Blog
Het Kweken Van Megatoppen: 10 Stappen Naar Succes
5 min

Top 10 Tips Voor Het Kweken Van Wietbomen

5 min

Laat je kweek uit zijn voegen barsten met cannabis monsterplanten. Wil je zwaargewicht opbrengsten behalen? Dan moet je het een en ander aanpassen. Vergeet wat je weet over de beperkingen van een binnenkweekruimte. Met ons 10-stappenplan slaat de weegschaal door!

Het kweken van gigantische cannabisplanten met een enorme opbrengst lukt je niet als je alleen van de conventionele methoden gebruikmaakt. Om succesvol supergrote ganjabomen te telen, moet je je kweekoperatie opschalen naar de allerhoogste stand. Reken maar dat je meer wiet van een monsterlijke wietplant kunt plukken dan van een omvangrijke SOG.

Daar komt nog bij dat je geen grote kweekruimte hoeft te hebben om uit de kluiten gewassen cannabisplanten barstensvol toppen te oogsten. Vind je het niet vervelend om je handen uit de mouwen te steken en een paar aanpassingen te doen? Dan is er niets dat je weerhoudt om oogsten rijk aan toppen te krijgen.

1. VERGROOT DE KWEEKRUIMTE

Meten is weten. Zo hoef je later geen planten op te offeren. Of je nu van plan bent een kast of een pakhuis tot een kweekruimte om te bouwen, je moet je meetlint bij de hand houden. Als je een kweektent gebruikt, wordt alles een stuk makkelijker. Hoe dan ook, je hebt meetgegevens nodig om uit te rekenen hoeveel planten je kwijt kunt.

Monsterlijke cannabisplanten zijn echte ruimtevreters. Een doorsnee 1 × 1 × 2m kweekruimte kan geschikt zijn voor twaalf klonen in kleine potten. Maar dit formaat kan voor hetzelfde geld gevuld worden met één tot vier wietbomen in grote bakken. Voordat je overhaast een soort uitkiest die zich enorm uitstrekt; zorg dat je genoeg verticale ruimte hebt.

2. GROTE PLANT, GROTE POT

GROTE PLANT, GROTE POT

Grote potten en containers zijn essentieel. In plaats van de typische 11L zwarte vierkante potten, moet je het groter aanpakken. Ga voor minimaal 20L. Je kunt nog beter voor de airpot gaan. Monster cannabis planten hebben voldoende ruimte nodig voor het ontwikkelen van een gezond wortelstelsel. Als je een standaardmaat gebruikt, groeit een enorme massa wortels in elkaar. Grote potten en containers zijn dan ook een goede investering.

Het maakt verder geen verschil of een uit de kluiten gewassen pot rond of vierkant is. Het belangrijkste is dat potten goed afwateren. Beschik je over een grote kweekruimte? Dan zou je wat gaten kunnen boren in een afvalemmer van 85L. Het nadeel is dat grote containers hartstikke zwaar zijn als ze goed bewaterd zijn. Het sleuren met planten nadat ze water of voeding hebben gekregen om welke reden dan ook is geen optie. Tenzij je de Hulk bent. We adviseren dan ook om de potten op een wielplateau te plaatsen.

3. ZWAARGEWICHT GENETICA

Extra grote planten met het genetische vermogen een enorme oogst te produceren, zijn niet beperkt tot fotoperiode zwaargewicht kampioenen. Microkwekers kunnen met de juiste snoei- en trainingstechnieken ook een monsterlijke autoflower kwijt in de kweekruimte.

Moet je een grote kweekruimte vullen? Dan is een biologische machine, zoals Moby Dick Autoflowering van Dinafem Seeds, een uitstekende keuze. Ze is een stevige kruising tussen White Widow en Haze. Hierdoor kun je erop rekenen dat haar toppen flink wat gewicht in de schaal leggen. Wil je echter graag King Kong toppen oogsten met intense couchlock effecten die de zwaartekracht verstoren? Dan moet je gaan voor Gorilla Glue van Zamnesia Seeds.

Gerelateerd artikel

Top 10 Hoogproductieve Feminized Cannabis Soorten

Ben je een veeleisende, genotzuchtige sativaliefhebber, op zoek naar een vette voorraad cerebraal materiaal? Ga dan voor een krachtige Haze hybride. NL #5 Haze Mist van Greenhouse Seeds is een ruimteverslindende sativa-dominante kruising. Ze produceert explosief compacte, langgerekte toppen-clusters. Deze kunnen wedijveren met de stevigste cola's van Indica soorten. Mocht je echter weinig tijd en geduld hebben, ga dan voor een Super Auto.

Sticky Beast Automatic is onze eigen next generation autoflowering hybride met een ongelofelijke top-blad verhouding. Dan is er ook nog de Royal Cookies Automatic van Royal Queen Seeds. Dit is misschien wel de snelste, vetste cannabis voor fijnproevers ter wereld.

"Geloof maar de helft van wat je ziet en niets van wat je hoort" - Edgar Allan Poe.

Doe je eigen research en maak een opsomming van mogelijke strains voordat je je uiteindelijke beslissing neemt. Speur verschillende blogs af en bekijk YouTube video's. Zo kun je een goede indruk krijgen van de ervaringen van andere kwekers met een soort. Kijk met name naar telers die over ongeveer dezelfde kweekruimte beschikken als jij. Knoop ook eens een gesprek aan met andere kwekers van de plaatselijke cannabisclub of coffeeshop, als er eentje bij je in de buurt is.

4. SUPERSUBSTRATEN

SUPERSUBSTRATEN CANNABIS

Als je gigantische cannabisplanten gaat kweken, kun je net zo goed de biologische weg inslaan. Maar we sluiten hydroponisch telen niet uit. Natuurlijk, je kunt investeren in een nieuwe supergrote DWC bucket. Maar als je per se een hydro-monster wilt kweken, zou je in een "Hempy Bucket" kunnen telen en zo geld besparen. Dit is een passief systeem dat het prima doet door het met de hand te bewateren. Je kunt 100% perliet gebruiken. Maar we raden aan er 30% vermiculiet doorheen te mixen voor de beste resultaten.

Het enige wat je nodig hebt, is een 20L emmer met daarin een gat geboord ter grootte van je vinger aan een kant van de emmer, een paar centimeter boven de bodem. Zorg ervoor dat het gat niet te laag komt te zitten. Anders blijft er niet genoeg vocht in het reservoir staan voor de dorstige monsterplant.

We vinden zelf dat biologische marihuana een smaak heeft waar hydroponische toppen niet aan kunnen tippen. Een natuurlijke kweekoperatie met aarde is eenvoudig op te zetten bij het kweken van reuzen. Het enige wat je nodig hebt, is meer grond en grotere potten. Tenzij je kunt beschikken over beproefde en betrouwbare superaarde kun je beter kiezen voor speciale cannabis-potgrond van een vertrouwd merk.

Begin je met je zaailing in een licht en luchtig medium? Dan kun je haar als ze geworteld is, verpotten naar een grotere pot met wat rijkere, meer vruchtbare aarde. Je kunt natuurlijk ook in de grotere container van start gaan met een licht aardemengsel of opnieuw planten in een bodem van hetzelfde mengsel. Wel moet je beslist grote hoeveelheden vloeibare meststoffen geven. Monsterplanten trekken in no time alle voedingsstoffen uit de grond.

Ook kokoskwekers kunnen in de weer met monsterplanten. Net als aardekwekers die de voorkeur geven aan een lichte mix zijn de enige bijkomende kosten de extra meststoffen en de grotere containers.

5. BEWATEREN

Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat monsterplanten dorstige wietbomen zijn. Toch is een van de meest voorkomende problemen bij het kweken van grote planten overbewatering. Een goede nat-droog cyclus is van wezenlijk belang als je succesvol cannabis wilt kweken. Een kletsnat groeimedium veroorzaakt geheid wortelrot.

Wanneer een monsterplant droog staat, kun je waarschijnlijk de container nog net optillen. Op dat moment moet je wachten. Tegen de tijd dat de planten halverwege de bloeiperiode zijn, hebben ze dagelijks water nodig. Wanneer je slechts twee of drie monsterplanten hebt staan, kun je ze makkelijk met de hand water geven.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Beste Water Voor Cannabis Planten?

De hoeveelheid water die je moet geven, bedraagt 10-20% van de inhoudsmaat van de container. Dus als je in een 30L pot kweekt, begin je met 3-6 liter water per ronde tot het uit de pot wegloopt. Zorg ervoor dat je planten niet in het water blijven staan. En voor betere toppen stel je de pH-waarde af. Kwekers die aarde gebruiken, richten zich op 6–6,5pH. Water bij kokos/hydro vraagt om 5,8–6,3pH.VOEDING CANNABIS

6. VOEDING

Een eenvoudig voeding-water-voeding schema is zeer effectief voor diverse substraten. Je komt ongetwijfeld in de verleiding om vanaf het begin je planten extra te verwennen met hoge doses voedingsstoffen. Niet doen! Het ontwikkelen van een gezond wortelstelsel heeft topprioriteit. Als je je wilt storten op producten uit de growshop kun je nooit genoeg nuttige microben aan je substraat toevoegen.

Leef je lekker uit met enzymen en mycorrhiza. Hoogwaardige biologische voedingsstoffen en een of twee bloei-boosters raden we aan voor de beste resultaten. De hoeveelheid voer je stapsgewijs op, waarbij je met 25% van de aanbevolen dosis begint.

7. VERLICHTING

Hierbij hoef je geen ingrijpende aanpassingen te doen. Gebruik gewoon de lampen die je hebt. Besteed aandacht aan de optimale afstand tussen het bladerdak en de kweeklampen. Dat kan behoorlijk verschillen en is afhankelijk van het merk LED-systeem of het wattage van je HID lampen. Pak de gebruiksaanwijzing er maar even bij.

8. TIMING

Gun fotoperiode monsterplanten een groeiperiode van zes tot acht weken. Je hebt die tijd nodig voor het verpotten en je moet ze zeker wat tijd gunnen om te herstellen na het snoeien en trainen. Met autoflowering soorten telt de klok af tot de bloeiperiode. Hierbij moet je dus in een vroeg stadium de handen uit de mouwen steken om ze tot monsters te kweken.

9. SNOEIEN EN TRAINEN VOOR HOGERE OPBRENGSTEN

SNOEIEN EN TRAINEN VOOR HOGERE OPBRENGSTEN

LST, Toppen, FIM, Lollipoppen en de ScrOG methode worden allemaal van harte aanbevolen. Maar als je bovennatuurlijk grote planten wilt kweken, moet je deze technieken combineren voor het maximale effect. Denk aan Medusa met een wortelstelsel op haar hoofd in plaats van slangen.

10. MONSTER CROPPEN

Iedereen bewaart het lekkerst voor het laatst, wij dus ook. Deze methode is alleen geschikt voor fotoperiode-cannabis. Bovendien moet je echt wel groene vingers hebben om dit tot een goed einde te brengen. Maar als je een stekje neemt van een bloeiende plant en dit wortels laat ontwikkelen, heb je direct al een natuurlijk monster tot je beschikking. Monster cropping is het terugbrengen van een kloon naar de groeiperiode. Het ziet er niet uit, maar deze kleine monstertjes groeien als vanzelf uit tot struiken. Ze zijn misschien wel het best bewaarde geheim van professionele kwekers.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken