Blog
Hogere Cannabis Oogst
4 min

5 Manieren Om Je Cannabisoogst Te Vergroten

4 min

Het verhogen van de cannabisopbrengst is voor alle kwekers zeer belangrijk. Met deze 5 simpele methodes kan iedere kleine tuin met slechts een of twee cannabisplanten een serieuze oogst opleveren.

Het thuis kweken van cannabis is een leuke hobby en een fantastische manier om altijd een voorraadje marihuana in huis te hebben. Daarnaast worden enkele van de beste planten ter wereld binnenshuis gekweekt, of dit nu in kweektenten, kelders, zolders of extra kamers is.

Het vergroten van je cannabisopbrengst hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ook is het niet nodig om een commerciële kwekerij als SOG (Sea of Green) op te zetten om dit te bereiken. Wij bieden 5 manieren om je cannabisoogst te vergroten die passen bij een hobbyist die thuis kweekt.

Of je nu het geld op je rug hebt groeien of krap bij kas zit, onze 5 manieren om je cannabisopbrengst te verhogen komen aan je behoeften tegemoet. Je cannabisopbrengst wordt zo snel vergroot, dat je er bij je volgende oogst al profijt van hebt.

1. OPTIMALISEER HET KWEEKPROCES

cannabis groeisysteem

Welke kweekmethode je ook hanteert, het belangrijkste is dat het kweken soepel verloopt. Dit betekent dat je alles moet meerekenen.

Het voornaamste voordeel van het kweken binnenshuis boven het kweken buitenshuis, is dat je zelf de controle over het kweekproces hebt en niet afhankelijk bent van het klimaat.

De cannabisopbrengst kan aanzienlijk vergroot worden zonder extra kosten door een betere klimaatbeheersing en een optimaal voedingssysteem.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Binnen Cannabis?

Klimaatcontrole is noodzakelijk. De temperatuur dient overdag tussen de 20°C en 28°C te liggen. ’s Nachts mag het niet kouder zijn dan 15°C.

De luchtcirculatie kan verbeterd worden door gebruik te maken van een ronddraaiende ventilator. Heb je weinig ruimte? Dan kun je ook compacte klikbare ventilators aanschaffen.

Aandacht voor detail is belangrijk wanneer je cannabis kweekt. De kleine dingen doen er echt toe. Het vroeg onderscheppen van ziektes en plagen kan er met de juiste zorg voor zorgen dat je oogst niet mislukt.

Zo kan een beetje plakband een klein gaatje in een kweektent dichten, waardoor de balans tussen dag en nacht niet verstoord wordt. Deze verstoring zou de planten namelijk stress opleveren. Of wellicht heb je in het verleden last gehad van spintmijten. Zorg er dan voor dat je een bestrijdingsmiddel in huis hebt om je nieuwe planten te beschermen.

2. VERGROOT HET KWEEKPROCES

Vergroot Het Kweekproces

Als je je kweeksysteem geoptimaliseerd hebt en een aantal keer gekweekt hebt met consistente resultaten, dan is het wellicht tijd om een stapje verder te gaan. “Als het niet kapot is, dan hoef je het ook niet te repareren” is een oud gezegde dat hier niet van toepassing is. Je hoeft namelijk niets te repareren, maar je kunt het geheel wel uitbreiden.

Je houdt daarbij je kweeksysteem hetzelfde, maar dan op grotere schaal. Kweek je bijvoorbeeld normaal gesproken in plastic bakken van 11 liter, kies dan nu voor bakken van 20 liter. Dit geldt uiteraard niet alleen voor bakken, maar ook voor potten of andere materialen.

De gemiddelde kweektent is 2 meter hoog. We adviseren dan ook om iedere centimeter te gebruiken. Lukt dit niet met planten, kweek dan bomen. De extra kosten voor grotere bakken zijn niet hoog en zo vergroot je je oogst zonder gebruik te maken van steroïden.

3. CANNABIS PLANT TRAINING: DE HEILIGE DRIE

Cannabis Plant Training

  • LOW STRESS TRAINING (LST)

Een goede manier om zelfs de wildste cannabissoort te temmen is door het toepassen van de LST-methode in plaats van te snoeien. Gedurende het groeiproces zijn cannabisplanten namelijk erg flexibel en kunnen dus gemakkelijk gevormd worden.

Door slechts een beetje touw te gebruiken en een zachte hand toe te passen, kun je de stam en de takken spreiden of vastbinden om zo een krachtige bos te bevorderen.

Deze techniek zal het kweekproces natuurlijk wel enkele weken vertragen, afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt om mee te spelen. Slechts een paar planten kunnen de kweektent volledig vullen als je de LST-methode toepast.

  • AFTOPPEN

Het snoeien van de voornaamste kiem of stam zorgt voor meer zijtakken, waardoor de voornaamste cola gedupliceerd wordt. Iedere snoeiing zorgt voor twee nieuwe cola’s, waardoor de plant flink uitdijt.

Aftoppen kan, net zoals de LST-methode, op verschillende niveaus worden toegepast, afhankelijk van je wens om de plant uit te dijen. Je kunt het aftoppen het beste doen als de plant daarna nog ten minste een paar weken de tijd heeft om te herstellen tijdens het kweekproces.

  • FIM

Het aftoppen is de originele snoeimethode. Een variant hierop is de FIM-techniek. Met de FIM-techniek krijg je geen twee, maar vier cola’s.

FIM wordt waarschijnlijk het beste bereikt door simpelweg een derde van het topje met de vingers eraf te halen. Het is een grove methode zonder een schaar te gebruiken, maar ja, het vergroot wel de oogst. Ook deze techniek kun je het beste toepassen gedurende het kweekproces als er nog ten minste twee weken hersteltijd mogelijk is.

4. ScrOG - SCREEN OF GREEN

ScrOG - Screen Of Green

ScrOG is een geavanceerde plantentraining. Wanneer je bekend bent met het trainen en snoeien voor een hogere opbrengst, is de volgende logische stap het installeren van een groen scherm. Deze methode doet precies wat de naam zegt.

Vroeger was het verkrijgen en installeren van een ScrOG een groot project, waarbij je op jacht moest naar alle onderdelen in verschillende tuincentra en kluszaken. Tegenwoordig kun je een makkelijk te installeren ScrOG met slechts een paar muisklikken bestellen.

Door slechts één cannabisplant door een ScrOG te weven en te buigen kun je binnen 1m al een dicht woud van cola’s creëren en dat levert een geweldige opbrengst op. De grootste kostenpost is tijd, maar als je geduld hebt en het kweekproces kunt verlengen, dan is de beloning in de oogst het wachten waard: die is echt enorm!

5. MONSTER CROPPING

Monster Cropping

De meeste kwekers die bijsnijden om een hogere opbrengst te bereiken, geven de voorkeur aan klonen boven zaaien. Er zijn bij het zaaien namelijk te veel opties en de uitkomst is onzeker. Bij het snijden weet je hoeveel je krijgt, er zijn geen verrassingen en als je voor opbrengst gaat dan gaan we ervan uit dat je gekozen hebt voor een eersteklas plant die prijzenwinnende cola’s levert.

Het klonen is een belangrijke tactiek om als kweker te beheersen. Heb je echter ooit overwogen om planten van slechts 5 weken bij te snijden? Dat is nu Monster Cropping: je wacht slechts tot dag 28 in de bloeitijd om bij te snijden.

Gerelateerd artikel

Een Gigantische Buit Behalen Met Moederplanten

Dit zorgt ervoor dat de kweker meer tijd heeft om een moederplant te selecteren. Dit is dan ook beter dan het bijsnijden gedurende de vegetatieve groei.

Wij nemen geen blad voor de mond. Gesneden stekken van bloeiende planten groeien uit tot ‘monsters’. Je moet het zien om het te geloven. Er kunnen wonderbaarlijk hoge opbrengsten bereikt worden terwijl de genetische afkomst behouden blijft bij deze methode. Dit is zeker een methode voor de ervaren kweker, maar op een punt komen we daar allemaal.

ENIGE OVERWEGINGEN TOT SLOT

Wees op je hoede voor bedrijven die prachtig hoge opbrengsten beloven met speciale formules. Meestal gaat het om nepproducten die worden gepromoot als .

Wees ook op je hoede voor bedrijven die je oneerbiedig aanbevelen om je 600W HPS lampen te vervangen voor 1000W lampen, waardoor je automatisch een hogere opbrengst zou krijgen. 1000W lampen zijn namelijk gemaakt voor commercieel gebruik. Het enige wat je hiermee bereikt is dat de temperatuur hoog opgevoerd wordt en je een hoge energierekening zult ontvangen.

LED-lampen zijn de toekomstige groeilampen. Het is nog steeds een experimentele technologie met veel verschillende varianten, maar de 3W diode lijkt daarbij als winnaar uit de bus te komen.

Wees met name op je hoede wanneer je aanbevolen wordt om CO2 in je groeikamer te pompen om zo de opbrengst te bevorderen. Eerlijk gezegd is dit een belachelijk voorstel, waardoor je jezelf en anderen thuis in levensgevaar zou kunnen brengen.

Een hoge opbrengst kan nooit gegarandeerd worden. Het enige wat een kweker kan doen is zijn of haar best om optimale omstandigheden te bereiken, met de juiste genetische samenstelling te werken en hopen op een beetje geluk.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken