Blog
Kokoswater Als Biologische Meststof Voor Cannabis
4 min

Kokoswater Als Biologische Meststof Voor Cannabis

4 min

Kokswater is een puur natuurlijke kweekversneller voor zowel biologische als hydroponisch gekweekte cannabis. Klonen ontwikkelen zich er sneller door en het geeft de wortelgroei van zaden een boost. Je plant gaat er bovendien weelderig van groeien. Als je op een biologisch verantwoorde manier cannabisbomen wilt kweken, ga dan voor kokoswater.

KOKOSWATER VOOR WAANZINNIGE GROEI VAN CANNABIS

Het verbaast je misschien als we zeggen dat kokoswater niet alleen goed is voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van cannabisplanten. Zo is het rijk aan vitaminen en mineralen, natuurlijke suikers en aminozuren. In het bijzonder bevat het veel cytokinine. Een interessant feitje is dat als je in de tropen gewond en verdwaald bent, je kokoswater kunt gebruiken als vervangingsmiddel voor een infuus met bloedplasma. Dit werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vaak gedaan en hield vele soldaten in leven bij gebrek aan echt bloedplasma. Waarom je echter zou verdwalen in de tropen met een infuusset onder je arm, weten we ook niet.

Kokoswater is ook een heerlijke dorstlesser en natuurlijke tonic in de tropen. Het lest de dorst zelfs beter dan water. Ook krijgt het lichaam een flinke oppepper door het grote spectrum aan voordelige ingrediënten. Aanstaande moeders wordt bijvoorbeeld aangemoedigd om kokoswater te drinken. Atleten zweren ook bij de langdurige hydraterende eigenschappen. Al deze gunstige kenmerken zijn eveneens nuttig voor cannabisplanten.

WAT IS KOKOSWATER?

WAT IS KOKOSWATER CANNABIS

Kokoswater is iets heel anders dan de zogenaamde kokosmelk of kokosroom. Dat laatste wordt namelijk uit het vruchtvlees van de kokosnoot geperst. Kokoswater is echter de vloeistof die in de noot of endosperm zit. Kokosnoten worden vaak met een groot kapmes opengehakt. Het vocht dat eruit loopt, is het zogenaamde kokoswater. Dit bestaat voornamelijk uit water (96%). De rest omvat natuurlijke suikers, proteïnen, aminozuren, gezonde koolhydraten, vitaminen, mineralen, vetten, vetzuren en vezels. Kokoswater is niet alleen dorstlessend; het voorziet het lichaam ook van een aanzienlijke dosis van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht. Het stilt daarbij de honger en helpt bij de spijsvertering. Ook is het cholesterolverlagend, een antioxidant en een subliem antikatermiddel.

Vanwege deze eigenschappen profiteert cannabis ook van kokoswater. Bovendien is het volledig natuurlijk. Net als bij alle zaden zit in de kokosnoot alles wat een jonge plant nodig heeft om te groeien. Zo voedt het babypalmpjes tot ze wortels ontwikkeld hebben om voedingsstoffen op te nemen en er zich bladeren ontwikkelingen die voor uitwaseming zorgen. Kokoswater kan dan ook diverse geheime groeiformules vervangen die in laboratoria ontwikkeld zijn. Slechts 15ml kokoswater per 1l water is voldoende om cannabis vol enthousiasme te laten groeien. De planten worden daarbij een stuk hoger en er is minder ruimte tussen de nodes. Ook ontwikkelen er zich op meer plekken toppen. Vanwege de rijke samenstelling moet je wel altijd de EC-waarde checken voordat je basisvoedingsstoffen geeft. Zo geef je de planten nooit te veel.

CYTOKININEN (ZEATINE)

Cytokininen (Zeatine) Cannabis

Cytokininen zijn enzymen die de wortelcellen het teken geven zich te delen en meer wortels te ontwikkelen (cytokinese). Dit is van levensbelang voor de kokospalm. Snelle ontwikkeling van het wortelstelsel zorgt namelijk voor een snellere opname van vocht en voedingsstoffen onder moeilijke omstandigheden. Van de tropen word je dan wel tropisch bruin; de hitte is een zware belasting voor prille planten. Hoe eerder een plant dan ook water en voedingsstoffen kan synthetiseren, hoe beter.

In cannabis bevorderen cytokininen op dezelfde manier een snelle celdeling en wortelgroei. Een gezonde en grote rhizosfeer betekent dat meer voedingsstoffen en water beschikbaar zijn voor de groeiende planten. Cytokininen signaleren ook celdeling en een snelle groei van nieuwe scheuten bij de plant boven de grond en bevorderen de groei van zijscheuten. Daarnaast stimuleren ze de bladgroei en zorgen ze voor meer huidmondjes. Deze eigenschappen leiden ertoe dat cannabisplanten als een gek gaan groeien. Cannabis is van nature een snelgroeiende eenjarige plant; wanneer je kokoswater aan haar dieet toevoegt, groeit ze alleen nog maar sneller.

Gerelateerd artikel

5 Manieren Om Je Cannabisoogst Te Vergroten

Behalve cytokininen bevat kokoswater ook gibberellinezuur. Dat zorgt voor het snel wortelen van klonen. Als je dus het groeimedium bewatert met kokoswater voordat je stekjes plant, zorgt dat voor een snelle wortelgroei. Wanneer de wortels zich eenmaal vormen, bevordert de intense toevoer van vitaminen en mineralen uit het kweekmedium daarbij de groei van de klonen. Dat geldt ook voor het kiemproces van zaadjes. Ontkiem ze met 15ml kokoswater per liter water voor een snelle wortelontwikkeling. Mocht je papieren zakdoekjes gebruiken, controleer de zaden dan wat vaker. Het prille tapworteltje kan namelijk snel in het papier vastgroeien. Als je die er weer uit wilt peuteren, kun je deze beschadigen. Verhuis je pas ontkiemde zaden dus snel naar een groeimedium voordat de eerste worteltjes te lang worden.

India is een grote internationale producent van pepertjes. Ze dopen hier de stekken van de peperplant in een oplossing met kokoswater ten gunste van de groei. Vervolgens worden de stekjes bewaterd met kokoswater voor uitstekende groeiontwikkeling. Door het kokoswater kunnen de jonge planten beter tegen de hitte. Ook groeien ze er goed door.

KOKOSWATER GEBRUIKEN: HANDIGE WEETJES

KOKOSWATER GEBRUIKEN: HANDIGE WEETJES CANNABIS

 • Kokoswater kun je voor alle groeisubstraten gebruiken. Dus zowel voor biologische aarde, kokosvezel als diverse hydrosystemen.
 • Voor de beste resultaten moet je jonge, groene kokosnoten gebruiken. Kokoswater uit de supermarkt werkt ook wel, maar door het pasteuriseren zwakken de voordelige effecten af. Je kunt zelfs in veel supermarkten en gezondheidswinkels gevriesdroogd- en kokoswater in poedervorm kopen.
 • Voor de beste resultaten bewater je om en om met kokoswater. Het kokoswater bevordert daarbij chelatie en de opname van voedingsstoffen. Ook geeft het de planten een buffer tegen uitdroging en ziekte.
 • Het doel met biologische aarde is het opbouwen van een levendige bodem waarin een plant alles vindt wat ze nodig heeft. En dan zonder kunstmatige additieven. Mest, compost, wormenpoep, levende wormen en gunstige micro-organismen zijn allemaal geschikt voor een gezond biologisch leven in de aarde. Kokoswater is daarbij een biologische (zelfs vegan) toevoeging die de plant van voedingsstoffen voorziet, maar ook als voeding door de andere levende organismen benut wordt.
 • Ook kokosvezel en hydrosystemen profiteren van de toevoeging van kokoswater. Je kunt daarbij wel zoveel geven als 50ml kokoswater per liter water. Test de concentratie echter eerst even op één plant voordat je de rest ermee bewatert.
 • Een oplossing met dezelfde verhouding kan ook worden gebruikt als bladspray. Als je er eveneens wat aloë vera aan toevoegt, heb je een groeibevorderende tonic voor alle groeifases van de plant.

Gerelateerd artikel

Hoe Kweek Je Zelf Biologische Cannabis?

NUTTIGE VITAMINEN EN MINERALEN

Kokoswater: Nuttige Vitaminen En Mineralen Cannabis

Microvoedingsstoffen, mineralen en vitaminen spelen een grote rol bij de groei van een wietplant. Kokoswater bevat een breed spectrum van deze onmisbare verbindingen en andere noodzakelijke elementen. De bewuste consument prefereert bovendien biologische cannabis. Synthetische voedingsstoffen en additieven kunnen inderdaad ook fantastische resultaten opleveren. Toch lever je hiermee veel in op het smaak- en aromaprofiel. Kokoswater is daarbij een makkelijke manier om puur biologische eigenschappen toe te voegen aan hydroponisch gekweekte cannabis. Ook is het een nuttige toevoeging aan het bodemleven als je biologisch vanuit zaad kweekt.

Kokoswater bevat:

 • Vitaminen: A, C, D, E en K en 10 andere essentiële vitaminen
 • Mineralen: Calcium, ijzer, fosfor, magnesium en andere gunstige mineralen voor de groei van de plant
 • Vetten en vetzuren
 • Proteïnen & aminozuren
 • Koolhydraten
 • Natuurlijke suikers

Kokoswater is het nieuwe heilige water voor de gezondheidsbewuste mens. Ook is het een oud kwekerstrucje voor het stimuleren van herculische plantengroei. Het biedt daarbij tal van voordelen voor planten - vanaf het ontkiemen tot de oogst. Probeer kokoswater dus echt eens bij je volgende kweek. We garanderen je dat je verbaasd staat.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken