Complete Beginnershandleiding Over Trainingstechnieken

Complete Beginnershandleiding Over Trainingstechnieken

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Als we het hebben over het trainen van je planten, bedoelen we niet dat je een fitnessabonnement voor ze moet afsluiten! Nee, plantentraining omvat technieken waarmee je middels het toebrengen van stress veerkrachtigere en robuustere planten kunt krijgen en meer toppen kunt vergaren. Lees er hier alles over!

Of je nu feminized fotoperiode monsterplanten zoekt of autoflowers die vrijwel voor zichzelf zorgen, als het op cannabis strains aankomt, hebben we meer dan genoeg keus! Afgezien van af en toe wat liefde aan je plant geven, is er niet veel meer nodig om een royale oogst binnen te halen. Door echter een stapje verder te gaan en bepaalde methodes toe te passen, kun je niet alleen de opbrengst verbeteren; je kunt ook de weerbaarheid van je planten bevorderen en tegelijkertijd bepalen hoe ze groeien. Er zijn verschillende low- en high-stress trainingstechnieken waarmee je het meeste uit je cannabis kunt halen. Hieronder lees je er alles over!

Waarom zou je je wietplanten trainen?

Waarom zou je je wietplanten trainen?

Het toedienen van stress aan je planten klinkt misschien niet echt als een goed idee, maar zoals met veel dingen in het leven, komt het neer op de juiste timing. Wachten tot ze dergelijke technieken aankunnen, is de sleutel tot succes. Hoewel dit wat kan verschillen, wordt training vaak uitgevoerd tijdens de vegetatieve fase, wanneer wietplanten nieuw blad produceren. Het is raadzaam om te wachten tot ze minimaal drie paar echte bladeren hebben. Train je ze te vroeg, dan kun je je jonge planten fatale schade toebrengen. Ben je echter te laat, dan hebben ze misschien geen tijd meer om te herstellen voordat ze overgaan naar de bloei.

Of je nu binnen of buiten kweekt, er zijn veel redenen om je planten te trainen. De meestvoorkomende reden is het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van de toppen. Bepaalde trainingstechnieken zorgen ervoor dat zoveel mogelijk voedingsstoffen naar de toppen gaan. Zo haal je het maximale uit je plant. Het verbeteren van de veerkracht van planten is ook een belangrijke reden. Verschillende trainingstechnieken hebben het potentieel om je wietplanten te versterken. Hierdoor kunnen ze veel meer aan als ze buiten worden gekweekt. En als je ruimte tekort komt, kan training een oplossing zijn om je anderszins monsterlijke planten te temmen.

Iets over autoflowers: omdat autoflowers op basis van leeftijd gaan bloeien, zijn veel van de onderstaande trainingstechnieken niet geschikt voor deze planten. LST, licht ontbladeren en SOG kunnen echter wél werken, mits correct uitgevoerd!

Gerelateerd artikel

De Geheimen Van De SOG Methode Onthuld

Beginnerstechnieken

Beginnerstechnieken

Als je zelf eens wat trainingstechnieken wilt proberen, heb je geluk. Het trainen van wiet is namelijk niet alleen voorbehouden aan experts. Sterker nog, het zal je verbazen hoe simpel bepaalde technieken eigenlijk zijn. Met dat in gedachten, laten we eens naar enkele trainingstechnieken voor beginners kijken.

Ontbladeren

Ontbladeren is een techniek waarbij je bladeren op tactische wijze van de plant verwijdert. Hierdoor neemt de luchtcirculatie toe en komt er meer licht bij alle plantdelen. Omdat het minder stress oplevert dan sommige andere trainingstechnieken, is ontbladeren een goede eerste stap. Het lijkt misschien een slecht idee om bladeren te verwijderen, maar het resulteert in grotere oogsten en betere toppen. De reden waarom ontbladeren zo goed werkt, is niet helemaal duidelijk, maar zolang je je plant niet kaal snoeit (planten gebruiken hun bladeren voor de fotosynthese), kan het erg gunstig uitpakken. In tegenstelling tot veel andere methoden wordt het meestal later in de vegetatieve fase uitgevoerd, en soms zelfs tijdens de bloei.

Gerelateerd artikel

Cannabis Ontbladeren: Alles Wat Je Weten Moet

LST

LST staat ook wel bekend als 'low stress training'. Hierbij buig je de stelen en bind je ze vast. Maar dit is niet zomaar plantaardige bondage; het zorgt voor een veel efficiëntere en productievere groei van je planten. In plaats van bladeren te verwijderen, bevordert LST laterale groei om de lichtblootstelling te verbeteren. Het resultaat is meerdere levensvatbare toppen, in plaats van één grote cola. Hierdoor zal de algehele kwaliteit en mogelijk ook de kwantiteit van de wiettoppen verbeteren. Het duurt niet lang om deze techniek onder de knie te krijgen en het werkt goed met zowel feminized fotoperiode soorten als autoflowers!

Eervolle vermelding: ScrOG & SOG

Elke cannabiskweker heeft vast wel eens van 'ScrOG' en 'SOG' ('Screen Of Green' en 'Sea Of Green') gehoord. Deze technieken zijn bedoeld om het meeste uit je planten en kweekruimte te halen.

ScrOG maakt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruik van een rasterscherm of net waardoor scheuten groeien. Deze opstelling houdt alles laag bij de grond en zorgt voor een moeiteloze teelt. SOG daarentegen dwingt planten om veel eerder te bloeien dan normaal. Zo blijven ze klein en vormen ze één groot, gelijkmatig bladerdak: een zee van groen. Het lijkt misschien vreemd om de planthoogte te beperken, maar bij SOG gaat het erom de opbrengsten per vierkante meter te maximaliseren in plaats van per plant.

Gerelateerd artikel

ScrOG Vs. SOG: Welke Is Juist Voor Jou?

Halfgevorderde technieken

Halfgevorderde technieken

Als je al wat meer ervaring hebt met wiet kweken, kun je de volgende halfgevorderde technieken toepassen. Deze methoden zijn wat lastiger en vereisen wat meer vaardigheid, maar laat dat je niet afschrikken! De resultaten zijn het meer dan waard. Heb wat geduld en je zult zeker beloond worden.

Topping

Bij topping knip je de groeipunt bovenin je plant af tijdens de vegetatieve fase. Het klinkt misschien wreed, maar dit stimuleert haar om groeihormonen te herverdelen en twee nieuwe hoofdgroeipunten te ontwikkelen. Het resultaat: twee dominante cola's, een vollere plant en een grotere opbrengst.

Bovendien kan dit proces een paar keer worden herhaald om de ontwikkeling van nog meer cola's te stimuleren. Dat gezegd hebbende, planten hebben na deze high-stress training (HST) techniek wel een week nodig om te herstellen. De meeste kwekers toppen hun planten daarom slechts één tot drie keer. En hoewel topping niet per se moeilijk is, is de timing wel essentieel. Te snel handelen kan catastrofaal zijn voor de plantontwikkeling, en te laat zal in een lagere opbrengst resulteren. Als je het echter goed doet, zal een overvloedige oogst je beloning zijn.

Fimmen

'FIM' staat voor 'fuck, I missed' en is een vergelijkbare techniek als topping, alleen gaat het om een iets andere aanpak. Deze techniek werd per ongeluk ontdekt toen een kweker bij het toppen de mist in ging. Het doel is om ongeveer 75% van de groeipunt bovenin te verwijderen, dus niet helemaal. Dit resulteert in maximaal vier nieuwe hoofdscheuten, waardoor het aantal toppen aanzienlijk toeneemt. Net als veel andere trainingstechnieken kan fimmen het beste tijdens de vegetatieve fase worden uitgevoerd. Hoewel sommige kwekers de voorkeur geven aan fimmen tijdens het zaailingstadium, wachten de meesten tot de plant drie paar echte bladeren heeft en ongeveer 30cm hoog is. Net als bij topping is het belangrijk om de plant tussen het fimmen door een week of twee te laten herstellen.

Lollipopping

De trainingstechnieken die we tot nu toe besproken hebben, zijn gebaseerd op het verwijderen van groei bovenin een plant. Lollipopping richt zich echter op de onderkant. Door onderin beginnende toppen te verwijderen, wordt een wietplant gestimuleerd om haar energie te steken in het produceren van hoogwaardige toppen bovenin. Je plant ziet er misschien wat kaal uit, maar geloof ons; het doel heiligt in dit geval de middelen. Met behulp van een snoeischaar en/of je handen kunnen de beginnende toppen eenvoudig worden verwijderd. Er is echter wel een scherp oog en een vaste hand voor nodig, dus doe het rustig aan als je deze methode kiest!

Gevorderde technieken

Gevorderde technieken

In navolging op de halfgevorderde technieken, vereisen de volgende gevorderde trainingstechnieken nog wat meer ervaring. Deze methoden kunnen je opbrengst aanzienlijk verhogen als ze correct worden uitgevoerd. En net als bij de vorige technieken, zijn geduld en voorzichtigheid cruciaal, dus neem de tijd.

Mainlinen

Mainlinen, oftewel het creëren van een Y-vormige stengel, is een techniek die veel aan populariteit heeft gewonnen. Het is een geweldige manier om de opbrengst te maximaliseren en perfect voor kleinere ruimtes. Mainlinen is in wezen een combinatie van topping, ScrOG en LST die de plant dwingt om naar de zijkant te groeien in plaats van naar boven. Dit resulteert in de ontwikkeling van meerdere cola's.

Mainlinen doe je door alle vegetatie onder de derde knoop te verwijderen. Hierdoor krijgt de plant twee tegenover elkaar staande takken, oftewel een Y-vorm. Door deze takken vervolgens vast te binden, gaat de plant haar voedingsstoffen en andere middelen over de twee stelen verdelen en ontwikkelt ze uiteindelijk meerdere cola's die spoedig vol toppen zullen komen te zitten.

Trellising

Deze techniek is ideaal voor planten die duizelingwekkend hoog kunnen worden. Trellising wordt daarom meestal voor buitenprojecten gebruikt. Het kan echter ook binnen als je de ruimte hebt! Nu denk je misschien dat trellising omvangrijke houten constructies vereist. En dat is inderdaad zo bij traditionelere tuinprojecten. Maar bij cannabisteelt is dit een ander verhaal. In dat geval wordt vaak gebruikgemaakt van lichtgewicht gaas en een frame van kunststof draad.

Het idee is om de groei van je planten te ondersteunen, zodat niet alleen de toppenproductie wordt gemaximaliseerd, maar ook de luchtcirculatie wordt verbeterd en de beschikbare ruimte beter wordt benut. Door scheuten door een trellis te weven, zullen je planten veel bossiger worden en meerdere cola's produceren. Het kan even duren voordat je het onder de knie hebt, maar het valt niet te ontkennen dat trellising een nuttige techniek kan zijn!

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Cannabis Met Een Trellis?

Vergevorderde technieken

Vergevorderde technieken

Ten slotte de vergevorderde technieken. Hoewel ze misschien niet voor iedereen zijn, beweren sommige kwekers dat de beloning het risico meer dan waard is. Als je je trainingsvaardigheden echt wilt verbeteren, bekijk dan de volgende drie methoden.

Supercropping

Supercropping is agressief, maar ook heel effectief! Uiteindelijk wordt hierbij veel stress bij je plant veroorzaakt om een defensieve reactie uit te lokken. Deze hormonale reactie resulteert in een bossigere wietplant boordevol toppen. De stress wordt veroorzaakt door takken voorzichtig te buigen om het weefsel binnenin te beschadigen, zonder ze te breken. Het klinkt als een delicaat proces, en dat is het ook. Oefen je te veel druk uit, dan eindig je met een erg ongelukkige plant. Ook hier kun je, net als bij andere technieken, het beste wachten tot je wietplant drie sets bladeren/knopen heeft voordat je begint.

Monstercropping

Heb je ooit je eigen stekken willen opkweken? Met monstercropping kan dat! Bij deze techniek neem je tijdens de bloei een stekje van een ouderplant om deze vervolgens opnieuw te laten groeien. Het stekje zal dan wortel schieten en uitgroeien tot een volwassen plant. Dit kan een gecompliceerd proces zijn, maar je totale opbrengst enorm vergroten. Deze techniek kan echter niet worden gebruikt met autoflowers en kan zelfs voor ervaren kwekers uitdagend zijn!

Stengels splitsen

De laatste op onze lijst met trainingstechnieken is een controversiële. Het splitsen van stengels is een proces dat in de jaren zestig en zeventig door Colombiaanse wietkwekers werd bedacht. Hierbij wordt een mes gebruikt om stengels een paar weken voor de oogstdatum te 'ringen'. Maar waarom zou je een plant willen trainen die bijna klaar is voor de oogst? Aangenomen wordt dat het splitsen van de hoofdstengel ongeveer zeven tot tien dagen voor de oogstdatum ertoe leidt dat de plant meer hars en terpenen produceert, wat mogelijk betere wiet oplevert.

Als je het echter te vroeg doet, kan je plant extreem negatief reageren op de toegediende stress. Beschouw je jezelf als een ervaren kweker en wil je de smaak en kracht van je toppen verbeteren, dan kan dit een goede methode zijn, maar anders kun je beter een van de bovengenoemde technieken proberen.

Klaar om je planten te trainen?

Klaar om je planten te trainen?

Je hebt nu een breed scala aan verschillende trainingstechnieken, van beginner tot halfgevorderd, gevorderd en vergevorderd, voorbij zien komen. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de techniek die je aanspreekt uitproberen. Je wordt niet alleen beloond met meer toppen, maar je vergroot ook je vaardigheid als kweker. Maar welke soort (of soorten) moet je hiervoor kiezen? Het antwoord op die vraag is simpel; ga naar de Zamnesia Seedshop en kies uit de beste zaden die er zijn.

Je bezoekt onze Nederlandse website.