Mainlining Bij Cannabis: Alles Wat Je Weten Moet

MAINLINING VOOR ENORME CANNABIS OPBRENGSTEN

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Mainlining is een kweektechniek voor cannabis die steeds populairder wordt onder moderne kwekers. Het is een fantastische manier om de opbrengsten te vergroten. Daarnaast is het een ideale methode voor kleinere ruimtes.

MAINLINING VOOR ENORME OPBRENGSTEN

Mainlining is een kweektechniek voor cannabis die steeds populairder wordt onder moderne kwekers. Het is een fantastische manier om de opbrengsten te vergroten. Daarnaast is het een ideale methode voor kleinere ruimtes. Mainlining is een trainingstechniek waarbij de apicale dominantie wordt ingeperkt. Het is een combinatie van toppen en low stress training (LST). De plant wordt daarbij gedwongen om haar energie te richten op het ontwikkelen van meerdere toppen van gelijke grootte. Gewoonlijk ontwikkelt ze slechts één hoofdcola, die wordt omringd door kleinere toppen.

Het is het niet nodig om je te beperken tot acht hoofdtakken, al hangt dat wel af van de beschikbare ruimte en de hoogte. Als je de planten verder laat doorgroeien, kunnen ze zestien of zelfs tweeëndertig hoofdtakken ontwikkelen. Maar bij elke keer toppen verdubbelt ook de potentiële hoogte. Voor een plant met acht cola’s, is een hoogte van minimaal 60cm vereist. Bij eentje met zestien cola’s is dat 1m en bij een plant met tweeëndertig cola’s maar liefst 2m. Hierbij is het misschien beter om te kiezen voor ScrOG. Daardoor kun je de ruimte efficiënter gebruiken en heb je niet steeds meer ruimte nodig.

Mainlining Bij Cannabis

STAP 1

Laat de plant van je keuze uitgroeien tot zes internoden. Daardoor kun je een luchtgang creëren bij de Y-vormige stengel. Als je cannabis kweekt, moet je altijd zorgen voor goede luchtcirculatie.

Als je van plan bent om klonen te maken, laat de plant dan zo groot groeien dat je een stek kunt nemen vanaf de derde internode. In deze fase zijn er cannabissoorten die genoeg zijtakken onder de derde node ontwikkelen om daar ook stekken van te nemen.

STAP 2

Top de plant vanaf de derde internode.

Pas op dat je niet te enthousiast te werk gaat en de zich ontwikkelende knop eraf knipt. Om ervoor te zorgen dat je goed aan het proces begint, moet je een twijgje aan de stengel laten zitten. Dat zorgt ervoor dat de steel op een later moment niet gaat splijten als er kracht op komt doordat de toppen zwaar zijn geworden. (Mmm, zware toppen.) Daarnaast belemmert een gespleten steel de distributie van voedingsstoffen en is het een wond die toegang verleent aan ziekteverwekkers.

Verwijder al het plantmateriaal onder de derde internode waardoor je een kale stengel overhoudt. Dat zorgt voor luchtcirculatie onder het zware bladerdak dat later ontstaat.

Als de nieuwe takken sterk genoeg zijn, moet je ze horizontaal naar beneden buigen en vastbinden.

Gerelateerd artikel

Hoe Ontdek Je Of Jouw Cannabis Planten Ziek Zijn

STAP 3

Nu ga je bezig met de takken die uitgroeien tot de acht cola’s. Elke kweker wordt hier blij van, zeker als de plant uitgroeit tot een energieke plant die de ruimte efficiënt benut.

Laat de twee nieuwe hoofdstengels groeien totdat ze elk vier internoden hebben.

Verwijder de aanwas aan beide kanten van de tweede internode. Daardoor groeien de nieuwe takken die daar ontstaan aan dezelfde kant van de stengel. Hierdoor kun je ze makkelijker bewerken.

Top opnieuw alle overgebleven takken vanaf de derde internode. Je hebt nu acht primaire takken. Blijf elke tak horizontaal trainen en zorg ervoor dat ze gelijkmatig zijn verspreid totdat ze weer krachtig groeien.

STAP 4

Laat de plant verder groeien. Als je bekend bent met de soort, dan weet je wanneer je de fotoperiode moet veranderen in 12/12. Wanneer je niet zeker weet hoe de genetica zich gedraagt, verander de lichtcyclus dan als de plant halverwege de gewenste hoogte is.

Blijf de plant horizontaal trainen terwijl ze verder groeit. Zorg ervoor dat de aanwas op gelijke hoogte blijft. Buig elke tak die langer wordt weg van het midden en bindt hem vast. Als je ruimte beperkt is, buig dan een of twee takken terug naar het midden van de plant. Zorg ervoor dat je de uiteinden zo goed mogelijk op dezelfde hoogte houdt.

JE BEDOELT DAT ER NOG MEER IS?

Door mainlining ontwikkelt de plant zich veel gelijkmatiger

In deze fase kun je ervoor kiezen om nog meer cola’s te vergaren, tot een totaal van zestien. Herhaal gewoon het hierboven genoemde proces. Laat dit keer elke nieuwe tak groeien tot vijf internoden. Daarna top je de plant en verwijder je de rest van het groen van de stengel. Laat haar verder groeien totdat ze de gewenste hoogte heeft.

Als je meer dan genoeg ruimte hebt of buiten aan het spelen bent, herhaal het proces dan nogmaals om tweeëndertig cola’s te creëren! Nu moet je bij elke tak in plaats van vijf internoden, acht laten zitten (de rij van Fibonacci werkt erg goed, zelfs bij cannabisplanten) voordat je gaat toppen en de bladeren verwijdert. Op die manier maak je ruimte in het toekomstige gebladerte voor de cola’s. Heb je veel cola’s en top je in een te vroeg stadium? Dan kun je ongewenste clustervorming krijgen en verderop in het proces risico lopen op schimmel.

Gerelateerd artikel

Top 10 Schimmelbestendige Cannabissoorten

Dit zijn outdoor planten met meerdere cola’s halverwege de groeifase. Je kunt zien dat de stengel helemaal kaal is gemaakt om te zorgen voor toekomstige luchtcirculatie en voldoende ruimte tussen de cola’s. Als je ze met rust laat, groeien deze planten uit tot 2m hoog.

Je begrijpt nu misschien waarom deze techniek mainlining heet. De plant ontwikkelt niet een overvloed aan zijtakken die allemaal voedingsstoffen nodig hebben. Ook heeft ze niet één hoofdcola die vijf of zes keer groter is dan de andere toppen. Dankzij mainlining ontwikkelt de plant zich veel gelijkmatiger. De planten hebben minder last van schaduw en profiteren van voldoende luchtcirculatie. Je voorkomt dat de plant enorm hoog wordt, maar ze wordt wel bossig en volumineus als de toppen zich ontwikkelen.

DE Y-VORMIGE STENGEL

DE Y-VORMIGE STENGEL

Er zijn twee goede redenen voor het creëren van een y-vorm in de stengel in de vroege fase van het mainlinen. Allereerst zorgt het ervoor dat de opname van voedingsstoffen niet wordt onderbroken. Alle sappen gaan naar de gekozen takken en toppen die zich zo kunnen ontwikkelen. Daarmee voorkom je popcorntoppen en andere iele, slecht ontwikkelde aanwas onder het bladerdak.

Ten tweede zorgt het creëren van een verdeelstuk ervoor dat er een goede luchtstroom ontstaat, waardoor de luchtcirculatie optimaal is. Als de takken zich tijdens de groeifase ontwikkelen, is dit ontzettend belangrijk. Luchtcirculatie onder het bladerdak beschermt de plant tegen talrijke ziekteverwekkers; in het bijzonder tegen schimmels. Het zorgt ook voor een efficiënte gasuitwisseling aan het bladoppervlak.

REGELMATIG BLADEREN VERWIJDEREN

REGELMATIG BLADEREN VERWIJDEREN

Dit verschilt van feno tot feno. Door je kweek voortdurend te observeren, weet je wanneer en waar je het gebladerte moet verwijderen. Sativa’s verdragen het over het algemeen beter als er veel blad wordt weggehaald. Zij produceren gewoon meer bladeren, zelfs nadat je bent overgeschakeld naar een 12/12 cyclus. Maar sommige soorten indica en Kush nemen alleen maar in lengte toe na de verandering van de lichtcyclus en vormen dan geen internoden meer. Als je tijdens de groeifase te veel bladeren weghaalt, kan dat er voor zorgen dat er zich op minder plaatsen toppen ontwikkelen. En dat wil je natuurlijk niet. Het kweken van cannabis is geen stap-voor-stap wetenschap. Je hebt met verschillende feno's, temperaturen en seizoenen te maken – zelfs als je binnen kweekt.

Het is wenselijk dat het licht het hele bladerdak gelijkmatig kan doordringen. Er moet echter wel genoeg bladmateriaal overblijven voor transpiratie. Begin tijdens de groei met het verwijderen van de grote fan leaves. Doe dat als je duidelijk merkt dat ze elkaar in de weg zitten en het licht ontnemen. De uiteinden van de takken groeien bijna verticaal in deze fase en ze krijgen steeds meer volume. Een tomatenplantring is een goede investering als je mainlining toepast in een overdekte kweekruimte. Tuinders gebruiken deze ringen om tomatenplanten tijdens de groei te ondersteunen. Ze zorgen voor een stevig frame waarbij je de acht takken gelijkmatig kunt verspreiden.

Gerelateerd artikel

Wat Te Doen Met De Stelen Van Wietplanten?

Knip ongewenste stengels regelmatig weg, zodat de plant daar geen energie in stopt. Die energie kan ze beter gebruiken voor het aanmaken van toppen. Cannabis is heel erg taai en maakt voortdurend nieuwe suikerblaadjes en takjes aan bij de stengels. Knip ze gewoon af. Ze zitten alleen maar in de weg en geven ongedierte een plekje om zich te verstoppen. Ook heeft de plant zo veel minder kostbare bloeikracht.

De fotosynthese van de toppen van cannabis verloopt efficiënter dan die van de bladeren. Verwijder je een blad zodat een toppen-cluster dat in de schaduw zit meer licht krijgt? Dan heb je op het eind meer dan als je het oppervlakte van het blad de fotosynthese laat ondergaan. Sommige lastige cultivars zorgen ervoor dat de toppen die in de schaduw liggen dezelfde grootte krijgen als hun zusjes die wel in het licht staan. De toppen uit de schaduw ontwikkelen zich echter niet tot dezelfde stevige en compacte toppen. Daarom worden ze ook wel popcorn toppen genoemd; ze zijn licht voor hun omvang.

DE VOORDELEN VAN MAINLINING

DE VOORDELEN VAN MAINLINING

Er zitten talrijke voordelen aan het mainlinen van cannabis. Dat geldt in het bijzonder als je binnen kweekt en ruimte wilt besparen, maar wel veel en grote cola’s wilt. Royale opbrengsten zijn de echte bonus van mainlining. Zoveel aandacht geven aan een plant in de vroege fase van haar leven, om toppen te krijgen die uitstekende substructuren ontwikkelen, betaalt zich daadwerkelijk uit in de oogsttijd.

Het wordt bijna een automatisme om de planten bij te werken omdat de meeste toppen precies dezelfde omvang en vorm krijgen. Veel commerciële kwekers houden van mainlining omdat het verwerken na de oogst veel efficiënter gaat. Het eindproduct ziet er ook aantrekkelijker uit ten tijde van de verkoop.

Als je de planten strikt in bedwang houdt door ze te toppen en te trainen, maak je zeer efficiënt gebruik van de ruimte. De planten zien er allemaal hetzelfde uit, waardoor ze heel makkelijk te onderhouden zijn. Daarnaast is de esthetiek ook adembenemend. Er is niets zo mooi als een zee van perfecte toppen die je het water in de mond laten lopen.

Mainlining is makkelijker dan andere manieren van training. Je moet er allereerst voor zorgen dat je een verdeelstuk creëert. Vervolgens zorg je dat de hoofdtakken op de goede plek zitten en alle andere takken worden gebogen en vastgebonden. Het enige wat je tijdens de rest van de levenscyclus van de plant nog hoeft te doen, is het bladerdak onderhouden. Dat kost veel minder tijd dan trainen en je loopt minder risico om de planten te beschadigen doordat je per ongeluk verkeerd snoeit.

Ook zorgt een gelijkmatig bladerdak ervoor dat je minder risico loopt op rot in de toppen of op schimmels. Daarnaast leidt de luchtcirculatie rondom toppen van dezelfde grootte ertoe dat er minder hoekjes en schaduwplekken zijn waar ziekteverwekkers zich kunnen verstoppen. En doordat er een voortdurende luchtstroom is over het groeimedium, is dat beter beschermd tegen bacteriën en invasies van insecten. Ook is het, dankzij verdamping, van nut voor de nat-droogcyclus.

Na de oogst droogt alles bovendien gelijkmatiger. Als de toppen even zwaar zijn en dezelfde hoeveelheid vocht bevatten, hebben ze minder aandacht nodig. Wat goed is voor een, is goed voor ze allemaal.

DE NADELEN VAN MAINLINING

DE NADELEN VAN MAINLINING

Mainlining heeft niet veel nadelen, maar je moet er wel serieus rekening mee houden.

In de vroege fase van de groei moeten de planten herstellen van het toppen om weer volume en groeisnelheid te krijgen. Daardoor wordt de algehele groeiperiode tien dagen tot twee weken langer.

Deze techniek kan niet worden gebruikt bij autoflowering strains. Bij dergelijke soorten bevat het zaadje alles wat erin zit; niets meer en niets minder. Low stress training is prima voor autoflowering strains, maar mainlining is een slecht idee. De hersteltijd van het toppen en creëren van het verdeelstuk beslaat ongeveer de helft van de levenscyclus van de plant. Bovendien verwijder je onnodig gedeeltes waar toppen zich kunnen vormen.

Lampen met een laag wattage, zoals fluorescentielampen of CFL-lampen, hebben niet de lichtsterkte die nodig is om de onderkant van de lange toppen die je door mainlining krijgt te bereiken. Je hebt een HPS- of MH-lamp nodig van minimaal 150W om voldoende opbrengsten te genereren, of het equivalent in LED-lampen.

Een afstand van ten minste 75cm tussen het groeioppervlak en de lichtbron is nodig om mainlining met acht cola’s te doen. Weeg goed af of de benodigde ruimte in jouw plantage aanwezig is.

GROTERE, BETERE TOPPEN

GROTERE, BETERE CANNABIS TOPPEN

Het is intrigerend en geeft een intrinsieke beloning; het kweken van grote cannabistoppen. Mainlining zorgt ervoor dat cannabis er aantrekkelijk uitziet, zowel in de kweekbak als uiteindelijk in de schappen. Het leidt ook tot meer oogst per m² in vergelijking met planten waar je niets aan doet. De aandacht die je in een vroeg stadium aan de plant moet geven, betaalt zich uit in de vorm van minder onderhoud tijdens haar leven. En bovendien krijg je grote, sappige toppen.

Gerelateerd artikel

Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen

Je bezoekt onze Nederlandse website.