Blog
Zijn Autoflowering Cannabissoorten Minder Krachtig Dan Andere?
7 min

Zijn Autoflowering Cannabissoorten Minder Krachtig Dan Andere?

7 min

Zijn autoflowers echt minder sterk dan fotoperiode cannabissoorten? In dit artikel behandelen we de waarheid over autoflowering soorten en hun kracht.

Tegenwoordig telen veel cannabiskwekers autoflowers en dat heeft een goede reden. Ondanks de toenemende populariteit ervan bestaan er echter nog veel mythes en misvattingen over deze makkelijke cannabissoorten.

Een daarvan is dat autoflowering wiet minder sterk is dan haar fotoperiodieke tegenhanger, wat verrassend genoeg niet alleen beginnende kwekers geloven. En om eerlijk te zijn, bevat dit ook wel een kern van waarheid.

De eigenschappen van autoflowers

Om de mythe te doorgronden, is het de moeite om enkele belangrijke feiten op een rijtje te zetten.

De autoflowering component: Cannabis ruderalis

De Autoflowering Component: Cannabis Ruderalis

Een belangrijk onderdeel van autoflowers zit verborgen in hun genen. Ze zijn namelijk gekruist met een speciaal type cannabis, genaamd Cannabis ruderalis. Dit betreft een wilde soort die in Siberië en vergelijkbare regio's van de wereld groeit.

In tegenstelling tot normale fotoperiode cannabis bloeit ruderalis automatisch. Dit betekent dat de plant niet wacht op een verandering in het aantal daglichturen om te beginnen met bloeien. De soort heeft deze eigenschap ontwikkeld doordat ze haar oorsprong vindt in regio's met veel daglicht tijdens de Arctische zomer.

Gerelateerd artikel

Wat Is Cannabis Ruderalis?

Op zichzelf is ruderalis een weinig spectaculair type wiet. Wanneer je het rookt, heeft het milde effecten vanwege lage gehaltes cannabinoïden en terpenen. Daarnaast blijven deze planten zeer klein en leveren ze minimale opbrengsten op.

Waar het echter interessant wordt, is dat je ruderalis kunt kruisen met andere cannabissoorten om ze autoflowering te maken.

THC/CBD-rijke fotoperiodieke wiet

Piante Di Cannabis Fotoperiodiche Ricche Di THC/CBD

Op het moment dat breeders ontdekten dat ze klassieke cannabissoorten konden veranderen in autoflowers, betekende dit een revolutie voor de cannabisteelt. Plotseling was het mogelijk om cannabis te kweken zonder dat het noodzakelijk was lichturen te veranderen om de bloei op te wekken. Deze verandering in aantal lichturen is voor feminized/fotoperiode wiet namelijk wel nodig.

De nieuwe autoflowers beschikten tevens over andere interessante eigenschappen. Ze groeiden namelijk sneller dan fotoperiode cannabis en behielden daarbij een fijn compact formaat, ideaal voor binnenteelt.

Er was echter één probleem. De eerste autoflowers (die rond 2005 op de markt verschenen) waren inderdaad niet erg sterk en hun opbrengsten maar mager vergeleken met fotoperiodieke cannabis. Door cannabis-fanaten werden ze dan ook weggehoond en nauwelijks serieus genomen.

Daar zou echter allemaal verandering in komen…

Het resultaat van moderne kruisingen: krachtige autoflowers

Het Resultaat Van Moderne Cannabis Kruisingen: Krachtige Autoflowers

Naarmate breeders meer bekwaam werden in het kruisen van ruderalis met THC/CBD-rijke fotoperiodieke planten, creëerde men steeds meer en betere, krachtige soorten die automatisch konden bloeien.

Ja, het klopt dat autoflowers in het verleden inferieur en minder krachtig waren. Dat is echter niet meer het geval. Tegenwoordig overtreffen sommige autoflowers zelfs bepaalde klassieke fotoperiode-variëteiten als het aankomt op kracht, opbrengsten en smaken.

Gerelateerd artikel

Top 10 Autoflowering Cannabis Soorten

Andere veelgehoorde geruchten over autoflowers

Dat autoflowers niet zo sterk zouden zijn als "doorsnee" cannabis, is niet de enige mythe die er bestaat. We gaan eens kijken naar enkele andere misvattingen die de ronde doen.

