Veelvoorkomende Problemen In De Cannabis Tuin

Veelvoorkomende Problemen In De Cannabis Tuin

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Gaat er iets boven het kweken van wiet in je eigen huis of tuin? Volgens ons niet. Maar soms gaat je kweek niet van een leien dakje. Er zijn veel verschillende aandoeningen die de groei en gezondheid van je plant kunnen beïnvloeden, al zijn ze gelukkig meestal niet ernstig. Hier bespreken we veelvoorkomende problemen waar je als teler van wiet mee te maken kunt krijgen. Ook leer je hoe je de symptomen herkent en behandelt.

Het kweken van cannabis is meestal een fijn en lonend tijdverdrijf. Maar zo af en toe kunnen de activiteiten in je cannabis tuin worden verstoord, door dikke pech of de wraak van Moeder Natuur. We kunnen helaas geen oplossingen en informatie bieden over alle aspecten van het kweken van cannabis, want niemand heeft de volledige wijsheid in pacht.

Maar tegen het einde van deze kweekgids, zal je in staat zijn de meestvoorkomende valkuilen, die te maken hebben met het kweken van cannabis, te vermijden. Mocht er een ramp gebeuren, ben je in elk geval bewapend met de kennis om terug te strijden tegen allerlei ellende.

Het is nog beter dat je in staat zal zijn je kweekruimte vooraf aan te passen. Het lezen van dit artikel is de beste manier om de meestvoorkomende fouten en aandoeningen bij je cannabisplanten te vermijden.

VEEL GEMAAKTE FOUTEN DOOR KWEKERS

  1. Onbalans In PH En Voedingsstoffen
  2. Te Veel En Te Weinig Water Geven
  3. Hittestress
  4. Veelvoorkomende Plagen, Ziektekiemen En Ongedierte
  5. Nutrient Burn
  6. Nutrient Lockout
  7. Light Burn
  8. Wind Burn

1. ONBALANS IN PH EN VOEDINGSSTOFFEN

Onbalans In PH En Voedingsstoffen

Schommelingen en onbalans in de pH van de voedingsstoffen en het substraat kunnen rampzalig blijken voor de kweker. Gelukkig kan dit probleem gemakkelijk worden opgelost en de kweker heeft er zelf de controle over. Stel je kweekstijl in bij je starters.

De optimale pH voor kokos en hydro ligt tussen 5.5-6.5. Aarde is meer vergevingsgezind en werkt ook als een buffer, dus zelfs een pH van 7.5 kan door planten worden getolereerd. Elke soort heeft een eigen voorkeur, ook als het gaat om meststoffen. Alleen tijd en ervaring zullen ervoor zorgen dat de kweker de pH en de voedingsstoffen correct in kan stellen.

Een onbalans, door overbemesting en/of het gebruik van ondermaatse voedingsstoffen, kan de beginnende kweker in de problemen brengen. Wanneer planten verwelken, of als de bladeren verkleuren en bruine, verbrande randen verschijnen, heeft dit meestal te maken van een verbranding door voedingsstoffen of een opnamestoornis. Hoe dan ook is de pH uit balans en een flush met zuiver water is de eerste stap om dit probleem op te lossen.

Na een flush moet de kweker even voor wetenschapper spelen en meerdere factoren overwegen in een poging het probleem te identificeren en op te lossen. Als je na de flush het afvoerwater test met een pH pen of een goedkope kit, kan je daar meestal iets uit aflezen. Het gedrag van de plant is een andere factor.

Tot slot kan je de planten inspecteren met een loupe om te verzekeren dat je niet te maken hebt met een plaag. Uiteindelijk kom je dan tot de conclusie dat een lichtere dosis voedingsstoffen waarschijnlijk de beste remedie is.

Het gebruik van pH perfecte voedingsstoffen, zoals de Advanced Nutrients productlijnen, is een handige methode om deze problemen te voorkomen. Mocht je reeds geïnvesteerd hebben in pH- en EC-apparatuur, moet je er ook voor zorgen hoogwaardige voedingsstoffen te gebruiken, speciaal voor cannabis. Ook moet je flessen pH Up en pH Down aanschaffen.

2. TE VEEL EN TE WEINIG WATER GEVEN

Te Veel En Te Weinig Water Geven

WAT IS HET?

Druilerige, ziekige planten met chlorose zouden wel eens structureel te veel of te weinig water kunnen krijgen. Hoe dan ook, het wortelstelsel lijdt en de groei raakt verstoord en komt uiteindelijk tot stilstand. Erger nog, de planten blijven verder verpieteren. En dat is uitnodigend voor ongedierte en ziektes, tenzij de kweker drastische tegenmaatregelen neemt.

De bladeren verkleuren geel en vallen er bij alle gedeeltes van de plant af. Er komen wel enkele toppen tot bloei, maar dan zwaar gehandicapt. De meeste toppen leggen het loodje of vallen ten prooi aan ziekteverwekkers.

HOE HERKEN JE HET ALS JE TE VEEL OF TE WEINIG WATER GEEFT?

Je kunt makkelijk zelf zien en voelen of je groeimedium te nat of te droog is door gewoon even aan het medium te voelen. Als je bijhoudt wanneer je planten water nodig hebben, kom je er al snel achter of je ze te veel of te weinig water geeft. Drassige substraten die voortdurend vochtig zijn, krijgen duidelijk structureel te veel water.

Je vingers zijn hierbij nat nadat je ze een paar centimeter in de aarde hebt gestoken. Een droog, onregelmatig bewaterd groeimedium krijgt echter structureel te weinig vocht. De aarde ziet er hierbij droog en verschrompeld uit en verpulvert tussen je vingers.

[related_story id=23 lang=6 type_class=CmsPagesItem css_class=old-generation]

DE OPLOSSING BIJ TE VEEL EN TE WEINIG WATER

Van alle cannabis kweekproblemen is het verhelpen van structureel te veel of te weinig water geven het eenvoudigst te corrigeren. Je komt er al snel achter of je planten meer of minder nodig hebben. Om het op zeker te spelen, kun je de potten even optillen voor- en nadat je ze water hebt gegeven. Zo kun je het gewicht van droge en natte planten goed inschatten.

VOORZORGSMAATREGELEN BIJ TE VEEL EN TE WEINIG WATER GEVEN

De meeste kwekers proberen zich aan een voedingsschema te houden. Het is belangrijk een effectieve nat-droog cyclus te behouden zodat de wortels en de plant zich naar hartelust kunnen ontwikkelen. Als je naar het gedrag van de planten kijkt en controleert of het overtollige water goed afvloeit, kun je daarvoor zorgen. Kun je de plantenpotten niet optillen om in te schatten of ze water nodig hebben? Dan zou je ook een water/vochtmeter kunnen aanschaffen om alles goed in de gaten te houden.

3. HITTESTRESS

Hittestress

Hittestress in de kweekruimte of in het buitenlicht ziet er ongeveer hetzelfde uit. De randen van de bladeren zien er verbrand uit en zullen geen en bruin kleuren/ De binnenkweker hoeft slechts de positie van de kweeklamp te veranderen en/of aanpassingen te doen in de omgeving. Het doel is het bladerdak van de planten op een perfecte hoogte te krijgen vergeleken met de lampen.

Test dit met een lichtmeter of gebruik een meetlint om de optimale afstand te bepalen. Je hand bij het bladerdak houden, zal je veel informatie verschaffen. Als het oncomfortabel voelt voor jou, is het ook oncomfortabel voor je planten en dan moet je de lichten hoger hangen.

Hittestress in de buitenlucht is veel moeilijker te beheersen. Maar de kweker kan nog steeds effectieve maatregelen treffen. Je planten beschaduwen, kan helpen, evenals een extra waterbeurt. Standaard groen schaduwmateriaal kan worden gebruikt om een simpel scherm te bouwen. Gebruik dit om wat van het intense zonlicht te filteren. Als je in het juiste seizoen zaait, kan je dit probleem voorkomen. Bestudeer dus vooraf de geschiedenis van de weersomstandigheden.

4. VEELVOORKOMENDE PLAGEN, ZIEKTEKIEMEN EN ONGEDIERTE

Veelvoorkomende Plagen, Ziektekiemen En Ongedierte

  • SPINT

Griezelige beestjes zullen altijd proberen invallen te doen in je cannabis tuin. Een schone en in quarantaine geplaatste grow-op is de beste manier om te voorkomen dat ze je planten lastigvallen. Mocht je echter te maken krijgen met ongedierte, heb je meestal last van spint.

Spintmijten komen veel voor in binnentuinen. Dit zijn kleine, vervelende wezentjes die webben maken in je toppen en uiteindelijk je wiet verwoesten. Je kan ze alleen met het blote oog zien als ze in clusters rondkruipen. In de vegetatieve fase moet je spint onmiddellijk vernietigen met speciale sprays tegen spintmijten. Als spint aanwezig is tijdens de bloeiperiode, is het game over.

Een met spint besmette cannabisplant moet onmiddellijk in een zak worden gestopt en uit de ruimte verwijderd. Helaas zijn spintmijten een ware nachtmerrie als je de vegetatieve fase voorbij bent. Het is het beste om je gewas te vernietigen en de kweekruimte grondig te ontsmetten voor je opnieuw begint.

[related_story id=67 lang=6 type_class=CmsPagesItem css_class=old-generation]

  • SCHIMMELS EN FUNGI

Schimmels zijn niet altijd slecht nieuws. De beste manier om de slechte soorten in toom te houden, is het toevoegen van nuttige schimmelsoorten. Voeg Mycorrhizae toe aan je aarde of kokos en vul je hydro oplossing aan met een vloeibaar alternatief van goede kwaliteit.

Hydrokwekers moeten kiezen voor hydro-specifieke voedingsstoffen en dikke, biologische meststoffen vermijden. Het reservoir kan anders omgetoverd worden tot een vervelende schimmelkolonie, maar het kan ook de irrigatie blokkeren.

Botrytis is de grijze schimmel die het meest gevreesd wordt door cannabis kwekers. De zo gehate toprot zal de toppen van binnenuit opvreten. Nog erger: Het verspreidt zich gemakkelijk van plant tot plant en is vrijwel onverwoestbaar. Houd tijdens de bloeiperiode de luchtvochtigheid laag, rond 40% RH.

Zorg ook voor een goede luchtcirculatie in de kweekruimte. Dit is met name belangrijk voor ScrOG-setups, tot de rand gevuld met vette cola's. Investeer in goede ventilatoren en houd optimale omgevingsomstandigheden van zaad tot oogst in stand. De celwanden van planten kunnen worden versterkt met vloeibare silica, waardoor ze minder vatbaar zijn voor dreiging. Rhino Skin van Advanced Nutrients is erg effectief.

Als je buiten kweekt, moet je niet te laat planten anders zou herfstregen je oogst kunnen verwoesten. Een simpele kas, bijvoorbeeld uit het tuincentrum, kan een goede oplossing zijn als je slecht weer verwacht tijdens het kweken. Alleen planten die onder vochtige omstandigheden worden gekweekt, zijn gevoelig voor toprot. Als je zorgt voor een correcte grow op, zal je geen problemen ervaren met schimmels en fungi.

  • ONGEDIERTE, KNAAGDIEREN EN SLAKKEN

Uiteraard moeten huisdieren worden geweerd uit de kweekruimte. Fikkie is dan misschien goed afgericht en zal geen hapjes nemen uit je gewas, maar hij kan wel insecten of andere ongewenste ellende invoeren. Daarnaast hebben haren de vervelende gewoonte aan harsachtige toppen te blijven plakken. Buiten geldt dat je desnoods je tuin moet omheinen om te voorkomen dat dieren te dichtbij kunnen komen.

Knaagdieren kunnen worden vermeden door de boel goed schoon te houden en, indien nodig, standaard vallen neer te zetten. Als knaagdieren als ratten en muizen een groot probleem worden, heb je een nieuwe locatie nodig voor je grow op.

Slakken kunnen gemakkelijk worden geweerd door zout rond de tuin te strooien. Als je te maken hebt met heuse kamikaze-slakken, kan je wat koperdraad rond de bovenste rand van je potten wikkelen. Een combinatie van beiden zal de lokale slakkenpopulatie absoluut afstoten.

5. NUTRIENT BURN

Nutrient Burn

WAT IS NUTRIENT BURN?

