Cannabis Ontbladeren: Alles Wat Je Weten Moet

Cannabis Ontbladeren: Alles Wat Je Weten Moet

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Ontbladeren is een ruim begrip, waarmee het verwijderen van de bladeren van planten wordt bedoeld. De techniek kan op diverse manieren worden toegepast om verschillende effecten te bereiken. Veel plantensoorten reageren goed op ontbladeren. Denk aan katoen, chia en klaver.

HET ONTBLADEREN VAN DE CANNABISPLANT

Bij groeiende cannabisplanten wordt ontbladeren tactisch ingezet om de productie van hars te bevorderen en de algehele opbrengst te verbeterenToppen of tippen, mainlining en lollipopping, schwazzen en opnieuw schwazzen zijn bekende toepassingen voor het ontbladeren. Ook het verwijderen van gele of beschadigde bladeren is een vorm ervan.

WAAROM ZOU JE ONTBLADEREN?

WAAROM ZOU JE ONTBLADEREN?

Door middel van ontbladeren, manipuleert een kweker de groei van de plant door de luchtstroom en lichtpenetratie te verbeteren. Hoe meer topdragende noden direct licht ontvangen, hoe beter ze groeien. En daarmee wordt ook de productie van hars versterkt. Een betere luchtstroom rondom de planten helpt bovendien ziektes voorkomen. Ook bevordert het een efficiënte gasuitwisseling bij de huidmondjes van de bladeren.

Het is nog steeds een mysterie waarom de oogst verbetert door ontbladeren. Er bestaat wel een aantal logische theorieën over waarom de groei van toppen erdoor wordt aangemoedigd. De effectiviteit van ontbladeren wordt in elk geval zichtbaar in een zwaardere eindopbrengst.

HOE ONTBLADER JE CANNABISPLANTEN?

HOE ONTBLADER JE CANNABISPLANTEN?

Het verwijderen van bladeren kan gemakkelijk worden gedaan met een schaar of met je vingers. Veel kwekers deinzen echter terug als het om ontbladeren gaat. Ze beweren dat moeder natuur gewoon haar werk moet kunnen doen. Uit de praktijk blijkt echter dat ontbladerde planten consistent een zwaardere opbrengst produceren. Het is nog niet duidelijk of er ook nadelen kleven aan goed uitgevoerde ontbladering.

Wanneer je besluit je planten te ontbladeren, kun je zelf bepalen welke techniek je gebruikt. Elke methode verbetert de opbrengst op een soortgelijke manier. Alleen het uiterlijk van de planten zal verschillen. Er is een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Denk aan de genetica, het volume van de kweekruimte en de lichtintensiteit.

Over het algemeen kan ontbladeren worden toegepast bij niet getrainde planten om de lichtpenetratie en luchtstroom te verbeteren. Hierbij hoeft geen specifieke techniek te worden gebruikt. Bladeren die de lichtpenetratie hinderen, worden naar inzicht van de kweker verwijderd. Dat kan in elke levensfase van de plant plaatsvinden, zelfs tijdens de bloei. De toppen van cannabis zijn ongelooflijk efficiënt voor de fotosynthese en herstellen dus snel weer.

Bij mainlining wordt een aantal radicale technieken voor ontbladering ingezet bij jonge cannabisplanten. Het toppen en de volledige verwijdering van lagere groei en noden bij deze techniek veranderen het uiterlijk van elk fenotype compleet. Bij mainlining worden acht of meer cola's per plant geproduceerd, zonder secundaire groei.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kniptechnieken En Tips

Dieven kan worden gebruikt bij getopte en getrainde planten, maar ook bij niet getopte, natuurlijk gevormde cannabis. Het draait hier om het ontbladeren of snoeien van alle takken. Op de primaire toppen aan het eind van elke tak van de bloeiende cannabisplant na. Hierbij probeer je om alle energie van de plant te richten op minder, maar grotere clusters met toppen. Met deze techniek ontvangen de onderste takken veel meer licht, terwijl ook een goede luchtstroom gestimuleerd wordt.

Schwazzen is een techniek waarbij het ontbladeren op specifieke momenten in de levenscyclus van de plant wordt uitgevoerd. In de vegetatieve fase wordt niets gedaan. Voordat de lichtcyclus wordt veranderd naar 12/12, worden alle fan leaves van de hoofdsteel en de zijtakken verwijderd. Vervolgens bloeien de planten drie weken. Hierna worden alle grote fan leaves verwijderd en ook de bladeren die schaduw geven. Vervolgens worden de planten met rust gelaten om te rijpen.

Sommige moedige kwekers schwazzen echter opnieuw (in kweekboeken uit de jaren '70 wordt dit ook wel miamimangoing genoemd). De fan leaves worden daarbij nog een keer verwijderd in week vijf of zes. Hierna kunnen de planten volgroeien.

CANNABIS ONTBLADEREN: HOEVEEL IS TE VEEL?

Cannabis Ontbladeren: HOEVEEL IS TE VEEL?

Het is nog een hele kunst om de verhouding tussen ontbladering en de behoefte aan transpiratie precies goed te krijgen. Als je te ver gaat, kun je je planten overbemesten, wat leidt tot voedingsstress. Wordt er te veel bladmateriaal verwijderd en daardoor efficiënte transpiratie verstoord?

Dan kunnen voedingsstoffen ophopen in de wortelzone, wat de oorzaak kan zijn van voedingsverbranding of een voedingsblokkade. De kracht van de voeding moet worden aangepast aan de minder veeleisende planten. Doe dit totdat ze herstellen. Als je meer ervaring opdoet in de kweekruimte, krijg je daar vanzelf meer gevoel voor.

Een goede vuistregel is de toppen ongemoeid laten, plus twee volledig ontwikkelde fan leaves. Als je fanatieker aan de slag gaat, kan dit de groei van de plant vertragen. Nieuwe topjes kunnen dan heldergroen worden door voedingsstress, terwijl de stelen lichtrood of paars kleuren. Als de plant herstelt, trekt de verkleuring na enkele dagen weg. Deze tijd had echter beter kunnen worden besteed aan daadwerkelijke groei. En niet aan herstel.

TOPPEN, OVERAL TOPPEN!

TOPPEN, OVERAL TOPPEN!

Hoewel het nog niet helemaal wordt begrepen, stimuleert de stress van ontbladeren absoluut de kracht van de plant. Alle vermelde technieken hebben bewezen opbrengsten met rijpe cannabis toppen te bevorderen. Daarnaast kleeft er nog een voordeel aan ontbladeren: je hoeft minder te knippen bij het oogsten, omdat veel bladeren al verwijderd zijn.

Cannabis kwekers genieten zowel binnen als buiten van een grotere oogst door de verschillende technieken. Is het uiterlijk van cannabisplanten voor jou ook van belang? Dan waardeer je zeker het uitzicht op een zee van vakkundig ontbladerde, rijpe cannabis toppen. Kweek ze!

Je bezoekt onze Nederlandse website.