Blog
Recycle Koffiedik
3 min

Recycle Koffiedik En Houd Je Planten Tevreden

3 min

Kweek organisch en recycle koffiedik om jouw planten te voeden en parasieten af te weren. Met een hoog stikstofniveau, is koffiedik een goede veganistische meststof.

Biologisch kweken betekent ook recyclen. We kunnen koffiedik gebruiken om planten te voeden, parasieten af te stoten, geuren te verminderen en andere doeleinden. Dit overvloedige afvalmateriaal heeft een hoog stikstofgehalte, aangevuld met andere minerale elementen waar planten meestal van houden, in de juiste verhoudingen. Jaarlijks wordt wereldwijd ongeveer 6 miljoen ton koffie-afval geproduceerd. De jongen van de koffiebar zal het vast geen probleem vinden om een aantal zakken koffiedik te vullen voor onze stadstuin.

Veel mensen verspreiden gedroogd koffiedik gewoon over het bodemoppervlak voordat het regenen gaat of wanneer ze van plan zijn de planten water te geven, om deze op te laten treden als een langzaam afgevende stikstof-bron. Sommigen zeggen dat de meeste koffiebonen pesticiden bevatten, met uitzondering van biologische koffie. Anderen zeggen dat koffiedik de neiging heeft om schimmel te creëren. Laten we een paar feiten en cijfers over koffie als voedingsstof voor organische planten op een rijtje zetten.

HET VOEDEN VAN DE PLANTEN MET KOFFIE

Het Voeden Van De Planten Met Koffie

Volgens agrarische studies en ervaring van telers kan koffie een goede keuze zijn als een zelfstandige, organische voedingsstof, maar ook als onderdeel van een bemestingmix. Koffiedik heeft een pH-bereik van 5,8 tot 6,2, wat goed is voor de teelt. Het bevat meer dan 2% stikstof, met 0,06-0,3% fosfor en 0,6-1% kalium. Deze verhouding is geschikt voor zowel de vegetatieve als de bloeifase, zelfs als de lage hoeveelheid fosfor (in een fosforzuurvorm) niet voldoende voedsel zou kunnen leveren voor de veeleisende bloeifase. Stevige bloei vereist fosfor uit andere bronnen.

Gerelateerd artikel

Compostthee: De Natuurlijke Booster Voor Je Cannabisplanten

Het merendeel van de macronutriënten en mineralen (micronutriënten) aanwezig in koffiedik zijn direct beschikbaar voor de planten en ze worden niet zo langzaam vrijgegeven, in vergelijking met andere organische meststoffen. Hoe dan ook, schimmels en bacteriën in de aarde hebben tijd nodig om hun werk te doen voor de afbraak van mineralen. Koffiedik bevat bijna geen calcium, een chemisch element waar sommige planten van houden. In een organisch bemestingmix zouden eierschalen de juiste hoeveelheid calcium geven om te combineren met stikstof uit koffiedik.

Koffiedik is zuur maar het kan worden gespoeld met water om de pH te verhogen tot ongeveer 6,5. Je kunt koffiedik ook trekken in water, en deze als een thee te gebruiken voor irrigatie of bladspray (als je gelooft in bladvoedingsstoffen). Als het niet afgebroken wordt in een gecomposteerde vorm, kan koffiedik te zuur zijn voor sommige planten, terwijl ze een perfect "groene deel" in een compost mix vormen.

KOFFIEDIK IN COMPOST

Koffiedik In Compost

Veel ervaren kwekers adviseren om koffiedik in compost te gebruiken in plaats van het direct in de aarde te mengen. In het composteerproces wordt het onderdeel van de groene materialen, zoals groenten en fruit, en wordt deze gemengd met koolstofrijke, bruine materialen zoals stro, bladeren, eierschalen en houtas. Een mix van zowel groen en bruin is noodzakelijk om organisch afval op te warmen en af te breken tot goede compost. Niet meer dan 20 procent van het initiële compostvolume mag bestaan uit koffiedik.

Wat veganistische mestcomponenten betreft, biedt koffiedik evenveel voedingsstoffen als bijna alle andere organische meststoffen. Sommige dierlijke bronnen geven meer stikstof en kalium in het bemestingmix, maar koffie kan gemakkelijk concurreren met de meeste mest- of andere plantaardige bronnen. Als het gaat om cannabis kweken, zeggen sommigen dat er betere bemesting-opties zijn voor dit kostbare gewas. Bovendien vereist het mengen van organische meststoffen vaardigheid en veel aandacht, terwijl een verkeerd mengsel, ongeacht of het organisch is of niet, een gewas ernstig kan beschadigen. Net als bij elk ander voedingsmiddel dat een kweker nog nooit eerder heeft gebruikt, is het beter om een beetje te experimenteren met mengen en doseren voordat men hoogwaardige teelten bemest. Met deze waarschuwing op zak is het het overwegen waard om een beetje te experimenten in het mengen en de compostering van koffiedik, omdat het zo gemakkelijk beschikbaar is. Een beetje extra werk kan de teler geld besparen en een klein beetje stedelijk afval verminderen.

ANDERE HANDIGE MANIEREN OM KOFFIEDIK TE RECYCLEN

Koffiedik kan ook de bodemtextuur en drainage verbeteren, in zowel potten als velden, en het is een goede voedingsstof voor nuttige wormen wanneer het gemengd wordt in aarde buitenshuis. De zuurgraad in koffiedik kan goed of slecht zijn voor planten, maar het is zeker slecht voor sommige dieren, met name voor een aantal gevaarlijke parasieten. Bovendien is het ook ruw en schurend. De combinatie van deze twee eigenschappen, zuur plus scherpe randjes, maakt het zeer effectief om slakken, mieren en katten weg te houden van gewassen. Een wijze, organische tuinman zal koffiedik langs de randen van de teelt plaatsen, als een natuurlijke barrière. Nog meer koffiedik over? Het kan dienen als deodorant in auto's en koelkasten, en het kan worden gebruikt om je handen geurvrij te maken na het snijden van uien of het aanraken van stinkend spul.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken