Blog
Voedingsblokkade Bij Wietkweek
4 min

Voedingsblokkade Bij Wietkweek: Wat Is Het En Hoe Los Je Het Op?

4 min

Uitsluiting van voedingsstoffen komt heel veel voor. Toch is enige basiskennis vereist om het probleem te verhelpen. Minder ervaren kwekers herkennen een voedingsblokkade misschien niet, waardoor het probleem kan verergeren. Lees meer over uitsluiting van voedingsstoffen, hoe je het verhelpt en helemaal voorkomt!

Uitsluiting van voedingsstoffen wordt ook wel voedingsblokkade genoemd. Het is een van de meest voorkomende problemen die wietkwekers ervaren en het is veel problematischer dan een tekort aan voedingsstoffen. Helaas herkennen minder ervaren kwekers een voedingsblokkade niet altijd. Vaak doen ze zelfs precies het tegenovergestelde van wat nodig is om het probleem aan te pakken. In dit artikel leer je wat uitsluiting van voedingsstoffen is en, belangrijker nog, hoe je het probleem oplost en in de toekomst voorkomt.

Wat houdt een uitsluiting van voedingsstoffen in?

Wat houdt een uitsluiting van voedingsstoffen in?

Wanneer wietplanten een voedingsblokkade ervaren, nemen ze niet de benodigde voedingsstoffen op om goed te kunnen groeien. Dit gebrek kan zich uiten in verkleurde bladeren, slechte opbrengsten en, in het ergste geval, een volledig mislukte oogst.

Waarom is de pH-waarde belangrijk?

Uitsluiting van voedingsstoffen heeft verschillende oorzaken. Een van de meest voorkomende boosdoeners is een onjuiste pH-waarde. De oorzaak hiervan is te herleiden naar het water, je aarde of de voedingsstoffen zelf.

Bovendien kan het toedienen van te veel meststoffen, vooral in de buurt van de wortelzone, een chemische reactie opwekken. Hierdoor kunnen wietplanten geen voedingsstoffen meer opnemen. Tot slot kan een opeenhoping van zouten in je bodem door het gebruik van minerale (niet-biologische) meststoffen ook een oorzaak zijn van een voedingsblokkade.

Typerend voor een voedingsblokkade is dat alle benodigde voedingsstoffen wel aanwezig zijn, maar dat de plant ze simpelweg niet meer kan opnemen. Wietplanten kunnen alleen voedingsstoffen opnemen binnen een vrij krappe pH-marge. Als de pH-waarde onjuist is, zullen je planten onvoldoende voeding ontvangen.

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

Tekenen van uitsluiting van voedingsstoffen bij wiet

Tekenen van uitsluiting van voedingsstoffen bij wiet

Veel onervaren kwekers zien bepaalde symptomen, zoals gele bladeren of algehele slechte groei, en denken onterecht dat het probleem een voedingstekort is. Dit is eigenlijk niet eens zo ver van de waarheid. Bij een uitsluiting kunnen planten inderdaad niet profiteren van de aanwezige voedingsstoffen in het groeimedium. Daarom komen de symptomen van voedingsblokkade overeen met die van ondervoede planten.

Als gevolg hiervan komen veel kwekers in de verleiding om meer voeding toe te dienen, in de hoop dat het probleem verdwijnt. De daadwerkelijke oorzaak (pH, zoutophoping, etc.) wordt niet aangepakt. Het resultaat? Je wietplanten zijn nog slechter af dan voorheen.

Hoe los je uitsluiting van voedingsstoffen op?

Hoe los je uitsluiting van voedingsstoffen op?

Als je er niks aan doet, kan de schade die wordt aangericht door een voedingsblokkade de kwaliteit en kwantiteit van je oogst aanzienlijk verminderen. Dit geldt vooral tijdens de bloei. Gelukkig kun je uitsluiting van voedingsstoffen vrij eenvoudig oplossen. Volg simpelweg het onderstaande advies om je kweek snel weer op de rails te krijgen.

Spoelen

Het is de bedoeling een uitsluiting van voedingsstoffen snel op te lossen, zodat je wietplanten de macro- en microvoedingsstoffen weer kunnen absorberen. Hiervoor moet je je medium spoelen. Dit houdt in dat je je groeimedium reinigt door het te verzadigen met schoon, pH-gebalanceerd water (en mogelijk een spoelmiddel).

Kweek je in aarde? Dan is het gebruikelijk om zoveel water toe te dienen als nodig is om de helft eruit te laten lopen. Afhankelijk van de grootte van je wietplanten, vereist dit een aanzienlijke spoeling. Hierna is het verstandig om je planten de juiste hoeveelheid (pH-gebalanceerde) voedingsoplossing te geven. Wietplanten die in aarde worden gekweekt, hebben een pH-bereik tussen 6,0-7,0.

Gerelateerd artikel

Ontdek Hoe En Wanneer Je Wietplanten Moet Spoelen

Voor hydrocultuursystemen variëren de methoden. Het onderliggende principe is echter gelijk: reinig je systeem om de ophoping van zouten en mineralen te verwijderen. Wietplanten die in een hydrocultuur worden gekweekt, geven de voorkeur aan iets zuurdere pH-waarden tussen 5,5-6,5.

Ervaren kwekers spoelen vaak preventief om voedingsblokkade voor te zijn. Het is goed om je potten of hydrocultuursysteem structureel door te spoelen. Doe dit bijvoorbeeld als je planten verplaatst om te bloeien en opnieuw halverwege de bloeifase.

Hoe voorkom je uitsluiting van voedingsstoffen in wietplanten?

Hoe voorkom je uitsluiting van voedingsstoffen in wietplanten?

Het vermijden van uitsluiting door voedingsstoffen is veel effectiever dan het terugdraaien ervan. Door een paar eenvoudige stappen te volgen, vergroot je de kans op een succesvolle kweek.

Snoeien

Sommige wietplanten vereisen een zeer stevig dieet, wat soms tot uitsluiting van voedingstoffen kan leiden. Je kunt de voedingsbehoefte van je plant echter verminderen door flink te snoeien. Als je wietplanten minder massa hebben, zijn er ook minder voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en een gunstige opbrengst te genereren. Let op dat je niet teveel snoeit, omdat ook dit de gezondheid van je planten kan schaden.

Stress verminderen

Plotselinge veranderingen kunnen problematisch zijn voor je planten. Ze passen zich beter aan wanneer veranderingen geleidelijk worden doorgevoerd.

Wanneer je overstapt naar een 12/12 lichtschema, verandert de voedingsbalans. Je planten hebben niet langer grote hoeveelheden stikstof nodig om het bladerdek te ontwikkelen. Nu neemt de behoefte aan fosfor en kalium toe. Dit ondersteunt de bloei, terwijl de behoefte aan stikstof afneemt.

De aanpassingen in voedingsstoffen en verlichting kunnen stressvol zijn voor wietplanten. Overweeg dus om de voeding geleidelijk aan te veranderen, zodat ze zich kunnen aanpassen aan deze nieuwe fase in hun ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor de lichtcyclus. Verminder het aantal lichturen gedurende een week trapsgewijs van 18/6 naar 12/12 om het proces te vergemakkelijken.

Probeer biologische voedingsstoffen

Probeer biologische voedingsstoffen

Biologische voedingsstoffen kunnen helpen om uitsluiting van voedingsstoffen te voorkomen. Niet-biologische voedingsoplossingen en meststoffen bevatten mineralen, waaronder zouten, die zich in de loop van de tijd zullen ophopen. Dit verandert de pH-waarde van je groeimedium en kan tot voedingsblokkade leiden.

Biologische meststoffen bevatten daarentegen minder zout, wat de kans op uitsluiting aanzienlijk verkleint. Maar zelfs met biologische meststoffen zijn routinematige spoelingen altijd een goede zaak. Probeer onze eigen Monster Bud Mix om je toppen te laten uitpuilen!

Controleer regelmatig de pH-waarde

Controleer regelmatig de pH-waarde

De wortelzone van je wietplant houdt van zure omgevingen. Als het te alkalisch wordt, kunnen wortels geen voedingsstoffen meer opnemen. Dit kan leiden tot uitsluiting van voedingsstoffen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus controleer regelmatig de pH-waarde van je aarde. Verzeker dat de pH-waarde binnen een acceptabel bereik blijft. Dit is een geweldige manier om voedingsblokkade te voorkomen.

Zoals vermeld, geeft wiet die in aarde wordt gekweekt de voorkeur aan een pH-waarde van 6,0-7,0. Bij hydrocultuur ligt de ideale waarde tussen 5,5-6,5. Het is de moeite waard om te investeren in een betrouwbare pH-meter. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je kweek binnen dit bereik valt. Je kunt zelfs een EC-meter (elektrische geleidbaarheid) aanschaffen om de concentratie van voedingsstoffen en zouten in je kweekmedium te controleren.

Als je aarde gebruikt, kun je het beste direct na het water geven een meting doen. Instrumenten werken niet alleen beter in vochtige grond, maar de grootste reden voor een verschuiving van de pH-waarde is het gebruik van te alkalisch water. Bij hydrocultuur moet je de pH constant in de gaten houden, omdat planten kwetsbaarder zijn. Daarom moet je nadelige veranderingen zo snel mogelijk verhelpen.

Bestrijd uitsluiting van voedingstoffen en geniet van grote, gezonde oogsten

Bestrijd uitsluiting van voedingstoffen en geniet van grote, gezonde oogsten

Niet alleen beginnende wietkwekers krijgen te maken met uitsluiting van voedingsstoffen; het kan iedereen overkomen! Uiteraard willen alle kwekers hun planten voldoende voeden om gigantische, gezonde toppen te ontwikkelen, maar overbemesting ligt altijd op de loer. Gelukkig weet je nu hoe je een voedingsblokkade kunt herkennen, oplossen en voorkomen. Nu heb je de beste kans op een succesvolle kweek en een ongelooflijk zware oogst!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken