Blog
Easy Roots Rhizobacter
4 min

Hoe Rhizobacteriën De Groei Van Wietplanten Kunnen Bevorderen

4 min

Wietkwekers associëren bacteriën vaak met plantenziekten. Sommige van deze micro-organismen verbeteren echter de gezondheid en prestaties van planten. Plantengroei-bevorderende rhizobacteriën versterken bijna elk aspect. Denk aan de opname van voedingsstoffen, verdediging tegen ziekteverwekkers, cannabinoïde-niveaus en weerstand tegen droogte.

Aarde zit vol leven en bevat miljoenen micro-organismen. Sommige van deze kleine beestjes vormen een bedreiging voor je wietplant. Maar anderen creëren juist allianties met de wortels en stimuleren de groei, vitaliteit en opbrengst van je planten.

Verschillende soorten bacteriën, schimmels en aaltjes patrouilleren in de rhizosfeer. Dit is het glibberige laagje aarde dat de wortels van de wietplant omringt. Hoewel we deze microben vaak associëren met ontbinding en verval, bevorderen veel van hen juist actief de groei.

Wietplanten zijn van nature intelligent. Ook al lijken ze statisch voor het menselijk oog, in werkelijkheid zijn ze constant in beweging en hebben ze veel controle over hun omgeving. De plant 'verbouwt' eigenlijk microben in de bodem. Door suikers af te geven aan de rhizosfeer, trekt ze gunstige soorten schimmels en bacteriën aan. In ruil voor deze smakelijke koolhydraten delven de microben in de aarde naar voedingsstoffen. Daarbij geven ze groeibevorderende plantenhormonen af.

Plantengroei-bevorderende rhizobacteriën (PGPR) zijn bodemmicroben die de kweek helpen verbeteren. In dit artikel leer je hoe je deze kleine beestjes in de rhizosfeer kunt gebruiken om de grootst mogelijke oogsten te behalen.

Wat zijn plantengroei-bevorderende rhizobacteriën (PGPR)?

Wat zijn plantengroei-bevorderende rhizobacteriën (PGPR)?

Plantengroei-bevorderende rhizobacteriën is een term die verschillende soorten bodembacteriën omvat die de gezondheid van wietplanten verbeteren. De term 'rhizo' verwijst naar 'wortels', waar deze soorten graag verblijven.

Wat trekt PGPR naar de wortels? Vergeleken met het grootste deel van de bodem, is de rhizosfeer een rijke bron van voedingsstoffen. Micro-organismen trekken hier uiteraard graag naartoe. De wietplanten geven suikermoleculen af, ook wel exsudaten genoemd, om nuttige microben aan te trekken.

Soorten van PGPR zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen: symbiotische soorten en vrijlevende soorten.

Symbiotische soorten leven in plantenweefsel. Daar wisselen ze nuttige chemicaliën rechtstreeks uit met plantencellen. Sommige soorten leven in de ruimte tussen plantencellen, terwijl andere de cellen binnendringen. Weer anderen gaan nog een stap verder door hun biologie samen te voegen met de plant. Ze vormen zo unieke structuren die gemaakt zijn van zowel plantendelen als bacteriedelen.

Vrijlevende rhizobacteriën komen daarentegen voor aan de buitenkant van de wortels. Hier werken ze om de opbrengst te verhogen en planten te beschermen tegen de stress van overstromingen en ziekten.

Vrijlevende soorten koloniseren de buitenkant van de wortels van een wietplant. Ze vormen delen van gemeenschappen die tussen de 15 en 40% van het worteloppervlak beslaan. Hier klampen ze zich vast aan de wortelharen en de openingen tussen cellen. Bij aanwezigheid van voldoende voedingsstoffen bedekken ze het gehele worteloppervlak en vormen ze een dikke laag bacteriën.

Wat zijn de voordelen van rhizobacteriën voor de wietteelt?

Plantengroei-bevorderende rhizobacteriën stimuleren wietplanten op verschillende manieren. Ze ondersteunen bij het verbeteren van de bemesting en stimuleren de wortelgroei. Daarnaast minimaliseren ze stress en helpen bij het reinigen van de grond. Rhizobacteriën assisteren wietplanten zich te verdedigen tegen ziekten en helpen bij de strijd om voedingsstoffen.

Hoe bevorderen rhizobacteriën de groei van wiet?

Hoe bevorderen rhizobacteriën de groei van wiet?

Kwekers kunnen PGPR gebruiken om de groei van hun planten te bevorderen. Je kunt natuurlijk verschillende voedingsstoffen, trainingstechnieken en lampen gebruiken om de opbrengst te verhogen. Op dezelfde manier levert het beïnvloeden van de rhizosfeer vergelijkbare resultaten op. Enkele van de belangrijkste manieren waarop rhizobacteriën de groei van planten bevorderen, zijn:

  • Groeihormonen: PGPR produceren verschillende plantenhormonen die de plantengroei stimuleren. Deze moleculen stimuleren de ontwikkeling van planten door celdeling en celgroei te bevorderen.

  • Opname van voedingsstoffen: rhizobacteriën versterken het vermogen van wietplanten om voedingsstoffen op te nemen. De plant vertrouwt op een fijne balans van macro- en micronutriënten om de groei en fotosynthese te stimuleren en andere metabolische processen mogelijk te maken.

  • Beveiliging: deze behulpzame micro-organismen zorgen ook voor een optimale plantengroei via hun 'veiligheidsdiensten'. Ze voorkomen dat ziektes de wortels aantasten. Zo maken ze een einde aan elke aanval die de groei mogelijk vertraagt en de opbrengst in gevaar brengt.

  • Kwaliteit van de toppen: de gewilde moleculen in wiettoppen zijn cannabinoïden en terpenen. Rhizobacteriën beïnvloeden de beweging van voedingsstoffen en beheersen enige stress. Dit leidt tot een versterkte productie van deze verbindingen en betere holistische en recreatieve kwaliteit van wiettoppen.

Hoe beschermen rhizobacteriën je wietplanten?

Hoe beschermen rhizobacteriën je wietplanten?

Hoewel ze gunstig voor je wietplanten zijn, belemmeren PGPR de groei van andere plantensoorten. Ze strijden tegen andere micro-organismen voor volledige controle over de hulpbronnen. Dit helpt wietplanten gezond en sterk te blijven. Behalve dat ze levende organismen afweren, versterken ze je planten ook tegen de elementen en ongunstige weersomstandigheden.

Rhizobacteriën doen erg hun best om je wietplant gezond te houden. De plant biedt hen namelijk een stabiele bron van voedsel en onderdak. In ruil daarvoor bieden ze bescherming tegen verschillende bedreigingen. PGPR beschermen je wietplant op de volgende manieren:

  • Aanmaak van antibiotica: niet alle bacteriën in de rhizosfeer werken goed samen met cannabis. Veel soorten vormen een bedreiging voor de wortels, wat misschien wel het meest essentiële onderdeel in de anatomie van de hele plant is. Door antibiotische verbindingen te maken, doden PGPR de slechteriken.

  • Ze bereiden planten voor op de strijd: rhizobacteriën produceren hun eigen pathogeen-dodende moleculen. Bovendien sporen ze planten aan om hun eigen moleculen te produceren. Door een toestand van systemische resistentie op te wekken, geven ze je wietplant een signaal om haar eigen metabolieten te produceren die zijn ontworpen om ziekteverwekkers en parasieten te bestrijden.

  • Bescherming tegen de omgeving: wietplanten produceren de beste resultaten in een stabiele omgeving. Plotselinge temperatuurstijgingen, droogtes of een overschot aan water, kunnen een negatieve invloed hebben op je wietplant. Dit leidt tot beschadiging of belemmerde groei. Rhizobacteriën verhogen de tolerantie en veerkracht van planten. Zo kunnen ze veel beter omgaan met deze bedreigingen.

  • Echte meeldauw: veel kwekers kampen met deze schimmelziekte, wat leidt tot besmette toppen. PGPR beschermen tegen deze verwoestende schimmel.

Hoe en wanneer gebruik je rhizobacteriën?

Hoe en wanneer gebruik je rhizobacteriën?

Kwekers kunnen hun gewas beschermen en de oogst verbeteren door PGPR te gebruiken om hun planten te enten. Steeds meer boeren over de hele wereld gebruiken rhizobacteriën als biologische meststof ter vervanging van conventionele pesticiden en kunstmest.

Deze gunstige micro-organismen kun je in verschillende stadia van de groeicyclus gebruiken. Als je voor wietplanten geschikte rhizobacteriën toevoegt aan de zaden, gun je je zaailingen de beste start. Voeg simpelweg ongeveer 1g rhizobacteriën toe aan het gat waarin je je zaadje plant.

Ben je al begonnen met kweken en wil je profiteren van deze micro-organismen? Gebruik dan hetzelfde product en doordrenk de aarde om het wortelsysteem te verrijken. Meng 1g rhizobacteriën grondig met 1 liter water. Breng deze formule eens in de 21 dagen aan om het gunstige leven in de rhizosfeer te bevorderen.

Je kunt ook rhizobacteriën opnemen in je strategie voor het verpotten. Je helpt hiermee je planten sneller te herstellen van de stress. Strooi 1g in het gat voordat je je plant aan haar nieuwe plek introduceert.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken