Hoe Kweek Je Cannabis Met Een Trellis?

Cannabis En De Trellis: Alles Wat Je Weten Moet

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Met een beetje hulp kom je al een heel eind en dat geldt zeker als je thuis wietplanten wilt kweken. Het gebruik van een trellis past meer bij planten die gemiddeld tot groot zijn, maar wij houden je niet tegen om het bij al je kweekprojecten te gebruiken. Hieronder een aantal tips, trucs en methodes voor een standaard verticale trellis en horizontale varianten, beter bekend als een ScrOG, zodat jij het beste uit je cannabisplanten kunt halen.

WAT IS EEN TRELLIS?

Technisch gezien, vind je een trellis alleen buiten. Maar ook binnen komt een trellis geweldig van pas. Hier gaan we later uitgebreid op in. Voordat we in de details duiken van de trellis, moeten we ons eerst verdiepen in in deze agro-kunst. De trellis zelf is een oude fusie van architectuur en agricultuur, voorheen gevormd in een houten frame met een latwerk. Niemand weet precies waar de trellis zijn oorsprong vindt, maar de trellis is ouder dan de Romeinen. In de 19de eeuw ontwikkelde het zich tot een ware kunstvorm in Frankrijk.

De moderne trellis wordt meestal gemaakt van lichtgewicht netten of een combinatie van draad en plastic. Eigenlijk is het niets meer dan een frame met een rooster waar scheuten doorheen kunnen groeien. Door de jaren heen is er niet zoveel veranderd. De materialen voor de trellis zijn dan gewijzigd, maar het principe erachter niet.

De trellis wordt volop gebruikt in de wijnbouw. Ranken en vruchtdragende planten trainen verticale of horizontale frames om de oogst te verbeteren, is niets nieuws. De toepassingen voor cannabisplanten worden onmiddellijk duidelijk. Je kunt een trellis kopen of er zelf een maken met wat simpele materialen uit je lokale tuincentrum. Kippengaas, een pakje kabelbinders en vier latten is genoeg om een simpele trellis in elkaar te timmeren.

WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN VAN DE TRELLIS BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS?

VOOR- EN NADELEN VAN DE TRELLIS

Door de scheuten te verspreiden en een plat bladerdak of "living wall" te maken, zal meer zon terechtkomen op de bloemen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe je je trellis hebt opgehangen. De trellis ondersteunt de veranderde structuur van de plant, maximaliseert de productie van toppen en maakt efficiënt gebruik van de ruimte mogelijk. Uiteraard werkt dit allemaal voordelig. De luchtcirculatie verbetert ook, mits je de onderste groei verwijdert.

De uitdaging zit hem in de hands-on, wellicht dagelijkse, verzorging die nodig is om de gaten van het frame te vullen met grote, vette cola's. Maak plaats voor de espalier techniek. Deze voorloper op LST is een oude methode om scheuten te manipuleren en een cannabis struik te maken. Buiten is espalier waarschijnlijk een nauwkeuriger systeem. De monsterplanten die in een horizontaal latwerk zijn getraind, lijken namelijk echt op een haag. Maar laten we niet teveel afdwalen en ons voor nu vasthouden aan LST.

Gerelateerd artikel

Hoe En Wanneer Low Stress Train (LST) Je Cannabis Planten

Om takken door een trellis te buigen en weven, is wel een geoefende hand nodig. De meeste kwekers toppen en fimmen hun planten ook om de struikachtige groei en meerdere hoofdcola's te stimuleren. Je moet dus wel een beetje verstand hebben van het manipuleren van marihuana, voordat je je aan een trellis waagt. Uiteraard leer je altijd het meeste van het daadwerkelijk doen, maar voor een beginner is een trellis echt te hoog gegrepen.

Kweken met een trellis is geen gemakkelijke opgave. Je moet hard werken voor die extra opbrengst en die cola's van betere kwaliteit. Cannabisplanten hebben een lange vegetatieve fase nodig om genoeg secundaire scheuten te ontwikkelen. Ook moeten ze herstellen van het trimmen dat gepaard gaat met de trellis. Als tijd van belang is en je het liefst zo snel mogelijk wilt oogsten, is een trellis waarschijnlijk niet jouw ding.

HOE GEBRUIK JE EEN TRELLIS BIJ WIETKWEEK BUITEN?

HOE GEBRUIK JE EEN TRELLIS OP CANNABISPLANTEN IN DE BUITENLUCHT?

Buitenkwekers, die graag minder planten kweken en hoge opbrengsten willen zien, zullen dol zijn op de trellis. Als je je outdoor kweekproject tot kunstvorm wilt verheffen, moet je de trellis inzetten voor een monster marihuana plant. De beste materialen zijn stevig metaaldraad of plastic hekwerk met genoeg gaten voor de scheuten.

Je moet je handen wel echt uit de mouwen steken om buiten cannabisplanten te kweken met een trellis. Maak je op voor flink wat aanpassingen, of je nu kiest voor een horizontale of verticale structuur. Maar als je geniet van hands-on ganja boeren, kun je je helemaal uitleven met een trellis.

Gerelateerd artikel

Wat Te Doen Met De Stelen Van Wietplanten?

AANBEVOLEN TRELLIS KIT

Optie 1: Simpele online trellis voor €20 of minder

Trellis-netten zijn op grote schaal verkrijgbaar via online growshops. Deze zijn geschikt voor indoor ScrOGs en outdoor projecten. Over het algemeen hebben trellis netten een standaard afmeting van 1 x 1m en 2 × 2m, wat natuurlijk perfect is voor op het terras.

Je kunt echter ook rollen aanschaffen om zelf op maat te maken. Maak je tellis zo lang en breed als je maar wilt. Een aantal bamboe of metalen staken van ongeveer 1m hoog komen altijd van pas om een frame te maken voor de trellis. Vergeet ook niet om 4-6 netklemmen te kopen om het net stevig op zijn plaats te houden.

Optie 2: Trellis uit het tuincentrum voor €100 of minder

Zoek je een stevigere optie? Bezoek dan je lokale tuincentrum. Ze hebben misschien een trellis in voorraad die aan al je eisen voldoet. Maar als je niet zoveel geluk hebt, vind je er ook allerlei materialen die gemakkelijk kunnen worden aangepast.

Kippengaas, groen plastic hekwerk of zelfs houten hekken met een latwerk zijn prima opties. Afhankelijk van hoe je alles wilt bevestigen, heb je alleen nog een pakje kabelbinders nodig of een hamer en wat spijkers. Ook steunpalen, van bijvoorbeeld metaal, bamboe of plastic, en zacht touw zullen van pas komen.

VERTICALE TRELLIS: TRAIN EEN VERTICALE WIETRANK

VERTICALE TRELLIS

Een verticale trellis werkt prima als je cannabis kweekt in de buitenlucht. Je kunt je net of scherm aan een muur bevestigen en je planten trainen om te groeien als een rank. Afhankelijk van hoe hoog je ze laat groeien, kan het zomaar gebeuren dat je uiteindelijk een keukentrapje nodig hebt om de takken door de gaten te weven.

Terras- en achtertuinkwekers geven vaak de voorkeur aan deze methode, vooral als slechts één muur een fatsoenlijk zonnetje ontvangt. De bloeiende toppen zullen in de middag/avond ook langer zonlicht ontvangen, terwijl de lagere groei in de schaduw staat.

Als je geen muur hebt om de trellis te bevestigen, kun je een simpel frame maken. Plaats twee palen in de aarde, op een afstand van 1m. Installeer vervolgens je scherm of net over de opening. Bevestig alles aan de palen met klemmen of kabelbinders. Plant je cannabis in de aarde of zet je pot neer en buig de scheuten door de gaten.

HORIZONTALE TRELLIS: MAAK PRACHTIGE WIETHEGGEN

HORIZONTALE TRELLIS

Een horizontale trellis is de overmaatse buitenversie van een ScrOG. Gebruik de hierboven beschreven materialen om gigantische cannabis struiken te kweken. Deze methode is ideaal voor balkon- en terraskwekers die voldoende zon ontvangen, hun productie willen maximaliseren en geen enorme cannabis bomen willen zien. Het is ook geen ingewikkelde klus. Sla een paar spijkers in de muur en hang de trellis op de gewenste hoogte boven de planten.

Een trellis is trouwens ook prima inzetbaar bij individuele planten:

  1. Voorzie de hoeken van je pot met 4 stokken van 1m hoog. Plaats ze op een diepte van ongeveer 10cm.
  2. Maak een vierkant plastic scherm op de gewenste maat.
  3. Maak je scherm vast aan de stokken met kabelbinders of klemmen.

Enorme wietbomen kunnen ongewenste aandacht trekken. Daarnaast zijn gigantische, koninklijke cola's gevoeliger voor toprot. Het bevestigen van een scherm, ongeveer 1m boven de grond, is dus een verstandige optie. Train de planten door het scherm voor een plat, meer verspreid bladerdak. Ga nu lekker buigen, vouwen, plooien en weven en ontvang een gigantische hoeveelheid cola's van slechts een handjevol planten.

INDOOR TRELLIS: DE SCROG METHODE VOOR MAXIMALE PRODUCTIE

SCROG METHODE VOOR MAXIMALE PRODUCTIE

De indoor versie van de trellis staat bekend als de ScrOG, of Screen Of Green methode. Het principe is gelijk. De meest populaire ScrOG is een horizontaal scherm over het kweekgebied met genoeg openingen voor de scheuten. Soms is dit U-vormig, soms is er een ware golf van cola's. Maar de trellis hangt binnen. Er zijn genoeg kwekers die dezelfde netten of schermen van buiten inzetten voor hun indoor ScrOG.

Binnenkwekers gebruiken de ScrOG niet alleen om vette toppen te kweken. Veel microkwekers kiezen namelijk voor een ScrOG om de hoogte van hun planten te beheersen. Inderdaad, de trellis kan speciaal worden aangepast voor jouw kweekruimte. Een trellis kan prima functioneren in verschillende kweekruimten, van een warenhuis tot een kast.

Met een ScrOG verleng je de vegetatieve periode, net als bij een trellis buiten. De scheuten moeten zich kunnen verspreiden, misschien wel tot halverwege de bloei. Daarnaast moet je ook de lampen steeds opnieuw aanpassen, omdat de lichtbronnen meestal stationair boven het bladerdak hangen. Het behouden van de optimale afstand is echt een klus. Vergeet niet de groei onder het scherm te verwijderen via een combinatie van ontbladeren en lollpoppen.

Als jij de trellis wel ziet zitten, heb je hopelijk veel ervaring in een kweekruimte. Voor amateurs is de trellis meedogenloos. Maar heb je groene vingers en een beetje lef, geniet je waarschijnlijk van een gigantische overwinning!

Je bezoekt onze Nederlandse website.