Nutrient burn is de Engelse benaming voor wat er gebeurt als cannabisplanten te veel voedingsstoffen krijgen toegediend, zoals stikstof, fosfor of kalium. De planten hebben een bepaalde hoeveelheid nodig om goed te gedijen. Maar als je te enthousiast te werk gaat, kan dat tot gevolg hebben dat ze symptomen van stress beginnen te vertonen.

De zogenaamde klassieke beginnersfout dus. Beginnende kwekers denken vaak dat planten behoefte hebben aan heel veel voedingsstoffen om het goed te doen. Dit is echter niet de realiteit.

SYMPTOMEN/HOE IDENTIFICEER JE NUTRIENT BURN?

De belangrijkste waarneembare symptomen van nutrient burn zijn de verschroeid uitziende uiteinden van de bladeren. De bruine kleur verspreidt zich over het hele blad en doet dit omkrullen. Het blaadje verandert uiteindelijk in een krokant verschrompeld "handje." De eerste verschijnselen van verbranding door te veel voedingsstoffen zijn te zien op enkele blaadjes, of kunnen op de hele plant zichtbaar worden.

NUTRIENT BURN BESTRIJDEN

Als je wat aan dit probleem wilt doen, is dat afhankelijk van de hevigheid en aard van de nutrient burn. Het mag duidelijk zijn dat je vanaf dit moment geen voedingsstoffen meer moet geven. We adviseren tevens de hoeveelheid nutriënten in de aarde of het hydrosysteem met een ppm meter te controleren.

Hiervoor kun je ruwweg de volgende ppm-waarden aanhouden: 650ppm na het klonen, 850ppm tijdens de groeiperiode en 1050ppm tijdens de bloeiperiode. Onder sterk licht gebruiken planten meer voedingsstoffen. Als de verlichting in de kweekruimte relatief zwak is, zou je daar naar kunnen kijken. Bij hydrosystemen is het eenvoudiger het niveau van de voedingsstoffen te veranderen door geleidelijk de hoeveelheid water te verminderen.

Als aarde extreem veel nutriënten bevat, moet je spoelen met water waarvan de pH-waarde is aangepast. Bij voorkeur met gedistilleerd water. Dit dient te geschieden door zoveel water te geven dat het er aan de onderkant van de pot weer uit loopt. Zo spoel je de voedingsstoffen weg.

[related_story id=107 lang=6 type_class=CmsPagesItem css_class=old-generation]

NUTRIENT BURN VOORKOMEN

De grond die je koopt, dient niet extreem veel meststoffen te bevatten want hierdoor kunnen zaailingen schade door te veel voedingsstoffen, de gevreesde nutrient burn, oplopen. Het water dat je de planten geeft, moet daarnaast relatief schoon zijn.

De ppm-waarde van onzuiver kraanwater is veel te hoog. Zelfs wanneer je precies de voorgeschreven hoeveelheid voedingsstoffen gebruikt, bevat het te veel deeltjes. En dat leidt vaak tot nutrient burn. Je zou moeten overwegen om gedestilleerd water te kopen of om dit zelf te maken door middel van omgekeerde osmose.

Er moeten voedingsstoffen gebruikt worden die speciaal voor cannabisplanten geschikt zijn. Als je niks anders kunt vinden, kun je ook nutriënten voor tomatenplanten gebruiken. De aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen wordt door veel fabrikanten te hoog aangegeven. Als vuistregel zou je moeten beginnen met ¼ van de laagst voorgeschreven dosis. Voer dat geleidelijk op.

6. NUTRIENT LOCKOUT

Nutrient Lockout

WAT IS NUTRIENT LOCKOUT?

Nutrient lockout is de Engelse benaming voor wat je in het Nederlands voedingsstofuitsluiting zou kunnen noemen. Als dit gebeurt, kunnen planten bepaalde voedingsstoffen niet opnemen terwijl die wel aanwezig zijn. Wanneer de pH-waarden niet optimaal zijn of de hoeveelheid nutriënten of zout te groot is, bestaat de kans dat dit gebeurt.

Planten werken volgens een biologisch proces waarbij een teveel aan één voedingsstof andere voedingsstoffen kan blokkeren. Wanneer er bijvoorbeeld te veel stikstof wordt opgenomen door de plant, kan dat het opnemen van kalium en calcium tegenwerken. Als je niet direct handelt bij nutrient lockout legt je cannabisplant binnen no time het loodje.

SYMPTOMEN/HOE HERKEN JE NUTRIENT LOCKOUT?

De symptomen van een nutrient lockout, het blokkeren van bepaalde voedingsstoffen, lijken op de tekenen van een tekort aan voedingsstoffen. De planten beginnen er armzalig uit te zien, de bladeren worden slap en geel van kleur en beginnen om te krullen.

De beste manier om een nutrient lockout vast te stellen, is door als eerste de pH-waarde van de grond of het hydrosysteem te controleren. Voor aarde ligt de ideale waarde tussen de 6,0-7,0pH; voor hydro kweek is dat 5,5-6,5pH. Als de pH-waarde niet voldoet aan de vereiste waarde en de eerder beschreven verschijnselen zichtbaar zijn, heb je duidelijk te maken met een nutrient lockout. Je kunt ook foto's van je planten op een wietforum plaatsen.

Daar kun je dan achterhalen of je met een blokkade van voedingsstoffen te maken hebt. Op dit soort platforms vind je veel cannabisliefhebbers die je graag willen helpen. Maar vaak gaat het er daar niet al te serieus aan toe. Dus blijf ook onze artikelen volgen.

[related_story id=69 lang=6 type_class=CmsPagesItem css_class=old-generation]

NUTRIENT LOCKOUT BESTRIJDEN

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is de juiste pH-waarde voor je planten te behouden. Zijn er zichtbare tekenen van een nutrient lockout? Dan is het van het allergrootste belang dat je de pH van je groeimedium vaststelt en/of ontdekt welke voedingsstof het opnemen van andere voedingsstoffen blokkeert.

De beste manier om een nutrient lockout te bestrijden, is het spoelen van de planten, om daarna de correct afgestelde nutriënten te geven. Dit flushen is echt het beste wat je kunt doen, want als de pH-waarde hersteld wordt, worden de geblokkeerde voedingsstoffen en zouten verwijderd. Hierdoor is de oorzaak weggenomen en voorkom je verdere complicaties.

NUTRIENT LOCKOUT VOORKOMEN

Het is belangrijk dat je grond van de allerbeste kwaliteit aanschaft en goed op de samenstelling ervan let. Ook is het van cruciaal belang dat je schoon water geeft en dat de pH-waarde goed is afgesteld. Je moet eveneens weten dat er meststoffen zijn die de pH van het water veranderen.

Ook dat kan een nutrient lockout tot gevolg hebben. Je moet je planten daarnaast niet met een bepaalde voedingsstof overvoeden omdat je daar toevallig iets over hebt gelezen.

7. LIGHT BURN

Light Burn

WAT IS LIGHT BURN?

Stel je eens voor dat je achttien uur in een zinderend hete zon gaat liggen bakken. Dat hakt erin, nietwaar? Ook cannabisplanten houden er niet van langdurig aan fel licht en extreme hitte blootgesteld te worden. Light burn is de Engelse benaming voor de verschijnselen die optreden ten gevolge van te veel licht en warmte. Het gebeurt vaak bij binnenkweek.

Light burn treedt op wanneer de LED's of HPS lampen te dicht op de planten hangen, die daardoor de stress niet aankunnen. Het is belangrijk om te weten dat verbranding door licht en hittestress vaak hand in hand gaan. Als de planten te dicht op het licht staan, krijgen ze te veel licht en hitte te verwerken.

SYMPTOMEN/HOE HERKEN JE LIGHT BURN?

De eerste symptomen van light burn vertonen zich over het algemeen op het bovenste gedeelte van de plant. Blaadjes beginnen te vergelen, worden bruin en vertonen plekjes. De binnenste nerven van de bladeren blijven groen. De verschijnselen van light burn beginnen doorgaans bij de buitenste bladaderen, waarna ze zich inwaarts verspreiden.

Verbranding door licht is eenvoudig te identificeren. Bij de meeste binnenkweek met felle verlichting vertonen de bladeren het dichtst bij de lichtbron de eerder vermelde verschijnselen. Het onderste gebladerte dat niet zo direct aan het licht wordt blootgesteld, vertoont geen tekenen. Bij buitenkweek heb je niet zo snel last van light burn omdat het zonlicht anders werkt dan kunstlicht. Echter, als je planten van binnen naar buiten verplaatst, kunnen ze tekenen gaan vertonen.

[related_story id=141 lang=6 type_class=CmsPagesItem css_class=old-generation]

LIGHT BURN BESTRIJDEN

Realiseer je goed dat hier twee zaken spelen: hitte en de lichtsterkte. Als de bladeren en toppen tekenen van light burn vertonen, kun je de lampen wat hoger boven je kostbare planten hangen. Je kunt ook overwegen het elektrisch vermogen te verminderen.

Zo kun je bijvoorbeeld overschakelen van 600W naar 400W. De temperatuur van de indoor kweekruimte kun je in de meeste gevallen het best op zo'n 25°C houden. Bij een binnen opgezette cannabistuin is het van cruciaal belang voor een goede luchtcirculatie te zorgen. Zo kan de temperatuur niet te hoog oplopen.

LIGHT BURN VOORKOMEN

Het is belangrijk regelmatig je planten te controleren en de bladeren/toppen die het dichtst bij het licht groeien aan een grondige inspectie te onderwerpen. Het kan een slimme zet zijn om minder felle lampen te kopen voor de bloeiperiode.

Dat is namelijk de periode waarin de planten last kunnen krijgen van light burn. Het is ook slim om in je kweekruimte voor de juiste temperatuur en luchtcirculatie te zorgen. Tevens raden we aan om je planten niet van een binnen- naar een buitenomgeving te verhuizen.

8. WIND BURN

Wind Burn

WAT IS WIND BURN?

Net als mensen houden cannabisplanten van een zacht briesje. Als het echter harder begint te waaien, gaan de planten stressverschijnselen vertonen. Dat heet in het Engels "wind burn". Je planten verschroeien als het ware door de wind.

Het komt vaak voor in kleine kweekruimtes waarbij de ventilatoren vreemd opgesteld zijn. Buiten heb je nauwelijks last van dit verschijnsel; zelfs als het een keer flink waait, gaat de wind uiteindelijk toch weer een keer liggen. Binnen staan ventilatoren 24/7 aan.

SYMPTOMEN/HOE HERKEN JE WIND BURN?

Wind burn kun je vrij gemakkelijk herkennen want het behoort nu eenmaal tot de problemen van binnenkweek operaties. Krullen de bladeren die zich het dichtst in de buurt van de ventilatoren bevinden om en lijken ze op verdraaide 'handjes" met enge misvormde vingertjes?

Dan heb je te maken met wind burn. Ook als de ventilator recht op de plant blaast, is dat een herkenningsteken. De beweging van de bladeren is eveneens een goede indicator. Als ze wild staan te flapperen, is de luchtstroom waarschijnlijk te krachtig.

WIND BURN BESTRIJDEN

De beste manier om wind burn te bestrijden, is door de ventilatoren op de juiste positie te plaatsen en ze goed af te stellen. Omdat de stengels en de takken van de cannabisplant na verloop van tijd door de wind gesterkt worden, is het goed wanneer de plant en bladeren lichtjes bewegen. Maar het moet niet zo zijn dat ze zich in het midden van een cycloon bevinden.

De luchtstroom die de ventilator veroorzaakt, moet tussen de lampen door en over het gebladerte gevoerd worden. Uiteindelijk moet de lucht zich heen en weer bewegen. Ook het plaatsen van een kleinere ventilator die een zacht verticaal briesje veroorzaakt, is een goede tactiek.

WIND BURN VOORKOMEN

De beste manier om wind burn te voorkomen, is het opstellen van een doelgericht kweekplan alvorens je tot het planten van de zaden overgaat. Het treedt namelijk vaak op wanneer kwekers te veel planten in een kweekruimte/tent proberen te proppen. Een plant heeft ruimte nodig om te kunnen groeien en om zuurstof op te nemen. Houd daar dus rekening mee.

De opbrengst wordt er toch niet groter door; je krijgt echter wel eerder last van wind burn of andere eventuele problemen. Als je een ventilator koopt, zorg dan dat deze verschillende standen heeft. Dan kun je hem bij je kweek namelijk naar wens afstellen. Je kunt eventueel ook de ventilator in de richting van de muur laten blazen. Zo staan je planten niet direct in de wind.

Je bezoekt onze Nederlandse website.