Autoflowers leveren lagere opbrengsten op

Autoflowers Leveren Lagere Opbrengsten Op

Hoewel autoflowers over het algemeen ietwat lagere opbrengsten opleveren, leveren ze wel een stuk meer op dan voorheen. Bepaalde "XL" autoflowering variëteiten bereiken zelfs een vergelijkbaar formaat als gefeminiseerde cannabis. Hun opbrengsten doen dan ook niet onder voor die van normale wietplanten.

En zelfs met het compacte formaat van veel autoflower-soorten hoeven kwekers geen genoegen te nemen met lage opbrengsten. Er bestaan namelijk meerdere manieren waarop telers de opbrengst kunnen verbeteren. Dit komt echter straks aan de orde.

Geen opbrengstverhogende technieken mogelijk

Geen Cannabis Opbrengstverhogende Technieken Mogelijk

Vaak zegt men dat autoflowers niet geschikt zijn voor geavanceerde technieken. Dit geldt inderdaad voor trainingstechnieken die betrekking hebben op het beschadigen van planten. Denk dan aan toppen, snoeien, fimmen, etc. Autoflowers reageren echter wel goed op Low Stress Training (LST). Al is de periode waarin je dit kunt toepassen wel korter dan gewoonlijk.

Gerelateerd artikel

Hoe En Wanneer Low Stress Train (LST) Je Cannabis Planten

Ook is een SOG (Sea Of Green) een opbrengstbevorderende techniek die zelfs met kleine plantjes kan zorgen voor grote opbrengsten. Dit houdt feitelijk in dat je veel kleine planten in een "zee van groen" kweekt om het maximale uit een kweekruimte te halen. In feite compenseert het grotere aantal wietplanten de lagere opbrengsten per plant.

Ze hebben 24 uur licht nodig

Bij binnenteelt kun je autoflowers kweken onder 24 uur licht, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt net zo goed 18/6 of 20/4 of iets daartussen kiezen, als je dat wilt. Het voordeel van binnen autoflowers kweken, is dat je kunt garanderen dat ze de maximale hoeveelheid licht ontvangen. Dat komt uiteindelijk ook tot uitdrukking in de kracht van de wiet.

Hoe je het THC/CBD-gehalte van autoflowers kunt optimaliseren

Of het nu autoflowers of feminized wiet betreft, het is belangrijk om te beseffen dat cannabis zelden uit zichzelf tot perfectie uitgroeit. De kweker speelt een grote rol bij de kwaliteit van het eindproduct. Bij het kweken van autoflowers zijn er diverse methodes om het THC/CBD-gehalte van je planten te verhogen.

Gerelateerd artikel

Inzicht In Het Belang Van Verschillende Verhoudingen CBD:THC

Gebruik de juiste aarde en pot

Autoflowers prefereren luchtige aarde. Hier kunnen de wortels namelijk makkelijker in groeien. Dit bevordert vervolgens een snellere groei en grotere/gezondere planten.

Wanneer je gangbare potgrond of aarde voor feminized wietplanten gebruikt, kun je die geschikter maken voor autoflowers door extra perliet toe te voegen.

Het formaat pot is ook van belang. Als de pot te klein is, dan kan de plant niet haar volledige potentieel bereiken qua groei. Wanneer deze echter te groot is, kan dit ook resulteren in problemen tijdens de groei en in suboptimale opbrengsten.

Maar wat is dan de optimale potmaat voor autoflowering cannabis? In het algemeen werken potten van 7-10 liter goed voor autoflowers, afhankelijk van hun uiteindelijke formaat (niet alle soorten worden even hoog). Het is meestal niet nodig om potten van meer dan 15l te gebruiken. In dat geval verspil je alleen maar voedingsstoffen en water, zonder enig voordeel.

Kweekpotten van geotextiel zijn vooral een goede keuze voor de teelt van autoflowers. Deze potten zijn gemaakt van textielstof dat water- en luchtdoorlatend is. Door deze stoffen plantenbakken te gebruiken, worden de wortels van de planten op natuurlijke wijze "lucht-gesnoeid" zodra ze de zijkant raken en worden de planten nooit te groot voor de pot. Dit is bijzonder gunstig voor de groei en gezondheid van de wietplanten. Daarnaast bieden stoffen potten optimale drainage en maken ze overbewatering vrijwel onmogelijk.

Pas een geoptimaliseerd lichtschema toe

Zoals we eerder al aanstipten, speelt het lichtschema een grote rol bij de uiteindelijke kracht van je wiet.

Voor autoflowers betekent dit dat je het beste een minimum van achttien uur per dag kunt hanteren voor fatsoenlijke resultaten. Uiteraard kun je altijd experimenteren, bijvoorbeeld met 24 uur licht per dag.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Bovendien heeft ook de kwaliteit van de kweeklampen effect op de opbrengsten, de kracht en het aroma. Verwacht geen krachtige monstertoppen met een goedkope kweeklamp die van lage kwaliteit is en onvoldoende vermogen levert. Veel van deze goedkope lampen zijn prima om te beginnen als je een klein budget hebt. Maar daarmee is dan ook alles gezegd. Het werpt zijn vruchten af om te investeren in een fatsoenlijke, krachtige kweeklamp die voldoende licht kan geven tijdens de bloei.

Kies de juiste periode om buiten te kweken

Kies De Juiste Periode Om Cannabis Buiten Te Kweken

Autoflowers kun je ongeacht het seizoen buiten kweken, aangezien ze in tegenstelling tot fotoperiode cannabis niet afhankelijk zijn van het aantal uren daglicht.

Daarmee kunnen buitenkwekers ook een optimale planttijd kiezen, met meer zonlichturen. Simpel gezegd, kun je bij teelt in de zomermaanden (langere dagen = meer licht) betere opbrengsten en sterkere wiet verwachten.

Afhankelijk van de locatie en het klimaat moet je buiten soms wel wat experimenteren met het kweken van autoflowers. Niet alle variëteiten gedijen namelijk even goed bij de hoge temperaturen en zinderende zon van de zomermaanden. Dat geldt met name voor Zuid-Europa, zoals Spanje. In zulke gevallen behaal je wellicht betere resultaten wanneer je eerder in de lente of later in de herfst plant.

Optimaliseer de pH-waarde

Optimaliseer De Ph-waarde van Cannabis

De pH-waarde van het water of de voeding in de gaten houden, is essentieel voor een goede ontwikkeling van je planten. In dit opzicht zijn autoflowers niet anders dan feminized wiet.

Waarom de pH zo belangrijk is? Cannabis kan voedingsstoffen alleen opnemen bij bepaalde pH-waarden. Als de pH afwijkt (te hoog of te laag is), ontstaan er voedingstekorten, waardoor de uiteindelijke resultaten mager zijn. De kans is zelfs groot dat je planten ernstig ziek worden en je niet eens in staat bent om te genieten van een oogst.

Bij teelt in aarde ligt de optimale pH-waarde tussen de 6 en 7pH. Wanneer je hydroponisch of in kokos kweekt, moet de pH tussen de 5,5 en 6,5 liggen.

Kraanwater heeft niet altijd de optimale pH-waarde voor wiet. Door pH Down- of pH Up-producten te gebruiken, kun je de zuurgraad echter eenvoudig bijstellen.

Geef je planten de juiste hoeveelheid water

Geef Je Cannabis Planten De Juiste Hoeveelheid Water

Overbewatering is een van de meest gemaakte fouten bij het kweken van wiet. Het kan leiden tot allerlei soorten problemen, van een voedingsblokkade en -tekort tot wortelrot en meer. Wil je verzekerd zijn van een hoogwaardig eindproduct met veel kracht? Zorg er dan voor dat je je wiet correct water geeft. Dat is vooral bij autoflowers belangrijk. Kleinere planten met een kleiner wortelsysteem drinken namelijk minder water dan hun fotoperiode tegenhangers. Het risico op overbewatering is zodoende groter.

Een makkelijke, maar effectieve methode voor het verzekeren van een goede bewatering is het optillen van de potten. Til simpelweg een pot met een plant op om het gewicht ervan te vergelijken met een volledig bewaterde wietplant. Geef pas water wanneer hij merkbaar licht aanvoelt. Op die manier kan de aarde tussen elke watergeefbeurt uitdrogen. Dit beperkt het risico op schimmelgroei, wortelrot en andere problemen.

Gerelateerd artikel

Hoe Geef Je Wietplanten Water?

Over het algemeen hoef je minder vaak water te geven. Wanneer je echter bewatert, moet je dat grondig doen. Zet de aarde volledig onder water tot je het uit de bodem ziet komen.

Wees zuinig met voeding

Naast het feit dat autoflowers minder water nodig hebben dan grotere planten, vereisen ze ook minder voedingsstoffen. De meeste commerciële voeding voor wiet vermeldt echter alleen aanbevolen doseringen voor grote feminized wietplanten en zelden voor de doorgaans kleinere autoflowers.

Gerelateerd artikel

Hebben Autoflowers Voedingsstoffen Nodig?

We raden daarom aan autoflowers een lagere dosis te geven dan gebruikelijk. Begin met 25% of 50% van de aanbevolen dosering en ga van daaruit verder. Het is niet nodig om meer te geven als de plant geen tekenen van een tekort vertoont. Meer voeding dan noodzakelijk doet vaak zelfs meer kwaad dan goed.

Bovendien is de meeste commerciële potgrond voorbemest en bevat dit genoeg nutriënten voor 3-4 weken groei. Autoflowers hoef je daarom soms niet eens te voeden tijdens de gehele vegetatieve fase, die ongeveer even lang duurt: 3-4 weken. Je moet pas bloeivoeding geven zodra de bloei begint, zo rond week 3 of 4. Gebruik ook hierbij lagere doseringen.

Snel reageren op tekorten

Snel Reageren Op Cannabis Voedingstekorten

In tegenstelling tot feminized cannabisplanten hebben autoflowers geen tijd om te herstellen, bijvoorbeeld van voedingstekorten en ziektes. Ieder probleem kan de groei vertragen of belemmeren. Dit leidt vervolgens tot lagere opbrengsten en een minder dan optimaal eindproduct.

Als kweker moet je dus snel en effectief reageren op mogelijke tekenen van een tekort om problemen te beperken. Door snel de juiste maatregelen te treffen, zullen planten minder lijden en dat uit zich in de opbrengst en kracht.

Je moet als kweker leren om je planten te "lezen", zodat je tekenen van voedingstekorten en andere problemen (bijvoorbeeld een ongedierteplaag) tijdig kunt herkennen. Dit maakt het mogelijk om sneller te reageren en wietplanten te beschermen tegen permanente schade.

Oogst op het juiste moment

Oogst Cannabis Op Het Juiste Moment

Zelfs met een perfect kweekproces is het essentieel dat je op het juiste moment oogst voor het optimale CBD/THC-gehalte in het eindproduct.

Als je toppen te vroeg oogst, kunnen ze zwak zijn of niet het gewenste effect geven. Wanneer je het echter niet op tijd doet, kan veel van de THC in de wiettoppen reeds afgebroken zijn. De wiet is dan minder sterk. Het is daarom belangrijk om op exact het juiste moment te oogsten.

Wietplanten, met name de toppen, zijn bedekt met kleine paddenstoelvormige uitwassen die trichomen heten. Daarin ontstaan de actieve bestanddelen, waaronder THC.

De trichomen veranderen na een tijdje van kleur, afhankelijk van hun THC-gehalte. Om ze te inspecteren, heb je een loep of kleine microscoop nodig:

  • Heldere trichomen: bevatten geen of weinig THC, de oogsttijd is pas over een aantal weken.
  • Melkachtig witte trichomen: maximale THC-productie en kracht.
  • Trichomen worden amber/bruin: De THC in de toppen is aan het afbreken.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Trichomen

De meeste cannabis-fanaten oogsten hun planten wanneer een klein percentage van de trichomen (10-20%) al amberkleurig is. Dit verzekert dat het eindproduct een rustgevender, stoned effect heeft, wat vaak gewenst is.

Daarentegen is het ook mogelijk om te oogsten wanneer alle trichomen nog wit zijn. Het effect van deze wiet is vaak cerebraler en psychoactiever, aangezien het maximale hoeveelheden THC bevat.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken