Blog
Voeding
6 min

Wat Zijn De Beste Voedingsstoffen Voor Cannabis?

6 min
Headshop Producten

Naast kwalitatief goede aarde, is bemesting essentieel voor een optimale oogst van wietplanten. Er is daarbij zeer veel biologische en chemische mest verkrijgbaar. Het is echter ook op verschillende manieren zelf te maken. Verdiep je hier in de verschillende mogelijkheden en kom te weten welke optie voor jou het best is.

Je moet met veel dingen rekening houden als je mest wilt gebruiken voor het kweken van wiet. Net als andere planten heeft cannabis ook essentiële voedingsstoffen nodig om te kunnen floreren. Deze belangrijke macronutriënten zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) — samen NPK genoemd. Er zijn veel verschillende producten op de markt die een mengsel behelzen van macro- en micronutriënten. Deze stimuleren de groei op diverse manieren. Omdat er zoveel keus is, is het belangrijk te weten wat het meest geschikt is voor jouw kweek.

WAT ZIJN MESTSTOFFEN EN WAAROM ZIJN ZE BELANGRIJK VOOR WIET?

WAT ZIJN MESTSTOFFEN EN WAAROM ZIJN ZE BELANGRIJK VOOR WIET?

Bij het kweken van je eigen wiet, wil je ervan uit kunnen gaan dat je gezonde, productieve planten krijgt. Niets is vervelender dan veel tijd besteden aan de kweek en zorg voor planten als ze uiteindelijk niet aan de verwachtingen voldoen.

In de context van wiet zijn meststoffen voedingsrijke mengsels om de groei, productie, smaak en kracht van planten positief te beïnvloeden. Maar niet alle mest is hetzelfde en heeft ook niet dezelfde eigenschappen. Naast bemesting is het erg belangrijk dat de aarde zelf hoogwaardig is. Alleen hoogwaardige grond kan namelijk goed voedingsstoffen opnemen.

BIOLOGISCHE VERSUS CHEMISCHE MESTSTOFFEN

De meningen zijn nogal verdeeld over of je nu beter synthetische of biologische meststoffen kunt gebruiken. In alle eerlijkheid is daarop geen duidelijk antwoord. Het is echt per situatie verschillend. Wat voor soort wietplanten wil je kweken – fotoperiode of autoflowering? Hoeveel planten wil je telen en hoe krachtig moeten ze zijn? Er zijn veel dingen die meespelen.

Sommige telers gebruiken een mengsel van chemische en biologische voedingsstoffen. Anderen houden het bij een van beide. Om duidelijk te krijgen wat het meest geschikt is voor jouw kweekdoelen, is het handig alle voor- en nadelen van chemische en biologische voedingsstoffen na te gaan. Hier vind je meer informatie over de verschillende soorten meststoffen.

Gerelateerd artikel

Het Verschil: Synthetische Vs. Natuurlijke Meststoffen

KANT EN KLARE VERSUS ZELFGEMAAKTE MESTSTOFFEN

KANT EN KLARE VERSUS ZELFGEMAAKTE MESTSTOFFEN

Het gebruiken van kant en klare mest uit een fles is erg handig en makkelijk. Zelfgemaakte bemesting heeft echter ook de nodige voordelen.

Kant en klare mest maakt het leven een stuk makkelijker. Er is veel informatie voorhanden over hoe deze meststoffen werken. Lees je dus in om een idee te krijgen van wat je mag verwachten. De mogelijkheden zijn echter eindeloos, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Veel producten blijken ook best prijzig te zijn. En dat is een van de redenen waarom zelfgemaakte mest aantrekkelijk is.

Misschien kom je mest tegen die precies geschikt is voor het soort wiet dat jij wilt kweken. Dat betekent echter niet meteen een goed resultaat. Heb je specifieke doelen in gedachten? Dan heb je met zelfgemaakte mest veel meer controle over hoe je planten groeien.

Het maken van het perfecte brouwsel is veel makkelijker dan je denkt. En vaak blijkt het ook goedkoper te zijn dan kant en klare mest. Bovendien is het mogelijk discreter te blijven. Je hoeft immers niet naar de winkel voor meststoffen.

DE BESTE KANT EN KLARE MESTSTOFFEN VOOR CANNABIS

DE BESTE KANT EN KLARE MESTSTOFFEN VOOR CANNABIS

Weet je niet zeker of je genoeg kennis hebt om zelf mest te maken of wil je gewoon gemak? Lees dan hieronder wat de beste kant en klare meststoffen zijn.

MONSTER BUD MIX BIOLOGISCHE MEST

Zamnesia en Bio Nova hebben hun krachten gebundeld en deze Monster Bud Mix ontwikkeld. Dit is krachtige biologische mest die absoluut geen dierlijke ingrediënten bevat. Deze alles-in-1 oplossing is goed voor de volledige groeicyclus van 1–2 planten. Het bevat daarbij alle voedingsstoffen die voor elke fase nodig zijn.

bekijk Monster Bud Mix

Monster Bud Boost Pack

Wil je het beste uit je kweekproject halen? Probeer dan het Monster Bud Boost Pack. Dit product is het resultaat van een samenwerking tussen Bionova en Zamnesia. Deze krachtige set van 3 vloeibare meststoffen bestaat uit een zeer effectieve voedingscombinatie. Gebruik het samen met Monster Bud Mix om de kracht van je planten in elke fase te optimaliseren. Elke vloeibare meststof barst van de micronutriënten die verschillende aspecten van de plantenontwikkeling stimuleren. Het doel is natuurlijk het oogsten van een rijkelijke hoeveelheid grote, smakelijke toppen. Het voedingsschema van het Monster Bud Boost Pack is eenvoudig te volgen. Zo kweek je florerende planten die geweldig presteren.

BEKIJK MONSTER BUD BOOST PACK

PLAGRON STARTER SET

De Plagron Starter Set bevat alle voedingsstoffen die je plant nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling. Daarmee is het perfect voor beginnende telers. Deze biologische mest bevat daarbij drie specifieke voedingsmengsels die de plant geven wat ze nodig heeft, van zaad tot oogst. Power Roots stimuleert een gezonde wortelvorming, Terra Grow helpt de plant groeien en Terra Bloom voorziet in haar behoeften tijdens de bloei.

bekijk Plagron Starter Set

GROWCAPS

GrowCaps verschillen behoorlijk van de andere soorten mest. Het zijn namelijk ingekapselde polymeren die voedingsstoffen afgeven aan je planten doordat ze in de juiste fase oplossen. Dat betekent dat de plant op het optimale moment nutriënten krijgt die specifiek zijn gericht op het stimuleren van de wortelgroei, plantengroei of bloei. Zo simpel is het! Lees hier meer over hoe dit geavanceerde product het kweken van wiet heel simpel kan maken.

View Grow Caps

DE BESTE ZELFGEMAAKTE MESTSTOFFEN VOOR WIET

DE BESTE ZELFGEMAAKTE MESTSTOFFEN VOOR WIET

Een zeer kostenefficiënte manier om je planten de juiste hoeveelheid voedingsstoffen te geven, is het maken van je eigen mest. Bekijk hiertoe onderstaande opties en neem het heft in eigen handen. Welk soort mengsel sluit het beste aan bij jouw behoeften?

COMPOST OF COMPOSTTHEE

Dit is officieel geen meststof, maar compost is zeker nuttig voor planten wat betreft voeding. Er zitten macro- en micronutriënten in, maar onvoldoende macronutriënten om voor meststof te kunnen doorgaan. Robuuste groei is echter net zo goed afhankelijk van de kwaliteit van de aarde als van de voedingsstoffen. En dat is precies waarvoor compost geschikt is.

Compost stimuleert de beluchting en bewatering van de aarde, de zogenaamde kationuitwisseling. Ook bevat het nuttige microben. Al met al verbetert het hiermee de algemene kwaliteit van de bodemstructuur. Daarbij maakt het de aanwezige voedingsstoffen beter toegankelijk voor planten. Lees hier hoe je je eigen compost maakt en hier wat de voordelen van compostthee zijn als natuurlijke stimulerende voedingsstof.

KOFFIEDIK

Een goede verhouding minerale elementen met een hoog stikstofgehalte vind je in koffiedik. Daarmee is dit een goede bron van stikstof met geleidelijke afgifte. Een ander voordeel is dat het in staat is parasieten te weren. Ook maskeert het de specifieke geur van wiet. Bovendien is deze biologische optie in overvloed voorhanden. We produceren immers voortdurend koffiedik als we koffie zetten. Dit betekent dat je kunt recyclen, terwijl je op een biologische manier kweekt.

Gerelateerd artikel

Recycle Koffiedik En Houd Je Planten Tevreden

MEST OF URINE

Mest Of Urine Voedingsstoffen Cannabis

Het is een bekend gegeven dat planten, bloemen en veel soorten schimmels groeien op plaatsen waar dieren poepen en plassen. Daarom is dit nog altijd een van de belangrijkste agrarische meststoffen ter wereld. Poep is een belangrijke bron van NPK met geleidelijke afgifte. Daarbij zijn er veel mestformules met ingrediënten die afkomstig zijn van verschillende diersoorten. Dit is afhankelijk van waar je woont; plaatselijke boeren weten het beste wat er voorhanden is.

Dieren als schapen, geiten, koeien, kippen, konijnen en paarden komen in de meeste streken wel voor. Of de mest van deze dieren geschikt is, is echter afhankelijk van wat je wilt kweken. Sommige soorten zijn geschikt voor compost en wormen, andere beter voor fermentatie:

 • Schaap: Kan veel voedingsstoffen bevatten door fermentatie
 • Geit: Nog sterker dan schapenmest
 • Koe: Gemiddeld voedingsrijk, maar overvloedig verkrijgbaar
 • Kip: Ook zeer rijk, maar je moet het verdunnen, omdat er superveel NPK in zit
 • Konijn: Nuttig voor compost en het verkrijgen van wormen
 • Paard: Zeer geschikt voor planten en bloemen in potten

Urine van dieren of zelfs van mensen is ook een fantastisch middel met veel stikstof. Je moet het echter wel verdunnen met water. Met een verhouding van 10:1 water:urine, weet je zeker dat het niet verandert in het schadelijke ammoniak. Doe wel grondig onderzoek als je poep of urine wilt gebruiken. Het is soms namelijk best lastig om hiermee te werken. Het is daarbij een uitdaging om een balans te vinden met de basisgrond. Als je het niet goed bereidt, ontstaan er mogelijk schadelijke ziekteverwekkers. Raadpleeg plaatselijke boeren over wat het beste werkt.

KOKOSWATER

We weten dat kokoswater gezond is voor mensen, maar het is ook ideaal om de groei van wietplanten te stimuleren. Met name in het geval van grotere marihuanaplanten, kan het een zeer versterkend effect hebben op de ontwikkeling van stekken en wortelgroei. Het zit daarbij boordevol vitamines, mineralen, aminozuren en cytokines. Daarmee is het rijke, volledig natuurlijke mest.

Gerelateerd artikel

Kokoswater Als Biologische Meststof Voor Cannabis

GEFERMENTEERD PLANTENSAP

Gefermenteerd Plantensap Cannabis Voedingsstoffen

Koreaanse biologische landbouw staat erom bekend gefermenteerd plantensap te gebruiken. Bij deze holistische aanpak gebruik je geen chemicaliën en laat je inheemse micro-organismen het werk doen. Planten worden hierbij afgebroken tot opneembare voedingsstoffen van nuttige bacteriën. Daardoor is deze methode volledig natuurlijk en biologisch. Je creëert hiermee zeer hoogwaardige aarde.

Gefermenteerd plantensap kun je het best verkrijgen van de jonge delen van planten. Die bevatten namelijk de meeste voedingsstoffen. Veel planten en kruiden kun je hiervoor gebruiken. Denk aan:

 • Aloë vera
 • Smeerwortel
 • Paardenstaart
 • Duizendblad
 • Grote brandnetel
 • Bijvoet
 • Melde
 • Distel

Bacteriën zetten het metabolische fermentatieproces in werking. Zo zetten ze grote moleculen in kleinere om en halen ze energie daaruit. Op die manier zorgen de bacteriën ervoor dat alle voedingsstoffen uit de planten vrijkomen. De organismen voeden zich met suiker en zetten de energie om in alcohol. Daardoor blijft er een dikke, voedselrijke vloeistof over. Die bevat veel mineralen die je planten nodig hebben om te groeien.

Je kunt ook gefermenteerd plantensap maken van de volgende vruchten:

 • Cantaloupemeloenen
 • Abrikozen
 • Paprika's
 • Bessen
 • Tomaten

Het is heel makkelijk om gefermenteerd plantensap te maken. Je snijdt de vruchten of planten simpelweg in kleine stukjes en doet ze in een pot met een evenredige hoeveelheid bruine suiker. Was de vruchten of planten niet voordat je ze snijdt; zo gaan er geen essentiële bacteriën verloren. Bewaar het mengsel 7–14 weken op een donkere en koele plek. Daarna kun je het filteren en in een fles in de koelkast bewaren. Het gefermenteerd plantensap kun je bij het bewateren aan je planten geven of over ze heen sprayen. Je moet het wel eerst verdunnen; doe 4 eetlepels gefermenteerd plantensap bij 3,5 liter water.

GERECYCLEDE BIOLOGISCHE LEVENDE AARDE

Een goedkope en snelle manier om je planten te bemesten met minder water is door gerecyclede biologische levende aarde te gebruiken. Dit staat erom bekend op natuurlijke wijze de kans op plantziekten te verminderen. En het is ook nog eens heel makkelijk zelf te maken. Klik hier voor alles over de verschillende technieken en een stapsgewijze handleiding om het te bereiden.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken