Hebben Autoflowers Voedingsstoffen Nodig?

Hebben Autoflowers Voedingsstoffen Nodig?

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Autoflowers hebben andere behoeften dan fotoperiodieke cannabisplanten. Veel kwekers vragen zich daarom af of de voedingseisen ook verschillen. En inderdaad, je moet een aantal belangrijke dingen onthouden over het voeden van je autoflowers. Lees hieronder meer.

Net als fotoperiodieke cannabisplanten, hebben autoflowering planten voeding nodig om te groeien en te bloeien. Maar de genen en groeikenmerken zijn compleet anders. Daarom verschillen de voedingsbehoeften van autoflowers vergeleken met "normale" fotoperiodieke cannabis. Kwekers moeten zich bewust zijn van deze nuances om optimale resultaten te behalen. Hieronder geven we wat tips over hoe je je autoflowers correct voedt.

HEBBEN AUTOFLOWERS VOEDINGSTOFFEN NODIG?

Hebben Autoflowers Voedingstoffen Nodig?

Ja! Autoflowers hebben absoluut voedingsstoffen nodig. Toch is de hoeveelheid aanzienlijk minder dan bij feminized fotoperiodieke strains. Dit is waarom:

  • Ze zijn compacter - Autoflowers hebben een beperkte levensduur en behouden vaak een compact formaat. Kleinere planten vragen minder voeding dan grotere.
  • Ze bezitten robuuste genen - Autoflowers bevatten robuuste ruderalis genen. Deze zijn onder taaie omstandigheden geëvolueerd. Ze zijn gewend aan een voedingsarme bodem en kunnen dus met minder voedingsstoffen toch goed gedijen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle autoflowering cannabis gelijk is. Veel variëteiten worden niet groter dan 60cm en produceren een gemiddelde oogst. Maar er bestaan ook nieuwere soorten. Deze kunnen een hoogte van wel 1m bereiken, met een bijbehorende verbluffende opbrengst. Lees altijd de beschrijving van de strain voordat je haar koopt. Zo weet je wat je kunt verwachten!

KUN JE AUTOFLOWERS KWEKEN ZONDER VOEDINGSSTOFFEN?

Kun Je Autoflowers Kweken Zonder Voedingsstoffen?

In principe wel. Het is mogelijk om een autoflower vanaf zaad op te kweken zonder extra voedingsstoffen toe te dienen. Maar hier kleven mogelijk wel nadelen aan: een lagere opbrengst en een mindere kwaliteit.

Aan de andere kant hangt deze kwestie af van de samenstelling van je basisaarde. Gebruik je onbemeste aarde, zonder gunstige voedingstoffen of micro-organismen? Dan moet je je cannabisplanten voeden. Maar de meeste commerciële substraten bevatten al voedingsstoffen. Deze ondersteunen je plant enkele weken. Voor autoflowers is dat een groot deel van de levenscyclus. In dit geval kun je waarschijnlijk toe met het een- of tweemaal toedienen van bloeivoeding.

Gerelateerd artikel

Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS) En Hoe Maak Je Het?

WAT ZIJN DE BESTE VOEDINGSSTOFFEN VOOR AUTOFLOWERS?

Monster Bud Mix Biologische Voeding

Voordat we de beste voedingsstoffen voor autoflowers bespreken, is het handig een korte uitleg te geven over voedingsstoffen in het algemeen.

Meststoffen voor cannabis bevatten alle voedingsstoffen die je plant nodig heeft. De belangrijkste ("macro") voedingstoffen zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Op diverse producten vind je een verhouding van deze 3 stoffen. Als je op het etiket van jouw voedingsstoffen bijvoorbeeld "3-1-2" ziet staan, bevat het 3% stikstof, 1% fosfor en 2% kalium.

Maar je plant heeft meer nodig dan alleen stikstof, fosfor en kalium. Om gezond te blijven, vraagt ze ook microvoedingsstoffen, waaronder calcium, ijzer, koper en zink. Commerciële voedingsstoffen bevatten meestal zowel macro- als microvoedingsstoffen.

In de vegetatieve fase verschilt de optimale N-P-K verhouding met die van de bloeiperiode. Tijdens de vegetatieve fase heeft je plant behoefte aan meer stikstof om alle groene plantendelen te ontwikkelen, zoals bladeren en stelen. In de bloeitijd kan je cannabisplant met minder stikstof toe. Wel stijgt de behoefte aan fosfor (P) en kalium (K). Daarom vind je meestal twee types meststoffen. De een is speciaal voor de vegetatieve fase, de ander voor de bloei.

Het bovenstaande is van toepassing voor zowel autoflowers als fotoperiodieke cannabisplanten. Het verschil is dat autoflowers meestal veel minder voedingsstoffen nodig hebben.

HOEVEEL VOEDINGSSTOFFEN MOET JE GEVEN?

Hoeveel Voedingsstoffen Moet Je Geven?

Tenzij je speciale voedingsstoffen koopt voor autoflowers, is de aanbevolen dosering op de fles bijna altijd bedoeld voor het kweken van fotoperiodieke cannabis. En dan moet je ook weten dat sommige producenten de dosis overdrijven, in de hoop de verkoop op te schroeven. Kortom: wat je op het etiket leest, is (waarschijnlijk) een te hoge dosis voeding voor je autoflower.

Geef de helft van de aanbevolen dosering

Bij het voeden van je autoflowers, kun je het best beginnen met ½ of ¼ van de aanbevolen dosering. Sommige kwekers zijn nog voorzichtiger, zeker in het begin. Zij geven slechts ⅛ van de aanbevolen dosis.

Het is altijd beter een slag om de arm te houden. Geef liever te weinig dan teveel. Als je tekenen herkent van voedingstekorten (gele bladeren, etc.), verhoog je simpelweg de dosis. Overbemesting is veel serieuzer en leidt tot allerlei problemen met de groei. Vergeet niet dat de kans groot is dat je helemaal geen voeding hoeft te geven als je kweekt in een voedingsrijk medium!

WANNEER DIEN JE VOEDINGSSTOFFEN TOE?

Wanneer Dien Je Voedingsstoffen Toe?

Sommige kwekers weten het niet, maar zaailingen presteren het beste als je ze helemaal niet voedt. De eerste paar weken geef je je kleine vriendjes uitsluitend water. Overbemesting in de cruciale zaailing fase leidt uiteindelijk tot lage opbrengsten, of erger.

Als je standaard potgrond gebruikt met voedingsstoffen of een biologische superaarde, hoef je je kleine auto de eerste 2 weken niet te voeden.

Voedingsstoffen voor de vegetatieve fase (2-4 weken na ontkieming)

Sommigen beweren dat autoflowers nauwelijks een opvallende vegetatieve fase doormaken. Na het opkomen, gaan ze direct naar de (pre)bloei. We kunnen hierover discussiëren, maar het feit is dat autoflowers na 3-4 weken groei gaan bloeien.

Tijdens de groeifase (2-4 weken na ontkieming) is het verstandig een lage dosis voedingsstoffen te geven, bedoeld voor de vegetatieve periode. Een N-P-K-verhouding van 10-5-5 of 20-10-10 is prima. Stikstof is belangrijk in dit stadium. Begin met maximaal ½ van de aanbevolen dosering.

Gerelateerd artikel

NPK: Wat Is De Beste Verhouding Voor Cannabiskweek?

Voedingsstoffen voor de bloeitijd (4+ weken)

Als de eerste kleine toppen verschijnen op je plant, schakel je over op een product met meer fosfor (P) en kalium (K). Deze elementen ondersteunen je plant bij de ontwikkeling van vette, krachtige toppen. Gebruik een N-P-K-verhouding van 5-10-10 of soortgelijk. Sommige voedingsstoffen voor autoflowers bevatten meer fosfor (bijvoorbeeld 5-15-10). Deze zijn ook geschikt.

Bevatten jouw voedingsstoffen een alles-in-één-oplossing? Dan hoef je mogelijk niets te doen. Lees voor aanschaf het etiket op verschillende producten en bepaal dan wat bij jouw actieplan past. Doseer met mate, let op je planten en verhoog de dosis uitsluitend als je planten tekenen vertonen van voedingstekorten.

WANNEER STOP JE MET HET TOEDIENEN VAN VOEDINGSSTOFFEN?

Wanneer En Hoe Flush Je Je Cannabisplanten?

De meeste cannabiskwekers zijn van mening dat je wiet chemisch smaakt als je voedingsstoffen toedient tot aan de oogst. Daarom stoppen ze meestal 1-2 weken voor de oogst met voeding. Het spoelen van planten met gewoon water resulteert in beter smakende wiet.

Je bezoekt onze Nederlandse website.