn de meest klassieke manieren om cannabis te roken. Een spliff wordt gedraaid van dunne vloeitjes, wiet en tabak. Tabak moet je eigenlijk niet willen roken, maar veel consumenten vermengen het wel met hun cannabis, omdat de hedendaagse marihuana zo krachtig is. Een joint is een spliff zonder tabak. Op die manier proef je de echte kwaliteiten van het kruid. Joints kunnen dan ook extreem krachtig zijn.

Om te beginnen, kun je hier lezen hoe je een perfecte joint draait. Blunts worden gemaakt van het omblad van sigaren. Snoop Dogg rookt ze aan de lopende band. Blunts zien er supercool uit en worden doorgaans gerookt in gezelschap.

WIETPIJPEN

Al honderden jaren rookt men wiet in een pijp. De meest klassieke pijpen zijn de "souvenir"-pijpjes met een wietblad of de karakteristieke kop van Bob Marley. Pijpen zijn er in alle vormen en maten. Zo kun je kiezen uit pijpjes van metaal, glas, hout en fruit. Er bestaat zelfs een Gandalf pijp. Nu weet je ook wat Gandalf in zijn magische pijp propte!

Het beste eraan is dat je geen uitgebreide basisuitrusting nodig hebt. Je hebt alleen een pijp en aansteker nodig. En wiet natuurlijk. Het nadeel van een pijp is dat je haar van binnen goed schoon moet houden. Het wordt namelijk al snel een smeerboel waardoor ze verstopt raakt. Bovendien kunnen onschuldige voorbijgangers denken dat je aan een crackpijp hijst.

Gerelateerd artikel

Top 10 Pijpjes Voor Het Roken Van Wiet

CHILLUMS

In India rookt men al eeuwen wiet in een chillum. Dit is in feite een kegelvormige pijp van keramiek of glas. Je stopt de wiet in de bovenkant van de chillum. Je omsluit hem daarbij met beide handen, zodat je de intensiteit van de geïnhaleerde rook kunt reguleren. Deze manier van roken zie je bijna nergens anders dan in India. Het is namelijk vrij lastig en het duurt even voordat je er goed mee kunt omgaan. Als je echter wilt roken als een sadhu die Shiva aanbidt, gebruik dan een chillum.

WATERPIJPEN/BONGS

WATERPIJPEN/BONGS

Het roken van een waterpijp staat aan de top van de consumptiemethoden. Je doet water in de bong, steekt de wiet aan en inhaleert de rook. Wanneer je je vinger van het "klapgat" haalt terwijl je inademt, giert de rook je longen binnen. Een bong wordt gemaakt van acryl, glas of keramisch materiaal. Je kunt ze echter ook van groente en fruit maken. Dat is een mooi alternatief voor mensen die vegetarisch zijn. Als je bovendien wat ijs in de bong doet, wordt de rook aanmerkelijk koeler, wat de ervaring verbetert. Een hijsje komt vaak binnen als een mokerslag. Dat kan voor onervaren rokers wel eens iets te veel van het goede zijn.

CANNABIS EDIBLES

Edibles zijn misschien wel de meest smakelijke manier voor cannabisliefhebbers om van wiet te genieten. De gedroogde cannabis moet eerst gedecarboxyleerd worden om de THCA in THC om te zetten. Pas dan wordt het psychoactief. Omdat cannabinoïden zich verbinden met vet, wordt het decarboxyleren vaak gedaan door onder verhitting cannabis te combineren met plantaardige olie of boter. We weten dat gebruikers van medicinale wiet veel baat kunnen hebben bij edibles, omdat de effecten langer aanhouden. De high is daarbij meer kalmerend en intensiever.

Om cannaboter te maken, laat je om te beginnen boter, cannabis en water 3 uur op een laag pitje pruttelen. Vervolgens zeef je het mengsel en zet je het in de koelkast, zodat het afkoelt. Hierdoor verschijnt een laag cannaboter die we allemaal weten te waarderen. Cannabis olie, wietbrownies, spacekoek, een kerrieschotel; je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel verrijken met wiet. Edibles zijn een prachtuitvinding, want eten en marihuana horen nu eenmaal een beetje bij elkaar. Ze zijn bovendien exact te doseren; ideaal voor patiënten die cannabis gebruiken voor hun aandoeningen. Het nadeel is wel dat veel mensen er snel te veel van gebruiken. Daardoor worden ze knetterstoned, moeten ze soms overgeven en sluiten ze zich aan bij de anti-legaliseringsbeweging.

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabisrecepten

MET CANNABIS VERRIJKTE DRANKJES

MET CANNABIS VERRIJKTE DRANKJES

Met cannabis verrijkte drankjes zijn de drinkbare versie van edibles. Er gaat niets boven een heerlijk drankje van vers fruit en wiet. Omdat cannabis gedecarboxyleerd moet worden, wordt het vaak in melk of room verhit en vervolgens door koffie, bhang lassi, een milkshake of ander drankje geroerd. Als je cannabisthee maakt, moet je er een beetje boter doorheen doen, zodat de cannabinoïden zich aan het vet kunnen binden.

Drankjes kunnen ook op basis van alcohol gemaakt worden. Hiervoor doe je wat verkruimelde wiet in een flinke weckpot met sterke drank. Zet dit weg op een donkere, koele plek. Na 2-60 dagen kan de verrijkte sterke drank aan verschillende drankjes worden toegevoegd. Zo word je zowel door de alcohol als de wiet aangenaam verwend. Cannabisdrankjes zijn heerlijk, maar je gebruikt er al snel te veel van.

VERDAMPEN

Vaporizers voor wiet zijn de afgelopen jaren zeer populair geworden. Dat komt omdat de rook zachter en minder schadelijk is dan bij het roken. Bij het verdampen wordt cannabis verhit tot 160-220°C. Op die manier komen de gewenste cannabinoïden en terpenen vrij, zonder dat de wiet verbrandt.

Je vindt flink wat indrukwekkende vaporizers op de markt. Die maken ofwel gebruik van convectie- of conductietechnologie. Je hebt desktop en portable vaporizers en verdampers speciaal voor het verdampen van droge kruiden, olie of allebei. Er zijn werkelijk honderden uiteenlopende ontwerpen met verschillende functies. Dankzij de vaporizer kun je je tegoed doen aan de heerlijke cannabissmaken. Het nadeel van vaporizers is dat ze doorgaans nogal prijzig zijn. En het is een heel gedoe om ze schoon en goed werkend te houden.

Gerelateerd artikel

De Top 10 Beste Vaporizers

KNUTSELAPPARATEN

Een zelf geknutseld apparaat is een andere consumptiemethode en gebaseerd op de vindingrijkheid van de cannabisconsument/knutselaar. Sommige mensen kunnen vliegtuigen construeren, anderen kunnen goed een basketbal in een netje werpen. Je hebt echter ook personen die overal een rookinstrument van kunnen maken. Zo kun je pijpen creëren van een banaan of een avocado en zelfs van een appel. Van een emmer en een plastic zak maak je een gravity bong. En wat dacht je van een vaporizer gemaakt van een lamp? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het beste van het zelf knutselen van een rookapparaat is dat het leuk is om te doen. Bovendien bieden ze uitkomst als je ooit vergeet je rookbenodigdheden mee te nemen. Het nadeel is dat het nogal wat tijd kost om ze te construeren. Bovendien kan de kwaliteit van de rook lijden onder de constructie en gebruikte materialen.

DABBING

Dabbing

Dabben is het inhaleren van concentraten met een dab rig. Het werkt als volgt: de "nail" van metaal of glas aan de zijkant wordt verhit met een gasbrander. Vervolgens pak je het concentraat op met een speciale dab tool en plaats je het op de verhitte nail. Hierdoor smelt het, zodat het geïnhaleerd kan worden.

Je hebt ook futuristische dab rigs die helemaal elektronisch werken. Sommige zouden echter kwalitatief minderwaardig zijn. Dabbing is fantastisch voor superkrachtige hits, omdat het THC-gehalte van de meeste concentraten meer dan 60% bedraagt. En dat kan oplopen tot maar liefst 100%!! Het nadeel is dat de effecten soms te sterk zijn. En dat kan voor onervaren gebruikers wel eens wat te veel van het goede zijn.

ONDER DE TONG (CANNABISOLIE, CBD KRISTALLEN EN TINCTUREN)

Het onder de tong toedienen van cannabis is een fantastische uitkomst als je niet wilt roken en verdampen of geen edibles wilt gebruiken. Gedecarboxyleerde olie kun je sublinguaal innemen, zolang het maar vloeibaar en olieachtig is. Zo kun je cannabis olie (spijsolie verrijkt met wiet) en CBD kristallen onder de tong toedienen. Het lichaam absorbeert daarbij snel de cannabinoïden en andere verbindingen uit de cannabis.

Sublinguale inname is erg prettig, want het is een snelle methode. Je doet eenvoudigweg een paar druppels onder je tong en dat is het. Het grootste nadeel is dat je al snel te veel gebruikt, omdat tincturen en olie extreem krachtig kunnen zijn.

ONBEWERKTE CANNABIS

Je kunt ook onbewerkte cannabis gebruiken, maar je wordt er niet high van. Omdat het nog niet gedecarboxyleerd is, zit het vol met THCA en CBDA. Als je een beetje onbewerkte cannabis toevoegt aan een gezonde smoothie is dat een heerlijke manier om je culinaire vaardigheden eens te laten zien. Het nadeel is dat het geen psychoactief effect heeft. Sommige mensen houden ook niet van de plantachtige smaak.

CRÈME/COSMETICA

CRÈME/COSMETICA

Huidcrème kun je gebruiken voor diverse huidaandoeningen, maar ook om je huid soepel en vochtig te houden. Vandaag de dag hebben veel bedrijven zich toegelegd op het verrijken van crème met de goedheid van cannabis. In de huid bevinden zich namelijk CB2 receptoren die worden geactiveerd als ze in contact komen met de cannabinoïden uit wiet. Van deze methode word je niet high, zelfs niet als de crème THC bevat.

ANDERE MEDICINALE CONSUMPTIEMETHODEN

Er zijn ook weinig gebruikte toepassings- en consumptiemethoden voor cannabis. In het ziekenhuis kan men patiënten bijvoorbeeld wiet intraveneus toedienen, maar dan moet het wel door specialisten bereid zijn. Injecteer zelf nooit cannabis; daar kun je behoorlijk ziek van worden. Zetpillen zijn een andere toepassingsmethode, maar worden niet vaak gebruikt. Doorgaans worden ze gemaakt van cannabis en kokosvet. Ook is er farmaceutische mondspray, zoals Sativex, cannabiskauwgom, en nog veel meer.

VELE MOGELIJKHEDEN

Er bestaan veel manieren waarop we cannabis en cannabisproducten kunnen gebruiken. In de toekomst gaan we vast nog meer producten zien, naarmate we meer kennis vergaren over de mogelijkheden van wiet. Kortom, kies je favoriete consumptiemethode, begraaf jezelf in een berg cannabis en geniet van het leven.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken