Snoeien: Alles Wat Je Dient Te Weten

Snoeien: Alles Wat Je Dient Te Weten

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Cannabis snoeien is een veelbesproken onderwerp in de kweekgemeenschap. De een gelooft dat doelbewust, gecontroleerd snoeien de opbrengsten met een aanzienlijke marge kan verhogen. Terwijl de ander zeker weet dat cannabisplanten productiever zijn als ze al hun zonovergoten groen mogen behouden. In deze gids worden verschillende snoeimethoden uitgelegd, evenals de voor- en nadelen van deze geavanceerde techniek.

Marihuana groeit al duizenden jaren prima in het wild zonder dat mensen zich hiermee hebben bemoeid. Tegenwoordig snoeien echter bijna alle cannabis kwekers hun planten. Dit varieert van minimalistisch snoeien om de cannabis tuin strak te houden tot aanzienlijk snoeien als techniek om een grotere oogst te krijgen.

Voor nu, leiden we je graag rond door de basisbeginselen van het snoeien van cannabis. Natuurlijk bespreken we ook de meer geavanceerde methoden. Uitgebreide informatie over alle gevorderde snoei- en trainingstechnieken kun je in onze Grow Guide vinden.

WANNEER KUN JE SNOEIEN?

WANNEER KUN JE SNOEIEN?

  • HET SNOEIEN VAN CANNABIS TIJDENS DE VEGETATIEVE FASE

Afgezien van het afknippen van de zaadlob of de eerste paar kiembladeren ergens in de eerste 3 weken, is het aanbevolen om te wachten totdat de cannabisplanten tenminste 30cm hoog zijn, voordat je begint met snoeien. Sommige sativa soorten bereiken deze hoogte snel in slechts 20 dagen, terwijl sommige grote indica varianten 40 dagen nodig hebben. LST of Low-Stress Training kan echter eerder worden toegepast, aangezien je hierbij de takken buigt in plaats van verwijdert.

Basis-snoeien voor een strak cannabis gewas vraagt om een minimalistische aanpak. De bladeren zijn natuurlijke zonnepanelen en de takken zijn de ledematen van de plant. Het teveel verwijderen van beide zorgt voor stress bij de marihuana en kan later tot problemen leiden.

Om een cannabis plant bossig te maken, ongeacht de soort, knijpen sommige kwekers het topje van de hoofdstengel af met hun vingers. Dit is ruw, maar effectief toppen, en kun je toepassen bij jonge planten met alleen de eerste paartjes echte marihuana bladeren. Meestal volgt de 4 way LST- en/of ScrOG-methode voor een maximale oogst.

Planten ietwat laten ontwikkelen voordat je delen wegknipt, geeft je als kweker een idee van de natuurlijke structuur van de cannabis soort. Je bekijkt de internode afstand en de vertakkingen en vervolgens beoordeel je als kweker of je moet snoeien of niet. Deze aanpak wordt aanbevolen als je voor het eerst een bepaalde soort verbouwt.

Over het algemeen is het snoeien van de eerste 2-3 paren lagere takken en fan leaves een goede manier om een goede luchtcirculatie te creëren. Hoe meer takken je verwijdert, hoe meer verticale groei wordt gestimuleerd. Als je compacte struiken wilt, doe dit dan niet teveel. Cannabisplanten met meer dan 50% verwijderde bladeren zullen problemen ondervinden. De fotosynthese zal vertragen en het buitensporige snoeien brengt ze in de war.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kniptechnieken En Tips

  • HET SNOEIEN VAN BLOEIENDE CANNABIS

Het verwijderen van takken van marihuana in de bloeifase is onverstandig. Dit veroorzaakt nu juist het soort stress waar cannabisplanten niet tegen kunnen. De enige uitzondering is de Lollipop techniek, die gedetailleerd wordt besproken in de ScrOG Grow Guide. Het is het beste om het snoeien in de bloeifase te beperken tot de fan leaves die de toppen overschaduwen.

DODE OF ZIEKE BLADEREN

DODE OF ZIEKE BLADEREN

Cannabisplanten met een slechte gezondheid, met gele of bruine bladeren, zijn erg aantrekkelijk voor micro-organismen en ongedierte. Het beste is om de dode bladeren te verwijderen en te voorkomen dat ze eraf vallen en het kweekmedium bezaaien.

HOE MOET JE SNOEIEN?

HOE MOET JE SNOEIEN?

Het beste gereedschap om cannabisplanten mee te snoeien, is een goed snoeischaartje, die je in de meeste kweekshops of tuincentra kunt kopen. Gebruik een schaartje die dun en scherp is, en comfortabel is om vast te houden. De takken en bladeren van cannabisplanten vereisen geen grote scharen of chirurgische instrumenten.

Alles wat je als kweker moet doen, is zorgvuldig zijn met het afsnijden van bladeren of takken van de cannabis plant. Zorg ervoor dat het afknippen hygiënisch gebeurt en dat je alleen de beoogde scheut verwijdert. Snijd in een hoek van 45 graden en blijf dicht bij de hoofdstengel om alles onbesmet te houden.

Gerelateerd artikel

Wat Te Doen Met De Stelen Van Wietplanten?

Het afknijpen van de toppen van een cannabis plant tussen de vingertoppen is effectief, en de manier waarop de meeste kwekers lollipoppen. Het uitpersen van een top of het uiteinde van de hoofdstengel is één ding, maar het afscheuren van bladeren of dikkere takken met de blote handen is riskant. Supercroppen is ruw voor planten, maar als het werkt, dan werkt het ook fantastisch. Natuurlijk hebben we een gedetailleerde Grow Guide over Supercropping.

LUCHT SNOEIEN

LUCHT SNOEIEN

De wortels van cannabisplanten reageren zeer goed op lucht-snoeien. Ongeacht je kweek stijl kun je lucht-potten aan bijna iedere kweeksetting toevoegen. Het hanteren van deze potten is een geweldige manier om te voorkomen dat de wortels verstrikt raken. Het lucht-snoeien van de wortels is een belangrijke snoeimethode die vaak over het hoofd wordt gezien.

VOORDELEN VAN SNOEIEN

VOORDELEN VAN SNOEIEN

Het snoeien van cannabisplanten is gunstig om vele redenen. Om een strak bladerdak in de kweekruimte te krijgen, moeten planten worden gesnoeid en soms ook worden getraind. Snoeien om de oogst te vergroten, is de voornaamste reden voor de meeste cannabis kwekers om de natuurlijke plantengroei te verstoren.

Het klopt dat een combinatie van Topping, Lollipopping en de ScrOG-methode een royale oogst oplevert. Net zulke indrukwekkende resultaten kun je behalen met een LST of Supercropping aanpak. Het snoeien van je cannabisplanten is een bewezen methode om grotere oogsten te krijgen.

VOORDELEN VAN NIET-SNOEIEN

VOORDELEN VAN NIET-SNOEIEN

Aan de andere kant is het helemaal niet snoeien van cannabisplanten, of minimaal trimmen, net zo goed. Het hangt allemaal af van hoe je kweekruimte is opgezet en van je kweekstijl.

Door het snoeien over te slaan, hoef je het gewas minder te onderhouden. De SOG-methode is misschien wel het beste voorbeeld van hoe je een grote oogst kunt krijgen zonder te snoeien. Je raadt het al, we hebben ook een speciale SOG Grow Guide. In een notendop worden de planten hierbij ongeveer 2 weken in de vegetatieve fase gehouden, waarna ze vervolgens genereus gaan bloeien. Gewoonlijk worden alleen de ongepaarde fan leaves gesnoeid die de rest overschaduwen.

Dit is in feite het tegenovergestelde van de ScrOG-methode. Bij SOG draait het allemaal om een snelle omzet. De planten worden klein gehouden en produceren vaak alleen de belangrijkste cola en een paar zijtakken. Veel planten kunnen in een kleine ruimte worden gestouwd in kleine potten. Het bladerdak blijft gelijkmatig, ook bij klonen of autoflowering planten die zeer geliefd zijn tegenwoordig.

Gerelateerd artikel

Ontdek Hoe En Wanneer Je Wietplanten Moet Spoelen

Je bezoekt onze Nederlandse website.