Blog
Koffiedik Als Voeding Voor Wiet Gebruiken
4 min

Koffiedik Als Voeding Voor Wiet Gebruiken

4 min

Nadat je een kan hete koffie hebt gezet, kan het overgebleven koffiedik weleens je geheime wapen zijn om gezonde wietplanten te kweken. Met een beetje knowhow zullen je planten hier goed op gedijen. Wij vertellen je alles wat je over koffiedik en wiet moet weten!

Natuurlijk wil iedereen het beste voor zijn wietplanten. Van de ontkieming tot het nemen van die eerste trek geldt: hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt. Daarmee willen we niet zeggen dat je je planten de hele dag met voeding moet overspoelen, maar er zijn wel trucs om het beste uit je wietplanten te halen. Sterker nog, misschien drink je het momenteel wel!

Als je op dit moment geniet van een kop koffie, moet je weten dat het koffiedik dat je over hebt gehouden meer te bieden heeft dan je misschien denkt. Lees snel verder om te ontdekken hoe koffiedik je wietplanten kan helpen om beter te gedijen.

Wat is koffiedik en waarom is het gunstig voor wiet?

Wat is koffiedik en waarom is het gunstig voor wiet?

Je hebt net een heerlijke kop filterkoffie gezet, maar wat zijn die resten in je cafetière of koffiezetapparaat eigenlijk? Dat is nu koffiedik, oftewel gebruikte vermalen koffiebonen. Misschien overweeg je om het in de gft-bak te gooien. Nu je koffie klaar is, heb je het koffiedik tenslotte niet meer nodig, toch? Verkeerd gedacht! Koffiedik zit namelijk boordevol voeding waar je wietplant dol op is. Laten we dit even toelichten.

De voordelen van koffiedik voor wietplanten

Misschien denk je; waarom zou ik koffiedik gebruiken wanneer ik genoeg meststoffen heb? Hoewel speciale voeding voor wiet inderdaad goed van pas komt, kunnen we je het gebruik van koffiedik ook van harte aanbevelen. Als je het op de juiste wijze gebruikt, heeft het verschillende voordelen voor je planten. Bovendien kost het je niet meer dan een kop koffie.

✅Ongediertebestrijding

Als je probeert ongedierte te bestrijden, of het nu om (naakt)slakken of andere beestjes gaat, kan wat koffiedik aan je aarde toevoegen helpen om plagen op afstand te houden. Hoewel het niet bewezen is, beweren tuinders dat dit te danken is aan zowel het cafeïnegehalte als de textuur ervan.

✅Bodembiodiversiteit

Koffiedik is echter niet alleen praktisch om ongedierte tegen te gaan, maar draagt ook bij aan het verbeteren van de bodembiodiversiteit. Dit is het netwerk van bacteriën, schimmels en andere microben die samen je aarde verrijken en zo planten laten gedijen. Om specifiek te zijn, geeft koffiedik stikstof en andere voedingsstoffen af die nuttige bodemmicroben voeden en stimuleren. Daarnaast kan het de bodemstructuur en waterretentie verbeteren.

Gerelateerd artikel

Hoe Rhizobacteriën De Groei Van Wietplanten Kunnen Bevorderen

✅Natuurlijke pH-balans

Een ideale pH behouden is essentieel bij het kweken van wiet. Als de pH-waarde te hoog of te laag is, levert dat uiteindelijk altijd gedoe op, zoals problemen met de voedingsopname. In aarde is een pH van 6–7 nodig. De lichte zuurgraad helpt je planten om alles op te nemen wat ze nodig hebben om goed te kunnen groeien. Hoewel koffiedik geen manier is om basische aarde te herstellen, kan het wel helpen de pH in balans te houden.

Koffiedik is slechts lichtzuur (met een pH van ongeveer 6,5), maar valt binnen het bereik voor het kweken van wiet. Versgemalen koffie is iets zuurder en kan de pH daardoor misschien wel echt zuurder krijgen. Hierover zijn de meningen echter verdeeld. Gebruik in ieder geval altijd een pH-meter of test kit om zeker te weten dat je aarde en water/voedingsoplossing binnen het juiste bereik blijven!

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

✅Perfect voor composteren

Koffiedik is een geweldige bron van organisch materiaal en staat bekend als groen afval. Het bevat een hoge concentratie stikstof en andere voedingsstoffen. Daarmee is het perfect voor in je compostbak. Naarmate koffiedik afbrkeekt, vormt het onder andere bodemaggregaten en verbetert het de beluchting en watervasthoudende capaciteit van de grond.

Hoe kun je koffiedik als voeding voor je wietplanten gebruiken?

Maar hoe kun je koffiedik nu gebruiken om de gezondheid en ontwikkeling van je wiet te bevorderen?

In aarde

Hoe kun je koffiedik als voeding voor je wietplanten gebruiken? In aarde

Aan de aarde toevoegen is de meestgebruikte methode. Omdat koffiedik belangrijke macro- en micronutriënten bevat, bevordert het de voedingswaarde van de grond. Zorg er wel voor dat je het op het juiste moment toevoegt. Als je het te vroeg aanbrengt, kan het bij jonge planten de groei van de wortels belemmeren. Maar als je het te laat toevoegt, hebben je wietplanten er misschien geen voordeel meer van.

We raden je aan om te wachten tot je planten minstens drie knopen hebben, voordat je koffiedik aan de aarde toevoegt. Let daarbij op dat je kweekmedium niet oververzadigd raakt. Het draait tenslotte om ondersteuning van de biodiversiteit.

Hoewel je koffiedik kunt gebruiken om de plantengroei in zijn algemeen te bevorderen, komt het ook van pas bij een stikstoftekort of stikstofarme grond. Het bevat ongeveer 2% stikstof per volume. Misschien is koffiedik alleen niet genoeg om het probleem op te lossen, maar het kan het stikstofgehalte wel verhogen en tegelijk de pH op peil houden.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Aarde

Als bladspray

Hoe kun je koffiedik als voeding voor je wietplanten gebruiken? Als bladspray

Ben je op zoek naar een wat 'handzamere' oplossing? Dan kan een bladspray met koffiedik ook goed werken. Voeg gewoon twee kopjes koffiedik toe aan ongeveer 5 liter water en laat dit een nacht staan. Zeef het mengsel daarna. Deze oplossing kun je vervolgens op de bladeren en takken van je wietplanten spuiten. Zo profiteren je planten vrijwel meteen van de nutritionele voordelen die koffiedik te bieden heeft.

In tegenstelling tot het mengen van koffiedik door de aarde, is deze oplossing vrij mild. De kans is dan ook klein dat het problemen als overvoeding oplevert. Realiseer je wel dat bladspray geen langdurige voedingsoplossing is, maar gewoon een goede manier om je planten vrijwel direct extra voeding te geven.

Wat voor koffiedik is het beste voor wiet?

Wat voor koffiedik is het beste voor wiet?

Er bestaat geen consensus over wat het 'beste' koffiedik voor wiet is, maar er zijn wel bepaalde vormen van koffie die je misschien beter kunt vermijden (zie hieronder). Ga gewoon eens bij je plaatselijke koffietentje langs, want de kans is groot dat er dagelijks veel koffiedik wordt weggegooid. Misschien betekent dit wel een gratis zak voeding voor je planten! En als dit geen optie is, kun je gewoon je koffiezetapparaat of cafetière en filters legen om van al dat goeds te profiteren. Gebruik het wel zo snel mogelijk, want koffiedik kan snel gaan schimmelen.

Wanneer is koffie schadelijk voor wietplanten?

Hoewel je ook versgemalen koffie kunt gebruiken, is dit wat zuurder dan koffiedik. Houd daar dus rekening mee als je het direct aan aarde wilt toevoegen. Het kan de pH uit balans brengen en in een ongeschikte omgeving voor wiet resulteren.

Misschien lijkt het ook een goed idee om als alternatief oploskoffie te gebruiken. Dit wordt echter meestal gemaakt van een gevriesdroogd koffie-extract, soms met extra chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je planten.

Koffiedik: geschikte voeding voor je wietplanten

Koffiedik: geschikte voeding voor je wietplanten

Of je nu bij je thuiskweek geld probeert te besparen of gewoon nieuwe manieren zoekt om je planten te laten gedijen, koffiedik is misschien wel precies wat je nodig hebt. Kijk de volgende keer dat je de resten uit je koffiezetapparaat haalt dus eens naar het koffiedik en bedenk je dat dit nog voedingswaarde heeft. Houd het apart om als rijke voeding voor je kweek te gebruiken. Geloof ons maar dat je planten er dol op zullen zijn.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken